agro business 160 160

Акції української компанії вчетверо зросли на Варшавській біржі

Акції української компанії вчетверо зросли на Варшавській біржі

/ Подія / Четвер, 01 липня 2021 14:22

У Києві 3 червня відбулася пресконференція керівництва холдингу KSG Agro. Перед аграрною громадськістю та журналістами про результати роботи прозвітували й поділилися планами на майбутнє голова ради директорів холдингу Сергій Касьянов і генеральний директор KSG Agro Андрій Скороход.

KSG Аgro — один із провідних агрохолдингів України, вертикально інтегрована компанія, до якої входять виробництво, зберігання, переробка і продаж сільгосппродукції. Створений 2001 року, тобто це — агробізнес ХХI століття. Земельний банк господарства чималий — 21 тис. гектарів. Це дозволяє активно провадити тваринництво. Зокрема, компанія вирощує свиней данської та канадської генетики — понад 10 тис. голів.

На пресконференції гендиректор KSG Agro Андрій Скороход оприлюднив актуальні показники роботи холдингу — у 2020 році динамічно зростали основні показники. Зокрема, EBITDA проти 2019 року виросла на 211% — з 2,3 млн до 6,53 млн доларів. Валовий прибуток збільшився у 2,6 раза — з 2,6 млн до 6,8 млн доларів. Операційний прибуток зріс майже ц 12 разів — з 412,0 тис. до 4,9 млн доларів. Цього року позитивна динаміка не припинялася. KSG Agro у першому кварталі 2021 року збільшив дохід від реалізації продукції на 9%.

Холдинг зумів погасити свої борги в іноземній валюті по операціях із закордонними кредиторами. Усі зобов’язання в рамках таких домовленостей були закриті 2020 року. У результаті KSG Agro отримав можливість вивільнити внутрішні ресурси для інвестицій у розвиток бізнесу. Ключем до успіху стала стратегія вертикальної інтеграції. Холдинг не продає вирощену ним сировину, а пускає її на комбікорми й виробляє м’ясо.

Тобто йде шляхом розвитку власної кормової бази у свинарстві. Завдяки оснащенню новою технікою на комбікормовому заводі в селі Нива Трудова (Дніпропетровська обл.) холдинг збільшив виробництво комбікормів і знизив енергозатрати. Завдяки цьому компанія не залежить від зростання цін на корми для свиней. Технологічний розвиток комбікормового заводу виробничою потужністю 150 т/добу супроводжувала також модернізація відгодівельного цеху на свинокомплексі.

Відбувається омолодження поголів’я свиней найкращими зразками генетики, що є на світових ринках. А в кінці виробничого ланцюжка сталося й таке: агрохолдинг KSG Agro запустив власну лінію з випуску фасованої свинини.

Акції KSG Agro торгуються на Варшавській фондовій біржі. У підсумку господарської діяльності за 2020 рік курс акцій компанії там виріс учетверо. Станом на 1 січня 2020 року ціна становила близько 1 польського злотого за акцію. А на 1 січня 2021 року — вже понад 4 злотих за акцію. Це говорить про довіру інвесторів у Варшаві — а там купують акції фінансисти з усього Євросоюзу — до політики української компанії і її менеджменту. Оприлюднивши цю інформацію, голова ради директорів KSG Аgro Сергій Касьянов відповів на запитання журналістів.

 

12 451 22 2

Сергій Касьянов, голова ради директорів KSG Аgro

 

• Ви продаєте магазинам свинину. Це кінець вашого виробничого ланцюжка. Чи підете далі — в ритейл, відкриватимете магазини?

— Ми встановили лінію з вакуумування м’яса. Її продуктивність — 1 т продукції на годину, вона передбачає фасування продукції в різні форми упакувань — від 2 до 8 кг. Випробували продажі з торговою мережею «Варус», ведемо тепер переговори із супермаркетами «Сільпо». Нині з’явилося багато роздрібних продавців. Ритейл — складний бізнес. Я вважаю за краще працювати там, де менше конкуренції і де вкладення коштів дає кращу мультиплікацію. Якщо щось робити, то вже серйозно і досконально. Тоді ти — в бізнесі. А якщо за радянським принципом: аби як — тоді не буде серйозної економіки.

 

• А що скажете про такого конкурента, як рослинне м’ясо, що стає модним?

— Мій товариш почав випускати таке штучне м’ясо. Але я ще його не куштував. Не знаю, яке на смак — але воно відрізняється насамперед за ціною. У нього — 180 грн за кілограм, а в нас — 60 грн, якщо брати гуртом. Технологія ця розвиватиметься. Натуральні продукти будуть дорожчати, а штучні — дешевшати. І колись за ціною вони зустрінуться. Однак у нас традиційно головне м’ясо для споживачів — курятина через її дешевизну. Основний чинник українського ринку — низька купівельна спроможність наших людей. У нас в Україні недостатньо виробляється свинини. По суті, немає конкуренції у свинарстві. Ще 5–6 років тому половину української свинини виробляли в приватному секторі. Нині там майже не лишилося охочих вирощувати поросят. Якби ми виробили навіть удвічі більше, то продали б без проблем. Наш основний конкурент — польське сало.

 

• Польське дешеве сало — суттєва загроза для вас?

— Так, загроза. Вартість комбікормів, преміксів, енергоносіїв помітно зростає. А сала — що?.. Падає. Зокрема через польську пропозицію. Треба захищати свої ринки, по-перше, від масової контрабанди, а по-друге, треба думати про паритет. Ми у Європу сало не вивозимо — існують бар’єри для нього. Тоді чому повинні впускати в Україну? Виходить — ситуація нерівна. Собівартість українського сала вища, адже державної підтримки, як у Євросоюзі, ми не маємо. Як же можемо змагатися з європейськими цінами?

 

• Рослинна їжа — продукт «зеленого тренду». Тоді як свинарство — загроза для довкілля. Хіба ні?

— Коли ми реконструювали свинокомплекс, запросили для консультації велику французьку компанію. У них 15 млн голів свиней. І ось я побував на одній з їхніх ферм на березі Атлантичного океану. Там утримують 2000 свиноматок, а неподалік на відстані 300 м — вілла багатого буржуа. Немає ані запаху, нічого. Треба дотримуватися сучасних технологій — тоді довкіллю ніякої шкоди. Я живу в місті Дніпрі. У нас вночі з металургійного комбінату іноді такий сморід іде, що ніякій свинофермі не снилося. А свинячий гній ми ділимо на фракції й потім використовуємо на полях як добриво, знижуючи кінцеву собівартість продукції.

 

• Як у вас із кадрами? Чи готова йти у свинарство молодь, ще й у часи пандемії?

— Знаю випадки, коли люди працюють на фермах вахтовим методом. Приїжджають на тиждень-два і потім змінюються. Їх забезпечують гідним проживанням. Якщо хороша зарплата, нормальні умови праці й життя, люди де завгодно тоді будуть охоче трудитися. Ми в карантин нормально спрацювали. Забезпечили своєчасно споживачів харчами, а своїх працівників — засобами захисту. І навіть створили центр виробничої практики. У нас отримують практичні навички студенти аграрних спеціальностей 20 навчальних закладів — на реальному виробництві, на свинокомплексі агрохолдингу і в рослинницьких господарствах Дніпропетровщини.

 

• Що думаєте про пертурбації з аграрним міністерством?

— А як можна в країні, у якій до 40% валового продукту дає сільськогосподарська галузь, ліквідувати профільне міністерство? Наприклад, угоди щодо доступу на іноземні ринки — це ж величезна чиновницька робота. Нині її ніхто не веде в потрібному обсязі… Взагалі — державний менеджмент у нас слабкий. В Україну не дуже хочуть інвестувати. Немає тут довгого і дешевого грошового ресурсу. А бізнесмен іде туди, де йому раді та де він може заробити.

 

• Як вплинуло на вас зниження ставки ПДВ з 20 до 14% за операціями ввезення в Україну деяких видів сільгосппродукції?

— Дуже позитивно. Дуже дякуємо Верховній Раді й уряду. Це — один із тих позитивних кроків, який реально став відчутним для нашого тваринництва. Хоча багато хто, знаю, не задоволений… Так буває, бо у різних гравців ринку — різноспрямовані інтереси.

 

• Сергію Павловичу, що скажете про відкриття ринку землі?

— Ми не очікуємо якихось різких змін для себе. Докуповувати землю — немає у нас ні намірів, ні ресурсів. Ми підвищуємо виплати орендодавцям, щоб зберегти з ними хороші стосунки. Ну, всі так зараз роблять. Немає у нас сьогодні настроїв на експансію. Хоча — усе ж спілкуємося з банками. Якщо будуть запропоновані хороші кредитні умови купівлі землі, може, й наважимося. Але ми будемо зміцнюватися в уже чинних масштабах. Нам наша вертикальна інтеграція допоможе. А надто розширюватися — важко. Цей рік щодо зернових повинен бути хорошим, судячи з погоди й сходах. Але коли збираємо хороший урожай, ціни падають… Однак поки що світові ціни демонструють хороші тенденції. Сподіваюся, аграріям пощастить.

 

Віктор БОРЗНЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.