Високоякісний сінаж: досвід професіоналів

Високоякісний сінаж: досвід професіоналів

/ Сучасне тваринництво / Четвер, 11 червня 2020 11:47

Про те, що якість грубих кормів є основою успіху в молочному скотарстві, знає практично кожен фахівець, який працює у цій галузі. На тему грубих кормів публікується велика кількість інформації: статті, посібники, поради різних експертів.... Але володіючи однаковими теоретичними знаннями щодо технології заготівлі грубих кормів, господарства заготовляють їх абсолютно різної якості: від дуже низької до найвищої за оцінкою визнаних лабораторій. Цього разу ми вирішили відійти від теоретичних основ і звернутись за порадою до практиків — господарства, яке вже протягом дуже багатьох років заготовляє високоякісні корми.

ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ» — агроформування, фахівці якого не просто досконало втілили технологію заготівлі високоякісних кормів, передусім сінажу, а й на основі багаторічного досвіду сформували свою оптимальну саме для власних умов. Своїм безцінним досвідом щодо можливості реалізувати на практиці вимоги технології заготівлі високоякісного сінажу з люцерни погодився поділитись директор із виробництва ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ» Дмитро Іванович Кудлай.

 

10 401 92 1

Директор із виробництва ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ» Дмитро Іванович Кудлай

 

Коротка інформація про господарство

ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ»

Київська область, Білоцерківський район, смт Терезине

Загальне поголів’я: 3200 голів

Дійне стадо: 950 голів

Обсяг заготівлі сінажу: 7 тис. т/рік

Обсяг заготівлі кукурудзяного силосу: 26 тис. т/рік

Надій на 1 корову: 10.200 л/корову/рік

 

Підготовка до сезону заготівлі сінажу

Сезон починається не в травні поточного року... Насправді готуватись до нього починаємо тоді, коли отримаємо перші результати лабораторного аналізу сінажу, який вже закладений у яму. Адже саме на основі їх даних можна за потреби відкоригувати технологію, внести зміни у роботу в наступному сезоні.

Наступний крок — це отримання гарного травостою люцерни, що прямо впливає як на можливість заготовити необхідну кількість сінажу, так і на його якість. Не варто чекати високої якості сінажу, заготовленого з бурянів... Всі поля з люцерною підживлюються, виконуються агротехнічні заходи для своєчасного закриття вологи, боротьби з бур’янами та шкідниками. Гарне, чисте поле люцерни перед самим стартом робіт із заготівлі сінажу — це не тільки сувора відповідальність агронома підприємства, це його спосіб роботи і мислення. Професіоналізм повинен бути на кожній ділянці робіт із кормозаготівлі. Саме фахівці вирішують, наскільки якісним буде корм. Агроном господарства має повну довіру і підтримку своїх рішень. Результат не змушує себе чекати. Нам є чим пишатись.

 

Процес заготівлі сінажу

Фахівці ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ» мали і мають можливість ознайомитись із різними рішеннями (технічними і технологічними) для заготівлі сінажу, які застосовують господарства в різних куточках світу. На щастя, маємо також можливість проаналізувати, перевірити, протестувати різні рішення та, спираючись на свій власний багаторічний досвід, «створити» технологію заготівлі сінажу під свої умови і вимоги.

 

Скошування

Скошувати люцерну починаємо у фазі бутонізації. Висота зрізу становить 8-10 см. Занадто низько це робити не варто, адже в нижній частині стебла зосереджена основна кількість бруду.

 

Ворушіння

Якщо ще є господарства, які сумніваються у доцільності використання ворушилки, то наша порада — звичайно, ТАК! Рівномірний розподіл рослинної маси дає змогу втричі скоротити час на просушування рослинної маси. А кожен зооінженер знає, яка різниця у сінажі, що лежав на полі 3 години і котрий пробув там 2 дні...

 

Формування валка, підбір, подрібнення

Валки починаємо формувати за вмісту сухої речовини 28-30%. За таких умов рослинна маса без пошкоджень згрібає­ться у валок і дуже швидко доходить до оптимального вмісту сухої речовини для підбору і подрібнення.

Підбираємо валок кормо­збиральним комбайном CLAAS JAGUAR за наявності сухої речовини 34-36%. Довжина подрібнення: 20 мм.

 

10 401 92 2

Процес заготівлі сінажу ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ»

 

Логістика

Скільки і якої техніки потрібно, щоб вчасно виконати ввесь обсяг робіт — вирішуємо колегіально. Агроном, інженер, бригадир, завгар — це та команда, яка щороку забезпечує безперебійну організацію робіт із заготівлі сінажу. Щодо машин, котрі виконують роботи безпосередньо на полі, то тут розрахунок простий, перевірений досвідом. Є терміни, за які мусимо завершити закладку сінажу. Є площі і стан травостою (урожайність), які потрібно прибрати. Досвід підказує, скільки фактично за день працює та чи інша одиниця техніки. Дуже важливо мінімізувати її простій. Крім того, що вона має бути надійною, її потрібно завчасно підготовити до робіт. Коли почався процес заготівлі сінажу — машини просто не мають права вийти з ладу, з чим наші інженери, на щастя, справляються.

 

Трамбування у ямі

Це процес, який задає ритм усьому кормозаготівельному ланцюгу. Всі інші підлаштовуються під «пропускну здатність» силосної ями. Тому дуже важливо, щоб роботи із трамбування не обмежували технічні можливості комбайна, який підбирає і подрібнює рослинну масу. Інакше ні про яку ефективність цієї машини не може бути й мови. Аби уникнути проблем у ямі, дуже важливо мати можливість рівномірно розподіляти велику кількість рослинної маси, що постійно завозиться, та якісно її ущільнювати. У нас постійно на ямі працює трактор XERION із лопатою, трактор AXION із Jumbo RECK || і трактор AXION із котком. Досвід показує, що на ямі повинно бути техніки вагою не менше 40 т.

Готовий сінаж відкриваємо через 3 тижні.

 

Вимоги до техніки, яка заготовляє сінаж

Косарка: найважливіше — чистота скошування та наявність плющилки. Косарка за жодних умов не повинна забруднювати корм чи псувати дернину. Плющилка — це оперативність заготівлі ВСІХ ЧАСТИН люцерни! Мова йде передусім про листя.

Робочу ширину легко визначити під площі кормових трав та умови господарства (наявність тракторів).

Ворушилку підбираємо так, щоб вона не тільки рівномірно розподіляла рослинну масу, а й не пошкоджувала її, зберігаючи при цьому продуктивність. Вона працює відразу ж за косаркою, але швидкість її роботи дещо менша, ніж в останньої. Це варто врахувати для визначення необхідної робочої ширини ворушилки.

Валкувач повинен якісно і чисто підгрібати рослинну масу у валок. Для цього потрібно правильно налаштувати висоту граблин, щоб вони не торкались поверхні поля. Валок формуємо відповідно до можливостей комбайна, який його підбиратиме. Бокова чи центральна укладка валка — це рішення кожного господарства. Ми обрали центральну, оскільки маємо великі поля із люцерною і прагнемо рівномірного вмісту сухої речовини в будь-якій частині валка.

 

10 401 93

Формування валків, 2018 рік, ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ»

 

Потужність комбайна важливо обрати відповідно до обсягів кормозаготівлі, без збитку для господарства. Разом із тим, варто все ж мати певний запас потужності, який дозволить за несприятливих умов швидко і якісно провести підбір і подрібнення рослинної маси. З опцій, які важливі для ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ»: можливість внесення консерванту, мати бажану довжину подрібнення.

Кормозбиральний комбайн — це, як правило, найбільш високопродуктивна машина в усьому кормозаготівельному ланцюгу. Водночас це найбільш «тонке» місце. Адже якщо в процесі заготівлі сінажу машина вийшла з ладу — це автоматично означає надзвичайно великі втрати... І витрати на ремонт — це здебільшого ніщо порівняно з тими втратами, які господарство матиме через затягування робіт у полі на день-другий, а то й більше, у зв’язку з потребою винаймати інший комбайн, у разі якщо ремонт свого потребуватиме багато часу. Тому надійність його роботи — це принципово важливо. Не варто недооцінювати можливий ризик. Ваша команда, яка організовує і реалізовує процес кормозаготівлі, повинна бути більш як на 100% впевнена в правильності вибору кормозбирального комбайна, в його надійності, а також в оперативності та якості сервісу виробника.

 

Що є визначальним для якості сінажу під час робіт на полі?

Найважливіше — це правильно обрана фаза розвитку для скошування та відповідний вміст сухої речовини для підбору і подрібнення люцерни. Мається на увазі наявність білка, енергії, якість процесу бродіння....

 

Собівартість молока і сінаж

Те, що витрати на корми становлять понад 60% у структурі собівартості молока, можу легко підтвердити. Якісний грубий корм — це високий надій, здорове поголів’я, менша потреба в концкормах — все це прямо впливає на собівартість молока і прибутковість його виробництва. Якісний сінаж+якісний високопродуктивний кукурудзяний силос = мінімальна собівартість молока!

 

Людський фактор

Процес заготівлі сінажу на ТДВ «ТЕРЕЗИНЕ» — це командна робота. Організація, контроль стану полів та процесу заготівлі кормів — агроном, робота людей — бригадир, готовність і надійність техніки — інженер, процес у силосній ямі — менеджер із годівлі, відповідальність за результат та контроль усього процесу — директор. Це наша команда. Так званий людський фактор має надзвичайно великий вплив на процес кормозаготівлі. Потрібно це визнати, надати повноваження і довіру фахівцям, ресурси, які їм допоможуть реалізувати завдання: заготовити високоякісний корм на цілий рік! Визнання відмінної роботи всієї команди після відкриття силосної ями — це обов’язковий пункт.

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.