Аграрне портфоліо — 2021

Аграрне портфоліо — 2021

/ Подія / Понеділок, 15 листопада 2021 13:55

У Міністерстві аграрної політики та продовольства презентували останні актуальні показники експортних позицій аграрного сектору нашої держави

Видання «Агробізнес Сьогодні» запросили у Міністерство аграрної політики та продовольства України для презентації досягнень і перспектив української сільськогосподарської сфери на глобальному рівні. Ми взяли участь у презентації нового раунду тривалого проєкту «Аграрне портфоліо — 2021», суть якого полягає в актуалізації останніх даних по експортній номенклатурі аграрного виробництва України. Участь крім ЗМІ у цьому заході взяли трейдери-експортери, представники профільних асоціацій аграріїв, фахівці консалтингових компаній агросектору, міжнародні компанії-імпортери, що спеціалізуються на купівлі української продукції, урядовці трьох міністерств.

Цей проєкт реалізується з ініціативи Міністерства економіки України та Мінаграрної політики за активної участі Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA). Це — громадсько-бізнесова структура, що має постійне представництво у ЄС. Місія асоціації — просувати за кордоном інтереси та позицію своїх членів — українських експортерів. Налагодження контактів, аналітичні дослідження закордонних і вітчизняних ринків (попиту й пропозиції), оновлення й актуалізація нормативно-правової бази експорту.

На зустрічі був керівник брюссельського офісу UBTA Назар Бобицький. Він зазначив: «Кілька років поспіль українські виробники б’ють власні рекорди, і ми бачимо реальні успіхи в агропромисловому комплексі. Ми прагнемо побудувати сприйняття України у світі як надійного партнера, з яким можна і треба вести бізнес».

«Аграрне портфоліо — 2021» — це розгорнута, докладно і яскраво проілюстрована інформація про зернові культури, рослинні олії, овочі-фрукти, продукцію тваринного походження, рибу, органічну продукцію й навіть про відходи аграрного виробництва, які в нас теж охоче купують на корми худобі або на біопаливо.

За останні сім років основним нашим торговельним партнером став Євросоюз. Зокрема, й у сільськогосподарській сфері. Лише деякі цифри: Європа купує 32,4% нашої сільськогосподарської продукції на суму 7,185 млрд доларів. А взагалі за підсумками минулого року експорт сільськогосподарської продукції дав Україні дохід 22 млрд доларів, що становило 45% усього експорту країни. Для порівняння: у країни колишнього СРСР ми експортували 42% вирощеного й переробленого. Після 2014 року ця частка скоротилися приблизно до 3,7%.

21 460 20 2

 

Однак європейський ринок дуже насичений. Проте ми можемо значно більше продавати, приміром, в Азію: тільки Індія та Китай — це більше як 2 млрд споживачів. А є ще Африка… Нам слід не упустити момент і не проґавити можливості, які відкриваються на тому континенті. Та навіть там уже є конкуренція: в Африку встигли зайти латиноамериканські та європейські агровиробники. Маємо хороші шанси на ринку Південно-Африканської республіки за низкою товарів агросфери з високою доданою вартістю.

Про це на презентації «Аграрного портфоліо — 2021» розповіла головиня аналітичної експортної групи UBTA Олександра Авраменко. Також вона повідомила, на які нюанси аналітична команда UBTA зважала найбільше. Найбільш експортованими складовими нашого агроекспорту за минулий рік були традиційні кукурудза, соняшникова олія, пшениця, ріпак, соя. Однак це далеко не все. Наприклад, курятина з України сьогодні експортується до 75 країн світу, овочі продаємо у 96 країн, зокрема в дуже далеку Японію. Ягоди у нас купують 99 країн, соняшникову олію — теж не менше. А взагалі наша агропродукція йде на експорт до 175 країн світу.

Однак є багато інших пропозицій закордонного попиту. У країнах Близького Сходу, наприклад, свої специфічні смаки, тому ми імпортуємо туди сільськогосподарську продукцію, яка не йде на внутрішній український ринок: скажімо, м’ясо халяльне і кошерне (зумовлене релігійними правилами споживання, — ред.). За них добре платять, купують великі обсяги, які ми ще далеко не задовольнили, — тож цим варто займатися з погляду бізнесу.

Ми самі недооцінюємо іноді наші здобутки, демонструючи оту сакраментальну «меншовартість». Наприклад, цього року був великий урожай черешні, і багато її лишилося не спроданої. Між тим у Китаї на неї великий попит: там продають черешню, упаковуючи кожну ягідку окремо, як великий скарб.

Директор департаменту економічної дипломатії МЗС України Дмитро Пономаренко запевнив, що наші експортери завжди мають можливість звернутися до закордонних установ України (посольств, консульств й ін.) за інформацією, порадою чи допомогою. Також урядовець підтвердив, що МЗС разом із Держспоживслужбою системно працюють у напрямі відкриття нових закордонних ринків для українських виробників.

Насамкінець віцеміністр Тарас Висоцький висловив упевненість, що Україна є надійним учасником міжнародного ринку. Світова торгівля свідчить, що є достатньо високий попит на аграрну продукцію, і він зростатиме надалі. Тобто ми можемо нарощувати наш експорт в багатьох напрямах. Усюди споживачі готові купувати більше, ніж ми на сьогодні пропонуємо. По деяких показниках ми — №1 у світі, однак по інших нам є куди рухатися, щоб більше заробляти.

 

 

Коментар

 

21 460 21 1

Тарас ВИСОЦЬКИЙперший заступник міністра аграрної політики та продовольства України

— Те, що закладали 30 років тому, починає давати позитивні плоди. Ми бачимо постійне зростання сільського господарства, і є потенціал куди рухатися далі. Також є простір для імпортозаміщення: у рибництві, овочівництві, молочному виробництві…

У дослідженні Української асоціації бізнесу і торгівлі ми почули багато цікавого. Мене особисто здивувало, що в нас такий великий експортний ринок горіхів: 3 млрд доларів. Для порівняння: ринок ягід 4 млрд доларів, тобто зіставно. У березні урядом ухвалив економічну стратегію до 2030 року. Вона має блок «Агросектор». Туди, звісно, входить розвиток агроекспорту. Але там є й інші речі, які треба реалізовувати сільському господарству. Є там карти дій по напрямах — від загального до конкретного. Ми, усе суспільство віримо, що це принесе позитивні результати.

 

21 460 21 2

Олександра АВРАМЕНКОголова аналітичної експертної групи Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA)

— Ми промотуємо український аграрний сектор за кордоном. А також вирішили показати аграрній спільноті України наші дослідження про основні здобутки агропромислового комплексу України за 2020 рік. Наш аграрний експорт становить 45% усього експорту держави. Варто зазначити, що наш експорт за останні роки зростав дуже суттєво. Він починався з 2 млрд доларів, а сьогодні вартість його вже понад 22 млрд. Середньорічні темпи зростання експорту нашої аграрної продукції — 13%. Третина виробленої агропродукції лишається в нас в Україні, а 2/3 ми експортуємо. Найбільшим нашим і ключовим споживачем є Євросоюз: його країни купують більше як 30% нашої аграрної продукції на суму понад 7 млрд доларів. Наш експорт до ЄС став дуже помітним також у плані його диверсифікації. Європа почала купувати більше нашої не лише аграрної сировини, а й переробленої продукції: консервованої, замороженої, кондитерських виробів, соків, кетчупів, майонезів…

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 23 квітня 2024
«Лохвицький комбікормовий завод» (ЛКЗ), що на Полтавщині, розширює свою діяльність та розпочинає будівництво круп’яного заводу.
«Лохвицький комбікормовий завод» (ЛКЗ), що на Полтавщині, розширює свою діяльність та розпочинає будівництво круп’яного заводу.
23 квітня 2024
 22 квітня 2024
Внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.
Внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.
22 квітня 2024
 22 квітня 2024
13 квітня 2024 року на ПрАТ «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів – цеху аміаку та цеху аміачної селітри.
13 квітня 2024 року на ПрАТ «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів – цеху аміаку та цеху аміачної селітри.
22 квітня 2024
 22 квітня 2024
В українських портах спостерігається зниження цін попиту на соняшниковий шрот на тлі достатньої кількості пропозицій даного товару.
В українських портах спостерігається зниження цін попиту на соняшниковий шрот на тлі достатньої кількості пропозицій даного товару.
22 квітня 2024
 22 квітня 2024
12 червня 2024 року в київському гольф-центрі відбудеться бізнес-форум, який вже став традиційним – «Зерно. Свині. М’ясо – 2024».
12 червня 2024 року в київському гольф-центрі відбудеться бізнес-форум, який вже став традиційним – «Зерно. Свині. М’ясо – 2024».
22 квітня 2024
 22 квітня 2024
Агрохолдинг «ТАС Агро», відомий виробник агропродукції, зробив важливий крок у напрямку оптимізації процесів ґрунтообробки та підвищення продуктивності виробництва. Компанія активно застосовує універсальні підходи для вирішення завдань сільськогосподарського виробництва, які обумовлені різноманітністю типів ґрунтів та вимог сучасного аграрного ринку.
Агрохолдинг «ТАС Агро», відомий виробник агропродукції, зробив важливий крок у напрямку оптимізації процесів ґрунтообробки та підвищення продуктивності виробництва. Компанія активно застосовує універсальні підходи для вирішення завдань сільськогосподарського виробництва, які обумовлені різноманітністю типів ґрунтів та вимог сучасного аграрного ...
22 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.