Тут роблять ліки для рослин

Тут роблять ліки для рослин

/ Подія / Четвер, 26 грудня 2019 12:02

Український аграрний бізнес може бути і чесним, і ефективним, і соціально відповідальним — переконалися ми після нещодавнього відвідування Білоцерківського заводу препаративних форм.

Захід організовано українською компанією ALFA Smart Agro — власником даного підприємства.

Завод із трирічною історією справді вражає. Новісіньке обладнання, бездоганний порядок у цехах, рясно озеленена територія, майже повністю автоматизоване виробництво — всі ці штрихи змушують розуміти: тут виготовляють продукцію міжнародного рівня.

Відклавши виробничі клопоти, топ-менеджмент компанії цілий робочий день присвятив спілкуванню із журналістами та знайомству учасників прес-туру з підприємством.

 

23 414 34 2

ALFA Smart Agro — переможець Crop Science Awards 2019 в номінації «Найкраща компанія з регіону, що зростає» (Best Company from an Emerging Region)

 

Ринок ЗЗР у світі та в Україні

«Ми вже розпочали комерційний сезон 2020 року із гаслом: «Код вашого прибутку». Всі свої дії спрямовуємо на те, щоб українські агровиробники отримували прибуток завдяки використанню продукції нашої компанії», — розпочала зустріч комерційний директор ALFA Smart Agro Тетяна Мосендз.

Розповідаючи про умови діяльності компанії, вона надала дані аналізу ринку ЗЗР в Україні та світі. Торік обсяг світового ринку ЗЗР становив $57,5 млрд. Після падіння у 2016 році він поволі відновлюється. З 2017 року зростання становило 6%. За прогнозом аналітиків, до 2023 року обсяг глобального ринку ЗЗР має зрости до $67 млрд. Проте цього року зростання ринку не очікується внаслідок впливу погодних факторів: сильних дощів у США в першій половині року та серйозної посухи в Австралії і європейських країнах, включаючи Україну, де не останню роль відіграла ще й осіння посуха. Надалі дія цих факторів на ринок стане регулярною.

За даними аналітиків ALFA Smart Agro, обсяг українського ринку ЗЗР у 2019 р. має зрости в грошовому еквіваленті на 2% і досягти рівня $940 млн. Натомість у натуральному виразі зростання ринку не передбачається. Попит аграріїв на ЗЗР в Україні не збільшується внаслідок загальних витрат на матеріально-товарні ресурси та через несприятливі погодні умови.

«Тішить, що за таких умов агровиробники довіряють нашій продукції, адже переконалися в її ефективності. Обсяги виробництва ALFA Smart Agro у 2019 році зросли. Ми виготовили 6,2 тис. т продукції і займаємо 6-е місце на ринку ЗЗР України з часткою 6,5% (в грошовому вимірі)», — сказала Тетяна Мосендз. Вона також зазначила, що продукти ALFA Smart Agro не є класичними генериками. Науковці компанії створюють інноваційні постпатентні препарати, розробка яких вимагає тривалої наукової роботи.

 

Компанія, яка зростає

Нині лінійка продуктів компанії нараховує 71 препарат. 24 з них вже захищені патентами, ще три перебувають у процесі патентування. Кожне третє агропідприємство в Україні використовує продукцію ALFA Smart Agro. Цього року 2 млн га посівів в Україні були захищені їхніми фунгіцидами. Всього продуктами компанії оброблено 10,8 млн га посівів.

Важливу роль у зростанні довіри відіграють випробовування нових препаратів у польових умовах. Протягом минулого року фахівці ALFA Smart Agro провели понад 100 виробничих випробувань у господарствах України та 150 — у господарствах агрохолдингів.

«За результатами таких дослідів у нас формується розуміння того, як наш продукт працює в різних ґрунтово-кліматичних умовах, у різних господарствах і на різних культурах», — зазначила Тетяна Мосендз.

 

23 414 35 5

Сумарні інвестиції в новий R&D центр, виробничі лінії і логістичний комплекс БЗПФ за останні два роки склали понад 100 млн грн

 

Саме така стратегія розвитку — акцент на створенні інноваційних продуктів — дозволила компанії отримати перемогу в престижній міжнародній премії Crop Science Awards 2019 в Лондоні в номінації «Найкраща компанія з регіону, що зростає». Це — найпрестижніша світова відзнака у галузі захисту рослин. Переможців Crop Science Awards 2019 визначило незалежне журі, до складу якого входять фахівці галузі зі всього світу. Компанія також увійшла до фіналу премії у номінації «Найкраща інновація у формуляції». Судді міжнародного конкурсу високо оцінили розроблену науковцями ALFA Smart Agro технологію Smart Complex, яка дозволяє під час передпосівної обробки насіння використовувати препарати на основі прохлоразу у формуляції концентрат суспензії. Ця технологія зараз проходить процедуру патентування в Європі та вже використовується при виготовленні протруйників «Кантаріс» та «Авіценна» на заводі компанії.

 

Інвестиції у власне виробництво

Білоцерківський завод препаративних форм складається з трьох цехів, які мають 6 виробничих ліній і працюють у дві зміни по 12 годин кожна. На заводі встановлено сучасне обладнання для виготовлення ЗЗР та мікродобрив. Протягом доби завод випускає 25 т хімічної продукції. Проєктна потужність підприємства становить 12 тис. т на рік.

«Виробництво на заводі постійно розвивається. Цього року встановлено інноваційну лінію з виготовлення гербіцидів у препаративній формі суспензійних емульсій. Ще одне нововведення — друга автоматична лінія фасування препаратів продуктивністю 3600 літрів на годину. Лінія складається з блоків розливу, маркування тари та наклеювання стікерів. Фасування відбувається в тару місткістю від 200 мл до 20 л без втручання оператора», — розповів Роман Шпаченко, директор Білоцерківського заводу препаративних форм.

 

23 414 35 1

Автоматична лінія фасування виключає ризики браку на цьому етапі виробництва

 

Сировина та готова продукція зберігаються у логістичному комплексі, у створення якого цього року компанія інвестувала понад 80 млн грн. Він може вмістити одночасно 4600 т продукції. Сьогодні його завантажено на 50%, бо частина готових препаратів вже поїхала до 18 регіональних складів. До середини лютого, коли розпочнеться новий аграрний сезон, комплекс буде заповнено на 100%. До складу логістичного центру входить також сучасний митно-ліцензійний склад, що дозволяє оптимізувати алгоритм закупівлі сировини для виробництва ЗЗР та забезпечити оперативне постачання готової продукції відповідно до сезонних потреб українських аграріїв.

 

23 414 35 2

У новий логістичний комплекс ALFA Smart Agro інвестувала понад 80 млн грн

 

Контроль якості — на кожному етапі

Виробництво препаратів на Білоцерківському заводі сертифіковано за стандартами якості ISO 9001, ISO 14001 та OHSAS 18001. Керівник відділу контролю якості БЗПФ Єлизавета Голуб розповіла, що система контролю якості охоплює весь життєвий цикл продукції — від закупівлі сировини до відвантаження готових препаратів, щоб відповідати ринковим вимогам та світовим стандартам.

На виробництві суспензій створено шість точок контролю якості, а на виробництві суспо-емульсій їх аж дев’ять: на кожній стадії виробництва. На заводі впроваджено міжнародні стандарти безпеки Crop Life з попередження перехресного забруднення у процесі виробництва ЗЗР. Також діє вхідний контроль приймання сировини та інших товарно-матеріальних ресурсів.

Крім того, завод забезпечує контроль якості готової продукції після її реалізації. Для цього зразок кожного продукту з кожної партії зберігається на підприємстві 4 роки. Протягом терміну зберігання зі встановленою періодичністю проводиться аналіз даного зразка, щоб зрозуміти, чи відбуваються з продуктом якісь зміни.

 

23 414 35 3

Виробництво препаратів на БЗПФ сертифіковано за світовими стандартами якості

 

Лабораторія — наукова база виробництва

Директор департаменту досліджень і розробки компанії ALFA Smart Agro Сергій Кнечунас познайомив учасників прес-туру з роботою лабораторії розробки формуляцій.

«Наш департамент створено цього року. Власне, це — відокремлений науковий центр компанії. До його складу входить лабораторія з розробки формуляцій, агрономічна лабораторія і дослідно-демонстраційний центр, у якому 20 га відведено для тестування діючих речовин. Тепер можемо будь-яку ідею, яка у нас виникла, одразу перевірити у себе в лабораторії», — розповів пан Сергій.

Щоб показати, що створення багатокомпонентних препаратів — це кропітка наукова робота, гостям продемонстрували кілька простих, але показових дослідів.

«До складу кожного препарату, окрім основних діючих речовин, входять і допоміжні компоненти, які допомагають їм поєднуватися та ефективніше працювати разом. Ми створюємо такі комбінації, складові яких ще ніхто не поєднував. Це і робить наші продукти — інноваційними», — пояснив Сергій Кнечунас.

Інша значна ділянка роботи лабораторії — це вивчення властивостей препаратів та їх дії у різних умовах. Для цього лабораторію оснащено комплексом сучасного наукового обладнання. Це циркуляційна кліматична камера, рідинний хроматограф, віскозиметр ротаційний, тензометр, мікроскопи, лазерний аналізатор часток, денсиметр, комп’ютерна техніка тощо. Тут хочуть бути впевнені, що в різних регіонах країни, з водою різної жорсткості і після кількох років зберігання препарати будуть так само ефективно працювати.

 

23 414 35 4

Сергій Кнечунас, директор департаменту досліджень і розробки, розповідає, як на ALFA Smart Agro створюються інноваційні препарати

 

Прогнози та плани

У 2020 році ALFA Smart Agro планує вивести на ринок 4 інноваційні продукти. Новинки компанії відзначаються активністю проти багатьох шкідників і збудників хвороб та ширшим, ніж у традиційних продуктів, вікном застосуванням. Останнє дуже важливо з огляду на зміни клімату, які спостерігаємо. Як і раніше, продукція ALFA Smart Agro реалізовуватиметься через мережу офіційних дистриб’юторів.

Є плани і щодо розширення виробництва. У наступному році керівництво буде інвестувати у випуск продуктів у формуляції «емульсія у воді», ще через рік тут планують виготовляти порошки і гранули.

У перспективі найближчих двох років — вихід на європейські ринки. Компанія вже реєструє кілька своїх препаратів у Польщі, Румунії, Білорусі та Молдові. З 2021 року планують розпочати експорт ЗЗР у ці країни.

Відвідування Білоцерківського заводу препаративних форм та спілкування із керівниками ALFA Smart Agro справило найкращі враження та додало переконання, що компанія, а разом із нею і український ринок ЗЗР, і надалі розвиватимутсья за принципами розумної агрономії.

 

Марко БУГАЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.