SOLGUARD — максимальні бар’єри від вовчка

/ Подія / Понеділок, 11 квітня 2016 13:13
Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"
Компанія Syngenta презентувала у Запоріжжі комплексну програму захисту соняшнику від вовчка під назвою SOLGUARD. Кожен елемент нової технології докладно обґрунтували для практичного впровадження українські та міжнародні фахівці.

 

Знати все про «успішного вбивцю»
«Якщо ти знаєш ворога та знаєш самого себе, то зі 100 битв не програєш жодної. Якщо ти знаєш себе, але не знаєш ворога — іноді будеш вигравати, іноді програвати. Якщо не знаєш ні ворога, ні себе — програватимеш завжди», — цією цитатою з праці «Мистецтво війни» китайського генерала Сунь Цзи глобальний менеджер із розвитку бізнесу олійних культур компанії Syngenta, експерт міжнародного рівня Луїс Карлос Алонсо розпочав опис нинішнього головного ворога соняшнику — вовчка.
 
Ця непоказна рослина відрізняється від інших бур’янів тим, що не просто конкурує із соняшником, а паразитуючи на кореневій системі рослини-господаря, буквально краде у неї поживні речовини та вологу. Він став успішним паразитом завдяки своїй специфічній здатності до саморепродукції. «Це складна машина, яка може репродукувати себе різними способами: за допомогою запилення, перехресного запилення та апоміксису, тобто клонування самого себе», — звернув увагу Луїс Карлос Алонсо. У кожній квітці паразита утворюється коробочка, яка містить 500-1000 дрібних насінин. І біда не тільки в тому, що їх підхоплює вітер. «Насіння вовчка є електростатичним: воно прикріплюється до частинок землі і не рухається, — звертає увагу експерт. — Через це вітром поширюється лише 5% насіння, а решта залишається біля батьківської рослини і потім розноситься полем, переважно, разом із сільськогосподарською технікою. При цьому, якщо насіння заробити в ґрунт, то воно в очікуванні на сприятливі умови може пролежати там навіть більше 20 років. Загалом одна рослина вовчка в середньому продукує 60 тис. насінин».
 
Але навіть за такої вражаючої репродуктивності паразит не здатен опанувати поле миттєво. Пан Алонсо робить висновок про те, що процес зараження можна поділити на 4 головні етапи:
 
  1. Зараження декількох рослин на полі.
  2. Зараження групи рослин у рядок (невеликі кола заражених рослин на полі).
  3. Збільшення кількості та розмірів таких ділянок.
  4. Тотальне зараження поля.
 
«Якщо паразит є на одному полі, то зовсім скоро він буде і на іншому. На першому етапі є декілька заражених однією квіткою вовчка рослин, але це лише початок, адже насіння паразита залишиться поруч із батьківською рослиною. І коли ви наступного разу сіятимете соняшник (неважливо за 5 чи 9 років), вовчок чекатиме там, і наступного разу вже з’явиться декілька рослин, — застерігає Луїс Карлос Алонсо. — Часто фермери ігнорують перші два етапи, а потім техніка розносить вже більшу кількість насіння полем, і в результаті все воно заражається».
 
Разом зі зростанням виробничих обсягів соняшнику та посиленням протидії вовчку прискорилася і поява нових рас паразита. Так, якщо в ХІХ ст. нові раси з’являлися раз на 50 років, то з 1990-тих — кожні 5-6 років. «Це відбувається, тому що більшість компаній контролюють вовчок за допомогою генетично стійких гібридів. Чим швидше ми створюємо супротив, тим швидше він розвивається», — констатує експерт. Крім того, сьогодні селекціонери просто не встигають виводити стійкі до нових рас гібриди: «При сьогоднішній інтенсивності вирощування нові раси з’являються кожні 5-6 років, при тому, що для виведення одного генетично стійкого гібрида потрібно 10 років», — розповів керівник напрямку польових культур компанії Syngenta Сергій Тимошенко.
 
Менеджер із розвитку соняшнику та ріпаку в Україні Геннадій Малина узагальнює: «Загалом останніми роками компанії завдавали по вовчку точкових ударів. Коли мали генетично стійкі гібриди — рекомендували використовувати тільки їх і на цьому заспокоювались, так само окремо радили гербіциди. Не було взаємодії, спільних рішень, і через це ми прийшли до того, що сьогодні в зоні ризику поширення нових рас вовчка опинилася вся степова Україна, а це 3,5 млн га. Більше того, проблема стала актуальною й для південних регіонів лісостепової зони. Для її вирішення потрібно комплексне рішення».
 
Потрійний охоронець
Відповідаючи на виклики, компанія Syngenta розробила програму, яка покликана системно, комплексно боротися із соняшниковим вовчком в Україні. Вона має назву SOLGUARD і представляє собою комплекс рішень, які Syngenta пропонує індивідуально для кожного поля. Головна мета SOLGUARD — зменшення шкоди від вовчка, попередження його поширення Україною та гальмування процесу створення нових рас.
 
SOLGUARD поєднує в собі 3 методи боротьби з паразитом: розумне використання генетично стійких гібридів (таким чином, щоб не провокувати появу нових рас), запровадження гербіцидного контролю та проведення низки агротехнічних заходів.
 
Генетичний захист
На сьогодні Syngenta має повноцінне портфоліо стійких до рас F та F+ гібридів соняшнику. Так, раси F не бояться такі гібриди Босфора та Трансол, однією з головних переваг яких є високі показники посухостійкості. Останні раси вовчка (F+) не є проблемою для СИ Кадікс та трійки гібридів, що були виведені спеціально для України — Естрада з високим потенціалом урожайності, а також СИ Купавата, СИ Ласкала, в яких генетична перевага НК Конді поєднана зі стійкістю до нових рас вовчка.
 
«Коли ви сієте соняшник із резистентністю — з’являються нові раси вовчка. Питання лише в часі. Так, якщо на І-ІІ рівні зараження висадити стійкий до рас F-F+ соняшник, то паразит швидко здолає цей бар’єр. В іншому випадку, маючи стійкі гібриди до раси Е, ви повинні збільшити сівозміну, завдяки чому зможете протриматися вже 12 років. Після цього, коли рівень зараження поля досягне ІІІ ступеня — обираєте соняшник, стійкий до рас F-F+», — детально ділився рекомендаціями Луїс Карлос Алонсо.
 

Гербіцидний захист
Не менш важливим є у системі й гербіцидний контроль. Він здійснюється за допомогою Виробничої системи Clearfield®, яка здатна контролювати не тільки бур’яни, а й всі раси вовчка. «Для її реалізації у нас є гербіцид Каптора®, — звернув увагу Сергій Тимошенко. — Також широкий асортимент стійких до Виробничої системи Clearfield® гібридів соняшнику для всіх агрокліматичних зон України, для інтенсивної та екстенсивної технологій. Маю на увазі популярний гібрид Syngenta НК Неома, новий гібрид Коломбі з високим вмістом олеїнової кислоти. Крім того, нещодавно зареєстрований СИ Експерто, НК Алего, НК Адажіо, НК Фортімі тощо. Незабаром у нас з’являться ще більш стійкі гібриди Clearfield® +».
 
Каптора® — післясходовий ґрунтовий гербіцид, що проникає до кореневої системи соняшнику, де знищує вовчок у момент його проростання на коренях. Але, щоб виконати свою функцію належно, препарат повинен бути в культурі у фазі 2-4 листочків, під час проростання вовчка. Тому фахівці радять використовувати ранні гербіцидні обробки. Захисну дію препарату в рослині можна подовжити завдяки роздільному внесенню: 75% — у фазу 2-4 листочки, а решту — впродовж наступних 15 днів. Але для того, щоб гербіцид правильно подіяв, слід виконувати низку заходів. «Каптора® вноситься в температурному діапазоні від 10°С до 25°С. Ми рекомендуємо зупинити внесення препарату, як тільки температура виходить за межі цих показників. В іншому випадку може виникнути жорстка фітотоксичність», — застеріг Геннадій Малина.
 
Разом із тим, важливо, крім гербіциду, мати стійкі гібриди до відповідних рас вовчка. «Тоді уникатимемо мутації паразиту та неповного контролю гербіцидом», — додає Сергій Ти­мошенко.
 
Агротехнічні заходи
Третьою складовою програми SOLGUARD є низка агротехнічних заходів, які можна умовно розділити на ті, що попереджують занесення вовчка на поле, ті, що зменшують його кількість, а також ті, що перешкоджають рознесенню паразита на інші поля.
 
Попередити. Варто використовувати тільки сертифіковане насіння. На цьому під час семінару експерти зробили особливий наголос, адже насіння соняшнику є електростатичним: воно притягує до себе насіння вовчка. Відповідно, використовуючи фальсифіковане та низькоякісне насіння, яке, на відміну від сертифікованого, не проходить контролю, аграрій не тільки ризикує занести на свої поля вовчок, а й спровокувати появу нових рас.
 
Зменшити. Для того, щоб зменшити кількість насіння вовчка на полі та тримати його на нижчому рівні, фахівці Syngenta радять, перш за все, відмовитись від оранки, яка стає все більшою проблемою. І ось чому: після оранки насіння вовчка з поверхні потрапляє на глибину, де йому вже не страшні холоди, сильні опади тощо і де воно може пролежати десятки років в очікуванні на соняшник. Інший ефект очікується за використання мінімальної або нульової технологій (нехай і вибірково: при обробітку поля після соняшнику). Тоді частина насіння вовчка залишається на поверхні, де гине взимку. Кількість насіння, що може зійти, зменшується на 50-60%.
 
Крім того, важливо дотримуватися правильної сівозміни, використовувати в ній культури-пастки: кукурудзу, сорго, іспанську траву, просо. До проростання насіння вовчка стимулюють виділення кореневої системи соняшнику. Схожі виділення мають і перераховані вище культури. Різниця лиш в тому, що до їх коренів вовчок приєднатися не може. Відповідно, насіння проростає і гине.
 
«Після збору врожаю соняшнику ви можете посіяти одну з цих культур лише на місяць. При цьому не обов’язково використовувати сертифіковане насіння. Рослина вже виконає свою функцію, коли загине від холоду чи гербіциду, адже до того встигне спровокувати проростання вовчка. Отримуєте подвійну вигоду: культура-пастка знищує частину вовчка, а в ґрунті додається органічного добрива», — резюмує пан Алонсо.
 
Не розносити полями. Не можна забувати, що 95% насіння вовчка розноситься саме технікою, тому експерти радять її мити перед переїздами між полями. Це хоч і не дуже зручно, але суттєво пригальмує поширення паразита.
 
Отже, програма SOLGUARD — це створення максимальної кількості бар’єрів для поширення та розвитку вовчка. Кількість паразита на полі буде не такою критичною, а значить легше контрольованою. У боротьбі з вовчком поєднання заходів SOLGUARD триматиме поширення паразита на рівні І (за класифікацією пана Алонсо) та поступово зменшуватиме його кількість.
 
«Якщо ви концентруєтесь на одному рішенні — проблема не зникає. Кожні 5-6 років з’являтимуться нові раси. А застосовуючи SOLGUARD, отримуємо можливість подовжити цей час до 16-18 років, — наголошує Сергій Тимошенко. — Тим більше, що програмою передбачено використання індивідуального підходу до кожного поля. Регіональний представник компанії приїде до вас, проаналізує показники поля, дасть фахові рекомендації. Вже невдовзі у компанії Syngenta запрацює сервіс з ідентифікації рас вовчка».

Коментарі
 
Денис КОЛБАСЮКагроном, «Українська аграрна компанія», Запорізька обл.
 На 2400 га вирощуємо, переважно, соняшник, озиму пшеницю та кукурудзу. Важко із дотриманням сівозміни. Зрозуміло, що з такої ситуації потрібно виходити. Проблема вовчка дуже актуальна. Тому сьогодні і намагаємося познайомитися з новими технологіями її подолання. Із продуктами компанії «Сингента» працюємо вже майже 10 років. От і зараз думаємо, як нову систему впроваджувати у себе в господарстві.
 
Олександр МОРОЗагроном, ПП «Цареведарівка», Запорізька обл.
 У нас на 1200 з 5000 га вирощується соняшник. Зрозуміло, загрозу вовчка мусимо вивчати. От і зараз разом аналізували, як він розвивається і як полем поширюється. Давно працюю в сільському господарстві, але ніколи не думав, що вовчок так активно поширюється технікою. Звичайно, що заходи SOLGUARD є корисними для нас, обов’язково будемо їх впроваджувати.

Віталій ЛАНЕЦЬКИЙагроном ДП ДГ «Червоний землероб», Кіровоградська обл.
 Проблема вовчка дуже актуальна в усій області, тому що у нас під соняшник відводиться до 60% площ. Деякі описані на заході методи у нас вже діють, а деякі для мене в новинку, зокрема, використання мінімальної технології ґрунту для зменшення кількості насіння вовчка. Мусимо все спробувати, бо шкода від вовчка стає все більш відчутною. Будемо додавати елементи SOLGUARD у себе в господарстві. Частина з них у нас уже діє, наприклад, за виробничою системою Clearfield® працюємо вже не перший рік. Будемо надалі формувати вже цілий комплекс.
 
Іван СОКИРКОголовний агроном, ТОВ «Семенівське», Запорізька обл.
 Отримав багато цікавої інформації. Переконався, що діємо у правильному напрямку. На наших 5200 га сіємо пшеницю, соняшник, ячмінь, кукурудзу та просо. Використовуємо культури-пастки і систему Clearfield®, а соняшник висіваємо через 6 років.

 

 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.