"За" цивілізовані взаємовідносини з податківцями

/ Питання бухгалтерії / Вівторок, 25 червня 2013 13:08
altТіна КУБАЙ, бухгалтер-аудитор
Нещодавно до нас у редакцію надійшло запитання від читачки: «Я, фізична особа, маю трактор, яким на весні обробляю городи фізичним особам - сусідам по вулиці. Чи потрібно мені щось сплачувати у податкову? З повагою, Інна».

 

Норми оподаткування на прибуток
Як не дивно, коли в кулуарах Верховної Ради проходять глобальні політичні дискусії, до вирішення простих правових питань сьогодення, що турбують звичайного пересічного селянина, справа чомусь не доходить. Складається таке враження, що за чисельністю вже прийнятих та ще спроектованих законів реальні інтереси аграріїв урядовців зовсім не цікавлять. Візьмемо, наприклад, повсякденне виконання широкого спектра робіт та послуг у сільському господарстві, такі як первісна переробка сільгосппродукції, оранка присадибних ділянок, обробка насіння, обмолот - їх стільки, що всіх не перелічиш, а кваліфікуються вони нашими шановними законотворцями однозначно - послуги, пов'язані з сільським господарством. Адже фактично існує багато різних особливостей та обставин, що впливають на ці послуги, але чомусь ці подробиці у податкових законах не враховується, як-то кажуть, міряють усіх під одну лінійку.
 
Наразі в аграріїв своїх справ багато - тривають польові роботи, на пошуки відповідей на невирішені податкові питання немає часу. Питання нашої читачки, здавалося б, зовсім риторичне, на яке устами податківця можна було б відповісти - так, податок треба платити. Адже за вимогами Податкового кодексу до бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах. Так, згідно зі ст. 163.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування податком на доходи є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, який відповідно ст.164.1 Кодексу становить будь-який дохід, що підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.
 
Отже, відповідно до чинного законодавства, доходи, одержані фізичною особою від надання послуг власною сільгосптехнікою, оподатковуються податком із доходів фізичних осіб на загальних підставах за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу:
 
  • 15% - якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2013 р.- 11470 грн)
  • 17% - з суми, що перевищує вищезазначений десятикратний розмір.
 
Тут варто зауважити, якщо фізична особа, що отримує дохід, не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є сам платник податку. Тобто той же тракторист повинен самостійно нарахувати та сплатити податок до бюджету протягом 40 календарних днів після останнього дня звітного (податкового) кварталу. Варто зазначити, що податок на доходи фізичних осіб треба сплачувати щоквартально.
 
altСума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації, яку платник податку має подати до 1 травня року, що настає за звітним (за 2012 рік до 1 травня 2013 року, за 2013 рік до 1 травня 2014 року і т. д.).
 
Отож, правило для усіх єдине: кожний громадянин, який отримує будь-які доходи, є платником податку на доходи фізичних осіб, а з кожної заробленої гривні він має віддати до державної скарбниці не менше 15%. Ось такі вимоги чинного податкового законодавства.
 
На жаль, нам не відомо детальні подробиці щодо особи, яка надіслала питання. Якщо уявити, що це людина похилого віку, то чи зможе вона виконати всі податкові умови на сто відсотків? Навіть якщо селянин і має свій тракторець, оре він то землю не цілий рік, а тільки весною та восени - оранка, боронування, культивація землі - це сезонні роботи, до того ж, потрібні немалі кошти на ремонт та паливо для трактора. Всі ці витрати не обліковуються, а тут ще плати податок. Фінансові можливості селян не на вищому рівні. Тому надалі спробую зайняти позицію того самого механізатора - власника тракторця, який, дійсно, за якусь винагороду оре сусідам городи та не збирається бути ніякою «акулою бізнесу»! У такому разі доречним буде повідомити про існування таких понять, як податкова знижка та податкова соціальна пільга.
 
Варіанти є
Повернемося до того ж Податкового Кодексу, а саме до ст. 166.1.1, де зазначено, що кожен платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, а підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації (166.1.2.).
 
У формуванні податкової знижки враховується, зокрема, багато різних витрат. Наведемо лише ті, які можуть зацікавити допитувача:
 
  • сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення;
  • сума витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами довгострокового страхування та пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення;
  • сума коштів, сплачених платником податку у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу, що належить платнику податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива;
  • сума витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла;
  • сума витрат на послуги з реабілітації протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам.
 
До податкової знижки включаються фактично здійснені платником податку протягом звітного податкового року витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та їх покупця (одержувача). У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) та строк їх продажу (виконання, надання).
 
У разі використання права на податкову знижку базою оподаткування є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу з урахуванням пункту 164.6 цієї статті на суми податкової знижки такого звітного року.
 
Тепер щодо податкової пільги. Чинним законодавством передбачено, що будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 100-відсотковому розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року. Слід сказати, що для платників податку на доходи фізичних осіб, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років або є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем), опікуном, піклувальником чи утримує дитину-інваліда, граничний розмір доходу визначається як добуток суми граничного розміру доходу та відповідної кількості дітей.
 
Податкова соціальна пільга у розмірі 200%, відповідно до пункту 169.1.4 Податкового кодексу, застосовується до платників податку на доходи фізичних осіб, які є:
 
  • Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями «За відвагу»;
  • учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу, та інвалідом І і ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
 
Проте навіть якщо у вас дійсно є всі підстави на отримання чи то податкової знижки, чи податкової пільги, треба бути відвертим, що майже завжди важко щось назад витребувати від податківців через різні перепони. Також засмучує й те, що до цієї пори є спірним питання: чи податкова пільга не може бути застосована до доходів платника податку, інших ніж заробітна плата? Довести, що у вас дохід від роботи на тракторі єдиний і жодної іншої заробітної плати не має, також буде складно. На практиці були випадки, коли в цьому питанні правду доводилось шукати у суді.
 
Судова практика
Ознайомившись зі всіма чинними податковими вимогами, перш за все може спасти на думку, а чи варто взагалі зв’язуватися із податківцями. Може, залишити все так як є, і нехай ще спробують довести, що тракторист, який надав послуги трактором своєму сусіду, отримав від нього якійсь дохід - може, це була взагалі безкоштовна допомога. До того ж, мало людей знайдеться у селі, які будуть свідчити проти тракториста, котрий щороку обробляє їхні городи.
 
altСпробуємо розібратися - а що буде трактористу, який отримує за свої послуги доходи, не маючи підприємницького статусу, які все ж таки можливі наслідки у разі порушення податкового законодавства? Звернемося до практики ведення судових справ.
 
Так, свого часу у с. Мартинівка Старокостянтинівського району була порушена судова справа проти робітника, який надавав послуги власним трактором по оранці городів без державної реєстрації, чим порушив порядок заняття підприємницькою діяльністю. Суд, дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення стосовно цієї особи, постановив, що провадження у справі підлягає закриттю у зв'язку із відсутністю події та складу адміністративного правопорушення.
 
Є другий фінал подібної судової справи, яка мала місце у Новоселицькому районі Чернівецької області - тоді було встановлено, що особа, котра здійснювала підприємницьку діяльність, а саме обробку земель трактором Т-150 без відповідних документів, порушила вимоги ст. 164 ч.1 КУпАП. Нагадаємо, що ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва у разі провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без одержання дозволу чи іншого документа дозвільного характеру. Так-от, у цій справі суд постановив визнати винним особу в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 164 ч.1 КУпАП та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в дохід держави в розмірі 400 грн.
 
З наведених прикладів ми бачимо неоднозначне ставлення представників законодавчої влади до вирішення наведених проблем.
 
А, може, краще стати підприємцем?
Надалі підійдемо до питання, що надіслав нам читач, з іншого боку. Припустимо, наш дописувач - молода перспективна людина, яка без проблем спроможна виконувати всі вимоги чинного податкового законодавства. Якщо так, то йому варто зареєструватися підприємцем платником єдиного податку з обранням другої групи оподаткування єдиним податком (щоб не переплачувати податки). Розберемо дії такої особи по кроках.
 
Перший крок - проведення реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи в органі державної реєстрації. Державна реєстрація СПДФО здійснюється державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній державній адміністрації за місцем проживання фізичної особи - підприємця у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово, що знаходиться за певною адресою.
 
Для реєстрації підприємця у РДА потрібні наступні документи:
 
  • заповнена реєстраційна картка за ф. 10
  • копія вашого паспорта (1 і 2 сторінки та сторінки з пропискою);
  • копія довідки з ідентифікаційним номером;
  • квитанція про оплату 34 грн за проведення державної реєстрації ФОП;
  • види діяльності, якими ви плануєте займатися.
 
Наступний крок. Подання документів у ДПІ. Враховуйте, взяття на облік ФОП здійснюється органами ДПІ не пізніше одного дня з дня надходження відомостей із реєстраційної картки на проведення державної реєстрації ФОП (автоматично), але у разі не надходження до органів ДПІ з будь-яких причин відомостей про державну реєстрацію ФОП, у податкову потрібно буде подати наступні документи:
 
  • заповнену заяву за формою 5-ОПП;
  • копію свідоцтва про державну реєстрацію;
  • копію доручення (у разі проведення реєстрації представниками).
 
За результатами взяття на облік орган ДПІ формує довідку за ф. 4-ОПП, яку надсилає рекомендованим листом не пізніше наступного дня із дня взяття на облік. Для одержання довідки 4-ОПП на руки в органи ДПІ подається заява на ім’я начальника ДПІ про одержання довідки 4-ОПП на руки.
 
Третій крок - реєстрація у Пенсійному фонді. Для взяття на облік у ПФ необхідно лише за місцем знаходження заповнити заяву та надати копію свідоцтва про державну реєстрацію.
 
До речі, бути зареєстрованим у Пенсійному фонді - це одна з переваг обраного напряму - реєстрації ФОП за всіма правилами, позаяк ваша робота у статусі підприємця ураховуватимуться у пенсійний стаж, що важливо при нарахуванні у майбутньому пенсії.
 
Хотілось додати ще про особливості обрання рекомендованої системи оподаткування - платників єдиного податку другої групи. Відповідно до п. 291.7 ст. 291 Податкового кодексу України для цілей гл. 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, розуміються такі види послуг (зазначимо тільки те, що згадується у питанні) …
 
38) послуги, пов'язані з сільським та лісовим господарством.
 
Втім, якщо людина зацікавлена надалі розвиватися у підприємницькому напрямі, вона може обрати іншу систему оподаткування.
 
На останок кілька речень про ставки єдиного податку. Вони встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі мінімальна заробітна плата).
 
Фіксовані ставки єдиного податку визначаються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць.
 
Мені потрапив нещодавно наступний документ, наданий сільською радою, у якому йдеться саме про встановлення розміру фіксованого податку на доходи фізичних осіб від підприємницької діяльності на території селища. Цитую: «Податок у розмірі 100 грн за календарний місяць встановлюється для громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність самостійно. У разі, коли платник податку здійснює діяльність із використанням найманої праці або за участі членів його сім’ї, розмір фіксованого податку збільшується на 50% за кожну особу. Ставка єдиного податку для фізичних осіб, які займаються наступними видами діяльності, становить:
 
  • оранка, боронування, культивація землі - 60 грн;
  • обслуговування і ремонт технологічного обладнання - 100 грн.
 
От і вирішуйте самі, чи варто вам «товаришувати» з податківцями та платити офіційно щомісяця у межах 60 грн, чи переховуватися від заздрісних очей, боячись зустріти представників перевіряючих служб (які, до речі, останнім часом занадто активізувалися).
 
Напевно, таки краще навідатись у доброму настрої до місцевих селищних рад, які, я впевнена, не відмовлять Вам із конкретною порадою щодо вибору найкращих податкових рішень.

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.