Ліквідамбар у Межигір’ї

/ Редакторський погляд / Середа, 02 квітня 2014 15:17
altІгор ПЕТРЕНКОспеціально для "АС"
На самі лише культурні рослини - € 1 млн. Стільки витратив Віктор Янукович, облаштовуючи свою заміську резиденцію під Києвом. В цілому ж вона вартувала приблизно € 200 млн. Тепер Межигір’я перейшло у державну власність. Ферма страусів, псарня, кози - це вже широко показувало українське телебачення. «Агробізнес Сьогодні» розповідає про те, що лишилося за кадром телетрансляцій.

 

«Мов роса на сонці»
Народна пісня-гімн
Ні, це не Софіївка! І не Олександрія. У тих відомих українських національних дендропарках усе чудово. Щодо резиденції Віктора Януковича у Межигір’ї - вже не його, а державної, бо Верховна Рада прийняла рішення про націоналізацію - тут і незатишно, і сумно. Але пишно. Ми не змогли за день обійти усі 130 га цієї дачі, розташованої поблизу села Нові Петрівці Вишгородського району на Київщині, але дещо побачили. Близько € 1 млн тільки на рослини витратив Віктор Янукович на облаштування своєї резиденції у Межигір’ї. Як встановив журналіст Дмитро Гнап, є дані про масштабні хабарі у вигляді фінансування різних робіт задля розбудови цього маєтку, меблів і обладнання для нього, рослин і тварин на загальну суму € 200 млн. Про це свідчить «чорна бухгалтерія», яку виловили у воді неподалік від його яхти Galleon. Журналісти «Агробізнесу Сьогодні» з’їздили подивитися, на що ж витрачали гроші, зокрема, садівники й ландшафтні дизайнери правителя України.
 
Сади колишнього Президента
Дівчинка у помаранчевій касці, активістка Народної само-оборони, просить численних відвідувачів не ходити по газонах і бордюрах. Угіддя поваленого народом Президента кидаються в око насамперед помпезністю. Таке враження, що тут мешкав римський імператор Нерон. Колони, скульптури лицарів, картини з перламутру, меблі під стиль бароко й ампір. Собачі будки тут такі, що й деяким людям стане заздрісно - особливо якщо ці прості смертні мешкають десь на робітничих околицях Горлівки чи Макіївки.
 
altНа території резиденції є зоопарк із різними тваринами: кенгуру, павичі, австралійські гуси, страуси, кози, - усе це вже широко показувало українське телебачення. Так само як басейн, сауну, споруди. Додамо ще кілька слів про те, що лишилося за кадром телетрансляцій.
 
У зимовий сад Януковича ми не потрапили (не пустили бійці Народної самооборони, що охороняють маєток), але сфотографували щойно насаджений звичайний фруктовий сад. Отож, мрія кожного щирого українця, оспівана ще Шевченком, - садок коло хати…
 
Серед маєтку помічаємо дерев’яну ажурну галерею, обабіч якої висаджені кущі черешкової гортензії. За два-три роки ліани мають обплести її, і тут буде приємний затінок у спеку, такий квітково-листяний тунель.
 

Рослини президентського маєтку
Амброве дерево
Ліквідамбар, або амброве дерево, росте до 25–40 м заввишки. Його листя нагадує кленове, восени воно стає яскраво-різнокольоровим. Характерні плоди добре помітні: великі з колючками кулі довго висять на гілці, залишаючись на них навіть після обпадання листя. Ліквідамбар має ароматну кору, за яку його й називають амбровим деревом. В 1839 році хіміки з ліквідамбру отримали стирол, що призвело до відкриття першого у світі полімеру - полістиролу. Ароматична смола амбрового дерева застосовується в медицині як антисептик, а також у парфумерії.
 
Гортензія черешкова
За допомогою корінців-присосків рослина здатна чіплятися за опори й із чагарнику перетворюється на ліану, піднімаючись на висоту до 25 м. Зацвітає великими білими квітками, ніжні ароматні суцвіття прикрашають сади до глибокої осені. Батьківщина гортензії - Сахалін і Японія.
 
Червонолистяна алича
Її ще називають сливою Піссарда. Навесні декоративність їй надають численні темно-рожеві квітки, улітку - рожево-червоні плоди, восени - яскраве листя. Ця алича не вимоглива до ґрунтів, добре переносить посухи. Її батьківщина - Грузія, застосовують дерево для алейних посадок. Плоди червоні, кисло-солодкі. Декоративна, легко піддається стрижці, формуванню, придатна для живоплотів, бордюрів і групових посадок. Досягає висоти 6–7 м.
 

 
altВзагалі у Межигір’ї можна побачити багато декоративних дерев, кущів, трав і квітів. Зокрема, ми відмітили тут канадську ялину, вейгелу, аличу, черешкову гортензію, лиственицю європейську, бересклет, яловець і ще багато чого цікавого, що можна роздивлятися місяцями. За ними, звісно ж, потрібен ретельний догляд. Ось бересклет, замотаний сіткою - щоб взимку не мерзли гілки, щоб не обгризали межигірські зайці абощо. Так само замотані на зиму теплолюбні кипариси. Тут взагалі можна повчитися, як культивувати в широтах Києва деякі субтропічні рослини. Щоправда, не факт, що вони усі б за рік-два тут прижилися, бо усі насадження - свіжі. Як, зрештою, не прижився тут і сам господар маєтку…
 
Тепер можемо блукати ми. Дивуватися численними місточками через рівчаки, ставками, полями для гольфу й тенісу. То тут, то там зустрічаються дивні скульптури й статуї, зроблені з мармуру, вапняку й бронзи. Якийсь артистичний монумент білому коню, скульптура оленя, античні герої… Особливо вразила нас статуя римської богині Діани з песиком. Чи знав Янукович, роздивляючись її, що це - до певної міри символ його долі? За легендою, Діану розтерзала зграя її власних собак.
 
Звірі, птахи, водойми
Видно, що мешканець президентської дачі полюбляв фазанів. Їх тут багато порід: фазан срібний, коричневий вухань, жовтий, золотий, королівський, алмазний, павичовий, бронзохвостий, гімалайський, а також фазани Еліота і Хьюма. Все це птаство буде передане до київського зоопарку. Для чого їх було стільки Януковичу? Можливо, не тільки милувався, а й вживав у їжу: саме з фазанів найкраще готувати традиційну грузинську страву чохахбілі, яка добре смакує із соусом ткемалі, що робиться із червоної аличі, що тут-таки росте.
 
altУ Межигір’ї дбайливо влаштовано кілька штучних озер, ставків. На берегах посаджені плакучі верби, декоративні квіти. Ось на одному з берегів видно акуратно прокладені шланги зрошення, а також щойно прикопану розсаду - імовірно, тюльпани.
 
Далі спостерігаємо майданчик-загін, у якому вигулювалися тварини - мабуть, коні або кабани. На загорожі через 15 м закріплені кронштейни системи поливу Nelson Irrigation виробництва США. У Межигір’ї таких загонів для тварин кілька. Оскільки територія маєтку величезна, тут прокладено асфальтовані дороги і встановлена розмітка. На одному зі знаків дорожньої розмітки - чомусь корова. Невже тварини гуляли тут безприв’язно?
 
Дивно, але на території Межигір’я ми не побачили написів українською мовою. Таблички біля рослин - російською, будь-яке обладнання - європейське, американське, японське. Навіть назву будиночку Grin Side чи яхти Galleon написані латинкою. Чи побачили ми там книжки? Так, в очі кинулася гламурно видана й змістовна, яка теж має свідчити про шляхетні уподобання її читача. Називається «Вина Франції».
 
altМаєток Віктора Януковича виходить до Київського моря (водосховища). З боку причалу по всьому периметру натягнуто дріт під електричною напругою. Біля причалу - кухня із тандиром, аби випікати лаваш, і українською піччю. Затиснута крижинами у внутрішній гавані двомачтова президентська яхта Galleon приблизна така ж за розмірами, як і шхуна «Бандито» Януковича-молодшого, яку нам доводилося бачити у Балаклаві. Однак «Українська правда» стверджує, що це не яхта, а влаштований на базі дебаркадера будинок прийомів. Чоловік із 50, мабуть, може тут розміститися.
 
У каюті яхти можна побачити крізь ілюмінатор деякі речі, які залишив власник, утікаючи вертольотом: гігантське декоративне яйце, прикрашене золотим двоголовим орлом, гральні карти, пляшка горілки і ще одна вірменського бренді з портретом Януковича. Можна прочитати й видаткову накладну, виловлену самооборонцями у воді поблизу берега. Згідно з документом, посуд на 6 персон (фужери й креманки) для цієї яхти куплено за 144 072 грн.
 
Ми в себе вдома
Серед Небесної сотні, яка загинула під час повстання проти режиму власника Межигір’я, були підприємці, студенти, робітники, навіть редактор Вікіпедії. І, звісно ж, аграрії, численні селяни - без селянства уявити Національне повстання було б взагалі неможливо. Загинув 74-річний Яків Зайко - він у 1990–1993 роках обіймав посаду віце-президента Асоціації фермерів України. Віддали життя за свободу фермер Олександр Капинос, викладач аграрного коледжу Володимир Жеребний. Фермерові Віктору Чміленку снайпер поцілив у шию. Ще виходячи на Майдан, Чміленко казав: «Ми в себе вдома. Це наш обов’язок».
 
У Межигір’ї тепер у себе вдома - ми, а не Віктор Янукович: його дача розпорядженням Верховної Ради перейшла у народну (державну) власність. Щоправда, тепер невідомо, що з нею робити. І щокроку постає питання: невже цей маєток вартував людських життів? Невже духмяний ліквідамбар чи гортензія, якими б вони чудовими не були, настільки позбавляли розуму колишнього Президента? Це ж ніби не наркотична кока, не галюциногенні гриби… Але питати треба, звісно ж, не у ландшафтних дизайнерів, які поралися у Межигір’ї, а в самого Віктора Януковича.
 
Отже, Національне повстання перемогло! А тепер - державотворення і посівна.

 

 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.