agro business 160 160

«ІнтерАГРО 2020»: менше з тим!

«ІнтерАГРО 2020»: менше з тим!

/ Подія / Четвер, 12 листопада 2020 15:14

Агропромислове міжнародне бієнале «ІнтерАГРО 2020» у Києві таки відбулося 28–30 жовтня. Попри пандемію й проблеми в міжнародному функціонуванні авіації та залізниць. Слід подякувати організаторам — ТОВ «Київський міжнародний контрактовий ярмарок», яких дієво підтримали Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, а також впливові громадські організації: Український клуб аграрного бізнесу, Українська аграрна конфедерація, Німецька асоціації виробників сільськогосподарської техніки VDMA.

Українці відважно зробили те, чого не змогли французи, перенісши на 2022-й рік паризьку щодворічну агропромислову виставку SIMA. І через таке рішення Парижа відома шведська машинобудівна компанія Väderstad вирішила провести заплановану на 2020 рік світову прем’єру нової інноваційної сівалки Tempo L8-24 Central Seed Fill саме в Києві. Агрегат було встановлено перед входом у Міжнародний Виставковий центр (м. Київ, Броварський пр-т, 15), де проходило «ІнтерАгро-2020».

Це — ще один чудовий зразок у шерензі знаних у Європі сівалок точного висіву Tempo. У цій новітній моделі насіння завантажують в один великий бункер об’ємом 3000 л. Кількість зупинок агрегата для дозавантаження насінням і їхня тривалість зменшується, що підвищує польову ефективність сівби. Пристрій висіву, працюючи згідно із запатентованою шведами технологією PowerShoot, закладає насіння у ґрунт із напрочуд високою точністю. Завдяки прецизійній гідравлічній системі сівалка реагує на будь-які нерівності поля, нівелюючи їх і дозволяючи домогтися рівномірних сходів. Як повідомляє пресреліз компанії Väderstad, новий агрегат зберіг усі позитивні характеристики попередніх зразків агрегатів точного висіву Tempo. Вони загальновідомі серед аграріїв усієї Європи: висока швидкість сівби, можливість висіву багатьох культур, відмінна робота за різних способів і підходів до обробітку ґрунту.

21 436 62 2

 

Як же без трактора й комбайна?

Люди з позитивним мисленням вказували на плюси цьогорічного «банкету під час ковіду». Це вільні машиномісця на парковці, відсутність черг у зонах швидкого харчування й біля кавових автоматів. Напрочуд легко було тримати соціальну дистанцію у 1,5 м: сприяла менша, ніж зазвичай, кількість відвідувачів. Мабуть, через усесвітній карантин цього року на «Інтер АГРО» показувалося не аж так щоб надмірно зразків новітньої машинерії. Менше з тим, дещо цікаве й актуальне ми таки побачили.

Отже, той, хто вжив застережні заходи (маска, рукавички, антисептик), побачив цікаві інновації машинобудування для агрогосподарств, обладнання для різних технологій землеробства і тваринництва, препарати агрохімії. На виставці були представлені вітчизняні заводи сільськогосподарської техніки, продавці добрив і препаратів для хімзахисту рослин, виробники елеваторного і зернопереробного обладнання. Показували клас добре знані в Україні агромашинобудівні компанії — Amazone, Bednar, Berthoud, Drone UA, Great Plains, Hardi, Horsch, Lemken, New Holland, Pöettinger, Riela, Vaderstad, «Завод Кобзаренка», «Лубнимаш», «Оліс», «ЮгЕлеватор» й ін.

21 436 64 1

Упродовж роботи виставки увагу агроспільноти незмінно привертав комбайн New Holland СН7.70. Машина, у якій втілено інноваційну інженерну концепцію Crossover Harvesting. Суть у тім, що двобарабанна система обмолоту поєднується з двороторною системою сепарації Twin Rotor™. Це поліпшує якість зерна та соломи на виході й взагалі покращує технічні характеристики комбайну. Фермери, маркетологи й інженери, порівнюючи якісні характеристики й ціну цього комбайна, стверджують, що у сегменті середніх за потужністю зернозбиральних машин New Holland СН7.70 обходить конкурентів і претендуватиме на лідерство.

Основний засіб виробництва у фермера — трактор. Цього року тракторних брендів і виробників було помітно менше, ніж у минулі роки. Менше з тим, без них не обійшлося. Вітчизняна компанія «Агромашінвест» із Дніпра привезла показати колісний трактор Farmer 10286. На машину поширюється державна програма компенсації в розмірі 25% вартості. Він урухомлюється дизельним двигуном Perkins 1104C-44T на 98 к. с. Це якраз улюблений і найпоширеніший серед фермерства сегмент потужності. Передній тяговий міст і трансмісія — від поважної й надійної фінської компанії Valtra.

21 436 63 1

 

Для землі без мораторію

Нарешті, мораторій на ринок землі скасовано. Відтак власники ділянок отримали більшу мотивацію дбати про неї, турбуватися, вкладати у свою землю кошти й зусилля. І логічно очікувати від аграріїв більшої уваги до ґрунтообробних знарядь. Утім, вони цікавилися цим типом сільгосптехніки завжди.

Австрійська компанія Pöettinger показала доладну дискову борону Terradisc 6001 Т із шириною захвату від 4 до 6 м. Вона обладнана гідравлічною системою амортизації, яка забезпечує напрочуд плавний рух навіть горбкуватим полем.

Чеський виробник сільськогосподарської техніки Bednar, що спеціалізується на агрегатах для обробітку ґрунту, на виставці «ІнтерАГРО 2020» представив аж кілька своїх агрегатів. Зокрема, презентувався міжрядний культиватор Row Master RN 6400. На цій машині встановлено камеру, яка стежить за рухом культиватора, і завдяки гідроциліндру регулює направлення руху чітко по рядку. Завдяки цьому агрегат може працювати на великій швидкості — до 15 км/год.

21 436 63 2

Навісні оборотні плуги та глибокорозпушувачі показав завод «Оптикон» — українське підприємство, розташоване у місті Балта Одеської області, культиватори й борони — підприємство «Велес Агро» з Одеси.

Завод «Ремсинтез» із міста Кропивницького презентував нову модель сівалки точного висіву «СПУ-4». Сівалка виготовлена для невеликих господарств, що мають в обробітку 15–20 га. З нею цілком упораються трактори від 25 к. с. Вона має два бункери по 60 л, вакуумний навісний апарат, посилену раму. Це була теж світова прем’єра, перша демонстрація аграрній спільноті — тож побажаємо вітчизняним умільцям якнайбільше покупців.

21 436 63 4

 

Обприскування із землі й неба

Ключова агротехнічна операція, що б не вирощував фермер — це захист культур. Для цього потрібна відповідна техніка — обприскувач, розливач абощо. Полтавська компанія «Агробат» показала цікавий самохідний агрегат «Краплинка-У». Він зроблений для раннього виходу в поле по мерзлоталому ґрунту. Машина оснащується оригінальними колесами із шинами наднизького тиску. Це рішення інженери запозичили в полярних всюдиходів, що їздять по кризі. Місткість бака з розчином — 850 л. Ширина його штанг — 20 м. Швидкість машини за роботою — до 25 км/год. Обприскувач здатний за одну годину обробити до 25 га.

21 436 63 3

Модним нині стає такий різновид техніки, як літальні апарати. Вони масово застосовуються не лише на війнах, а й усюди. Компанія Drone UA показувала універсальні дрони, призначені для моніторингу полів. А фірма «Аерофаб Україна» демонструвала літальний апарат вітчизняного виробництва для внесення агрохімікатів. У програмному забезпеченні задаються координати ділянки для обприскування. Літак автоматично виконує завдання. Його злітна маса близько 170 кг. Тобто за норми внесення 3 л/га він обробляє близько 60 га/год, або до 600 га щодня. Для старту літачкові достатньо відрізка автодороги завдовжки 150 м.

Серед визначних подій цьогорічної імпрези стало нагородження тріумфаторів міжнародного конкурсу InterAGRO Innovation Award, що визначає найкращі інновації в сільгосптехніці. Цього року відзнаку отримала шведська сімейна компанія Väderstad за згадану на початку репортажу «парижанку» — сівалку Tempo L8-24 Central Seed Fill.

21 436 64 2

Ділова програма виставки, як завжди, містила обмін досвідом, конференції — зокрема, з біоенергетики та систем зрошення, по цифрових технологіях та розумних рішеннях в агробізнесі. Про деякі з них — читайте в наступних числах.

 

Василь ЗАГАРНИЙ, Григорій МЕРЕФ'ЯНСЬКИЙ
спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.