AGRO-2020 в епоху пандемії

AGRO-2020 в епоху пандемії

/ Подія / Середа, 26 серпня 2020 11:45

У Києві відбулася ХХХІІ Міжнародна агропромислова виставка AGRO-2020. Через коронакризу її було перенесено на 11–14 серпня. Як почувається після глобального стресу пандемії провідна сільськогосподарська галузь України?

Захід, як звичайно, відбувся на території Національного експоцентру України. Однак цьогоріч було чимало незвичного. У минулі роки вже на підступах до порталу ВДНГ увесь паркувальний майданчик було заставлено експонованою агротехнікою. Однак цього разу там мирно шикувалися автомобілі відвідувачів, і місця не бракувало. На вході між помпезними колонами організатори встановили блок-пост скринінг-контролю. Майже на кожному кроці бовваніли автомати з продажу медичних масок, дезінфектори. Відвідувачі й експоненти намагалися антивірусного маскового режиму таки дотримуватися, хоча й не всі — надто ретельно.

15 16 430 431 17 3

На AGRO-2020 протягом чотирьох днів приходили аграрії, інженери, депутати Верховної Ради, урядовці, діячі профільних об’єднань й асоціацій агробізнесу, журналісти, українські та міжнародні експерти з агропромислових і харчових технологій. В експозиціях показували свої досягнення 729 компаній із п’яти країн. Однак порівняймо: на AGRO-2019 було 1216 експонентів з 15 держав.

Головна сцена цього разу розташувалася не перед головним корпусом № 1, а за ним, причому в літньому варіанті — під легким навісом від сонця й дощу. Там на відкритті виступив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Зокрема, він висловив побажання, що аграрний сектор України має застосовувати найкращі наукові технології, удосконалювати процеси переробки, щоб додана цінність і прибутки зоставалися в державі й збільшували наш загальний добробут.

15 16 430 431 16 2

Міністр економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко нагадав, що цього року на державні програми підтримки аграріїв у держбюджет закладено 4 млрд гривень. І пообіцяв, що така сама підтримка імовірно збережеться у 2021 році.

Відвідувачів було помітно менше, ніж у роки до карантину. Чи то багато хто вирішив не їхати, чи організатори для збільшення дистанції між учасниками суворіше добирали учасників? Не привезли аграрії цього року, як раніше, великої кількості тварин — корів, птахів, корів і гусей. Було, однак, обладнання для них: доїльні апарати, чухалки-масажери для коров’ячих спин і ще багато чого корисного. Не побачили ми цього разу риби, та навіть і воду не налили в штучні ставки-фонтани посеред експоцентру.

15 16 430 431 18 2

Однією з найбільш широко представлених цього року виявилася корпорація AGCO. Вона разом зі своїми дистриб’юторами показала чудові зразки техніки, повз які не могли байдуже пройти жодна аграрно стурбована людина. Зокрема, трактор Massey Ferguson 7722. Він завдяки своїй універсальності підходить для різноманітних господарств, може бути залученим на завданнях різноманітного плану. МF 7722 — ефективний, маневровий, комфортний та економічний. Уважається найбільш продаваним трактором у Європі, й в Україні теж уже здобув чимало прихильників.

Також на стендах AGCO привертала увагу сівалка точного висіву Massey Ferguson 9108 VE. Насамперед тим, мабуть, що вона забезпечує досконалу точність висіву насіння різного формату, незважаючи на неоднорідність посівного матеріалу. Крім іншого, корпорація AGCO завезла в Україну легендарні фінські трактори Valtra. Може, й не такі розповсюджені, як французькі, німецькі чи американські моделі, але нічим не гірші ані з погляду функціональності, ні по комфорту для водія.

15 16 430 431 16 3

Зацікавив аграріїв і компактний китайський зернозбиральний комбайн Lovol GM 80 із двигуном потужністю 170 к. с., показаний на стенді «Техноторгу». Він бюджетний, здатний працювати на невеличких полях. Бункер у китайця всього 2,6 м³, а ширина захвату жатки — 3,25 м.

Тішили серце кожного свідомого агронома й фермера імпорті та вітчизняні машини для підживлення рідкими добривами, обприскувачі садові й польові. Нашу увагу привернув, зокрема, самохідний обприскувач Berthoud BRUIN 4200 з гідравлічно змінним кліренсом до 1,8 м. Ця конструкція була спеціально розроблена для країн Східної Європи й Північної Америки, де широкі поля й високі рослини. Обприскувач відрізняється продуктивністю і високою якістю розпилення за будь-яких умов. Двигун потужністю 275 к. с. дозволяє рухатися швидко, а штанга зберігає ідеальну стабілізацію на крутих розворотах, на нерівному рельєфі, на пагорбах і схилах завдяки запатентованій системі Axial.

15 16 430 431 17 1

Серед машинерії для хімічного захисту рослин здивувала новинкою компанія «ІТ КІТ». Вона показала агродрон Flying tractor («Летючий трактор»). Це — невеличкий безпілотний обприскувач, який здатний обробляти за інтенсивної безперервної роботи до 700 га на добу, до того ж він розбризкує агрохімікати навіть уночі. Обприскування культур агродроном здійснюється з не меншою точністю, ніж причіпним чи самохідним агрегатом.

Компанія «Нео Агро» привезла на огляд не дуже розповсюджену в Україні техніку: дренажний глибокорозпушувач Blader італійського виробництва. Агрегат призначено для осушення боліт. Їх чимало в нас на Волині, Житомирщині, Чернігівщині, Сумщині. Тож модель цікавила господарів, у яких землі занадто вологі.

15 16 430 431 17 4

Серед фермерських вантажівок ми теж побачили дещо цікаве: німецько-китайський Shacman на 25 т, невеликий білоруський МАЗ «Корнет», що бере в кузов 4 т. І ще — малотоннажний самоскид на 3,5 т Iveco Daily з кабіною на сім місць.

Відвідувачі AGRO-2020 мали можливість ознайомитися з тракторами, ґрунтообробною технікою, машинами для внесення рідких і сухих добрив, з елеваторним обладнанням, сушарками сільгосппродукції, сепараторами.

Експоцентром жваво ходили хлопці з наплічниками й шлангами в руці. Що це у них? Невже переносні обприскувачі, якими колумбійці на високогір’ї окроплюють зарості коки?.. Аж ні. Через ці пристрої відвідувачам наливали квас і лимонад. Отакий взірець правильного маркетингу: сьогодні не споживач повинен шукати продавця, а навпаки.

15 16 430 431 17 2

У виру виставкових подій проходили семінари, конференції, дискусії. Зокрема, відбувся ІІ Всеукраїнський фермерський форум. У ньому проблеми АПК обговорювали фермери спільно з владою: заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарасом Висоцьким і народним депутатом Мар’яном Заблоцьким.

У рамках AGRO-2020 влаштували презентацію можливостей свого агросектору дев’ять областей України. Іноді це було неочікувано. Наприклад, на стенді Луганської області презентували фольклорно-етнографічні фестивалі «Золота підкова», «Байбак-Фест», «Слобожанський спас». Тобто Луганщина нині вагомо претендує на статус регіону зеленого й культурного туризму.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і міністр Ігор Петрашко, що відповідає нині за агросферу, вдягнувши медичні маски, оглянули експозицію науково-дослідного інституту прогнозування і випробування техніки для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого. Обійшли урядовці й стенди виробників сільгосптехніки: «Бердянські жниварки», «Ремсинтез», «Завод Кобзаренка», «Оріхівсільмаш» й ін.

15 16 430 431 18 3

Після цього Денис Шмигаль написав на своїй сторінці у соцмережах: «Мав нагоду сьогодні поспілкуватися з представниками агропромислової галузі України. Приємно чути, що урядові програми працюють і допомагають бізнесу тримати лідерські позиції на світовому аграрному ринку».

Коментар

15 16 430 431 18 4Андрій МІРОШНИЧЕНКОменеджер заводу комунальної техніки «Альфатекс» (м. Кременчук, Полтавська обл.)

— Наш завод працює вже більше як двадцять років. Останні 5–7 років ми зацікавилися аграрним сектором. Минулого року експонувалися на виставці АПК в Кропивницькому і ось вирішили завітати у Київ. У нас є середньотоннажні вантажівки, які підійшли б аграріям. Ми привезли, наприклад, автомобіль Dayun CGC1120 — самоскид на 7 т із трибічним розвантаженням. Він може возити картоплю, овочі, годиться під будь-яку сільськогосподарську продукцію, зокрема під зерно. Також показуємо самоскид Shacman F3000 на 25 т. І у нас ви бачите ще невеликий самоскид МАЗ-4571 Корнет вантажністю 4 т. Ми — дилери заводів МАЗ, Shacman і Dayun. Забезпечуємо повний сервіс техніки, підтримуємо гарантію виробника.

 

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.