agro business 160 160

Три кити нової Arysta LifeScience

/ Подія / П'ятниця, 12 лютого 2016 16:16
Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
На початку цього року в середовищі світового агрохімічного бізнесу відбулося масштабне злиття профільних компаній, яке зачепило й добре відому в Україні Arysta LifeScience. Нещодавно українське представництво компанії зібрало дистриб’юторів продукції Arysta LifeScience для того, щоб розповісти, як відбувалось об’єднання, та який вплив воно матиме на український ринок агрохімічної продукції.

 

Як все починалось
Ще кілька років тому серед усіх світових виробників агрохімічної продукції виділялося три компанії, які хоч і не посідали лідируючих позицій у галузі, але мали непоганий річний рівень продажів і спокійно розвивалися у своєму сегменті. Це були компанії Agriphar, Chemptura AgroSolutions та Arysta LifeScience. Зрозуміло, що кожна з них мала свої сильні продукти та ключові ринки збуту.

Так, головна перевага Agriphar (ключовим ринком збуту якої є Західна Європа) — це її фунгіциди, зокрема для садів; сильний бік Chemptura AgroSolutions (Північна Америка та Східна Європа) полягає у її протруйниках і фунгіцидах, а «козир» Arysta LifeScience (ринки країн, що швидко розвиваються) — широкий спектр гербіцидів та сегмент Біорішень, куди входять біостимулятори, біопестециди та інноваційні продукти живлення рослин.
 
Якщо розглядати їх окремо — звичайні виробники агрохімічної продукції, немалі, але й не настільки великі, щоб конкурувати з лідерами галузі. Однак при цьому розумієш, що якби ці компанії об’єдналися, то на ринку агрохімікатів з’явився б досить сильний гравець.
 
Так і сталося у період із жовтня 2014 р. до лютого 2015 р., коли глобальний виробник високотехнологічної хімічної продукції Platform Specialty Products Corporation (PSPC), який котується на Нью-Йоркській фондовій біржі та займається будівництвом і розвитком сегментів ринку, що пов’язані з хімічними технологіями, одна за одною придбав Agriphar, Chemptura AgroSolutions, а в лютому поточного року за 3,5 млрд дол. і компанію Arysta LifeScience.
 
«Після цього три існуючі компанії було об’єднано в одну під назвою Arysta LifeScience, — розповідає член правління Arysta LifeScience, голова регіону Центральної та Східної Європи Хілдо Бріллеман (Hildo Brilleman). — Унікальність об’єднання полягає у тому, що ці компанії взаємодоповнюють одна одну і за пакетом продуктів, і за географічною присутністю у світі. Разом із тим, річний обсяг продажів після об’єднання цих компаній становить 2,2 млрд дол., що підіймає нову компанію на 10 місце найбільших агрохімічних виробників світу. Це дає нам гарну платформу для розвитку та можливість стати важливим учасником ринку».
 
Модель ведення бізнесу

Щодо моделі новоствореної Arysta LifeScience, то, зі слів Хільдо Бріллемана, вона побудована на легких активах та тісній взаємодії. При цьому модель залежить від підходів, які компанія використовує під час запуску та виведення нових продуктів на ринок. «Ми орієнтуємося на ліцензування і придбання діючих речовин з можливістю фокусування не тільки на основних напрямах, а й на спеціальних культурах і продуктах, які важливі на конкретних ринках», — зазначив пан Бріллеман. Цебто компанія у своїй діяльності робить наголос на реєстрації та розвитку продуктів.
 
У той же час, всі діючі речовини препаратів Arysta LifeScience виробляються на аутсорсингу. Відповідно, «…ми фокусуємося на наших клієнтах і кінцевому споживачі, щоб зрозуміти, які продукти є зараз цікавими, та що необхідно запроваджувати на ринок, — розповів Хільдо Бріллеман. — Тому в нашому портфелі є багато власних продуктів, але також є постпатентні та продукти третіх сторін. Ця модель вже діяла в старій «Арісті», і ми можемо сказати, що це досить успішна модель ведення бізнесу».
 
Щодо ринків збуту, то Arysta LifeScience фокусуватиметься на тих країнах, які швидко розвиваються, зокрема, на Україні. «Хоча останнім роком в Україні трохи впав ринок, проте ми все одно розглядаємо її як одну з ключових країн з потенціалом росту», — наголосив керівник регіону Східної Європи Arysta LifeScience. Разом із тим, компанія вже добре присутня у таких регіонах, що розвиваються, як Африка, Середній Схід і Латинська Америка.
 
Місце в Європі
Подальшому розвитку новоствореної Arysta LifeScience сприятиме й те, що вона, маючи річний обсяг продажів 420 млн дол. у країнах-членах Європейського Союзу, посідає 10 місце в Європі, що є досить непоганим результатом для цього ринку. Так, наприклад, у загальній структурі ринків агрохімікатів Польщі, Угорщини та Чехії частка Arysta LifeScience становить 6-7%, а в Україні — 3%.
 
Водночас, у планах компанії розширення співпраці з низкою країн і вихід на всі ключові європейські ринки: «Ми маємо представництва в багатьох державах, зокрема, юридичну особу в Україні (м. Київ, пров. Охтирський 7, корпус 4-301, тел.: 490-26-93, www.arystalifescience.ua - ред.), а наступного року плануємо відкрити юридичні особи в Болгарії та Румунії, та почати напряму працювати з Німеччиною і Британією. Ми хочемо бути присутніми на всіх ключових європейських ринках», — заявив Хільдо Бріллеман, додавши, що нова штаб-квартира компанії розташована в Парижі.
 
Щодо головних потужностей, то це по одному заводу в Франції та Бельгії, де здійснюється формуляція та пакування продукції.
 
Нові продукти
Але лишається відкритим питання: «Що означає об’єднання компаній в Arysta LifeScience для вітчизняних сільгоспвиробників»? Значне розширення вибору кращих хімічних препаратів для своїх полів і, зокрема, знайомство з новими більш ефективними продуктами, дефіциту яких у новоствореної компанії немає. «Гербіцид Динамік® (д.р. амікарбазон), який став одним із найбільш успішних продуктів у Бразилії на тростинному цукрі, разом з іншими продуктами ми будемо розвивати в Україні на кукурудзі. Якщо регуляторні органи нам сприятимуть, то в Україні скоро поступить у продаж новий стробілурин 3-го покоління Евіто® Т. В інсектицидній групі ми пропонуватимемо лінійку продуктів на основі циперметрину — продукти Альфа План® та Версар®», — звернув увагу пан Бріллеман.
 
Крім того, Arysta LifeScience пропонуватиме вітчизняному споживачу такі фунгіциди, як Пірус® 400 (д.р. піреметаніл) та «Сілліт® (д.р. додін), добре відомі протруйники: Ранкона® I-Мікс (іпконазол), Вітавакс® 200ФФ (карбоксин).
 
Група препаратів BioSolution є однією з головних переваг Arysta LifeScience. «Це біологічні засоби та інноваційні добрива нашого виробництва, прогнозоване щорічне зростання цих сегментів становить 15-20%. Найближчим часом буде зареєстрована лінійка продуктів, які відносяться до цих категорій. Зокрема, на виході препарат Апетайзер®, який буде більш конкурентним за ціновою позицією та сфокусований на зернових і кукурудзі. Також біо­стимулятори на основі технології Physio Activator®», — зазначив Іван Шаблій.
 
Підсумки
То що стало головним результатом об’єднання трьох виробників агрохімічної продукції? Поява сильної компанії Arysta LifeScience з широкою лінійкою продуктів, у якій знайдуться ефективні препарати як для польових, так і для спеціальних культур, фруктів і овочів. Це разом із незмінною якістю продукції, широким представленням у світі, а також гарним розумінням того, що саме потрібно клієнтам стане гарним фундаментом для подальшого розвитку Arysta LifeScience.

Коментарі
 
Андрій БІЛЯКОВзаступник директора відділу ЗЗР компанії «Імперія-Агро»
 Ми співпрацюємо з Arysta LifeScience 2,5 роки, це досить цікава компанія, яка швидко розвивається на українському ринку. Цьогоріч її продукція непогано продається в Україні. Зокрема,найбільшим попитом в аграріїв користуються такі препарати Arysta, як Атонік Плюс, Пропоніт, Рафаль, Селект тощо. З кожним роком її продукти продаються все краще. Від об’єднання компаній чекаю нових продуктів і збільшення продажів.
 
 
Оксана ПОЛІЩУКкерівник відділу логістики «Седна-Агро»
 З Arysta LifeScience ми працюємо понад 5 років. Препарати компанії користуються стабільним попитом у сільгоспвиробників. Сьогодні найкраще продаються Пропоніт і Атонік Плюс. Що очікуємо від об’єднання? Думаємо, що будуть кращі умови. Ми і так в інших купляли ці препарати, але нам тепер буде краще, тому що Arysta LifeScience — дуже лояльна компанія. Тут працюють висококваліфіковані, щирі та добрі люди, з якими дуже приємно працювати.
 
Іван ШАБЛІЙдиректор «Аріста ЛайфСайенс Україна»
 Найближчим часом, можливо, на початку 2016 року ми виводимо на ринок мінімум 4, а максимум 9 продуктів. Хоч ми і працюємо через дистриб’юторів, але підемо до кінцевого споживача для того, щоб зрозуміти їхні проблеми та збудувати для них відповідну програму. Але вона все одно буде узгоджена з дистриб’юторами. Головний фокус у подальшій роботі ми спрямовуватимемо на сегмент фунгіцидів на ринок зернових та гербіцидів на кукурудзі, де була низька присутність. Змінювати це будемо за рахунок реєстрації нових препаратів, нових продуктів від Chemptura AgroSolutions, зокрема протруйників, та головного — наших біорішень: біостимулятори, інноваційні добрива тощо.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.