Корови на пенсії, або Права і добробут тварин

Корови на пенсії, або Права і добробут тварин

/ Сучасне тваринництво / Середа, 02 грудня 2020 14:34

Ідеї етичного споживання заволодівають українцями. Від гуманного забою тварин деякі фермери рухаються ще далі: практикують довічне утримання, аж до смерті, домашньої птиці, корів чи кіз.

Чи засмучені кури, коли сидять у тісних клітках? Чи сумує корова, коли в неї забирають теля? Будь-який селянин знає, що тварини мають почуття і характер. Собака чи кіт доживають віку в хаті господаря, як почесні пенсіонери. Чому ж тоді коня забивають на ковбасу, а корову — на яловичину?

 

До меншого брата — з любов’ю

Ця тема — емоційна, іноді — вельми драматична. Варто згадати, як улітку 2020 року терорист Максим Кривош захопив автобус в Луцьку і змушував заручників дивитися документальний фільм про звірства людей проти тварин, демонструючи жахливі кадри з ферм їстівних собак, птахофабрик, цехів з вичинки хутра тощо.

Так, багатьох тварин люди вирощують в неволі. У них обмежені можливості для природної поведінки. Однією з найпроблемніших для живих істот є птахофабрика — справжній концтабір для птахів. Бройлерних курчат вирощують занадто тлустими, щоб виробити найбільшу кількість м’яса на тварину. Бройлери мають високу частоту каліцтв, тому що великі м’язи грудей спотворюють розвиток ніг, і вони підламуються, коли в птаха збільшена вага тіла. Рутинні процедури тваринників, такі як підрізування крил у гусей, кастрація кнура і навіть насічка вуха в корови можуть розглядатися як насильство над тваринами, посягання на їх гідність. Довгий час були традиційними в деяких країнах жорстокі форми поводження з тваринами (наприклад, виробництво фуа-гра з гусей, вирощування їстівних собак). Тепер вони й там законодавчо заборонені.

Багато держав відмовилися показувати дресованих тварин у цирку. Наприклад, нещодавно міністерка екології Франції Барбара Помпілі ініціювала заборону на використання диких звірів у цирках і утримування дельфінів у неволі. «Настав час відкрити нову еру наших відносин із дикими тваринами, — сказала вона. — Наше захоплення ними більше не має означати, що вони опиняються в неволі». Бо, мовляв, дресовані мавпочки або слони можуть створити в дитини хибне сприйняття світу, де людина має домінувати над твариною. Ба більше: створити картину світу, де сильний підкорює слабкого, розумово неповносправного.

Права тварин — не новітня, а давня ідея філософів про рівноцінність у підходах до людей і тварин: скажімо, потреба уникати болю, гідно закінчувати своє життя тощо. Вчені, що вивчають ці проблеми, висловлюють різні думки щодо того, що є важливим у визначенні добробуту тварин. Однак сходяться на думці, що продукти мають з’являтися в нашому меню без катування й убивства живих істот. Ідея проста — слід бути гуманним у ставленні до всіх живих створінь. У буддистів — навіть до жучків і черв’ячків, але наразі ми говоримо тільки про домашніх і сільськогосподарських тварин. Ще знаний філософ Артур Шопенгауер писав, що жорстокість до тварин шкодить самій людині. Він був членом зоозахисної організації й навіть критикував церкву за те, що вона не захищає тварин від людської сваволі. «Помилковою є думка, мовляв, щодо тварин у нас немає обов’язків», — стверджував той мислитель.

Автор тексту відомого романсу «Зачарована, зачаклована» радянський поет Микола Заболоцький відсидів 10 років у таборах ГУЛАГу за думки про «кінські свободи й рівноправ’я корів». За таку людську повагу до тварин його звинуватили в підриві колгоспного ладу й пришили статтю «антирадянська агітація».

 

«Зелений» тренд

Низка організацій захисту тварин агітує за ухвалення Загальної декларації про захист тварин (UDAW) в Організації Об’єднаних Націй — за прикладом Декларації прав людини. Загальна декларація мала б, на її думку, закликати ООН визнати тварин як істот, що здатні відчувати біль і страждання. Й відтак визнати, що благополуччя тварин є важливим чинником загального соціального розвитку країн в усьому світі.

20 435 71 2

Передова країна в багатьох питаннях — Нідерланди. Вони ввійшли в історію також як перша країна у світі, в парламенті якої представлена Партія для Звірів, метою якої заявлено поліпшення прав тварин. Намагається не відставати й Іспанія: вона стала першою країною, що представила резолюцію про права людиноподібних мавп.

Екологізація, прагнення до зеленої економіки й енергетики, до захисту довкілля й біорізноманіття — ця мода, що нині захопила Європу. Нашим людям іноді це видається дещо надмірним. Чи варто нам на це орієнтуватися також? А може, як США чи Бразилія, підходити до споживання харчів більш прагматично і, сказати б, цинічно? Так ставить питання Ольга Трофімцева, яка очолювала аграрне міністерство України. А президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса розповідає, що у Європі нині пішла мода турбуватися про добробут тварин. Там навіть збираються ввести спеціальний податок, щоб у кожного з «братів наших менших» були б гідні умови життя, харчування і смерті. Також у ЄС переходять до нового формату ферм — створюють ферми-зоопарки. Там корови не лише дають молоко, а й, сказати б, працюють фотомоделями для туристів, що приїжджають із міст, де ніколи села й не нюхали.

Уже є фермери, зокрема й в Україні, які не вбивають дійних корів, а утримують їх як пенсіонерів. У київських супермаркетах уже можна знайти натуральні молочні продукти з екоферми «Материнська ферма», розташованої у Василькові на Київщині. Власники ферми стверджують: «Ми пропагуємо ідею ненасильства: значну частину нашої продукції виготовлено з молока захищених корів. Наші корови ніколи не підуть на забій, за ними доглядають до останнього дня».

 

Тварина в законі

Благополуччя тварин уперше в історії ввійшло в законодавство ще 1641 року, коли в американському штаті Массачусетс ухвалили закон: «Ніхто не має права здійснювати тиранію або жорстокість до тварин». Законодавство про добробут тварин викладають у 119-ти юридичних школах США, у восьми школах права Канади. Спецкурс «Добробут тварин» входить у програму навчання багатьох європейських університетів, де готують фахівців ветеринарної медицини та біотехнології.

У 1976 році зоодрузі сформували інструкцію щодо дотримання благополуччя тварин, розділи з якої пізніше стали основою рекомендацій ЄС. «Ми повинні визначити цей добробут таким чином, щоб це можна було легко зв’язати з такими поняттями, як потреби, свобода, щастя, пристосування, контроль, передбачуваність, відчуття, страждання, біль, хвилювання, страх, нудьга, стрес і здоров’я», — зазначається в документах Євросоюзу. Благополуччя тварин — термін, що вперше з’явився в документах ЄС у 1997 році. Це протокол «Про захист і добробут тварин», що ввів нові принципи діяльності Євросоюзу у цій царині. Документ визнає тварин істотами, що мають почуття, і зобов’язує європейські інститути піклуватися про їхній добробут. Нині європейське законодавство регулює ці питання добробуту в трьох сферах: вирощування, перевезення та забій тварин. Головний принцип полягає в тому, щоб не завдавати живим істотам жодних додаткових страждань. Ідеться не лише про харчову індустрію, а й сільське господарство, транспорт, дослідницьку діяльність, де на тваринах ставлять експерименти.

Залишається додати, що у Верховній Раді України очікує на ухвалення законо­проєкт №3318 про ветеринарну медицину та благополуччя тварин. Його розробляли, враховуючи міжнародні зобов’язання України, зокрема, в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Серед яких — гуманне поводження з «братами нашими меншими». Коли ж у народних депутатів знайдеться наснага проголосувати за це?

 

Коментар

20 435 71 1Леонід ПОДОБЄДд-р с.-г. наук, завідувач відділу годівлі, фізіології живлення тварин і кормовиробницва Інституту тваринництва УААН (Харків-Одесса)

— У мене на дачі є домашня птиця: якось подарували курчат. Вони повиростали, і виявилося, що я маю аж 10 півнів! Уже по 5 кг ваги кожен. Але зарубати жодного я ще не наважився: такі гарні…

Індуси люблять корів, уважають їх святими істотами. Але в Індії вживають молока набагато менше, ніж у нас. Навряд чи наші аграрії сприймуть ідею добробуту тварин «на ура». Зрозумійте: бізнесмени хочуть мати прибуток. Якщо утримувати корову до пенсії, як кота, навряд чи прибутки зростатимуть. Після третього отелення надої у корови падають вдвічі-втричі. А чи можна передати тварин суспільству, щоб воно утримувало корів-пенсіонерок, скажімо, у зоопарку? Ну, припустимо, щоб її молоком трохи підгодовувати екзотичних ссавців… Однак це теж сумнівно. Це матиме якійсь сенс, можливо, якщо подивитися із «зеленого» боку. Бо від такої корови можна отримати екологічно і морально чисте молоко. Але воно буде втричі дорожчим від звичайного. Тоді треба більше провадити маркетинг: позиціювати таке молоко як дуже якісне і соціально «правильне».

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 16 квітня 2024
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.