agro business 160 160

Вівці — це вигідно

Вівці — це вигідно

/ Сучасне тваринництво / П'ятниця, 26 березня 2021 14:21

Найрізноманітнішу продукцію: сировину для легкої промисловості — вовну, овчини, смушки, ланолін і високопоживні харчові продукти — м’ясо, молоко, жир — отримують від овець. Їх особливістю є скоростиглість, невибагливість й універсальність.

Висока здатність овець пристосовуватися до різних кліматичних і екологічних умов дозволяє ефективно розводити цей вид тварин навіть у найбідніших умовах годівлі. У зв’язку з цим вівці найбільш розповсюджені тварини серед усіх інших видів сільськогосподарських тварин.

Специфічною для вівці традиційно вважається вовнова продуктивність. Маючи унікальні фізико-хімічні властивості й широкі можливості поєднання з іншими волокнистими матеріалами, вовна була і буде цінною й незамінною сировиною для текстильної промисловості. Це зовсім закономірно, якщо врахувати, що вовняне волокно за своєю природою — це продукт, доведений до вищого ступеня досконалості як у кількісному, так і якісному вимірі. Незамінність вовни зумовлена наявністю притаманних тільки їй комплексу цінних властивостей: прекрасна звуко- і теплоізоляція, легкість, м’якість, еластичність, висока гігроскопічність, санітарно-гігієнічні якості, здатність пропускати ультрафіолетові промені й багато інших. Прядильні й звалювальні властивості вовняних волокон є ідеальними для виготовлення різноманітних тканин, валянок, технічних виробів тощо.

Унікальною властивістю вовни є здатність поглинати й віддавати вологу. Порівнюючи з іншими натуральними волокнами, вовна є найбільш гігроскопічною. Вона здатна забирати з повітря понад 35% вологи, а влітку в суху погоду вміст вологи у ній зменшується до 8–10%. Інші волокна, наприклад бавовна, поглинає менше за 8, а штучні й синтетичні взагалі не поглинають вологу. Отже, завдяки здатності вовни «дихати» й утримувати вологу створюються комфортні гігроскопічні умови, що дуже важливо за носіння вовняних виробів.

Особливістю сучасного світового вівчарства є зростання економічної значущості виробництва баранини. У більшості країн виручка від її реалізації становить 90% і більше, а від вовни — тільки близько 10%. Тому останнім часом набуває розвитку скоростигле м’ясне та м’ясо-вовнове вівчарство, переважно кросбредного напряму, до того ж у м’ясному балансі галузі підвищується частка ягнятини, яка має великий попит. У зв’язку з цим забій їх проводять в 1–2- та 3-місячному віці.

Баранина має високі поживні, смакові й дієтичні якості. За хімічним складом вона не поступається яловичині й свинині, а за деякими показниками навіть перевищує їх.

 

Цінність баранини на світовому ринку

За біологічною цінністю м’ясо овець, особливо молода ягнятина, є найціннішим м’ясом, бо в ньому містяться біологічно активні пептиди, які беруть участь у біоактивності організму споживача. Якісний білковий показник молодої ягнятини значно вищий, ніж м’яса дорослих овець. Баранина цінується за високі харчові й біологічні властивості. І це не випадково, адже вівці ніколи не хворіють на туберкульоз і рак. В овечому м’ясі, особливо м’ясі ягнят, є речовини, що запобігають захворюванню людей на рак. Тому для людей рекомендується збільшити вживання м’яса ягнятини й баранини. Ще одним критерієм якості м’яса овець є вік тварин. У молодій баранині, порівнюючи з м’ясом дорослих овець, міститься більше води, білка й менше жиру. Різниця якості м’яса 5-місячного ягняти й дорослого валуха набагато більша, ніж між свинями такого самого віку. У зв’язку з цим м’ясо овець розподіляють на три категорії — ягнятину, молоду баранину (м’ясо тварин до одного року) й баранину. Перші дві категорії вважаються дієтичним м’ясом, а вся баранина має йти на перероблення, зокрема для виготовлення фаршу.

05 444 76

На світовому ринку ягнятина ціниться вище, ніж свинина, яловичина й м’ясо птиці. Найкращий попит мають туші молодняку масою 13–16 кг. Унікальною продуктивністю овець є курдючне сало. Курдюк як депо жиру може сягати 20 кг і більше (до 27%живої маси вівці), а разом із внутрішнім жиром маса жировідкладання у відгодованого валуха гісарської породи може сягати 64 кг. Курдючний жир ціниться в ковбасному виробництві, оскільки він не топиться й немає специфічного присмаку баранячого (внутрішнього) жиру. Курдючний жир ніжний на смак і засвоюється на 90%.

Інтенсивне вирощування й відгодівлю ягнят біологічно доцільно й економічно ефективно проводити за досягнення живої маси 40–50 кг, оскільки у цей період приріст м’язової тканини найінтенсивніший, порівнюючи з відкладанням жиру, а витрати кормів найнижчі.

Молоко — унікальний продукт, створений природою для забезпечення новонародженого організму всіма поживними й біологічно активними речовинами, які потрібні для його нормального росту й розвитку. За багатством і різноманітністю поживних речовин молоко та продукти, виготовлені з нього, не мають аналогів серед інших харчових продуктів.

В овечому молоці є понад 200 поживних речовин, найважливішими серед яких є білок, жир, молочний цукор, вітаміни, мінеральні речовини. За хімічним складом овече молоко суттєво відрізняється від коров’ячого й козячого. У ньому міститься у півтора раза більше сухої речовини та у два рази більше жиру, білка, кальцію. У результаті цього калорійність овечого молока майже вдвічі вища, як порівняти з молоком корів і кіз.

Овече молоко і продукти, виготовлені з нього, вважаються універсальними засобами від старіння. Воно є повноцінним продуктом живлення людей, тому що білок овечого молока перетравлюється на 99,1, а білок коров’ячого молока — всього на 92,6%.

Жир овечого молока знаходиться в тонкодисперсному стані, тому воно гомогенне, легко засвоюється й не змінює свого стану в сирному згустку, забезпечуючи цим самим високий відсоток виходу сиру. Зокрема, для виготовлення 1 кг твердого сиру потрібно 4–5 кг молока. У той самий час для виготовлення такої кількості сиру з молока корів чи кіз потрібно 10–12 кг молока. З 12–16 кг молока одержують 1 кг білого масла.

Однорідність і малий діаметр жирових кульок — це важливий чинник для збереження жиру в сирному згустку, бо цим запобігаються його втрати із сироваткою. Гомогенність овечого молока дає можливість піддавати його глибокому заморожуванню без змін якості, оскільки після розморожування жир не розділяється й не змінюється його смак.

У молоці овець і кіз міститься значно більша кількість дрібних жирових кульок, ніж у молоці корів. Так, на розмір кульок діаметром 1,5–3,0 мкм у них припадає понад 60%, а у корів — всього 43 %. Отже, очевидно, що економічно вигідніше виробляти сир із молока цих видів тварин, тому що зменшуються втрати компонентів молока із сироваткою.

Ліпіди (жири) є важливими компонентами молока з погляду його енергетичної цінності, фізичних і сенсорних характеристик, які передаються молочним продуктам. Вони перебувають у формі глобул, які в овечому та козячому молоці мають розміри менше ніж 3,5 мкм. Це є перевагою для перетравності й більш дієвого ліпідного обміну, порівнюючи із жиром коров’ячого молока.

За вмістом насичених жирних кислот овече молоко посідає проміжне місце між коров’ячим і козячим молоком. Проміжне місце овече молоко посідає й щодо вмісту мононенасичених жирних кислот (28,19%), а найбільший відсоток їх є у коров’ячому молоці (32,82%). Найхарактерніша особливість овечого молока — високий уміст поліненасичених жирних кислот (5,61%). Зокрема, порівнюючи з козячим молоком, їх на 30% більше, а проти коров’ячого — на 39%.

Отже, з цього випливає, що овече молоко має найоптимальніший склад проти молока корів і кіз, бо вміст насичених середньоланцюгових кислот (С12:0, С14:0 і С16:0) у сумі менший, ніж у молоці корів і кіз (36,11% проти 57,51% у корів і 39,66% у кіз), а поліненасичених — більший.

У молоці овець міститься від 5 до 7% білка. Білки є найціннішими компонентами молока. Їх роль для організму надзвичайно важлива. Вони використовуються як будівельний (структурний) та енергетичний матеріал, а також виконують різні специфічні функції — транспортну, захисну, каталітичну, регуляторну й інші

На жаль, незважаючи на те, що овече молоко і виготовлені з нього продукти ціняться за високі харчові й біологічні властивості, молочне вівчарство в Україні ще не набуло широкого розвитку. Це зумовлено низкою чинників, серед яких важливе значення мають порода овець, структура стада, способи вирощування молодняку, строки ягніння маток, а також регіональні традиції споживання продуктів вівчарства.

05 444 77 2

З молока овець виготовляють багато м’яких і твердих сортів сирів: «Рокфор», «Пекоріно», «Гарганзола», «Стильон», «Чедер», «Качковал», данський голубий сир, кавказькі сири, бринзу, а також різні кисломолочні продукти — айран, каймак, мацоні, катик, йогурт, квас. Усі ці продукти є не лише високопоживними, а й делікатесними. Зокрема, йогурт з овечого молока завдяки своїм унікальним якостям, не має собі рівних і значною мірою призначений для гурманів. Сир бринза — національний продукт болгар, румунів, молдаван, західних українців — гуцулів, бойків, лемків. Виготовляють бринзу з овечого, козячого чи коров’ячого молока, але найкращу за якістю отримують з овечого молока. До речі, найбільша чисельність овець на сьогодні збереглася в тих регіонах України, де компактно проживають згадані національності (Одеська, Чернівецька, Закарпатська області). На сьогодні найбільш високомолочною породою вважається фрізлянська. Це, по суті, «голштинська порода у вівчарстві», оскільки встановлено покращення усіх порід, які схрещувалися з цією породою.

Хоча в Україні й немає спеціалізованих молочних порід овець, проте майже всі породи овець, яких розводять у нашій державі (асканійські чорноголові та кросбредні, асканійська тонкорунна, українська гірськокарпатська, цигайська, прекос, сокільська й каракульська) придатні до доїння й можуть з успіхом використовуватися для виробництва молока та виготовлення з нього різних молочних продуктів.

 

Парфуми та медикаменти з ланоліну

Окрім основних продуктів, тобто вовни, м’яса і молока, вівчарська галузь потенційно багата на інші види побічної продукції. Так, під час промивання вовни із жиропоту, який вкриває вовняне волокно, виділяють віск (секрет сальних залоз). Очищений віск називають «ланоліном», який використовують у медичній і парфумерній промисловості для виготовлення різних фармакологічних препаратів, зокрема мазей, мила тощо. З ланоліну добувають також вітамін D3. Ланолін має антиалергічні й протизапальні властивості. Тканини, оброблені ланоліном, захищають від радіоактивного опромінення.

Із сичужків (частина шлунку) ягнят, яких забивають на смушки, виготовляють сичужний фермент (коагулятор), який використовують для швидкого згортання молока й утворення сирного згустку у виготовленні бринзи. Широко використовують також кишкову сировину від забою овець. Так, із кишок овець виготовляють найкращі оболонки для делікатесних ковбас (мисливських), сосисок, сардельок, музичні й тенісні струни, нитки для зашивання ран (кетгут).

Овець широко використовують на біофабриках для виготовлення ветпрепаратів і вакцин. Зрештою, овечий гній — найкраще органічне добриво проти коров’ячого чи свинячого, а висушений гній використовують для опалення приміщень.

Отже, передумовою ефективного ведення вівчарства є комплексний підхід до використання й переробки всієї продукції цієї галузі. Тільки такий підхід, згідно з яким належить використовувати все, що можна одержати від овець, а саме: баранину, вовну, овчини, смушки, молоко, субпродукти — може бути основою економічної ефективності галузі.

 

Петро СТАПАЙд-р с.-г. наук, професор
Надія СТАХІВканд. с.-г. наук, наук. співроб.
Наталія ПАРАНЯК, канд. с.-г. наук, ст. наук. співроб.
Інститут біології тварин НААН

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.