Рекордний коровай аграрного Всесвіту

Рекордний коровай аграрного Всесвіту

/ Подія / Четвер, 21 вересня 2017 10:02

Цей захід вже назвали головною подією літа у сфері агропромислового комплексу. Із 7 по 10 червня в столиці вирувала масштабна 29-та Міжнародна виставка «АГРО-2017». Вона позиціонується як найбільша у Східній Європі. У цій імпрезі взяло участь широке коло зацікавлених осіб — понад 1200 фермерів, агрономів, інженерів, винахідників, науковців, маркетологів із 15 країн світу.

 

Лише сільгосптехніки тут було представлено на суму близько $0,5 млрд. Загальна ж статистична кількість людей, що побували на виставці, вражає — понад 50 000 осіб. Під час «Агро-2017» зареєстрували кулінарний рекорд. ПАТ «Київхліб» привіз мегахлібину: коровай заввишки 1,8 м вагою понад 500 кг. На кожного з численних відвідувачів вистачило б скуштувати по 10 грамів.

 

Усе для всіх і трохи більше

В офіційному відкритті взяли участь Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк. «Ми маємо забезпечити країну економічним зростанням, створювати національний продукт, збільшувати бюджети та інвестувати в якість життя людей», — сказав Прем’єр-міністр.

 

 

«АГРО-2017», що проводиться на широких теренах Національного виставкового центру (колишнього ВДНГ) у Голосієві, це — «парасольковий» захід усієї аграрної галузі України, під егідою якого щороку відбувається кілька спеціалізованих експозицій. Цього року пройшли такі:

 

  • ExpoAgroTech — сільськогосподарська техніка й запасні частини;

  • «Біопаливо» — поновлювані джерела енергії;

  • «Hі-Tech Агро» — автоматизація, альтернативна енергетика, GPS та GІS-технології;

  • Organіc — органічні продукти;

  • Anіmal’EX — свійські тварини, ветеринарія;

  • «Еквісвіт»–2017 — конярство;

  • FіshExpo — рибне господарство й рибальство;

  • Agro Buіld — Expo–2017 — будівництво: техніка, інструменти, будівельні матеріали;

  • «Агротранспорт і логістика» — транспортування й зберігання продукції;

  • «Рослинництво й агрохімія» — агротехніка, агрохімія, рослинництво, екологічні продукти й технології, садівництво, городництво, теплиці;

  • Eсo House — екологічно чисті будівельні матеріали;

  • «Сучасний Фермер» — комплексні рішення для фермерських господарств і приватних землевласників.

 

Отже, на «АГРО-2017» показали свої здобутки й потенціал усі регіони країни, найкращі українські та міжнародні виробники аграрної продукції, сільгосптехніки, добрив, насіння та ін. Кожен міг знайти щось цікаве для нього — і фермер, і фахівець, і приїжджий іноземець.

 

Розмай машин і агрегатів

Як і на будь-якому агропромисловому майдані, звісно, привертали увагу відвідувачів найкращі зразки сучасної техніки: комбайни, трактори, машинерія для посіву й обприскування, зерносушарки. Французький виробник агротехніки Quivogne розташувався якраз на вході до Національного виставкового комплексу, тож не помітити їх біля помпезних білих колон було неможливо. А компанія «Лозівські машини» (Харківська обл.) влаштували одну із найбільших експозицій майже в центрі виставки, продемонструвавши чудові зразки вітчизняної ґрунтообробної техніки для високопродуктивних господарств.

 

 

На останніх агропромислових виставках, Днях поля вимальовується виразна тенденція: збільшується кількість вітчизняної техніки. Від підприємства «Херсонський машинобудівний завод» був представлений комбайн Skif 280 Superior — чергова спроба українських виробників запустити вітчизняну серійну зернозбиральну машину. Буде вона вдалою чи ні — побачимо, але простішу агротехніку наші інженери й заводчани вже роблять доволі непогано. Ми побачили це на експозиції потужних виробників посівної техніки «Ельворті» (колишня «Червона зірка») чи ТОВ «Велес-Агро», продукцію тракторного гіганта ХТЗ, а й також численні невеликі заводи, які створюють конкуренцію грандам. І якщо харків’яни показували свого «Слобожанця», то компанія «Укравтозапчастина» представила трактор вітчизняного виробництва «Кий-14102». Плуги фірми «Агра» з Чорноморська (колишній Іллічівськ), розкидачі добрив «Оріхівсільмашу» з Запорізької області, жатки «Джон Грейвс» із Бердянська — уся ця вітчизняна продукція нині знаходить вдячних покупців і користувачів.

 

Гортаючи каталоги машиновиробників, можна було помітити, що наші невеликі заводики охоче виробляють запчастини до брендової західної сільгосптехніки. Можливо, це спірно з точки зору патентного права (і бажаної якості деталей). Однак, як ми знаємо, навіть потужна економіка Китаю піднімалася на мавпуванні розробок Японії й країн Заходу.

 

 

Цього року на «АГРО-2017» побільшало й садової та овочевої техніки. Мабуть, тому що інтерес до цих напрямів господарювання зростає. Садові обприскувачі «Октопус», «Ідеал», агрегати для овочівництва від фірми Adena додавали нових нюансів до традиційної картини агропромислової виставки, яких останнім часом по всій Україні проводиться чимало.

 

Помітним стає інтерес агробізнесу до переробки агровировини. Учасники виставки із областей експонували як готову продукцію (крупи, борошно, мед, той-таки рекордний коровай), так і техніку для її виготовлення, як-от млини і крупорушки від одеської компанії «Оліс». У кількох залах показували себе і свої здобутки малі сільськогосподарські виробники, фермерські сім’ї, туристичні агросадиби.

 

Ще однією виразною тенденцією ринку стає взаємний інтерес українських агропромисловців до експорту і навзаєм — експортерів до вітчизняного АПК. Недарма ж заступник Міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева привела в павільйони Національного експоцентру делегацію бізнесменів і чиновників з африканських і арабських країн — споживачів-імпортерів нашої продукції. А кілька юридичних фірм рекламували для фермерів свої послуги з розмитнення будь-чого.

 

Банківські і фінансові структури пропонували послуги зі страхування, була присутня навіть державна «Укрпошта» — вона позиціонувала себе як сумлінний посередник при виплаті паїв у найвіддаленіші села.

 

З’явилися на виставці й нові для українського агроринку гравці. Наприклад, китайський виробник різноманітних шин компанія Exmile.

 

Дилери й автопродавці

Звісно, не обійшлося без потужних дилерських компаній, які пропонують те, що вироблено найкращими в галузі фірмами. «Техноторг» і «Мінетех» показали широку лінійку техніки Kuhn. Компанія Titan Machinery представила новий зернозбиральний роторний комбайн Case ІH AFX 9240, самохідний обприскувач Case ІH Patrіot 3330, моделі тракторів Farmall JX 110, PUMA 225, Maxxum 125, Magnum 380 Rowtrac і потужний гусеничний трактор Quadtrac 600. «Агро-Темп» з Київської області демонстрував відмінні сівалки фірми LEMKEN.

 

 

Та, мабуть, найширший і найцікавіший асортимент показала компанія АМАКО. На її стенді ми побачили сівалку точного висіву Challenger 9108 з новою унікальною технологією Precision Planting, ґрунтообробні машини Koеckerling, зрошувальні системи Western. Також, звісно, самохідні машини відомої європейської марки Massey Ferguson, якими займається цей дилер: трактор, телескопічний навантажувач, зернозбиральний комбайн. Особливу увагу вирішили приділити в АМАКО сервісу і запчастинам. Тут можна було ознайомитися із постачальниками запасних частин до сільськогосподарських машин і комерційних автомобілів. Цього року компанія АМАКО стала сертифікованим дистриб’ютором шведських підшипників SKF на території України. Це підшипники преміум-класу, що вже 40 років використовуються у сільському господарстві й машинобудуванні передових країн Євросоюзу.

 

Останнім часом не оминають жодної аграрної виставки автовиробники і їхні продавці-дилери. Такі марки, як «Тойота» чи «Фольксваген» позиціонують себе як машини для фермерів. Наскільки це справедливо — хай вирішують ті, хто їздять українськими ґрунтівками. А от авто-зерновози, поза усілякими сумнівами, гостро потрібні будуть аграріям у поточному сезоні. Тому у цьому сегменті було чимало цікавих пропозицій. Мінський завод показав самоскид-зерновоз «МАЗ-Колос». Ford представив автопоїзд 3536D. Ще один відомий автовиробник IVECO продемонстрував самоскид на 4 т. Широко відома шведська фірма Scania демонструвала тягач-зерновоз G400 Silverline, а Mercedes-Benz — тягача Actros 1845 знову ж таки для зерна. Ну а наш кременчуцький «АвтоКрАЗ» у співпраці з Інститутом механізації й електрифікації сільського господарства здивували конкретно: розробили «Автотрактор МЕЗ-300» — універсальний автомобіль, що може виконувати як транспортні, так і польові роботи.

 

 

Пейзаж на перспективу

Проходить «АГРО-2017» зазвичай влітку, у дні зеленої косовиці і перед початком жнив, тобто тієї самої сакраментальної «битви за врожай», яку українські аграрії мусять вести щороку. Із ким? Якщо навіть забути на мить про ворожі обстріли з мінометів фермерських господарств Луганщини й Донеччини, на селі й у полях йде постійна боротьба: з погодою, поганими дорогами, браком фінансів, недолугістю інфраструктури й розбалансованістю державних органів… Святковий спокій аграріям тільки сниться.

 

Хоча й на виставці відпочивати не доводилося. Програма «АГРО-2017» включала науково-практичні конференції, круглі столи, дискусії, форуми, присвячені розвитку сільських територій, євроінтеграції, інформаційним агротехнологіям. Звісно, проходили презентації техніки, дегустації і навіть… риболовля у помпезних виставкових фонтанах. І багато кому з агровиробників ця масштабна імпреза, своєрідний сільськогосподарський Всесвіт допомагала знайти рівновагу в житті й бізнесі, зрозуміти перспективи розвитку аграрної сфери на найближчі роки.

 

Коментарі

 

Мішель СМІТаташе з комерційних питань Посольства США в Україні

— Я вдячна, що ви користуєтеся американською технікою в Україні. Йдеться не лише про гроші, а й про співробітництво між двома нашими країнами. США — один із найбільших партнерів України зараз, коли ваша нація стає сильнішою. З реформами, що нині відбуваються, до вас приєднуються дедалі більше американських компаній. Ми віримо, що Україна здатна нагодувати Європу. Сподіваюся, що ті фермери, що завітають на стенд, зокрема, «Тайтен Машинері», розглядатимуть наші компанії саме як партнерів. Бажаю успіху!

 

Станіслав НІКОЛЬСЬКИЙначальник відділу збуту компанії «Агра» (Чорноморськ, Одеська обл.)

— Виготовляємо ґрунтообробну техніку й запчастини до неї. Але головне — це розроблений нашими інженерами плуг. Він має ряд унікальних запатентованих особливостей. Наприклад, у нього — змінювана ширина захвату. Це потрібно, щоб орати землю під різні культури, які вимагають різної глибини оранки, і при цьому домагатися потрібного оберту шару ґрунту. Ми випускаємо такі плуги — від трикорпусних до восьмикорпусних — зі сталі вітчизняного виробництва. І взагалі, якщо говорити про комплектуючі, ми нічого не завозимо з-за кордону. Відповідно й ціна плуга — конкурентна, нижча, ніж у знарядь інших виробників. Цей плуг по якості обробітку ґрунту не поступається закордонним аналогам. Протягом 10 років він випробується фермерами на полях України й має масу позитивних відгуків. Ми готові знайти підхід до будь-якого споживача: доробимо плуга під його потреби, гнучко підійдемо до оплати. Бо націлені на те, щоб наша техніка допомагала збільшувати врожайність.

 

Світлана КОНДРАШОВАначальник відділу зовнішньоекономічної діяльності ТОВ «Ківонь Україна»

— Ми обрали цей майданчик біля входу у Виставковий центр тому, що тут наша техніка добре проглядається відвідувачами. Показуємо глибокорозпушувач, важку дискову борону і короткий легкий дискатор. Глибокорозпушувач SSDR нової моделі може працювати на глибині до 75 см. Це надійний і міцний агрегат, здатний витримувати високі навантаження й працювати в найскладніших умовах. Навряд чи у конкурентів є щось подібне — на ринку мало глибокорозпушувачів, які здатні робити вертикальний обробіток ґрунту на таку глибину. Думаю, цей агрегат буде цікавий нашим клієнтам. Наша запатентована важка борона Fleo Fleo може використовуватися замість плуга. Він перевертає шари землі, натомість ця борона їх ретельно перемішує. Ну, а компактна дискова борона Diskator підійде для підготовки ґрунту під посів. З нами охоче працюють і холдинги, і середніх розмірів фермери. Ми також робимо техніку під замовлення господарств — наприклад, сівалки.

 

Ігор ПЕТРЕНКОспеціально для 

газети "Агробізнес Сьогодні"

Теги

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.