Кооперативна посівна розпочалася!

/ Регіональний вимір / Четвер, 30 червня 2016 16:05
Григорій МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ, Ігор ПЕТРЕНКО
спеціально для "АС"
На Хмельниччині цією весною активно розвивається кооперативний рух. Об’єднавшись, селяни вже зуміли відчутно підняти заготівельні ціни на молоко. Вирощують квасолю, горіхи, гарбузи і гарантовано зфможуть здати продукцію за високими ринковими цінами. У чотирьох районах також почали діяти кооперативні МТС, що мають на озброєнні 90 нових тракторів і різноманітне причіпне обладнання (оборотні плуги, борони, культиватори, сівалки точного висіву, обприскувачі та глибокорозпушувачі), яке надається учасникам кооперації на пільгових умовах.

 

Ще донедавна в селі Лотівка Шепетівського району Хмельницької області селяни бідкалися, що молоко у них приймають за цінами, дешевшими за воду. Мусили здавати його компаніям «Молококраїна», «Славута» по 2,50 грн/л. А нині місцеві жителі підключилися до кооперативної програми «Біле золото» і віддають молоко вже по 4,50 грн. При цьому і в сусідньому Новоград-Волинському районі ціна теж раптом поповзла вгору і перетнула 4 грн. Такого там навіть і не чекали. От що таке «невидима рука ринку», і спільна зацікавленість позбавитися від диктату перекупників.
 
Деякі програми ПНАК
 
  • «Достаток у коморі» — члени кооперативу працюють у своєму селі та вирощують обумовлену продукцію (наприклад, грецький горіх), продаючи її Першому національному аграрному кооперативу за ціною не нижче ринкової.
  • «Квасоля на городі» — кооператори вирощують квасолю за органічною технологією. Їм гарантована купівля цього урожаю по заздалегідь зафіксованих європейським цінах.
  • «Купуй корову терміново» — Перший національний аграрний кооператив (ПНАК) дає можливість придбати корову на виплату без жодних відсотків і переплат. Платежі вносяться рівними частинами протягом 2 років. Перший внесок становить лише у 10% від ціни тієї корови, яку селянин обирає сам.
  • «Подвійний прибуток від корови» — надається безкоштовне осіменіння корів високопродуктивною абердин-ангуською породою та пропонується вирощувати телят під наглядом кваліфікованого зоотехніка — й у майбутньому гарантується викуп цієї худоби .
  • «Біле золото» — продаж молока за вищою ціною завдяки гуртовому збиранню через Перший національний аграрний кооператив. Щоб не продавати молоко задешево, треба отримати членство у кооперативі, й дотримуватися загальних вимог під час доїння, та здавати якісне й свіже молоко.
  • «Міні-птахоферма — щоденний дохід». Учасники отримають спеціальну технологію утримання птиці на господі, гарантований збут яєць і курятини через кооператив. У птахівництві зможуть реалізуватися навіть діти, старші люди, інваліди.
 
Перед виходом у поля 29 березня поблизу Лотівки, у просторому ангарі зерносховища компанії «Сварог Вест Груп» пройшов Всеукраїнський семінар «Кооперативна посівна-2016». Організував її Перший національний аграрний кооператив (ПНАК), який і поділився прийомами і підходами господарювання на селі, та нова громадська організація Український кооперативний альянс (УКА).
 
Економіка єднання
Перший національний аграрний кооператив (ПНАК) почав діяти у червні 2015 року. І зараз уже його членами є близько 3 тис. селян із 60 сіл області. На Хмельниччині, а також на Житомирщині і Буковині нині діє кілька програм кооперативу, що дають можливість селянам заробляти на тваринництві й городництві. Протягом семінару учасники дізналися про ці програми, завдяки яким кожна сільська сім’я працюватиме на себе і зможе жити заможно, не боячись диктату перекупників чи кредиторів.
 
Презентацію кооперативних програм з рослинництва, тваринництва, заготівлі агропродукції проводив президент УКА Зіновій Свереда та заступник голови ПНАК Іван Павльо. Окремо про техніку, яка служитиме кооператорам, розповів керівник проекту «Корпоративні МТС» Валерій Стецюк.
 
Селянам, які займається городництвом, і хочуть заробляти разом з іншими учасниками кооперативу, пропонують вирощувати нішеві культури, але цілком для них зрозумілі — гарбуз, квасолю, буряки. Ще можна здавати в кооператив квасолю, картоплю, моркву, сушені яблука й сливи. Деякі кооператори збирають горіхи, ще хтось — лікарські трави. ПНАК забезпечує людей насінням, експертними порадами, моральним сприянням. А у підсумку — скуповує зібране на городах за цінами, цілком ринковими або й вищими. Це докладно роз’яснив Іван Павльо.
 
Також ПНАК розвиває молочарство й м’ясний бізнес. За пільговими умовами селянам продають телят. А щоб забезпечити продаж молока й м’яса за доброю ціною, кооператив будує спеціальні майданчики, обладнані холодильними камерами. Загалом у своїй діяльності ПНАК декларує націленість на впровадження принципів органічного землеробства, застосування агрономічно правильних сівозмін, вирощування культур, що невиснажливі для ґрунту.
 
Президент УКА Зіновій Свереда також зробив історичний екскурс у розвиток кооперативного руху на теренах України. Ще задовго до колгоспів на зовсім інших, християнських засадах організовував селян у кооперативи на Галичині митрополит УГКЦ Андрей Шептицький. «Українська кооперація, оперта на Христові заповіді, обніме, зорганізує і розів’є всі економічні спроможності нашого народу», — вважав душпастир. Під керівництвом Андрея Шептицького розбудовувалася не тільки церква, а й було засновано кілька сільськогосподарських банків, кооперативні переробні підприємства «Маслосоюз» та «Хлібосоюз». Глава церкви уміло займався підприємництвом, а зароблені кошти вкладав у просвіту, лікарні, допомогу сиротам. Завдяки своєму провідникові 70% парафії УГКЦ приєдналося до кооперативного руху.
 
Отже, цінність аграрного кооперативу у тому, що він — колективний партнер, здатний надавати селянам унікальні послуги, посилювати відчуття більшої юридичної, економічної і соціальної захищеності.
 
Перші кооперативні МТС
«Освячується колесниця сія», — каже єпископ УПЦ Шепетівський і Славутський Євсевій церковнослов’янською мовою. Він обходить довгу мотоколону — аж 90 тракторів «Бєларус» — і кропить свяченою водою кожну машину. Молебень і освячення здійснено з нагоди відкриття перших машино-тракторних станцій кооперативного призначення. Відтепер вони запрацюють у Шепетівському, Дережнянському, Красилівському і Дунаєвецькому районах Хмельницької області.
 
На полі вишикувалися 90 тракторів «Білорус» Мінського тракторного заводу. Загальна вартість їх становить близько 80 млн грн. На представлення такої гвардії у Шепетівський район прибув радник Посольства Республіки Білорусь в Україні Володимир Колесов. Окрім тракторів, на МТС придбано добірне причіпне обладнання: 4-корпусні оборотні плуги, пружинні борони, культиватори, сівалки точного висіву з можливістю одночасного внесення добрив, причіпні обприскувачі та глибокорозпушувачі. Усе це зараз дуже потрібно багатьом селянам, хто виходить на посівну. Також кооператори хочуть закупити згодом і зернозбиральні комбайни, щоб селяни замовляли їх на обмолот своїх ділянок, та ще також снігоочисні агрегати на зиму. Члени кооперативу матимуть змогу брати цю машинерію на кооперативній МТС і працювати, скільки треба. Але — за умови, що потім триматимуть кооперативну відпускну ціну на свою продукцію.
 
Ця техніка призначена для обробітку малих і середніх земельних ділянок членів аграрного кооперативу. Однак послуги МТС можуть замовити також і ті, хто не входить поки що у кооперативний рух — розцінки на обслуговування все одно будуть нижчими за рахунок того, що ПНАК створює для селян зручну інфраструктуру. А це є кроком до розвитку й процвітання фермерських та особистих селянських господарств. Придбати ж цю техніку, запустити організаційні механізми кооперації допомогла корпорація «Сварог Вест Груп», яка вдало господарює на Хмельниччині і Житомирщині вже багато років.
 
Благо для громад
Одним із перших у кооперативному русі постав сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Ратай» із Заліщицького району Тернопілля. Він успішно функціонує з 1993 року. Його голова Ігор Марусяк вважає: «Кооператив створюється, щоб селянам допомагати жити. Тим, які залишилися без техніки, без нічого, але мають паї… Треба надати допомогу і тим, що вирощують свині, худобу, а не мають чим годувати і не мають до кого звернутися». Кооператив «Ратай» налічує 90 осіб, вирощує зернові, перемелює їх на крупу й успішно постачає у торговельну мережу двох областей.
 
Серйозною проблемою для селян-аграріїв є ринок збуту. Тут — одна з причин для єднання: щоб не віддавати левову частку прибутку посередникам. Друга теж очевидна: гуртом легше закуповувати не лише техніку, а й усе необхідне. Наприклад, солярку і бензин. Кооператив зможе забезпечувати своїх членів паливом за гуртовими цінами, а не за тими роздрібно-анархічними, які пропонують на придорожніх АЗС.
 
Крім аграрних програм, кооператив ПНАК запроваджує і соціальні — освітянські та медичні, наприклад: «Доступні ліки», «У ритмі серця», «Здорова громада» тощо. Тут до зусиль кооператорів долучився і благодійний фонд «Зміцнення громад», який давно діє у Шепетівському районі.
 
На базі кооперативу ПНАК створено 400 робочих місць для мешканців навколишніх міст і сіл. Тому розвиток кооперативного руху вважає благом і голова Хмельницької ОДА Михайло Загородний, який теж приїхав поспілкуватися з аграріями у поля під Шепетівкою.
 
Окрім іншого, кооперативний альянс обіцяє сприяти збереженню пам’яток культури, влаштувати парк відпочинку та спорткомплекс, тобто впритул займатися соціальним розвитком села. Де взяти на усе це сили й кошти? По-перше, спільно заробити. А до того ж, ми можемо сподіватися на допомогу друзів. УКА співпрацює з відомим молочарським кооперативом з Голландії «Фрісланд Кампіна». Це об’єднання європейських агровиробників забезпечує споживачів у більш ніж 100 країнах молочними продуктами, сирами й маслом. Про всебічну підтримку кооперації та фермерства в Україні з боку Канади заявляв, побувавши в нашій країні, і заступник директора канадського кооперативного об’єднання Socodevi Ален Пруф. Мета спільна: на основі світового й вітчизняного досвіду кооперування в аграрній сфері досягати добробуту, миру і сталого розвитку.
Сівалки точного висіву Prime з можливістю одночасного внесення добрив доступні тепер навіть невеликим фермерам
 
Коментарі
 
Зиновій СВЕРЕДАдиректор економіки, президент Українського кооперативного альянсу
 Єднатися людям у спілки — то є природно, як бджолам. Багато чого індивідуально робити просто невигідно. Наприклад, тримати коня. Навіщо весь час за ним ходити, коли він потрібен лише на 2–3 години? Коли ж витрачаєш багато часу на непродуктивні клопоти, то нема й добробуту. Кооперація будується на основі діалогу, і вона виробляє кілька форм самоконтролю. Члени кооперативу надають один одному підтримку, визнають свою рівність. Кооператив забезпечує добрі умови для спільної праці усіх його членів, дає задоволення інтересів кожного з учасників. Працівник, який є співучасником кооперативу, береже техніку як свою. Дуже цінним є тут прямий контакт «виробник-споживач», без зайвих посередників.
Комуністи, як тільки зайшли в Україну у 1920-х роках, перші ж свої закони спрямували на заборону селянської кооперації. Згодом це призвело до Голодомору… Кооперація у СРСР йшла не від громад, а «згори»: керівників не обирали, а призначали. І так ламалася будь-яка мотивація, зацікавлення селян до спів­праці. А сьогодні я не бачу у селян недовіри до кооперації як такої. Є лише сумнів у дотриманні принципів кооперації усіма сторонами.

Михайло ЗАГОРОДНИЙголова Хмельницької ОДА
 Я дякую долі за те, що кооператори роблять на території Хмельниччини. Це та річ, яка необхідна для зайнятості селян, для їхніх сімей. У Європі кооперація є рушійною силою сільського господарства та й економіки країни в цілому. І мені приємно, що Хмельниччина поєднала досвід закордонних партнерів, сучасні технології та інноваційний підхід до справи розвитку сільських громад. Це збільшить і надходження до міських бюджетів.

Валерій СТЕЦЮКкерівник проекту «Корпоративні МТС»
 Вибрали ми трактор марки «Бєларус» тому, що він маневрений, універсальний. Може використовуватися і на малих ділянках, і на більших. У той же час він здатний повністю задовольнити вимоги членів кооперативу і агрегатуватися з тою технікою, яка є на кооперативних МТС і у господарствах членів кооперативу. Ми хочемо, щоб наша техніка працювала з найбільшим навантаженням, обслуговуючи максимум ділянок і членів кооперативного руху. Також враховуємо питання агрегатування: трактор має використовуватися з максимально широкою лінійкою причіпної техніки — різноманітної і функціонально, і за марками виробників агрегатів.
Це відносно нова 150-сильна модель «Бєларуса» з потужнішим двигуном, комфортною кабіною. У ньому оновлені підвіска, гідравліка, паливна апаратура. Білоруси-машиновиробники запропонували нам гарні умови кредитування — і це ще одна причина, чому ми придбали саме ці трактори. Можливо, європейська техніка й краща, але й дорожча, до того ж, і в ремонті, і в постачанні запчастин білоруська менш витратна.
Завтра ці трактори роз’їдуться на чотири МТС по чотирьох районах Хмельниччини: Шепетівському, Красилівському, Дережнянському і Дунаєвецькому. А післязавтра вони вже працюватимуть — роботи для них багато.

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.