agro business 160 160

Як господарствам збільшити прибутки від молочного бізнесу

Як господарствам збільшити прибутки від молочного бізнесу

/ Сучасне тваринництво / Середа, 11 серпня 2021 10:05

За постійного зростання витрат на утримання та годівлю жуйних тварин у господарствах різних форм власності виробники дедалі частіше починають відмовлятися від молочного скотарства. Які причини такого рішення з боку власників, і яким чином господарства можуть у рази збільшити прибутки від молочного бізнесу.

Закупівельна ціна на молоко сьогодні

Ціни нині на молоко дуже знижуються. Поступово падає ціна, яку платять переробні підприємства виробникам молочної продукції — якщо взимку вона становить 10–11 грн, у приватному секторі — всього 5 грн за літр молока.

З мого багаторічного досвіду є три такі основні причини цієї молочної ситуації. Перше — це втрата ринків збуту продукції.

За статистикою, виробництво молока в Україні становить у межах 10–11 млн тонн на рік, з яких населення споживає всього 6 млн тонн. Тобто нині фактично не затребуваними на ринку є приблизно 5 млн тонн молока, що, безумовно, вплине на формування ціни у 2020–2021 МР.

Наступна важлива проблема — сезонне збільшення обсягів виробництва цільного свіжого молока. Це звичайна виробнича ситуація, оскільки переважна частина розтелень наших корів на молочних фермах припадає саме на весняно-літній період. Цей період майже у 70% в господарствах.

Третя причина, яку також слід урахувати, — рекордно високі ціни на молоко протягом минулих трьох років. На дефіцит молочної сировини в Україні переробні заводи реагували підвищенням цін на сире молоко. Про що не скажеш, відповідно, про збільшення цін на продукти переробки молока. Зазначу, що молоко в супермаркетах Євросоюзу коштує практично вдвічі дешевше, ніж у нас.

11 450 78 1

 

Яких цін на молоко слід очікувати на майбутнє

Подорожчання молока ми найближчим часом однозначно не побачимо — пікові ціни на цей продукт — уже позаду. Нині ринок реагує поступовим зниженням цін на молочні продукти. З тим слід ураховувати загальне зменшення обсягів реалізації та споживання. Витрати наших діючих молокозаводів на переробку в частині собівартості молочних виробів ростуть. Крім того, підвищення вдвічі цін на пальне та концентровані корми також негативно впливає як на собівартість молокозаводу, що забирає молоковозами молоко з ферм (часом це сотні кілометрів), так і на собівартість заготівлі кормів господарством. Улітку 2020 року на фоні загального зниження закупівельних цін ми спостерігали зростання витрат виробників на отримання молока. Тобто найближчим часом молочні фабрики опиняться в дуже невигідній ситуації, шанс вижити у якій матимуть тільки найефективніші підприємства, що працюють за новими технологіями, які ухвалено у Євросоюзі.

 

Ситуація вплине на ціну молока для кінцевого споживача

Якщо кілька років тому собівартість молока для промислового сектору в ефективних підприємств була на рівні 2,5–2,8 грн, то тепер, ураховуючи зростання цін на кормову сировину, вона становитиме не менше як 3,0–3,5 грн/л. Об’єктивно закупівельні ціни на сире молоко мають бути не нижчими за 9 грн/л. Якщо говорити про кінцевого споживача, то ціна молока на полицях наших магазинів у період із липня до кінця року очевидно збільшиться

Виробники, на жаль, обирають найпростіший шлях — скорочення поголів’я. Лише одиниці господарств підуть шляхом підвищення ефективності свого виробництва зі зменшенням собівартості своєї виробленої власної продукції. Такі господарства є, це потужні агрохолдинги в молочній галузі, наприклад на Покутті та Галичині.

11 450 78 2

 

Скорочення йде за рахунок промислового сектора

Нині Україна ризикує втратити майже третину поголів’я корів у промисловому секторі та в усіх молокопереробних ще робочих заводів. Усе це означатиме втрату робочих місць і зменшення надходжень від податків. Приватники будуть отримувати меншу ціну, щоб їх дешевим молоком хоч якось розбавляти дороге з ферм. Це означає, що кількість випадків із фальсифікованим і розбавленим водою молоком, особливо там, де немає обслуговчих кооперативів, також зросте в кілька разів.

 

Що буде з тими молочними фабриками, які працюватимуть

Хоча країни Євросоюзу і виробляють молока і м’яса більше, ніж споживають, та все ж існує державний механізм стримування виробництва молока. Оскільки після скасування квот це молоко знайде ринки збуту в країнах, що не входять до європейської співдружності, український виробник буде вимушений боротися з добре оснащеними фермами та переробними заводами Євросоюзу за місце на поличках вітчизняних магазинів. Ми вже бачимо «перші ластівки» імпорту — тільки за останній рік кількість імпортованих в Україну сирів, згущеного незбираного та знежиреного молока збільшилась удвічі. Це засвідчує, що деякі переробні підприємства й українські споживачі починають поступово віддавати перевагу іноземним молочним продуктам.

 

Найбільші витрати в молочному скотарстві

Нині витрати кормів на один день для корови становлять приблизно 20 грн і більше. На молочній фермі середньої продуктивності корова дає 15–20 л молока щоденно. Виходить, що в одному літрі молока — 1 грн. Це витрати на корми. Але це середній показник, реально по Україні ці витрати можуть становити як 80 коп., так і 2 грн. Дуже багато залежить від правильно складеного рецепта раціону, якості кормів, забезпечення денної норми споживання тварини саме тими поживними речовинами, які потрібні їй в конкретний період лактації корови.

11 450 79 2

 

Важливі підходи на молочній фермі

Сьогодні найпоширенішою й найбільш помилковою практикою на молочних фермах є застосування одного типу корму та рецепта раціону для всіх корів незалежно від продуктивності. Для невеликих ферм для дійних корів достатньо трьох раціонів. Та взяти на фермах, де більше як 100 корів, потрібно чотири рецепти раціонів, які будуть забезпечувати потреби тварин і стимулюватимуть їх до максимальної продуктивності у цьому господарстві.

Так, наприклад, недопустимою практикою є складання рецептів раціонів без попереднього проведення лабораторних досліджень сировини. Нині мало хто робить аналіз кормів у своєму господарстві. Сировина від господарства до господарства є різною, крім того, якість грубих кормів і показники вологості змінюватимуться як від періоду закладання кормів, так і від сезону й інших чинників.

 

Подальше подорожчання кормів

Слід розділяти корми на грубі та концентровані. Формування цін на них здійснюється по різному. Якщо говорити про грубі корми, то їх ціна на кінець року вже сформована, адже всі витрати на закладання силосу, сінажу, сіна, соломи понесені, корми — у сховищах. Тому власник може легко порахувати собівартість. Для молочного скотарства вона актуальна до закладання нових кормів. Грубі корми невигідно транспортувати на великі відстані, тож ринок таких кормів у нашій державі фактично відсутній. Інша справа — концентровані корми. Їхня ціна значно варіюється, залежно від попиту та цін на світовому ринку, курсу валюти, до того ж ці корми легко транспортувати на тисячі кілометрів.

 

Проблеми у виробництві молока на молочних фермах

Основна і головна проблема виробників — це відсутність чіткого розуміння того, що їм слід робити в умовах коливання цін на собівартість виробленої ними продукції. Додамо не прогнозовані зміни цін на сире молоко і отримаємо невпевненість у завтрашньому дні. Все це робить молочний бізнес мало привабливим.

 

Андрій КАЛИНКАканд. с.-г. наук, ст. наук. співроб.
Буковинська ДСГДС НААН

 

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.