Заможне господарство на бідних ґрунтах

Заможне господарство на бідних ґрунтах

/ Подія / Понеділок, 13 грудня 2021 10:10

У селі Пархимів Козелецького району Чернігівщини 18 листопада у господарстві «АгріЛаб Фармінг» відбувся День поля точного землеробства, який показав, як за перший же рік господарювання у далеко не найкращих умовах можна досягти добрих економічних результатів

«Агробізнес сьогодні» був тут весною — на пісках, що тоді видавалися схожими на африканські пляжі Єгипту. Ми спостерігали тоді сівбу. «Схожі не дуже втішні характеристики мають мільйони гектарів сільськогосподарських угідь України», — писали ми тоді. А тепер прийшов час збирати врожай. На наших очах комбайн молотить кукурудзу, показуючи пристойну врожайність 7 т/га. Ми побачили результат першого року роботи фермерського господарства «АгріЛаб Фармінг» на малопродуктивних ґрунтах, які майже не тримають вологу.

 

Не словом, а ділом

Аграрній спільноті України добре відома консалтингова компанія «Агрілаб», яку очолює Ярослав Бойко, вчений-агроном і практик. Ось вже вісім років його команда працює в Україні, сповідуючи технології точного (прецизійного) землеробства. Клієнти, що користуються послугами «Агрілаб», загалом обробляють близько 2 млн гектарів: команда Бойка зацифрувала й провела картографування цих земель та запропонувала оптимальні схеми, як їх краще обробляти.

23 462 24 1

Торік компанія «Агрілаб» вирішила довести не словом, а ділом, чого варті їхні підходи до землеобробітку, й продемонструвати новітні рішення на практиці. Придбали господарство в селі Пархимів на Чернігівщині. Відверто кажучи, слабеньке: 30% земель або непродуктивні (де нічого не росте взагалі) або малопродуктивні. Завжди виникає питання щодо вологи — це один із вирішальних чинників землеробства. Вона тут інтенсивно випаровується — зникає майже одразу після дощу. Історія цього господарства свідчила: попередня врожайність за класичної норми висіву становила 2–3 т/га кукурудзи. Більшість земель потребувала хімічної меліорації. Крім того, ґрунти були переущільненими — їх, мабуть, ніколи не торкалася дбайлива лапа глибокорозпушувача.

23 462 23 2

І от агрономи, інженери, менеджери новоствореного фермерського господарства «АгріЛаб Фармінг» приступили до справи. Почали з комплексної агродіагностики. Провели ретельне картографування й діагностику поля, розбивши його на невеликі умовні клаптики по 3–5–10 га зі схожими характеристиками. Зробили ґрунтометрію, зрозуміли, де чого бракує: калію, азоту, сірки, фосфору, цинку, вологи чи ще чогось. Розробили ретельні плани внесення добрив, схеми обробітку і сівби. Встановили метеостанцію… і заходилися застосовувати різні ощадні системи обробітку ґрунту: дискування, strip-till, прямий висів тощо. Підібрали підхоже для конкретних умов насіння від компанії LNZ: посухостійкі гібриди з хорошим потенціалом урожайності. Добрива вносили локально-стрічково. Як показує практика фермерів, що працюють на легких ґрунтах, ефективність живлення вища за локально-стрічкового внесення: вони потрапляють у важливу прикореневу зону, до того ж оптимізуються витрати на недешеві нині добрива. Захищалися гліфосатом, воювали від метелика інсектицидом. Контролювали посіви за допомогою дронів.

23 462 23 1

 

Сій у пісок — буде ok!

Так промайнув у господарстві «АгріЛаб Фармінг» цей напружений сезон. І тепер ми на Дні поля отримали нагоду побачити конкретні результати зробленого.

Ми йдемо разом з іншими учасниками Дня поля за комбайном Fendt IDEAL 9 на гусеничному ходу з двигуном потужністю 640 к. с. Він нещодавно прибув із Венеції, де розташовано комбайновий завод корпорації AGCO, і тепер самовіддано молотить кукурудзу. На ділянках, де він щойно прийшов, можна відстежувати в реальному часі карту врожайності — не лише з кабіни оператора, а й на планшеті агронома, який спостерігає за роботою край поля, бо комбайн передає дані через GPS-антену. Зернозбирач рухається полем зі швидкістю 10 км/год, фактично збираючи 43 т зерна за годину. Місткість його бункера — 17 100 л, ніби й немало, але він розвантажується напрочуд стрімко — за 1,5 хвилини. Чудово розкидає за собою на ширину 15 м подрібнені пожнивні рештки, тим самим покращуючи чернігівські піски органікою. Однак завантаженість комбайна становить десь 65%, що далеко не його максимум. Чому? Продакт-фахівець корпорації AGCO Віталій Панічерський пояснює: бо машина працює з 12-метровою жаткою, хоча цей комбайн може працювати із 16-метровою.

Отже, на найкращій із ділянок було намолочено 7,7 т/га, в з гектара за рік отримали по $ 500 прибутку, а на найгірших ділянках спрацювали принаймні без збитків. Фермери-сусіди з Чернігівщини, які знають ці глеїсті піски Придесення, дивувалися: яка добра тут виросла кукурудза! Уточнимо: не вродила, не виросла сама — її культивували й плекали, як малу дитину. Бо ґрунти бувають різні. Але не треба казати, що вони погані, занадто важкі чи дуже легкі, краще характеризувати як специфічні.

На наступний рік «АгріЛаб Фармінг» наміряється й далі провадити справу точного обробітку. А крім того, хоче провести хімічну меліорацію: диференційоване вапнування. Також молоді землероби зайнялися цікавою «алхімією»: формують різні компости для малопродуктивних ділянок поля.

23 462 23 3

 

Апостоли точності

«АгріЛаб Фармінг» на свій День поля запросили постачальників техніки для прецизійного землеробства, й ті влаштували під березами та ялинами демонстрацію своїх високоточних агрегатів. Ось компанія Trimble, яка може встановити систему картографування поля в принципі на будь-який комбайн, не обов’язково найновіший. Є тут уже добре знана компанія Drone.ua, що виготовляє летючих роботів — дрони-обприскувачі. Інші учасники Дня поля теж відомі сільськогосподарській спільноті: «АгроТехСоюз», LNZ Group, Precision Planting, BINFIELD, AGCO, «Орбіс Агро», «Агро-Регіон». Це ті, хто сповідують точне землеробство, сучасні технології цифровізації.

Індивідуальний підхід до кожного клаптика землі — така релігія Ярослава Бойка і його завзятих колег, їх лідерська позиція у сучасному фермерстві. Крім того, ретельно рахують вони адміністративні витрати й усі інші: транспортні на сушіння, доробку, транспортування. Їхній досвід доводить: можна досягти збільшення прибутковості малопродуктивних ґрунтів, застосовуючи елементи точного землеробства. Унаслідок диференційованого висіву, точного внесення живильних речовин і засобів захисту фермер може мати суттєву економію, як порівняти із суцільним розкиданням ресурсів «жменями» чи традиційними агрегатами. Агробізнес на бідних ґрунтах із поступовим підвищенням їхньої продуктивності — цілком можливий. І навіть на піску можна збудувати нехай не розкішний палац, але прибуткове фермерське господарство.

23 462 23 4

 

Коментарі

Ярослав БОЙКОд-р с.-г. наук, керівник і співвласник ТОВ «Агрілаб» (AgriLab)

— Ресурси нині дорожчають, особливо мінеральні добрива. Тож аграрії перебувають у пошуках того, як заощадити. Ми ділимося досвідом таких рішень. У нас тут трохи більше за 1000 га. Ґрунти дуже строкаті: дерново-підзолисті й легкі піщані, а є з високим умістом мулу (глею). Таке поле потребує диференційованого підходу. Якщо зацифрувати ділянки, зрозуміти їх — ними стає легко керувати. Ми розробили карти-завдання на кожний клаптик поля, враховуючи погодні чинники, наявність вологи. Детально визначили, скільки куди потрібно вкласти ресурсів: насіння, добрив, скільки пального для якої техніки. Сіяли сівалкою зі змінною нормою висіву. Добрива вносили локально-стрічково. Коли брали техніку в оренду, то висували умову, щоб на ній стояли опції точного землеробства. Бо якщо працюєш насліп, можна сподіватися тільки на Бога і погоду. Тут були застосовані на різних ділянках різні види обробітку: дискування, оранка, strip-till, глибоке розпушення і пряма сівба. Спланували ми свої ресурси на врожайність 5–7 т/га. У підсумку на деяких полях навіть отримали більше від запланованого на 0,5–0,7 т/га. Отже, ми відстежуємо ефективність тих рішень, які беремося реалізовувати. На наступний рік вдосконалюватимемо алгоритми праці по картах-завданнях зі змінною нормою диференційованого висіву. Всі опції точного землеробства коштують недорого й окупаються у першій же рік.

 

Юрій ЛИСАКголовний агроном ТОВ «Агро-Регіон Україна» (Бориспільський р-н, Київська обл.)

— Наші поля подібні до тутешніх. Є в нас село Пісоцьке, наприклад. Розумієте, що там за ґрунти? Проблемний регіон. Чорнозем «пробачає» агрономові багато помилок, пісок же не дозволяє помилятися. Є чимало інструментів, як раціонально використовувати наявні ресурси для кожного поля. Ми диференційовано вапнуємо, вносимо добрива, сіємо теж диференційовано. Виправляємо гірші ділянки, розкислюємо… І переконалися за чотири роки такої роботи, що рухаємося у правильному напрямі. Застосовувати диференційний висів нам велів сам Бог.

 

Каріна КУЛИКголовний агроном ТОВ «АгріЛаб» (AgriLab)

— Отже, сьогодні дивимося на конкретні результати. Ми зайшли у це господарство не як консультанти, а як хазяї, яким на цих пісках потрібен прибуток. Хотілося було зрозуміти, яка система обробітку буде найкращою в цих умовах? Є прихильники різних теорій агрономічних теорій, у кожного свій погляд. Ми вивчили історію поля. Деталізоване дослідження ґрунтів, аналіз погодно-кліматичних умов та історії поля стали фундаментом створення технологічних карт. Застосовували різні системи обробітку. У нас добре спрацював strip-till. Випробували тут гібриди від дев’ятьох виробників. Якщо коротко, найкраще себе проявили гібриди з ФАО від 290 до 320. Вони стійко пережили період екстремально високих температур у липні, коли бракувало вологи. Урожайність? Оце зараз ходить комбайн — можете подивитися, яка. На деяких полях ми отримали навіть більше за 7 т/га. Спрацював комплекс чинників, десь допомогла погода, проте головним чинником була агротехнологія. Ми й надалі висвітлюватимемо наші результати для аграріїв.

 

Вадим МОЛОДЕНКОВдиректор підприємства «Орбіс Агро» (Ніжин, Чернігівська обл.)

— Ми є офіційним дилером компанії Precision Planting. Можемо будь-яку вашу сівалку модернізувати, поновити й обладнати її системою точного висіву. Поставити на неї пристрої для внесення рідких добрив, КАС, сухих добрив, мікрогранул. Будь-які опції для осучаснення вашої сівалки, пристосування її до вимог якісної сівби нам до снаги. Якщо ж не маєте посівного агрегата, допоможемо придбати найбільш підхожий для вас варіант.

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.