agro business 160 160

Дезінфектанти

/ Сучасне тваринництво / Четвер, 01 липня 2010 22:47

Наукові дані і практичний досвід вказують на те, що дезінфекційні заходи, зокрема дезінфекція, дезінсекція, дератизація, стерилізація були, є і залишаться найбільш дешевим, доступним, відносно простим і, головне, надійним засобом профілактики.

У час соціально-економічних перетворень роль дезінфектології як одного зі шляхів гарантування безпеки і здоров’я людини збільшується у кілька разів. Наукові дані і практичний досвід вказують на те, що дезінфекційні заходи, зокрема дезінфекція, дезінсекція, дератизація, стерилізація були, є і залишаться найбільш дешевим, доступним, відносно простим і, головне, надійним засобом профілактики.
Дезінфекція є одним із найважливіших напрямів у комплексі заходів з боротьби із заразними хворобами. В силу певних причин дезінфекційні заходи набувають дедалі більш високого значення у профілактиці та ліквідації інфекцій. До числа подібних обставин треба віднести насамперед брак фінансування і пов’язані з цим складнощі підтримки санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів.
Треба відмітити і про зміну в мікробному фоні як наслідок адаптації до застосовуваних препаратів. Дедалі частіше виявляються штами мікроорганізмів, стійкі до традиційних дезінфектантів.
Також останнім часом піднімаються проблеми екологічної безпеки. Збільшення дезінфекції не повинно супроводжуватися зростанням викидів небезпечних хімічних речовин у навколишнє середовище. Для оптимального рішення перерахованих проблем, пов’язаних із необхідністю знезараження у ветеринарній практиці, потрібні сучасні високоефективні деззасоби та антисептики. Без сучасних дезінфікуючих препаратів забезпечити необхідний санітарно-епідемічний режим і надійний захист від інфекцій у господарствах неможливо.
Ряд дезінфектантів -- препарати хлору, йоду, формальдегід, бактерицидні УФ-лампи ПРК-2, ПРК-7, лазерне випромінювання, озонування -- досить «агресивні».
У жодній цивілізованій державі з розвинутим тваринництвом уже давно не використовують для дезінфекції формальдегід через його підвищену канцерогенність і негативну дію на організм тварин. Цей дезінфектант створює дискомфорт у роботі обслуговуючого персоналу і часто спричиняє професійні захворювання, зокрема злоякісні пухлини.
Для того щоб рівень мікробної контамінації повітря не досягнув критичної активності і не викликав повторних спалахів захворювання, санувати потрібно постійно. Але безперервна дезінфекція небезпечна для обслуговуючого персоналу і для тварин. Тому при підборі дезінфекційного засобу необхідно враховувати наступне:
1) механізм його дії має бути максимально наближеним до природних механізмів захисту організму тварин у процесі їх росту і розвитку;
2) має посилювати існуючі природні механізми захисту.
Таким чином, у склад дезінфектанту мають входити інгредієнти, не шкідливі для тварин, але здатні гальмувати репродукцію патогенів, здійснювати поверхнево-активну дію, мати пролонгований ефект дії, щоб уникнути багатократної дезінфекції. Не менш важливим є склад нелетких компонентів препарату, які б не створювали дискомфорту в роботі персоналу, не викликали б професійних захворювань і не чинили шкідливу дію на навколишнє середовище та устаткування.
Згідно з чинним законодавством дезінфекція (як і решта ветеринарно-санітарних дій) має проводитись лише ветеринарними препаратами, зареєстрованими в Україні.
На сьогодні широко використовуються і вирізняються вираженими бактерицидними та бактеріостатичними властивостями у поєднанні з низькою токсичністю для тварин та птиці дезінфікуючі засобі, до складу яких входять полімерні четвертинні амонієві сполуки (ЧАС). Вони також мають віруліцидну активність. Крім того, такі препарати мають виражену пролонговану дію, що теж важливо для здійснення довготривалих заходів неспецифічної профілактики.
Спектр хімічних з’єднань, які використовуються для отримання деззасобів, не широкий. Як правило, різні виробники застосовують у значній мірі одні і ті ж групи речовин.
Фенольні сполуки також вважаються анахронізмом у складі дезінфікуючих засобів через надмірну токсичність, деструктивну дію й становлять небезпеку для здоров’я людей. Від використання фенолу в рецептурах деззасобів необхідно відмовитися повністю, особливо якщо вони з’єднані з активним хлором.
Більш складною стає оцінка продукції на основі альдегідів. Для дезінфекції найчастіше використовують формальдегід, гліоксалевий та глутаровий альдегіди. Останні виявляють сильну бактерицидну, туберкулоцидну, віруліцидну, фунгіцидну та спороцидну дії. Їх активність зумовлена алкілюванням меркапто-, гідроксі-, карбоксі- й аміногруп рибонуклеїнової кислоти (РНК), ДНК та білків мікробів, що призводить до пригнічення синтезу білків і нездатності до розмноження, а в результаті -- до загибелі мікроорганізму.
Безумовно, про формальдегід мова йти не може. Це з’єднання нині практично не використовується у сучасних рецептурах дезінфектів, але, на жаль, широко застосовується при обробці на місцях. Це при тому, що застосування більш ніж 1% розчину формальдегіду призводить до опіку легенів. Вважається, що пари формальдегіда можуть викликати канцерогенний ефект, але на це ніхто не зважає. Міжнародне агентство з дослідження ракових захворювань IARC (The International Agency for Research on Cancer) застерігає, що формальдегід може спричинити у людей виникнення раку носоглотки. Мутагенні та тератогенні властивості формальдегіду є встановленим фактом. Після дезінфекції розчинами формальдегіду приміщення необхідно провітрювати кілька днів від сильного запаху.
Глутаровий альдегід є основною діючою речовиною багатьох закордонних і вітчизняних препаратів для дезінфекції. Його висока токсичність загальновідома. Саме тому він заборонений для використання в Англії з травня 2002 року. Проте у нашій країні він рекламується і продаються препарати на його основі.
Гліоксалевий альдегід у водних розчинах перебуває у гідролізованому стані й у газову фазу не переходить, а леткість глутарового альдегіду зовсім незначна. Засоби на основі цих диальдегідів активні в присутності органічних речовин (20% волова сироватка), а також корозійно неактивні, не псують вироби з дерева, гуми та пластмаси.
Особливе місце в рецептурі деззасобів займають четвертинні аммонієві сполуки (ЧАС) (препарати типу «Санифект-128», «Скорена», «Септабік»). Ці речовини становлять основу більшої частини нових сучасних розробок як вітчизняного, так і закордонного виробництва. ЧАС, безумовно, менш токсичні та деструктивні, але препарати, які складаються переважно з нього, мають суттєво слабкі місця. ЧАС не належить до числа сильних антимікробних речовин. Для забезпечення вираженого знезаражуваного ефекту необхідні високі концентрації ЧАС і тривалий час впливу. Окремі види найбільш стійких мікроорганізмів (спорові форми, мікобактерії туберкульозу тощо) не пригнічуються. Збільшення концентрації ЧАС у деззасобі підвищує його деструктивну дію на оброблювані поверхні і негативно впливає на здоров’я людей, які з ними працюють. Вони ефективні для збудників кишкових і краплинних інфекцій бактеріальної етіології, грибів, деяких позаклітинно існуючих вірусів, однак недостатньо активні до культур протей і псевдомонад та сприяють формуванню резистентних штамів цих культур. Щодо мікобактерій туберкульозу, спор бацил та гідрофільних вірусів, то ЧАС малоактивні або неактивні зовсім. Тому деззасоби з групи ЧАС придатні для дезінфекції обмеженого кола об’єктів. Водночас у комбінації з іншими діючими речовинами ЧАС утворюють дуже цікаві та перспективні сполуки.
Похідні гуанідіну -- полігексаметиленгуанідину гідрохлорид, полігексаметиленгуанідину гідрофосфат (препарати типу «Гембар», «Полідез») мають вищу, ніж у ЧАС бактерицидну активність. На оброблених поверхнях сполуки гуанідіну забезпечують пролонгований знезаражувальний ефект внаслідок утворення полімерної плівки на цих поверхнях. Похідні гуанідіну дорогі. Для дезінфекції ними необхідна висока концентрація у робочих розчинах (за препаратом -- від 1,5% для проведення профілактичної дезінфекції до 10% для дезінфекції при туберкульозі), що призводить до високої вартості дезінфекції. Дезінфікуючі засоби на основі похідних полігексаметиленгуанідину мають невисоку активність щодо мікроорганізмів з восковою оболонкою (мікобактерії туберкульозу) та слабоактивні до спороутворюючих організмів, наприклад, клостридії. Доречно відзначити те, що препарати на основі похідних гуанідіну є морально застарілими і їх використовують переважно в країнах СНД (виробництво похідних гуанідіну та дезінфектантів на їх основі у країнах ЄС припинено). Сучасні деззасоби цього класу синтезуються виключно на похідних бігуанідіну, активність яких втричі-вчетверо переважає активність аналогічних сполук гуанідіну. Полігексаметиленбігуанідін (ПГМБ) значно підсилює ефективність композиції («Кристал 1000»), надає препарату цінну властивість -- пролонговану дію за рахунок утворення на знезаражуваній поверхні полімерної плівки (у разі необхідності така плівка легко змивається водою). Механізм дії ПГМБ подібний до механізму дії ЧАС, але дія першого виявляється у нижчих концентраціях.
Хлормісткі препарати. Традиційними засобами дезинфекції є хлор активні препарати органічної (хлорамін, хлоропохідні ціанурової кислоти і гідантоїну) і неорганічної (гіпохлоріти) природи. Окремі хлорактивні речовини дешеві, проте вони мають певні недоліки: різкий неприємний запах, корозійну дію, для деяких характерна погана розчинність у воді, токсичність, нестійкість при зберіганні. Треба також взіти до уваги, що засоби на основі активного хлору завдають серйозну екологічну шкоду при потраплянні у навколишнє середовище. Зокрема, вони розглядаються як одне з основних першоджерел утворення надзвичайно небезпечного класу токсичних з’єднань -- діоксинів у присутності багатьох ароматичних з’єднань, особливо фенолів.
До органічних сполук хлору, похідних гідантоїну належать композиційні дезінфектанти, що випускаються в Україні, -- сульфохлорантоїн, хлорантоїн, дозволений до застосування дезінфектант клорсепт і препарат Жавель-Клейд® (діхлорізоцианурат натрію). Порівняно з неорганічними з'єднаннями хлору вказані композиції менш токсичні, не такі агресивні щодо оброблюваних об'єктів, мають миючі властивості. До того ж натрієва сіль дихлорізоціанурової кислоти, яка у препараті Жавель-Клейд® знаходиться у зв’язаному стані та не розпадається з утворенням вільного хлору при зберіганні, тому не становить загрози для людей і навколишнього середовища, не вимагає спеціальних заходів безпеки, не втрачає активний хлор при зберіганні, отже, не потребує постійного контролю, не має різкого неприємного запаху. Адипінова кислота (10%) зв’язує діючу речовину, сприяє швидкому та повному розчиненню активного хлору у воді, підтримує постійний рівень pH у робочому розчині, чим забезпечує максимальну біоцидну активність діючої речовини.Вуглекислий натрій (10%) знижує фіксуючу та корозійну активність хлору, пом’якшує воду, чим сприяє ефективності дезінфекції. Великою перевагою засобу «Жавель-Клейд» є універсальність як щодо об’єктів застосування, так і щодо збудників інфекцій. Поєднання високих якісних характеристик (низького вмісту активного хлору в робочому розчині) з пролонгованим ефектом, екологічною безпекою тощо дає змогу стверджувати, що «Жавель-Клейд» є засобом XXI століття.
Одним із основних критеріїв для вибору дезінфекційних препаратів є вартість обробки одиниці площі поверхні за однакової ефективності дезінфекції. Порівняльна характеристика вартості обробки 1 м2 при профілактичній та вимушеній дезінфекції різними препаратами, що використовуються у практиці ветеринарної медицини, наведена у таблиці.
 
Питома вартість дезінфекції різними деззасобами
Назва препарату
Вартість обробки м2, грн
Наявність пролонгованої
дії
Розчин формаліну
0,05
 -
Кальцинована сода
0,07
 -
Віркон-С
0,6-1,0
 -
Віроцид
0,06-0,15
 -
Полідез
0,27-1,50
 +
Біодез
0,34-0,67
 -
Кристал 1000
0,05
 +
Септодор форте
3,0-3,5
 +
Біоконтакт
0,33-0,65
 +
             Жавель-Клейд
0,008
+
              Неохлор
0,018
+
Хлоратонін
0,028
+
 
Насамкінець зауважимо, що у виробничих умовах найдорожчим є той деззасіб, який насправді не працює.
 
Тетяна ВЕРШНЯК, канд. біол. наук, доцентСумського національного аграрного університету

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.