Як рахувати витрати, щоб вигідно продати свиней

Як рахувати витрати, щоб вигідно продати свиней

/ Сучасне тваринництво / Вівторок, 05 листопада 2019 14:45

Оптимізація витрат під час вирощування свиней — актуальне питання, зважаючи на спад цін на свинину в Україні в останній період і загальну світову тенденцію до зменшення споживання продуктів тваринного походження. Ключовим за оптимізації витрат є правильний розрахунок собівартості. Це дає змогу не лише побачити можливості для економії й оптимізації, а й вирахувати найвигіднішу пору для продажу свинини.

Структура витрат у вирощуванні свиней: чим годувати найвигідніше

Перш за все варто зазначити, що основну частку у витратах на вирощування свиней займає раціон. В середньому 80% — це харчування тварин. Сюди ж входить ціна на зернові та білкові корми. Цей відсоток може коливатися залежно від типу годівлі.

В Україні найбільш поширені три такі типи, які залежать від природних зон. У степових регіонах популярний концентратний тип, за якого 70–90% раціону становлять готові концентровані корми. У зоні Полісся — концентратно-картопляний — коли 20–40% раціону займає картопля. І у Лісостеповій — концентратно-коренеплідний, у якому 15–30% раціону свиней займають коренеплоди. Кількість картоплі і коренеплодів коливається, оскільки залежна від пори року і врожайності.

Природно, що восени і взимку є змога включати їх у раціон більше, а до весни вони закінчуються чи частково псуються. Зернові концентрати можна використовувати весь рік. Вираховуючи вартість раціону, технологи радять опиратися на ринкові ціни. Навіть коли вдалося придбати корм дешевше, або маючи частину корму власного виробництва, розрахунок на основі ринкової ціни дає змогу об’єктивно оцінити витратність.

Доктор сільськогосподарських наук Іван Бідяк зазначає, що за комбінованих типів відгодівлі для отримання 1 кг приросту потрібно 7–8 кг концентрованого корму, кілограм якого коштує 6 грн. Відповідно, 1 кг приросту обходиться у 35–40 грн.

По 5% у структурі собівартості свинини займають ветпрепарати (для профілактики, лікування та дезінфекції), витрати на утримання (електроенергія, водопостачання, опалення тощо), оплата праці (якщо є наймані працівники) та адміністративні.

15 16 406 407 90 1

Амортизаційні витрати на утримання свинарників на собівартість майже не впливають, бо термін їх експлуатації дуже довгий. Звідси загальні витрати на кілограм приросту становлять 44–50 грн. Якщо ціна реалізації живих свиней нижча за ці показники, то концентратно-картопляний і концентратно-коренеплідний способи відгодівлі є економічно невигідними. Вони можуть бути доцільними лише у випадку вирощування свиней у домогосподарствах для власних потреб.

За словами Івана Бідяка, годувати свиней виключно зерном ще більш економічно невигідно, бо тоді ринкова ціна за кілограм живої маси свинини повинна бути близько 60 грн. «За концентратного типу відгодівлі на 1 кг приросту витрачається 3–4 кг корму, — пояснив науковець. — До того ж слід враховувати конверсію корму, тобто його витрати на 1 кг приросту. У разі збалансованих комбікормів вона може бути нижчою. Отож, з економічної точки зору, концентратний тип відгодівлі найбільш вигідний, коли йдеться про вирощування свиней для реалізації та отримання прибутку».

 

Собівартість новонароджених поросят: чи доцільно їх продавати

Вираховувати витрати на новонароджених поросят слід починати з витрат на утримання свиноматок. Перш за все на собівартість новонароджених свинок впливає годування поросних свиноматок. Розглянемо два варіанти раціону. Перший — на основі білково-вітамінної мінеральної добавки «Комбі прод прегна» (БВМД) із 10-відсотковим введенням. Другий — на основі 3-відсоткового премікса «Монікс СС/СЛ». За рекомендаціями виробників, до рецептів таких кормів входять ще пшениця, ячмінь, соняшникова макуха і пшеничні висівки, тому для розрахунків відштовхуємося від середніх цін на зернові по Україні. Ціна комбікорму з БВМД — 5,86 грн, на основі премікса — 5,78 грн.

Ще одна важлива складова собівартості новонароджених поросят — це витрати на свиноматку до опоросу: осіменіння та годування до осіменіння. Чи включати вартість свиноматки у собівартість поросят, за словами технологів, — спірний момент. Оскільки свиноматка використовується 4–6 разів, це орієнтовно два роки. За цей час вона важитиме понад 2 ц, і навіть за ціни 30 грн/кг живої ваги її вартість можна повернути. «Осіменіння, як правило, проводять, коли вага свиноматки сягає 120 кг, — зазначає Іван Бідяк. — Якщо купити свиноматку вагою 100 кг, то близько 60 днів до осіменіння її ще треба годувати. Середнє споживання корму свиноматкою — 3 кг/день. Відтак, відштовхуючись від дорожчого варіанту раціону, на годування свиноматки до осіменіння треба витратити 1055 грн. Вартість самого осіменіння — 300 грн. 114 днів — це тривалість поросності, середнє споживання корму в цей період — також 3 кг. Враховуючи все це, вартість утримання свиноматки до опоросу становить 2004 грн. Разом із витратами до осіменіння загальні витрати на свиноматку до опоросу сягають 3059 грн. Тобто це ті 80% базових витрат, і додавши до них ще 20%, матимемо загальні витрати в сумі 3824 грн».

 

Таблиця 1. Витрати на свиноматку до опоросу

15 16 406 407 90 2

 

Отож, якщо свиноматка приведе 10 поросят, то собівартість одного новонародженого становитиме 380 грн.

У період лактації до раціону свиноматки слід додавати ще соєву макуху. У табл. 3 наводимо варіанти раціонів для свиноматок, що лактують.

 

Таблиця 3. Собівартість комбікорму для свиноматок, що лактують

15 16 406 407 91

 

У цьому випадку різниця у вартості раціонів вже більше гривні на кілограмі. Це один зі шляхів економії, особливо коли йдеться про утримання кількох свиноматок.

Наступний пункт, який потрібно врахувати для визначення собівартості поросят, — витрати на свиноматку і поросят у підсисному періоді. «Тривалість його, як правило, сягає 28 днів. Інколи його продовжують, але без особливої потреби цього робити не варто. Свиноматка у такому випадку виснажується, важко і довго відновлює форму. Найкраще орієнтуватися за вагою поросят: якщо їх маса 6–7 кг, то можна відлучати. Середнє споживання у свиноматки, що лактує, — 6 кг корму/день. За ціни 8,06 грн/кг витрати на корм для свиноматки до відлучки становлять 1354 грн. Престартовий корм для новонароджених поросят займає невелику частину витрат, бо за 28 днів вони його з’їдають лише по 500–700 г. Вартість такого кому — 22,31 грн/кг, тому за весь період потрібно витратити 156 грн на 10 поросят. У результаті загальні витрати на підсисний період сягають 1510 грн, у перерахунку на 100% — 1888 грн», — пояснює експерт.

У табл. 2 наводимо підсумовану вартість поросят на 42 день життя орієнтовною масою 10–12 кг.

 

Таблиця 2. Витрати на поросят живою масою 10–12 кг на 42 день життя

15 16 406 407 90 3

 

З таких обрахунків випливає, що продавати поросят зараз невигідно, бо ринкова ціна на них 700–800 грн. Натомість у весняний період поросята коштують вдвічі дорожче — близько 1500 грн. Експерти радять у такому випадку відгодовувати поросят до новорічного періоду, коли ціна на свиней забійних кондицій буде більш привабливою.

 

Відгодівля поросят: три періоди для найбільш вигідного продажу

Оскільки у різний період у поросят різна потреба у поживних речовинах, відгодівля свиней ділиться на три основні періоди: для тварин вагою 12–30 кг, 30–60 кг і 60–120 кг.

Враховуючи живу масу поросят на початку періоду (12 кг), середньодобовий приріст під час трьох раціонів, тривалість періоду вирощування, середньодобове споживання кормів із різних раціонів, витрати корму на стартовий період, загальні витрати у стартовому періоді і собівартість поросят на 42 день життя (739 грн), собівартість поросят у кінці стартового періоду вагою 30 кг 1330 грн за раціону № 1, 1267 грн — у разі використання раціону № 2 і 1168 — № 3. За такою ж формулою собівартість поросят масою 60 кг становить 2353 грн, 2265 грн та 1964 грн відповідно. І поросят масою 115 кг: 4017 грн, 3782 грн, 3331 грн відповідно.

«Знаючи ці показники і розуміючи принцип формування собівартості, можна визначити найвигідніший період для продажу свиней у конкретних ринкових умовах, — зазначає Іван Бідяк. — Звичайно, це середні розрахунки, бо навіть за однакових умов утримання прирости будуть різними. До прикладу, активніші чи агресивніші тварини з’їдають більше, відганяючи від корму спокійніших. У таких випадках доцільно відокремлювати тварин, які відстають у рості, щоб вирівняти приріст».

Експерт також радить слідкувати за темпом приросту на різних етапах — періодично зважувати тварин, щоб розуміти, чи в нормальному темпі він відбувається. Таким чином, можна коригувати раціон у разі недобору маси.

 

Матеріал підготовлений на основі вебінару
«Розрахунок і оптимізація витрат на вирощування свиней
у домогосподарствах» від Проекту USAID Агросільрозвиток

Наталя КУЗЬО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.