Сучасне тваринництво

Вода для тварин, як і для людей, є одним із визначальних факторів для нормального розвитку та життєдіяльності. У сучасних великих свиногосподарствах зазвичай водопостачання здійснюється із загального водопроводу, яким користуються і люди, або ж з окремої водонапірної вежі. Та це іще не є гарантією високої якості питної води для свиней, яка…
Н.О. Ларіна, О.А. Черненко   Конярство в Україні, як і в інших країнах постійно розвивається залежно від рівня економіки країни. Серед вітчизняних кінських порід чільне місце займає орловська рисиста, виведена в Хренівському кінному заводі, яка пройшла в своєму розвитку різні стадії. Створена первинно як легкоупряжна, вона одночасно широко використовувалася як…
Правильне співвідношення мікро- та макроелементів у раціоні ВРХ має велике значення для їх повноцінного розвитку та продуктивності. Разом з тим, молочне скотарство потребує більш зваженого підходу до раціону тварин, особливої уваги слід надати таким важливим показникам повноцінності раціонів, як клітковина, мінеральні речовини та вітаміни. Окрім того, потрібно впроваджувати заходи із…
Юрій Полупан, начальник відділу селекції молочної худоби Інституту розведення й генетики тварин НААНУ   Забезпечення населення України молоком і молочними продуктами вітчизняного виробництва є актуальним питанням продовольчої безпеки. Тому на державному рівні розвиток молочного скотарства визначено серед пріоритетних напрямів аграрної політики України, на які спрямовуватиметься фінансова підтримка коштами державного бюджету.…
За умов інтенсифікації молочного скотарства організація годівлі тварин повинна базуватися на наукових положеннях про оцінку поживності кормів. Тому для повноцінної годівлі молочних корів визначення хімічного складу кормів у різних зонах і в окремих господарствах має першочергове значення. Визначення фактичної поживності кормів дає змогу обґрунтовано складати збалансовані раціони та об'єктивно оцінювати…
Максимальної продуктивності в товарному свинарстві можна досягнути лише при застосуванні промислового схрещування та породно-лінійної гібридизації, адже у порівнянні з чистопорідним розведенням за окремими показниками додаткова продукція може становити до 10-15%. Найбільший приріст продукції спостерігається за показниками відтворювальних якостей свиноматок, що є важливим моментом у світі низької багатоплідності у маток кращих…
Марія Ярошко, дипломований ветеринарний лікар, магістр MBA, співробітник НімАЦ Продовження. Початок у номері №19.   У зв’язку зі зміною характеру робіт на тваринницьких фермах, впровадженням у виробництво механізованих та автоматизованих прийомів роботи і збільшення кількості тварин, які повинні утримуватися в одному приміщенні, виникла система безприв’язного утримання.
Ілля Зон, Григорій Зон, Сумський національний аграрний університет України Гриби Aspergillus широко поширені в природі. Адже зустрічаються на різних субстратах - відмерлих рослинах, на кормах - грубих та зернофуражу, в грунті.   А.fumigatus - типовий представник мікробіоти грунтів, зерна, грубих кормів, продукує більше десятка антибіотиків і токсинів. Життєдіяльність грибів цього виду…
Марія Ярошко, дипломований ветеринарний лікар, магістр MBA, співробітник НімАЦ   Від методу утримання худоби значною мірою залежить отримання від неї максимальної продуктивності як молочної, так і м’ясної. В українському скотарстві найбільш поширеними системами утримання тварин до цього часу були круглорічне стійлове та стійлово-пасовищне. На сучасному етапі свого розвитку скотарство як…
  Наталя КУЗЬО, спеціально для «АС» За даними Управління статистики України у період з січня по липень 2011 року в нашій державі виготовили 6561,5 тис. т молока. Це загальний показник. Скільки ж з цієї кількості займає коров’яче, а скільки козяче - невідомо. Оскільки окрема статистика не ведеться, адже козяче молоко…
Сучасне тваринництво - Вівторок, 06 вересня 2011 10:48

Птахівництву бути!

  Олександр ТЕРЕЩЕНКО, канд. біолог. наук, Іван ІВКО, доктор с.-г. наук, Олег КАТЕРИНИЧ, канд. с.-г. наук, Інститут птахівництва НААН України Птахівництво є і залишиться тією галуззю АПК, яка завжди була і буде «паличкою-виручалочкою» з погляду забезпечення продовольчої безпеки будь-якої держави. У чому ж секрет такої впевненості? За кожні десять років…
  Марія Ярошко, дипломований ветеринарний лікар, магістр МВА, співробітник НімАЦ У світовій практиці, залежно від споживчої цінності та з урахуванням особливостей використання, кормові засоби ділять на основні та концентровані. Основними вважають, як правило, корми власного виробництва. До цієї групи належать зелені корми та продукти їхнього консервування - силос, сінаж, сіно,…

Please publish modules in offcanvas position.