Сучасне тваринництво

Людмила ІВАНОВСЬКА, канд. вет. наук, Сумський НАУ Ієрсиніози - захворювання тварин і людини, що характеризуються ураженням паренхіматозних органів, шлунково-кишкового тракту, репродуктивної системи, суглобів і очей. Хворіють практично усі сільськогосподарські тварини (частіше молодняк) і птиця. (Продовження. Початок у №12) Патогенез.Залежно від патогенної дії різних ієрсиній патогенез має свої особливості. Деякі частіше…
Людмила ІВАНОВСЬКА, канд. вет. наук, Сумський НАУ Різні види ієрсиній відрізняються за ступенем патогенності для тварин і людини. Приміром, вони можуть викликати чуму, псевдотуберкульоз (ротентіоз) та ієрсиніоз. Ієрсинії резистентнідо фізико-хімічних факторів. Так, хлорамін у концентрації 3%, 1% і 0,1% через 30 сек. здатен повністю інгібувати ріст ієрсиній, а перманганат калію…
Володимир МЕЛЬНИК, Інститут птахівництва НААН України Інтенсивні технології виробництва м’яса індиків передбачають використання індиків високопродуктивних кросів, вирощування індиченят у пташниках із регульованим мікрокліматом, комплексну механізацію та автоматизацію основних технологічних процесів, годівлю птиці повнораціонними сухими комбікормами, застосування комплексу ветеринарно-санітарних заходів, що забезпечують високу збереженість птиці. Кроси індиків для інтенсивних технологій Для…
Ірина ТКАЧОВА, канд. с.-г. наук, завідувачка лабораторії конярства Інституту тваринництва НААН України Поводитися з конем потрібно спокійно, лагідно й терпляче. Не можна своєю поведінкою викликати страх у тварин, озлобленість, і навпаки, не варто показувати свій страх перед ними.   Зайшовши у стайню, до коня потрібно звернутися спокійним голосом, чітко промовляючи…
Іван ВАКУЛЕНКО, доктор с.-г. наук, зав. лабораторії хутрового звірівництва та кролівництва Інституту НААН України Продовження. Початок у №10 При організації і створенні нутрієвої ферми необхідно враховувати біологічні особливості тварин.
Тетяна ЗАНЬКО, спеціально для «АС» Попри всі негаразди, вітчизняне сільське господарство розвивається, залучаючи всі можливі ресурси. Хтось оббиває чиновницькі кабінети, хтось підшуковує вигідні кредитні програми чи залучає інвестиції, дехто звертається за допомогою до іноземних інстанцій, що, до речі, останнім часом стало дуже популярним. Надзвичайно активно у цьому напрямі діє уряд…
Юрій ПОЛУПАН, Микола ГАВРИЛЕНКО, Андрій ПОЖИЛОВ, Інститут розведення та генетики тварин Використання новітніх технологій у господарській діяльності, беззаперечно, є запорукою успіху. Як відомо, ефективний розвиток молочного скотарства можливий у разі застосування комплексних заходів, зокрема, вдосконалення генетичного потенціалу худоби, інтенсивного вирощування ремонтних телиць, формування тварин молочного типу, прискореного ремонту стада перевіреними…
Тетяна ВЕРШНЯК, канд. с.-г. наук, Сумський аграрний університет Збільшення обсягів, якості і конкурентоспроможності м’ясної продукції вітчизняного виробництва є важливим завданням держави. Актуальність його продиктована не лише прагненням «підняти» власного виробника, а й низькою якістю м’яса, що імпортується, яке часто не відповідає нормативним показникам.
Сергій АНТОНЕНКО, канд. с.-г. наук Леонід ГРЕБЕНЬ, канд. с.-г. наук, Інститут тваринництва НААН України Процес вирощування молодняку великої рогатої худоби охоплює різні вікові періоди. Для кожного з них характерні певні технології вирощування, які, грунтуючись на біологічних особливостях розвитку організму, повинні сприяти розкриттю генетично обумовлених продуктивних якостей тварин.
Марія ЯРОШКО, дипломований ветеринарний лікар, магістр МВА   Отримання високопродуктивних, стійких до хвороб свиней є основною метою сучасного свинарства. На сьогодні у світі існує безліч порід різного напряму продуктивності: м’ясні, беконні, сальні тощо. Для оптимальної комбінації бажаних якостей відгодівельних свиней доцільно схрещувати між собою різні вузько спеціалізовані породи.
Тетяна ВЕРШНЯК, канд. біолог. наук, Сумський аграрний університет Ситуація, що склалася у світовій продовольчій індустрії, вимагає від вітчизняних виробників виробництва високоякісної продукції птахівництва за прийнятною ціною. Потреба в продуктах галузі птахівництва постійно зростає у зв'язку з їх доступністю, а тому підвищення якості курячих яєць має величезне економічне значення.
Сучасне тваринництво - Четвер, 10 березня 2011 11:42

Атлас порід

Микола ГАВРИЛЕНКО, Юрій ПОЛУПАН, Наталія РЄЗНИКОВА, Тетяна КОВАЛЬ, Інститут розведення і генетики тварин НААН  Джерсейська порода була створена в селянських господарствах на острові Джерсі, розташованому в протоці Ла-Манш, шляхом добору, підбору і спрямованого вирощування молодняку дрібної аборигенної худоби, завезеної у давні часи з Британії та Нормандії (північно-західна Франція). Клімат на…

Please publish modules in offcanvas position.