agro business 160 160

Фактори успіху: тепло і холод

/ Подія / Вівторок, 24 травня 2016 16:14
Василь ЗАГАРНИЙ, Микола КВІТКО
спеціально для "АС"
У виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» 23–25 лютого демонструвалося кілька експозицій, присвячених овочівництву і садівництву: «Тепличне господарство та комерційне садівництво 2016», «Промисловий холод 2016» та «Сховища для фруктів, овочів, ягід / Логістика 2016». У центрі уваги аграріїв було не лише нове обладнання і технології, що їх пропонують вітчизняні й іноземні виробники. Паралельно йшов інтенсивний обмін досвідом між фермерами й постачальниками послуг та обладнання у таких напрямах господарювання, як менеджмент, логістика і маркетинг.

 

«Вирощуймо у теплі, зберігаймо у холоді», — так коротко й афористично можна висловити сутність виставок, що пройшли 23–25 лютого у центрі ­«Київ­ЕкспоПлаза». Ярмарок «Тепличне господарство та комерційне садівництво 2016», звісно, було присвячено технологіям плекання овочів, фруктів, ягід і грибів у теплі й добрі. А паралельні виставки технологій «Промисловий холод-2016» та «Сховища для фруктів, овочів, ягід / Логістика-2016» демонстрували методи складування й зберігання, які застосовуються вже після того, як урожай городини й садівництва перекочовує у комори й на склади виробника.
 
Тепло. 
Як допомогти Сонцю
Хто бував у Туреччині, не міг там не подивуватися великій кількості теплиць, які побудовано навколо міст на кожному клаптику вільної землі. Турки виявилися добрими учнями: вони перейняли методи вирощування парникової городини у німців і голландців — європейських лідерів у цій царині.
 
У виставкові дні у «Київ­ЕкспоПлазі» пройшов, зокрема, голландсько-український форум, присвячений оранжерейній та парниковій індустрії: «Прибуткове тепличне виробництво в Україні: актуальні питання та можливості підвищення ефективності». Радник з питань сільського господарства Посольства Нідерландів Еверт Ян Краєнбрінк стверджує: «Більшість провідних українських теплиць побудовані з використанням голландського обладнання та технологій, вирощують продукцію з голландського насіння».
 
Іноді ці технології виглядають дещо екзотично, але ж вони працюють! Приміром, компанія Ceres імпортує зі Шрі-Ланки… кокосовий торф. Він пресується у брикети різної ваги: 500 г, 5 кг. Використовується як ґрунт для закритих приміщень. На ньому дуже добре росте будь-яка городина.
 
Міжнародний ярмарок з тепличного господарства є щорічним професійним майданчиком, де збираються основні виробники обладнання і технологій для вирощування в закритому ґрунті овочів, ягід, фруктів, грибів, квітів. Теплиць і парників демонструвалося тут чимало, й постачальники за мінімальні строки зобов’язувалися їх доправити у будь-який населений пункт України і змонтувати на місці.
 
Якісні теплиці із полікарбонату виставляла компанія «Аміран XXІ» — ексклюзивний представник заводів із Великобританії, Ізраїлю, Голландії. Компанія «Будком» пропонувала теж полікарбонатні парники будь-якого розміру із профілю власної розробки. Це й невеликі дачні теплиці (2,8 х 4,4 х 2,2 м) і фермерські (8 х 8 х 4 м), взагалі парники, оранжереї й зимові сади будь-яких габаритів під замовлення.
 
Побачили ми тут і більш звичні в наших краях плівкові аркові теплиці. Їх пропонує корпорація «Промстан». Аркова форма конструкції є оптимальною, оскільки забезпечує швидке прогрівання сонячними променями, додає стійкості до поривів вітру, а на даху не затримується сніг. Така форма, до того ж, сприяє добрій циркуляції повітря усередині споруди. Плівкові теплиці найкраще підходять для вирощування низькорослих культур, ґрунтової продукції. Однак конструкція їх розрахована на підв’язку рослин: висота, наприклад, томатів й огірків, цілком може сягати й трьох метрів.
 
Також у великій кількості було присутнє різноманітне оснащення для теплиць: енергозберігаючі технології, пічки опалення, світлодіоди, світлозахисна сітка, яка розподіляє рівномірно сонячні промені, знижує інтенсивність освітлення і, у підсумку, створює сприятливіший мікроклімат у парниках.
 
За бажання у нас можна вирощувати будь-які рослини, навіть тропічні. Скажімо, обговорювали тепличники досвід київського винахідника-селекціонера Анатолія Патія. Він у власноруч збудованій енергозберігаючій оранжереї успішно культивує лимони, апельсини й банани.
 
Президент Асоціації «Теплиці України» Євген Чернишенко ремствував на відомі усім сьогоднішні обставини господарювання: інфляцію, подорожчання матеріально-технічних ресурсів, високі кредитні ставки банків. Він зазначив, що «сьогодні практично всі тепличні комбінати працюють з мінімальним прибутком». З його слів, середній показник рентабельності тепличників за 2015 рік становив близько 8–10%. Малувато, звісно, — хочеться побажати тепличникам більшого.
 
Дехто з аграріїв вбачає загрози від підписання економічної частини Угоди з ЄС. Вважає, що слід готуватися до навали овочів і фруктів від європейських виробників. Бо енергоресурси і кредити в Європі дешевші, ніж у нас, а технології сучасніші. З іншого боку, ми матимемо змогу отримати доступ до тих-таки технологій і кредитних грошей — що, власне, й демонструє, зокрема, ця виставка. Та й практика не підтверджує побоювань. Навпаки: як повідомляє «АПК-інформ», на початку лютого тепличні комбінати України змушені були навіть відмовляти експортерам у зв’язку з відсутністю в господарствах необхідних обсягів огірка. Охоче купляла б наші огірки Польща, однак вибірка цієї продукції в українських виробників недостатня.
 
Крім того, Україна має чималі шанси як виробник органічних овочів і фруктів, основним напрямом для збуту яких може стати знову ж таки Євросоюз. До порівняння: ціна на органічне яблуко сьогодні майже втроє вище, ніж на неорганічне. Попит на органіку у європейців величезний, пропозиція відстає, а українська продукція цілком конкурентоспроможна.
 
Звісно, конкуренція у напрямах вирощування тепличної класики, тобто огірків та помідорів, сьогодні й справді чимала. Тому генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Тарас Висоцький вважає, що треба звернути увагу на нішеві культури, які користуються попитом у ЄС та на інших світових ринках, але пропозиція на них поки що невелика. Що це за культури? Наприклад, спаржева квасоля, перець «капія», або не надто вибаглива окра (бамія) — довгі зелені стручки, що нагадують перець чилі і дуже цінуються серед прихильників органічного харчування.
 
Крім обладнання, експозиція ярмарку «Комерційне садівництво-2016» радувала око стендами виробників посадкового матеріалу, систем зрошення, крапельного поливу й туманоутворення, різноманітним інструментарієм для обробки садів, виноградників та ягідників.
 
Холод. 
Зроби трохи Антарктиди
У той же час проходила й міжнародна виставка технологій холодопостачання «Промисловий холод-2016» та ярмарок обладнання для зберігання, післязбиральної та передпродажної доробки урожаю «Сховища для фруктів, овочів, ягід / Логістика-2016». У цій частині павільйону «КиївЕкспоПлаза» демонструвалися актуальні новинки у сфері промислового холодильного обладнання, кондиціонування та вентиляції, інструментів для монтажу, ремонту й експлуатації агрегатів, що генерують антарктичний (чи наближений до нього) клімат.
 
Наприклад, підприємство ДП «Електроніка» має один із найбільших в країні оптових складів холодильного обладнання як для комерційного, так і промислового застосування. Пропонують вони, зокрема, технологію зберігання плодів та овочів в атмосфері з регульованою атмосферою — зі зниженою концентрацією кисню і вищим, ніж у звичайному повітрі, вмістом діоксиду вуглецю. Таке сховище дозволяє довго тримати на складах партії свіжих фруктів і овочів зі збереженням відмінної якості.
 
ТОВ «Промремхолод» реалізує запчастини європейських виробників для холодильних компресорів, робить капремонт фірмових компресорів і продає українським замовникам за нижчими цінами, ніж у Європі. Західноукраїнська компанія «Стрий Холод» теж займається монтажем, ремонтом, налаштуванням промислового холодильного обладнання після капітального ремонту. Техніка «другого господаря», що вже відпрацювала певний ресурс у Європі, давно завоювала авторитет у вітчизняного аграрія, якому бракує коштів на новий агрегат, але потреба в ньому є відчутною. «Стрий Холод» на своє вживане холодильне обладнання надає гарантію як на нове — рік.
 
Торгово-сервісна фірма «Холодтехмонтаж» також займається сучасними овочесховищами, пропонує рішення стосовно заморозки й зберігання сільськогосподарського продукту. Обладнані нею овочесховища можуть призначатися для якоїсь однієї культури овочів, або ж бути універсальними — для картоплі й різної городини із подібним режимом зберігання.
 
Компанія Stream Ozone показувала ще один різновид обладнання, потрібного в аграрному виробництві — генератори озону. Вони застосовується для екологічно чистого озонування й дезодорації приміщень пташників, тваринницьких ферм, складів тощо. Застосовується озонування й для передпосівної обробки насіння.
 
Виставка «Сховища для фруктів, овочів, ягід / Логістика» демонструвала холодильне обладнання, системи клімат-контролю, технології будівництва та теплоізоляції сховищ, логістичну інфраструктуру. Фахівці й аграрії, керівники агрофірм, фермерських господарств, тепличних комбінатів обговорювали методи впровадження енергоефективних рішень з охолодження, зберігання і доробки (доспівання й пакування) овочів, фруктів, ягід та грибів. Також обговорювалися питання логістики, рітейлу (роздрібної торгівлі), виведення сільгосппродукції на зарубіжні ринки та керування рухом товарів до споживача.
 
Тепло & холод. 
Чудеса ізоляції
Іноді нам треба підтримувати тепло, інколи — навпаки, холод. Хоча, по суті, це одне й та саме завдання: терморегулювання. Чи йдеться про теплиці, чи про холодні овочесховища — інтерес для виробника становитимуть як відповідні матеріали, так і виробники, що їх пропонують.
 
Хітом виявилися технології ізоляції будівель за допомогою пінополіуретану. Технологія напилювання пінополіуретану дозволяє наносити цей ма­теріал товщиною від 30 до 200 мм на стіни, стелі й інші конструкції з бетону, цегли, металу, шиферу, черепиці, дерева, пластику у будь-якому просторовому розташуванні. Цю ж технологію опанувала й фірма «Термоізоляція». Вона пінополіуретан пропонує застосовувати для ізоляції холодильних камер, ємностей, ангарів, кам’яних і залізобетонних будинків, складів, тваринницьких ферм, промислових холодильних камер для зберігання сільгосппродукції і квітів. Якісні термоізоляційні і гідроізоляційні матеріали демонструвала компанія Purinova. Тепло-, холодо-, гідроізоляцію пінополіуретаном здійснює також фірма «Едванс ПКФ» і ще кілька підприємств, які були присутні на цій виставці.
 
А фірма Tegros — дилер італійського виробника Іsopan — пропонувала широку гаму вже готових сендвіч-панелей, зроблених, втім, з того-таки спіненого пінополіуретану — наймоднішого нині матеріалу в царині тепло- й холодоізоляції.
 
Фірма «Інсолар», об’єднуючи технології тепла й холоду, встановлює на складах устаткування для штучного дозрівання бананів у спеціальних камерах при певному кліматичному режимі.
 
Звісно, не зайвими у будь-якому складському господарстві будуть стелажі, пластикова й металева тара для овочів, фруктів, ягід тощо — усе це щедро пропонувало підприємство «Склад Сервіс» та ще кілька експонентів.
 
І якусь фантастичну універсальність демонструвала компанія LLENTAB. За 10 років діяльності на ринку України вона спроектувала й звела 7500 споруд зі сталі різноманітного призначення. Серед них — склади, супермаркети, магазини, криті ринки, манежі для коней, м’ясні й ковбасні цехи, фрукто­сховища, овочесховища, корівники, свинарники, пташники. LLENTAB має власні монтажні бригади й допоможе агрофірмі-замовнику побудувати взагалі усе, що йому треба.
 
Подивувала й ТОВ «Контейнери України». Як видно з назви, вони виготовляють і продають морські суховантажні й рефрижераторні контейнери для будь-яких вантажів. Серед їхньої продукції — контейнери суховантажні, модульні, рефрижераторні; цистерни, житлові контейнери типу «битовка», «офіс», і навіть придатні для АТО контейнери «блок-пост».
 
Ділова програма цього форуму включала численні презентації компаній і нових технологій, дискусії і просто товариське спілкування колег, які роблять, по суті, одну справу — забезпечують країну продовольством і валютою від експорту сільгосп­продукції.

 

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.