NTLAB20: сучасні технології рослинництва

NTLAB20: сучасні технології рослинництва

/ Подія / Четвер, 27 лютого 2020 14:51

У Торгово-промисловій палаті України (Київ) 23-24 січня пройшла ІІІ Міжнародна конференція «Лабораторія no-till 2020» (NTLAB20), присвячена сучасним технологіям рослинництва. Організатори влаштували також показ інноваційних агрегатів, пристосованих саме під безплужну систему обробітку ґрунту.

Експозиція техніки від провідних світових виробників стала цікавою подією для ноутіллерів та аграріїв, які бажають перейти до цієї прогресивної, але ще не надто поширеної системи землеробства. Коли аграрій відмовляється від плуга й культиватора, головними агрегатами стають сівалка, обприскувач і розподільник (розкидач) добрив.

 

 

Сіяти, не орючи

В експозиції NTLAB20 наголос було зроблено на сівалках і засобах дозування добрив та насіння. Відома компанія «Суффле Агро Україна», крім вирощування ячменю, є також дистриб’ютором техніки виробництва компанії SKY Agriculture. Цей виробник відомий в Україні завдяки розкидачам мінеральних добрив Sulky. А тепер ми побачили на виставці їхній посівний агрегат «Ізі дріл» (EasyDrill). Універсальна сівалка Easy Drill може сіяти в оброблений ґрунт або прямо в рослинні залишки і стерню. Під час висіву розподіл насіння напрочуд рівномірний. Також гарантується ідеальний контроль глибини посіву. Цікаво, що за один прохід Easy Drill може сіяти чотири різні культури на дві глибини посіву.

Також на виставці експонувалася французька компанія «ЕкіпАгро» (EkipAgro), яка поставляє з Європи сільгосптехніку та новітні технологічні рішення. На її стенді ми побачили сівалку Horizon DSX. Вона втілює у собі низку оригінальних конструктивних рішень, що дозволяють їй досягати якісного посіву як в умовах великої кількості вологих пожнивних решток (наприклад, таке зустрічається на Заході України), так і в посушливому Степу на твердих ґрунтах, які є, приміром, на Херсонщині. Для більшої точності налаштувань у полі секції можуть відключатися. Бункер може бути суцільним або ділитися на дві чи три секції. Завдяки цьому сівалка здатна висівати за один прохід якусь одну культуру з одним різновидом мінеральних добрив або ж із двома; чи дві культури одночасно; або ж дві культури з добривами.

03 418 104 2

На стенді компанії «Індекар» (Indecar, Аргентина) можна було отримати інформацію про посівні комплекси точного висіву на зернові культури. Тут демонструвалася секція сівалки для прямого висіву (ноу-тілл). Як відомо, в Аргентині такий спосіб сівби дуже поширений. А значить, і знаряддя там підходящі саме під цю технологію. Виробник Indecar пишається тим, що у всіх аграрно розвинутих країнах Південної Америки він конкурує із найкращими компаніями в сфері прямого висіву — американськими і бразильськими. Тепер вирішив зайти в Україну — хоча в нас, мабуть, конкуренція серед постачальників сільгосптехніки ще вища.

Гарна сівалка має долати щільний верхній шар рослинних решток і покривних культур, щоб насіння потрапляло у ґрунт, а не розкидалося на поверхні землі.

Повністю відповідають цим принципам ноу-тіллу й бразильські сівалки «Семеато» (Semeato), які в Україні вже багато років розповсюджує компанія «Агромир». Ці агрегати сіють всі зернові та дрібнонасіннєві культури. За бажанням можна укомплектувати сівалку механізмами точного висіву на соняшник чи кукурудзу. Semeato може висівати ці культури по ораному, дискованому полю та стерні. Не боїться будь-якої кількості рослинних залишків, працює і по вологому ґрунту. Запатентована система внесення добрив дозволяє вносити їх нижче, ніж на рівень сівби — на глибину до 18 см. Словом, ця посівна техніка виконує більше операцій за один прохід, і при тому економить насіння, мінеральні добрива, дизпаливо і зберігає природну цілісність ґрунту.

 

Горизонтальні леміші

Здивувала вже вкотре відома компанія «АгроСоюз» із Дніпра. Вона привезла показати дисково-анкерні посівні комплекси «Кросс Слот» (Cross Slot). Це машинерія нового покоління, розроблена спеціально для нульової технології землеробства. Сівалка була створена в результаті співробітництва українських машинобудівників і науковців із Нової Зеландії.

Завданнями цього агрегату, як і інших інструментів ноу-тіллу, є мінімізація порушень ґрунтового шару і рослинного покриву. Однак ми звернули увагу, що Cross Slot унікальний тим, що підходить абсолютно для будь-якого типу ґрунту і будь-якої поверхні, навіть не дуже вирівняної та усіх відомих у наших краях культур. Агрегат здатний одночасно з насінням вносити в ґрунт мінеральні добрива. При цьому абсолютно виключається опік росткових корінців. Чому? Тому що тут використовується підхід, відмінний від інших сівалок для no-till. Можна сказати, революційний. На відміну від агрегатів, що роблять вертикальні борозни, Cross Slot прорізає горизонтальні. Як це йому вдається?

03 418 106 2

Бо дисково-анкерний сошник Cross Slot — унікальний. Він поєднує у собі всі переваги дискової і анкерної конструкцій. Леміш у формі перевернутої «Т» — така форма робочого органу сівалки. І він формує горизонтальну борозну з мінімальним порушенням структури ґрунту. Сошники Cross Slot входять у землю завдяки дії індивідуальних гідравлічних циліндрів. Кожен можна відрегулювати індивідуально, щоб забезпечити необхідну глибину посіву. Під час утворення борозни насіння розташовуються під горизонтальним крилом ґрунту, і це гарантує те, що вони будуть постійно покриті шаром землі і пожнивними рештками. Під час висіву добрива і насіння розташовуються окремо один від одного з двох сторін від різального диска. При цьому відстань між насінням і добривами становить 2-3 см. Завдяки такому методу створюється оптимальний мікроклімат для насіння, особливо якщо на поверхні лежать густі пожнивні рештки.

 

Фермер — іншим фермерам

Ми знайшли у соцмережах захоплений крик душі якогось дилера-ноутілера: «Cross-Slot — найкращий посівний комплекс для no-till у світі. Це лімузин «Бентлі» серед сівалок!». Так це чи ні — звісно, кожен може пересвідчитися лише на практиці.

Але в Київ приїхали не лише крупні виробники машин, а й представники невеликих сімейних компаній, яких чимало в аграрному бізнесі Європи, Канади й США. Попри поширену думку там ноу-тіллом займаються не лише великі компанії, а й багато невеликих за розміром господарств. Нас зацікавив оригінальний агрегат MonTag Gen II. Він являє собою багатофункціональну систему дозування, яку зручно використовувати для внесення добрив глибокими смугами, будь-яких — рідких чи сухих. Її винайшов фермер Роджер Монтег у 1988 році. Він виховав вісьмох дітей, один із яких продовжує виробляти, удосконалювати і продавати ці системи.

03 418 106 3

У конференції «Лабораторія no-till 2020» взяв активну участь директор ВАТ «Союз-Спецтехніка», знаний ентузіаст безплужної систему обробітку землі Едуард Романьков. Він та інші менеджери компаній- виробників і фермери, які практикують прямий посів, розповідали про особливості роботи такої техніки на різноманітних українських землях, щоб допомогти підібрати оптимальний варіант агрегатів для умов кожного конкретного господарства.

 

Коментарі

03 418 102 1Олександр КІТЄВфермер (Болгарія)

— Я займаюся землеробством як бізнесом. Маю господарство — 1200 га неподалік від Софії, нашої столиці. Сію тритикале, пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу. Мої поля не надто родючі, кам’янисті. Але після декількох років застосування технології прямого висіву вони стали давати гарний урожай. У нас спекотний клімат, та якщо немає дощу — для мене це не катастрофа. 2014 року я повністю зупинив будь-який обробіток ґрунту і перейшов на прямий висів. Навчався у колег. Ми великою групою фермерів їздили в Аргентину, дивилися нюанси технології. Проїхали 5000 км, побачили різні поля. Спілкувалися із тими, хто обробляв ґрунт таким чином протягом 20-30 років. Головне — правильно вибрати сівалку. Вона повинна прорізати верхній шар покривних культур і рослинних залишків. Спочатку я обрав агрегат неправильно і втратив чимало грошей. А сьогодні мої поля виглядають набагато краще, ніж раніше. Я зберігаю у ґрунті багато вологи. Технологія прямого висіву не має національності. Вона не американська чи аргентинська — її створила природа. Природа сама ж не оре, не культивує — вона працює напряму. І тому ґрунт чіпати не слід.

 

03 418 104 1Михайло ДЯЧЕНКОзаслужений працівник сільського господарства України, головний агроном компанії «Агромир»

— Я 40 років успішно орав землю, мав за це державні нагороди. Коли мене переконували кидати оранку, я казав — ні. Почувши про ноу-тілл, не дуже повірив у модний метод. Але придивився і зрозумів, що це корисно насамперед для землі. У нас 28 млн га знаменитих українських чорноземів. Але їхня розораність жахлива, вона сягає 80-90%. Для порівняння: у Європі — 30%, у Китаї, США, Канаді – лише 25%.

Коли відсоток низький, сама природа компенсує втручання людини: підтримує вміст гумусу, вологи, тримає біологічний баланс. Наші ж ґрунти страждають від вітрової і водної ерозії. Століття тому гумус в українських чорноземах становив 12%. За таких умов ніякі міндобрива не потрібні. Нині ж у середньому гумус сягає лише 2,5%. Наша компанія «Агромир» практикує ноу-тілл на 8 тис. га, які ми обробляємо. Жодного метра вже не оремо. Наші поля знаходяться у різних кліматичних зонах. Вирощуємо озиму пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, сою, багаторічні трави. Маємо тваринництво на Житомирщині. У нас висока рентабельність виробництва. Залишки рослин на поверхні ґрунту позитивно впливають на температуру, вологу, мікробіологічні процеси у ґрунті. Починають розмножуватися черв’яки, яких під час оранки майже немає. Переходьте на ноу-тілл!

 

03 418 106 1Михайло ДРАГАНЧУКфермер, YouTube-блогер

- Одні працюють за системою ноу-тілл успішно, інші спробували і кидають. Чому? Часто відповідь криється у спеціальній агротехніці. Дехто відразу викидає традиційні плуги й культиватори, а хтось залишає собі шляхи відходу. Думає: може, все-таки десь трохи дисконути? Вкладення у техніку дадуть результат, якщо збалансовані інші параметри системи ноу-тілл. І потрібно також дещо по-іншому налаштувати свій мозок. Сівалку варто купувати тільки тоді, коли розумієш, для чого вона тобі потрібна. Я довго мріяв про очісувальну жатку, розпитував про неї інших... І на загал нам треба думати про родючість ґрунту. Знаходити правильні рішення (економічні, екологічні, фінансові), будучи при цьому в гармонії із природою.

 

Григорій МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ, Ігор ПЕТРЕНКО
спеціально для газети Агробізнес Сьогодні

Теги

 

 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.