Адміністрування податку на прибуток та ПДВ

/ Питання бухгалтерії / Понеділок, 08 квітня 2013 14:07

З питань запровадження нових підходів в адмініструванні податку на прибуток та податку на додану вартість консультує наших читачів начальник управління оподаткування юридичних осіб ДПІ у Галицькому районі м. Львова Львівської області ДПС Лілія ЗУБЕЙКО.


  • Як бути неприбутковій організації: чи треба сплачувати авансові платежі?
Платники податку, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 млн грн, та неприбуткові установи (організації) сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до органів державної податкової служби за звітний (податковий) рік і не сплачують авансових внесків.

  • Як покупцю у податковій декларації з податку на додану вартість відобразити операцію з коригування податкового кредиту у разі повернення неоплачених товарів продавцю, свідоцтво платника ПДВ якого анульоване?
На дату повернення покупцем - платником податку на додану вартість неоплачених товарів продавцю, свідоцтво платника ПДВ якого анульоване, у такого покупця виникає необхідність самостійного перегляду раніше сформованого податкового кредиту, оскільки фактично придбані товари/послуги не використовуються в оподатковуваних операціях у межах його господарської діяльності. Суму ПДВ, на яку зменшується податковий кредит, покупець - платник ПДВ повинен відобразити в рядку 1 податкової декларації з ПДВ на дату повернення неоплачених товарів продавцю.

  • Підприємство у 2012 році не отримувало прибутку та декларувало від’ємне значення об’єкту оподаткування, як визначити авансові внески?
Платники податку на прибуток, у яких доходи за останній річний звітний податковий період перевищують 10 млн грн і які за підсумками такого звітного періоду не отримали прибутку або одержали збиток, не сплачують авансових внесків по податку на прибуток. Якщо і за I квартал наступного року такі платники отримують прибуток, вони повинні подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов'язань.

  • Як здійснюється перереєстрація платника ПДВ та заміна свідоцтва про реєстрацію платником ПДВ у разі зміни місцезнаходження?
Для заміни свідоцтва про реєстрацію платником ПДВ платник зобов’язаний у десятиденний строк після виникнення змін подати до податкового органу, в якому перебуває на обліку, додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація». До такої заяви мають бути додані Свідоцтво та всі засвідчені копії Свідоцтва.

Податковий орган видає платнику ПДВ нове Свідоцтво (за новим номером) замість старого Свідоцтва з дотриманням правил та у строки, визначені ст. 183 Податкового кодексу України для реєстрації платників ПДВ.

У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва є бажаний (запланований) день перереєстрації, вказаний у заяві, або останній день строку у 5 робочих днів від дня отримання заяви податковим органом.

У період перереєстрації до початку дії нового Свідоцтва платник ПДВ використовує реквізити старого Свідоцтва.

  • Як виправити помилку, допущену при заповненні Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів, яка не вплинула на правильність визначення показників податкової декларації з податку на додану вартість?
Виправлення помилок проводиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, за формою затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 № 1492 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», до якого додається Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5 до податкової декларації з ПДВ та додаток 2 до податкової декларації з ПДВ (скороченої)/(переробного підприємства)/(спеціальної)) з відміткою «уточнюючий».

  • Підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування та стало платником єдиного податку. Чи звільнене таке підприємство у 2013 році від обов’язку нарахування та сплати земельного податку: а) за земельну ділянку, яка розміщена під зданими в оренду приміщеннями?; б) за земельну ділянку, яка розміщена під незданими в оренду приміщеннями?
Згідно із пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Податкового Кодексу України (надалі - ПКУ) платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності.

altУ разі здійснення юридичними особами підприємницької діяльності шляхом передачі в оренду будівель (споруд, їх частин), у статутах таких юридичних осіб зазначається, що це є одним із видів або єдиним видом їх діяльності. Отже, саме будівлі (споруди, їх частини) використовуються для здійснення підприємницької діяльності.

Земельні ділянки не використовуються для здійснення підприємницької діяльності і при укладенні договорів оренди чітко повинна зазначатись плата за користування земельною ділянкою.

Таким чином, юридичні особи - платники єдиного податку, що є власниками земельних ділянок або постійні землекористувачі, за земельні ділянки під будівлями (їх частинами), переданими іншим суб’єктам господарювання, з урахуванням прибудинкової території, повинні сплачувати земельний податок на загальних умовах за ставками, визначеними ПКУ, незалежно від виду діяльності, у тому числі здача в оренду нерухомого майна.

  • Якщо підприємство в I кварталі 2013 року не отримає доходу у зв’язку зі сезонними роботами, як здійснювати нарахування та сплату авансових внесків?
У разі якщо платник податку, котрий сплачує авансовий внесок, за підсумками першого кварталу звітного (податкового) року не отримав прибуток або одержав збиток, він має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал. Такий платник податку авансових внесків у другому-четвертому кварталах звітного (податкового) року не сплачує, а податкові зобов'язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік, яка подається до органу державної податкової служби в порядку, передбаченому Податковим Кодексом України.

  • Підприємство є платником єдиного податку 4 групи зі ставкою 5%. Чи має право платник єдиного податку виключати з доходу суми єдиного соціального внеску, нараховані на заробітну плату працівників за рахунок коштів підприємства?
Відповідно п. п. 292.1.2 п. 292.1 ст. 292 Податкового Кодексу України дохідом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній формі.

До доходу за звітний період включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Згідно з п. 292.10 ст. 292 Податкового Кодексу України не є доходом суми податків та зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до Податкового Кодексу України.

Сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування не є доходом юридичної особи-платника єдиного податку. При цьому дохід юридичної особи - платника єдиного податку не зменшується на суму нараховану єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування.

  • З 1 січня 2013 року запроваджується вимога щодо подання суб’єктами господарювання, які використовують РРО, до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Яким чином можна виконати ці вимоги та яка відповідальність у разі їх невиконання?
Для суб’єктів господарювання існує два способи виконання вимог законодавства:

  • перший - придбання реєстраторів розрахункових операцій нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі та містять вбудовані модеми;
  • другий - доопрацювання існуючої касової техніки та приєднання до неї відповідних модемів для передачі звітної інформації.

Користувачам касової техніки при її придбанні або заміні необхідно обов’язково звертатись до Центрів сервісного обслуговування щодо проведення ними робіт відповідно до поставлених вимог.

Хоча обов’язок для суб’єктів господарювання щодо передавання звітності про застосування РРО в електронному вигляді вводиться з 1 січня 2013 року, штрафні санкції у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн) у разі такого неподання застосовуватимуться лише з 1липня 2013 (п. 9 ст. 17 Закону України № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій»).
 
 

Є запитання до податківців? 
Пишіть нам:
04136, м. Київ, вул. Маршала Гречка, 13
«Агробізнес Сьогодні»
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.