agro business 160 160

Що нового чекати у 2013 році платникам податків

/ Питання бухгалтерії / Понеділок, 04 березня 2013 11:51
altТіна КУБАЙ, бухгалтер-аудитор
Вже стало майже закономірністю, що найбільша чисельність змін податкового законодавства припадає безперечно на початок нового року. Саме у цей період прислів’я «хто попереджений, той озброєний» стає більш доцільним, тому одним із перших матеріалів, надрукованих нашим виданням у новому році, є інформація щодо вагомих податкових змін, які набудуть чинності на початку 2013 року.

Нові відомства
Перш за все слід зазначити, що з нового року вже відійшов в історію такий Держорган як Державна податкова служба - сталося об'єднання митної та податкової служб під дахом одного міністерства. Чому урядовці пішли на такий несподіваний крок, як на мене ціль єдина - такі зміни суттєво сприятимуть більш швидкому наповненню бюджету. І як стверджують відомі аналітики, саме за рахунок злиття інформаційних баз новостворений держорган зробить більш ефективною діючу систему адміністрування бюджетних фіскальних платежів.
 
Отже, Указ Президента України «Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади» № 726/2012 від 24.12.2012 р. здійснив глобальну реструктуризацію до цього часу наявної системи центральних органів виконавчої влади, яким, зокрема, утворив:
 
  • Міністерство доходів і зборів України, реорганізувавши Державну митну службу України та Державну податкову службу України, а також поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
  • Міністерство промислової політики України, реорганізувавши Державне агентство України з управління державними корпоративними правами та майном;
  • Державну службу України з надзвичайних ситуацій, реорганізувавши Міністерство надзвичайних ситуацій України та Державну інспекцію техногенної безпеки України.
 
Дата набрання чинності вищеназваного Указу – 25 грудня 2012 року.
 
Також варто звернути увагу, що тим же Указом № 726/2012 уряд відзначив центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через відповідних членів Кабінету Міністрів України. Так нашому шановному Міністерству аграрної політики та продовольства України підпорядковуються:
 
  • Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України,
  • Державне агентство земельних ресурсів України,
  • Державне агентство лісових ресурсів України,
  • Державне агентство рибного господарства України,
  • Державна інспекція сільського господарства України.

З нового року у сільському господарстві, як для усіх сфер діяльності в Україні, вводяться нові соціальні показники, що регламентуються законом про Держбюджет на 2013 рік.

Так, розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб установлено на рівні 1147 грн (цей розмір діятиме більшу частину 2013 року та збільшиться до 1218 грн лише з 01.12.13 р.). До речі, що стосується дітей віком до 6 років - для них прожитковий мінімум дорівнює 972 грн; для дітей віком від 6 до 18 років - 1210 грн; для осіб, що втратили працездатність, - 894 грн.
 
Втім, у сільському господарстві більше використовується погодинна оплата праці, отже, актуальною є зміна погодинної ставки для працездатних осіб - з 1 січня 2013 року вона становить 6,88 грн.
 
Разом з тим, з початку нового року граничний розмір для надання ПСП (податкової соціальної пільги) зросте до 1610 грн, а розмір «загальної» ПСП становитиме 573,50 грн. Поріг заробітної плати на одну особу для розрахунку та сплати щомісячних страхових внесків становить - 19499 грн.
 
Відомо, що остаточні розрахунки податків, що сплачують підприємці, працюючи на спрощеній системі спадкування, на пряму залежить від встановлених розмірів соціальних показників, відповідно в новому році також змінена ставка єдиного податку. Так, цей показник сягає:
 
  • для першої групи платників єдиного податку - у межах від 1 до 10 % розміру мінімальної заробітної плати, тобто від 11,47 до 114,70 грн,
  • для другої групи платників єдиного податку - у межах від 2 до 20 % розміру мінімальної заробітної плати, тобто від 22,94 до 229,40 грн.
 
Ставка єдиного податку для інших груп платників встановлена у відсотках від доходу.

Платникам податку на прибуток потрібно знати про зниження з нового року ставки податку на прибуток
 
Особливостям сплати податку на прибуток підприємств в цілому присвячений ІІІ розділ Податкового Кодексу України, відповідно до якого основна ставка податку на прибуток становить 16 %. Однак ця ставка застосовується з урахуванням пункту 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу. Цим положенням передбачено поетапне зменшення ставки податку на прибуток підприємств, яка становить відповідно:
 
  • з 1 квітня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно - 23 %;
  • з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно - 21 %;
  • з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно - 19 %;
  • з 1 січня 2014 року - 16 %.
 
Таким чином, з початку 2013 року раніше діюча 21 відсоткова ставка податку на прибуток зміниться на 19 %.

Авансові внески повертаються, але не для усіх
До уваги господарств, платників податку на прибуток із річним доходом понад 10 млн грн, з 1 січня 2013 року згідно із Законом № 5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» потрібно сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток. Розмір внесків становитиме не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний рік. Втім, ця чергова новорічна новація не обов’язкова для новостворених підприємств, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій).
 
altНагадаємо, що сільгосппідприємства незалежно від форми власності можуть платити податки за двома системами оподаткування як на загальних засадах, тобто бути платниками податку на прибуток, так і за спрощеною системою оподаткування. Згідно зі ст. 209 п. 6 ПКУ сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно. Отже, ті аграрні підприємства, які відповідають вищеназваним умовам, не сплачують авансові платежі.
 
До уваги всіх керівників підприємств, з 1 січня 2013 р. докорінно змінюється підхід до декларування та сплати платниками податків своїх податкових зобов'язань.

Переробні підприємства отримають менше ПДВ на свій спецрахунок
Коротко відзначимо новорічні зміни, актуальні для переробних підприємств. Отже, вони з 1 січня 2013 року додатну різницю між сумами ПЗ (податкових зобов’язань) і ПК (податкового кредиту), визначену у «спецрежимній» декларації з ПДВ, сплачуватимуть до спеціального фонду держбюджету - у розмірі 40 %, а на спецрахунок 60 % (замість відсоткового співвідношення 30% ; 70 % діючого у 2012 році).
 
Особливості сплати єдиного соціального внеску у 2013 році
З 1 січня 2013 р. набирає чинності Закон № 5455-VI від 16.10.2012 р. «Про внесення змін до ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Ним змінено пропорції розподілу ЄСВ - єдиного соціального внеску за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.
 
До речі, єдиний  внесок платять всі підприємства, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору, незалежно від їх форми власності та виду діяльності, ставка ЄСВ залежить від класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платника єдиного внеску. Отже, Пенсійний Фонд України повідомляє, що з нового року сума єдиного внеску розподіляється наступним чином:
 
  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - 5,0906 %;
  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, - 5,7410 %;
  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, - 3,6354 %;
  • на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи) - 85,5330 %.
 
З метою реалізації змінених норм розподілу ЄСВ згідно з Законом № 5455-VI, органами Пенсійного Фонду України з 1 січня 2013 р. відкриваються нові рахунки в органах Держказначейства для зарахування єдиного внеску. Для уточнення номера рахунку, на який буде перераховуватися єдиний внесок, починаючи з 1 січня 2013 р., в т.ч. і за попередні періоди, платникам слід звертатися до органу ПФУ за місцем взяття їх на облік як платників єдиного внеску.
 
Зауважимо, що найвагомішою користю для пересічних платників єдиного внеску від вступу в дію вищеназваного закону є те, що він дозволив страхувальникам сплачувати ЄСВ нарахований за різними ставками, одним платіжним дорученням.

Тепер платимо штрафи, як всі 
З початку нового року закінчується дія мораторію на застосування штрафних санкцій до платників спрощеної системи оподаткування. Тепер притягнення усіх зареєстрованих платників податку (як юридичних, так і фізичних осіб) до відповідальності буде здійснюватиметься на загальних підставах без будь-яких послаблень. Разом з тим, слід знати, що якщо правопорушення були здійснені в період з 1 січня 2012 р. по 31 грудня 2012 р., а виявлені вже у 2013 році, то штрафів не повинно бути.

Дещо про податок на доходи фізичних осіб
У новому році мають місце також новації в оподаткуванні ПДФО доходів від продажу сільськогосподарської продукції. Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань оподаткування» № 5412-VI від 02.10.12 р., звільнено від обкладення ПДФО дохід від продажу власної сільгосппродукції. Про подробиці цієї новозміни ми вже писали, в тім нагадаємо, щоб не платити податок, потрібно при одержанні доходів від продажу власної продукції рослинництва надати копію довідки про наявність земельної ділянки. Що стосується доходів від продажу продукції тваринництва, довідка про наявність земельних ділянок не потрібна.
 
Зауважимо, що звільненню підлягає річна сума доходу, котра не перевищує 100 розмірів мінзарплати на 1 січня звітного року (114 700 грн).
 
Читачам буде також цікаво дізнатися, що з 1 січня 2013 року у зв'язку з набуттям чинності норм Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів» № 5413-VI від 2 жовтня 2012 року один раз на рік дозволено продавати транспортний засіб без сплати ПДФО. За другий продаж (обмін) протягом цього самого року легкового автомобіля або одного мотоцикла чи одного мопеда, весь дохід (у тому числі від першого продажу) потрібно буде обкласти податком за ставкою 5 %.
 
Також додамо, що починаючи вже з 4 грудня 2012 року, згідно із зазначеним вище законом, при купівлі авто, уже зареєстрованого в Україні, збір до ПФУ не справляється.

Почали діяти нові правила застосування звичайних цін
На останок зауважимо, що з 1 січня 2013 року вступить в дію ст. 39 «Методи визначення та порядок застосування звичайної ціни» ПКУ. Нові звичайні ціни актуальні як при продажу продукції, так і для цілей оподаткування ПДВ.
 
Звичайна ціна застосовується у разі здійснення платником податків:

  • бартерних операцій;
  • операцій з пов'язаними особами;
  • операцій із платниками податків, що застосовують спеціальні режими оподаткування або інші ставки, ніж основна ставка податку на прибуток, або не є платником цього податку, крім фізичних осіб, які не є суб'єктами підприємницької діяльності.
 
У разі відмінності договірної ціни постачання товару від звичайної ціни більш ніж на 20 % ПЗ (податкові зобов’язання) і ПК (податковий кредит) потрібно буде визначати за звичайними цінами.

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.