Новорічні сюрпризи з оподаткування доходів аграріїв

/ Питання бухгалтерії / Вівторок, 12 лютого 2013 16:45
altТіна КУБАЙ, бухгалтер-аудитор
А чи знаєте ви, що за підрахунками Державної статистики у 2011 році тільки за рахунок сплачених українцями штрафів (різні адмінпорушення) поповнення бюджету становило 1,24 млрд. грн.. (при чому органи статистики заспокійливо стверджують, що у 2010-му покараних було ще більше - на суму 1,8 млрд грн.). Отже, майже кожен сьомий з нас до державної скарбниці безпосередньо торік доклав свою копійчину, а конкретніше це понад 5,5 млн. громадян. Як не стати тим сьомим та не опинитися серед «добродіїв рятівників бюджету» - це питання хвилює кожного.
 
З особистого досвіду найбільш поширеними правопорушеннями у сільському господарстві все ж таки є недотримання норм законів податкового та земельного законодавства. Тому у наступних виданнях нашої газети ми будемо більше приділяти уваги практичним рекомендаціям, що зможуть врятувати наших читачів від порушень закону.  
 
Бути єдиним та основним провідником у преріях податкового законодавства - ось що було початковою ідеєю створення нового Податкового кодексу. Він обіцяв стати головним незмінним Документом, що об'єднає усі раніше чинні податкові закони та їх чисельні зміни. А що ми бачимо на сьогодні?! Те, що має бути гарантом стабільності, знову в черговий раз підлягає змінам, при чому це вже й не перше доопрацьовування та шліфування податкових правил гри. Як би там не було, ЗАКОН (його зміни та доповнення) потрібно поважати, крім того, добре його знати, щоб потім не платити штрафів.

Новорічним сюрпризом стали нещодавні чисельні зміни Податкового кодексу, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань оподаткування» № 5412-VI від 02.10.12 р., зміна деяких положень якого стосуються насамперед аграріїв. 
 
Цим законодавчим документом уряд, починаючи з нового року, вирішив конкретизувати норми щодо звільнення з ПДФО (податком на доходи фізичних осіб) «сільгоспдоходів» громадян. За вищеназваним Законом зазнала змін саме ст. 165 Податкового кодексу України «Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу», конкретніше підпункт 165.1.24. Якщо раніше не оподатковувалися «доходи від відчуження безпосередньо власником сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках». То з нового 2013 року не сплачуються податки за «доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою». 
 
Відчуваєте різницю між словами «відчуження» та «продажем»? Здається немає ніякого значення, але, як на мене, відчуження може статися за будь-якою ціною, хоч за копійку, у той час як продаж має бути здійсненим тільки за справедливою вартістю продукції (товару). А от відхилення цін від справедливої вартості вже не можливе, наразі продаж продукції за цінами, відмінними від ринкових, - це інша тема для огляду.
 
Так-от, сільгосппродукція, що звільняється від оподаткування, повинна тільки вирощена тільки на земельних ділянках, наданих у розмірах, встановлених діючим Земельним кодексом України. Нагадаємо ці нормативні обмеження безоплатної передачі земельних ділянок громадянам.

 
Якщо власник сільськогосподарської продукції має земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.
 
Як і раніше, при продажу сільгосппродукції (але вже крім продукції тваринництва) власник земель повинен повідомляти податкового агента про звільнення свого доходу від включення до складу оподатковуваного. Для цього потрібно буде пред’явити довідку про наявність земельних ділянок, на сьогодні це довідка за формою № ЗДФ. Звернемо увагу - є інформація, що з нового року форму № ЗДФ дещо змінять та перезатвердять. 
 
Також новим Законом передбачено, що оригінал вказаної довідки має зберігатися постійно у власника сільгосппродукції протягом строку позовної давності (1095 днів) із дати закінчення її дії. Довідка видається сільською, селищною або міською радами за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку, до речі, строк видачі цієї довідки скорочено з 10-денного до 5 робочих днів із дня отримання відповідною сільрадою письмової заяви про її видачу.
 
altЩо стосується продажу власної продукції тваринництва, одержані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Нагадаємо, що з 1 грудня цього року розмір мінімальної заробітної плати становить 1134 грн.,  а мінімальна зарплата в Україні проектом бюджету на 1 січня 2013 р. передбачена у розмірі 1 176 грн. 
 
Як ми зауважили, новим Законом № 5412-VI від 02.10.12 р. всі неоподатковувані доходи більш конкретизуються, теж ж стосується продукції тваринництва – для звільнення від оподаткування виділяються лише групи 1-5, 15, 16 та 41, визначені Митним тарифом України. А саме: «Живі тварини», «М'ясо та їстівні субпродукти», «Риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні», «Молоко та молочні продукти; яйця птиці; натуральний мед», «Готові харчові продукти з м'яса, риби або ракоподібних, молюсків або інших водяних безхребетних», «Шкури необроблені (крім натурального та штучного хутра) і шкіра вичинена». 
 
До речі, фізичні особи, які здійснюють продаж зазначеної продукції, тепер не потребують отримання довідки про наявність земельних ділянок. У разі, коли сума отриманого доходу перевищувати 117600 грн. за рік, фізична особа зобов’язана надати органу державної податкової служби довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радами за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах. 
 
Нагадаємо, що все що оподатковується на загальних підставах та не підпадає у перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу громадян, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою:
  • 15% у розмірі, що за звітний податковий місяць не перевищує 10-кратний розмір МЗП; 
  • 17% у розмірі, що за звітний податковий місяць перевищує 10-кратний розмір МЗП.
Також із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань оподаткування» № 5412-VI від 02.10.12р, з нового 2013 року не підлягають оподаткуванню кооперативні виплати члену виробничого сільськогосподарського кооперативу, а також кошти, що повертаються члену сільськогосподарського у разі припинення ним членства в кооперативі за умови, якщо відсутнє перевищення вартості паю понад вартість самих пайових внесків. Перевищення розміру (суми, вартості) паю понад розмір (суми, вартості) пайових внесків підлягає оподаткуванню у встановленому порядку, характерному для продажу інвестиційного активу. При цьому інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу.

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.