Сучасне тваринництво

Ірина ГЛОТОВА, спеціально для "АС" «Українське тваринництво знаходиться у кризовому стані, і без дотацій йому не вижити» - саме так стверджують деякі експерти галузі. «Якість нашої свинини та її ціна ніколи не буде конкурентною на європейському ринку», - додають інші. Проте реалії та практика українських тваринницьких підприємств засвідчує зовсім протилежне…
Марія ЯРОШКО, ветеринарний лікар, магістр МВА Ньюкаслська хвороба, або псевдочума - це висококонтагіозна вірусна хвороба птиці, яка характеризується ураженням органів дихання та травлення, а також порушенням у роботі центральної нервової системи. З середини минулого століття це захворювання набуло широкого розповсюдження у багатьох європейських країнах. Ньюкаслська хвороба поширена на всіх континентах…
Марія ЯРОШКО, ветеринарний лікар, магістр МВА На сьогодні в більшості підприємств вже здійснено перехід від екстенсивного сезонного до інтенсивного промислового розведення індиків з отриманням їхнього м’яса протягом цілого року. Промислова технологія дозволяє розводити індиків практично у будь-яких регіонах, незважаючи на природно-кліматичні умови, однак вона є лише однією з альтернатив у…
Марія ЯРОШКО, ветеринарний лікар, магістр МВА Африканська чума свиней (АЧС) [Pestis africana suum] - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Захворювання вперше було описано в Африці дослідником Монтгомері у 1921 році, через що його також називають хворобою Монтгомері.…
Марія ЯРОШКО, ветеринарний лікар, магістр МВА Вперше невідоме захворювання, яке наразі зумовило введення запобіжних заходів практично по всій Європі, було виявлене в невеличкому містечку Шмалленберг у Німеччині в молочних корів влітку 2011 року. Науковцями встановлено, що причиною недугу є вірус, який і отримав назву за місцем свого першого осередку -…
Марія ЯРОШКО, ветеринарний лікар, магістр МВА На рентабельність молочного виробництва безпосередній вплив здійснює тривалість продуктивного використання дійного поголів’я. Однак доволі часто корови вибувають зі стада раніше строку. При цьому причини прямо пов’язані з умовами, в яких тварини утримуються, у яких реалізуються їхні племінні та продуктивні якості. Рішення проблеми скорочення продуктивного…
Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для "АС" Доїльні апарати підвищують продуктивність тваринницької праці й підвищують якість молока. Крім того, механізація на молочнотоварних фермах сприяє покращенню здоров’я тваринників. І головне: в Євросоюзі вручну вже давно ніхто не доїть! Згідно з правилами СОТ, Україна теж збирається перейти з 1 січня 2015 року на машинне…
О. М. ЦЕРЕНЮК, канд. с.-г. наук, доцент І. В. КОРХ, канд. с.-г. наук, с.н.с. В. О. БУТЕНКО, аспірант Лабораторія селекційно-технологічних досліджень у свинарстві Пропорційний розвиток тварин є запорукою високого рівня продуктивності. Відмінності за розвитком у молодняку проявляються вже у ранньому віці. Раннє виявлення та відбір кращих тварин сприяє підвищенню ефективності…
Василь КОСТЕНКО, доктор с.-г. наук, профессор Національний університет біоресурсів та природокористування України Режим годівлі корів Для одержання високої продуктивності від корів важливе значення має не тільки нормування кормів, а й науково обгрунтований режим годівлі. Під режимом годівлі розуміють прийняті на фермі кратність, черговість та час роздавання кожного виду корму тваринам…
Тетяна ТИМОШЕНКО, спеціально для "АС" Створення козиної ферми для вітчизняного агробізнесу є справою відносно новою та доволі незвичною. Адже у кожного охочого відразу закрадається безліч пересторог: як працювати, де брати продуктивних тварин, та головне - куди вироблене збувати?
Василь КОСТЕНКО, доктор с.-г. наук, професор Національний університет біоресурсів та природокористування України Годівля новотільних корів Підвищення молочної продуктивності корів після отелення значною мірою визначається повноцінною годівлею їх упродовж попередньої лактації.
Марія ЯРОШКО, ветеринарний лікар, магістр МВА Висока молочна продуктивність є запорукою високої рентабельності виробництва. При цьому на проходження лактації і її кінцевий результат визначним чином впливає стан здоров’я корови, особливо в період від початку молоковіддачі і до досягнення піку лактації.

Please publish modules in offcanvas position.