Оподаткування зернових, реєстрація ПДВ та звільнення від земельного податку

/ Питання бухгалтерії / П'ятниця, 07 березня 2014 11:37
altЗернові культури звільнені від оподаткування
Звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України та вивезення у митному режимі експорту зернових культур товарних позицій 1001–1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД, крім постачання та вивезення у митному режимі експорту таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами - виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників, а також крім постачання таких зернових та технічних культур Аграрним фондом у разі їх придбання з податком на додану вартість.

 

Отримуємо спецрежим
Сільськогосподарське підприємство, яке провадить господарську діяльність менше ніж 12 календарних місяців, може за бажанням зареєструватися суб’єктом спеціального режиму оподаткування за умови, що питома вага вартості поставлених сільськогосподарських товарів (послуг), розрахована за наслідками кожного окремого звітного податкового періоду, становить не менш як 75 % вартості всіх поставлених товарів/послуг.
 
Якщо місяцю, в якому подається заява за формою N 1-РС, передує місяць, у якому сільськогосподарським підприємством, не зареєстрованим як платник ПДВ, вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, таке підприємство спочатку реєструється платником ПДВ на загальних умовах, після чого переходить на застосування спеціального режиму оподаткування.
 
Оподаткування доходу від продажу власної сільськогосподарської продукції

alt

Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області повідомляє, що до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається дохід від відчуження безпосередньо власником сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, установлених Земельним кодексом України від 25.10.2001 р. № 2768-III, для ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої у натурі (на місцевості) земельної частки (паю), для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.
 
Одержувач таких доходів подає податковому агенту довідку про своє право на отримання доходу у джерела його виплати без сплати податку.
 
Облік доходів та витрат здійснюється за новою формою
Перевізники, які здійснюють перевезення вантажів в Україні автомобільним транспортом, з 14 січня 2014 р. повинні застосовувати товарно-транспортну накладну нової форми (форма № 1-ТН). За її відсутністю платники податку на прибуток втрачають право на відображення витрат на перевезення вантажів при розрахунку оподатковуваного прибутку (пп.139.1.9 п.139.1 ст.139 Податкового кодексу України).
altНова ТТН значно зменшилась у обсязі та не містить розрахунку вартості транспортних послуг. Відтепер з 14 січня 2014 до перевізників належать не тільки особи, що надають послуги з перевезень вантажів, але й ті суб'єкти господарювання (фізичні або юридичні особи), які здійснюють перевезення вантажів автомобільними транспортними засобами за власний кошт та повинні застосовувати товарно-транспортну накладну, форму якої наведено у додатку 7 до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні. За її відсутності платники податку на прибуток втрачають право на відображення витрат на перевезення вантажів при розрахунку оподатковуваного прибутку, як це передбачено пп.139.1.9 п.139.1 ст.139 Податкового кодексу України.
 
Реєструємось платником ПДВ у державного реєстратора
З 1 січня 2014 року зареєструватися платником єдиного податку та платником ПДВ можна у державного реєстратора. Заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ можна подати державному реєстратору як додаток до реєстраційної картки, яка подається для державної реєстрації юридичної особи або підприємця.
 
Електронна копія заяви передається державним реєстратором до органів Міндоходів разом із відомостями про проведення державної реєстрації.
 
Перереєстрація платників ПДВ
Платники, які внесені до реєстру платників ПДВ до 1 січня 2014 року, не підлягають обов’язковій перереєстрації, а отримання витягів із реєстру платників ПДВ не є обов’язковим для платників ПДВ.
 
Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ, які є дійсними станом на 1 січня 2014 року, можуть застосовуватись як витяги із реєстру платників ПДВ до внесення змін до такого реєстру чи отримання витягу із такого реєстру, а також виникнення змін у даних про платників ПДВ.
 
Процедури та строки реєстрації платників ПДВ у 2014 році не відрізняються від процедур та строків, що діяли у 2013 році.
 
Форми Запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ та Витягу з реєстру платників ПДВ розміщено на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів України за посиланням.
 
Сплачуємо єдиний внесок правильно
При сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється наступним чином:
 
alt

1 - службовий код («*»);
2 - код виду сплати («101» - Сплата суми єдиного внеску);
3 - код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
4 - друкується роз’снювальна інформація про призначення платежу;
5 - не заповнюється;
6 - не заповнюється;
7 - не заповнюється.
 
Повідомлення про об’єкти оподаткування
Чи потрібно подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, якщо підприємство не перебуває на обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням такого об'єкта?
 
altПлатник податків зобов’я-заний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за місцезнаходженням таких об’єктів за основним та неосновним місцем обліку.
 
Якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку в органі державної податкової служби за місцезнаходженням такого об’єкта.
 
Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за місцезнаходженням такого об’єкта.
 
Використання земельних ділянок після закінчення строку договору оренди
Якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.
 
altЯкщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.
 
Якщо договір оренди земель державної та комунальної власності підлягає поновленню, і платник продовжує користуватися такою земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди та не отримав письмового заперечення від орендодавця щодо використання земельної ділянки, то до поновлення у встановленому порядку договору оренди земельної ділянки такий платник буде сплачувати орендну плату відповідно до умов попереднього договору.
 
Про це вказано в Узагальнюючій податковій консультації щодо орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, затвердженій наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.01.2014 № 25.
 
Звільнення від сплати земельного податку
З якого періоду звільняється від сплати земельного податку юридична особа, якщо рішення місцевої ради про надання пільги прийняте протягом року, але в рішенні визначено, що пільга застосовується з місяця, який передує місяцю набрання чинності рішення?
 
Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати земельного податку, починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року земельний податок сплачується, починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (п. 284.2 ст. 284 Податкового кодексу України).
 
Рішення ради не може мати зворотної дії в часі. Платник земельного податку звільняється від сплати податку, починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому набрало чинності рішення ради і відповідно виникло право на пільгу.
 
Прес-служба Головного управління
Міндоходів у Дніпропетровській області

 

 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.