agro business 160 160

Зимове утримання свиней на глибокій підстилці з бактеріями

Зимове утримання свиней на глибокій підстилці з бактеріями

/ Сучасне тваринництво / Вівторок, 08 грудня 2020 15:05

Глибоку підстилку з бактеріями також називають ферментною, оскільки саме процес бродіння забезпечує виконання трьох основних функцій: переробку екскрементів, усунення неприємного запаху і вироблення тепла. Виробники бактерій для підстилок кажуть, що вигоду від їх використання можна відчути вже на найменшому поголів’ї, навіть на утриманні однієї свині. Чи справді це так, чи глибока підстилка може працювати без бактерії? Разом з експертом, кандидатом сільськогосподарських наук Іваном Бідяком відповідаємо на 6 найпоширеніших запитань про технологію утримання свиней на глибокій підстилці з бактеріями.

Як це працює?

В основі ферментної підстилки — бактерицидна суміш, завдяки якій і відбуваються усі процеси. Такі суміші доступні на ринку у вільному продажі і бувають у форматі рідини та біопорошку. Рідина готова до застосування, і її потрібно використати відразу після відкриття упаковки, інакше мікроорганізми загинуть. Бактерицидна суміш у вигляді біопорошку містить так звані «сплячі» бактерії, які починають працювати після потрапляння у вологе середовище. Таку суміш можна зберігати тривалий час.

У будь-якому разі бактерицидна суміш для глибокої підстилки повністю екологічна та безпечна як для тварини, так і для людини і має мікробіологічний та біохімічний склад. Мікробіологічні процеси відбуваються через аеробні та анаеробні мікроорганізми — дріжджі, лактобактерії, актиноміцити та інші. Біохімічну дію забезпечують біологічно активні елементи — ліпаза, амілаза, протеаза, целюлаза тощо. Лактобактерії сприяють утворенню органічних кислот, а також руйнують клітковину і ліпіди. Ферменти знищують органічні волокна підстилки і гною, а завдяки роботі дріжджів в анаеробних умовах у підстилці відбувається процес бродіння.

 

За яких умов це працює?

За облаштування підстилки з бактеріями важливо подбати про утеплення стін — вони не повинні промерзати, інакше бактерії загинуть. Температура у приміщенні має бути не нижчою 5 °C. Також рекомендовано там встановити вентиляцію для виведення зайвої вологості. Підлога під підстилкою може бути як бетонна, так і ґрунтова чи дерев’яна, але в перших двох випадках слід обладнати дренаж для видалення зайвої вологи. Краще, щоб бетонна підлога була під нахилом або з перфорацією до землі. На ґрунтовій варто зробити подушку зі щебеню чи крупного піску, щоб зайва волога не контактувала з бактеріями.

 

Як підготувати підстилку?

Іван Бідяк розповів, що основу підстилки слід робити з тирси або стружки розміром 3–4 см. «Підстилка може бути повністю із тирси. Допускається також, щоб 30% її становили лушпиння соняшнику, подрібнена солома або пшеничні висівки», — зазначив експерт. Тирсу слід рівномірно розподілити поверхнею основи підлоги. Товщина підстилки залежить від розміру та віку тварини. Норми посадки свиней на ферментну підстилку наведені у таблиці.

 

Таблиця. Норми посадки свиней на ферментну підстилку

03 418 101 1

 

Іван Бідяк радить товщину підстилки робити на 10 см більшою від рекомендованої із поправкою на осідання свіжої пухкої тирси. Далі на неї потрібно нанести шар висівок із розрахунку 1 кг на 5 м кв. І вже після цього рівномірно розсипати бактерії, а на них рівним шаром розкидати гній і перемішати підстилку на всю глибину або на 40 см, якщо глибина більша. Після цього запустити тварин. «Активація підстилки триває 7 днів. За цей період її не потрібно перемішувати, важливо лише рівномірно розподіляти гній, який свині відкладають в одному кутку, бо бактерії ним живляться, — зазначив Іван Бідяк. — Впродовж періоду активації щодня повинна підніматися температура підстилки — це свідчить про те, що вона працює. А через 7 днів вже не повинен бути відчутний запах гною. В подальшому підстилку слід перекопувати на глибину 20 см двічі на тиждень. Іноді її можна підсипати, щоб дотримуватися рекомендованої товщини».

 

Як реанімувати бактерії?

Якщо підстилка перестає працювати, то передусім слід з’ясувати причини і знешкодити їх. Найпоширеніші фактори, які зупиняють її роботу, — занадто низька температура в приміщенні або надмірна вологість самої підстилки. Виявити «несправність» можна за температурою підстилки: коли вона починає знижуватися, то це ознака того, що бактерії перестають діяти. Наш експерт у такому разі радить приготувати реанімаційну суміш із бактерій, гною, пшеничних висівок, води та свіжої тирси.

 

Рецепт приготування реанімаційної суміші

Зазначимо, що глибока підстилка може працювати і без додавання бактерій, але зовсім короткий час — лише поки шар соломи чи тирси не стане надмірно вологим. Також у цьому випадку накопичуються аміак, сірководень і метан, які шкодять здоров’ю тварин та знижують їхню продуктивність. До того ж запрівання підстилки без бактерій призводить до розвитку патогенної мікрофлори, а гній із такої підстилки не можна вивозити на поле одразу після чистки. І навпаки, за використання бактерій його можна відразу використовувати як органічне добриво.

03 418 101 2

 

На які важливі деталі слід зважати?

Іван Бідяк радить врахувати декілька важливих деталей у разі утриманні свиней на глибокій підстилці з бактеріями для максимальної ефективності та вигоди такого методу:

 

1. Гній є джерелом харчування для бактерій, а свині завжди відкладають його в одному місці. Тому гній слід рівномірно розподіляти по підстилці.

2. Не варто залишати підстилку без тварин навіть на добу. Якщо з певних причин це потрібно зробити, то гній слід додавати штучно.

3. Приміщення треба провітрювати, щоб не накопичувався вуглекислий газ.

4. Вологість підстилки повинна бути у межах 50–60%: за менших показників бактерії не активуються, а в умовах високої вологості загинуть. Якщо вологість з якихось причин вища, то потрібна штучна вентиляція.

5. Температура на поверхні підстилки в робочому стані має бути 25–30 °C. За цим показником і слід визначати «справність» чи «несправність» підстилки.

6. Для правильної роботи бактерії треба забезпечити вуглецем (отримують його з тирси), азотом (із гною) і водою (продукти життєдіяльності тварин на 92% складаються із води).

7. Ферментну підстилку можна використовувати не лише для свиней, а й для ВРХ, кіз, птахів, кролів та інших тварин, але щоразу потрібно брати до уваги особливості кожного виду, наприклад:

• ВРХ виділяє багато сечі, яка може залити підстилку, тому краще облаштувати підлогу з нахилом;
• послід птиці малопоживний для бактерій, тому, щоб бактерії мали джерело харчування, потрібно додатково вносити гній від свиней.

 

Який економічний ефект?

Окрім зручності та санітарно-гігієнічних факторів, перевагою ферментної підстилки є й те, що комфортні умови утримання тварин дають змогу заощадити на перевитратах корму. Математичні розрахунки тут дуже прості: за період відгодівлі свиня споживає близько 300 кг комбікорму; взимку ж споживання корму збільшується на 20% (якщо не створити належного мікроклімату), тобто на 60 кг; середня вартість комбікорму 7 грн/кг, тому додаткові витрати на харчування однієї свині взимку становлять 420 грн. Витрати ж на бактерії для ферментної підстилки, залежно від виробника, коливаються у межах від 100 до 270 грн на одну голову. Тому отримуємо півтори сотні гривень економії на утриманні однієї тварини, а також комфортні умови для тварин і догляду за ними й готове до використання добриво.

 

Наталя КУЗЬО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.