Удосконалення технології

/ Сучасне тваринництво / Четвер, 12 травня 2011 00:33

Тетяна ВЕРШНЯК, канд. с.-г. наук, Сумський аграрний університет

Збільшення обсягів, якості і конкурентоспроможності м’ясної продукції вітчизняного виробництва є важливим завданням держави. Актуальність його продиктована не лише прагненням «підняти» власного виробника, а й низькою якістю м’яса, що імпортується, яке часто не відповідає нормативним показникам.
Це пов’язано з тим, що у сучасному тваринництві, попри заборону, широко застосовуються антибіотики -- не лише для лікування інфекційних захворювань, а й з метою профілактики інфекцій, а також як додатковий фактор росту. В зв’язку з цим у господарствах з’являються опортуністичні інфекції, які не піддаються лікуванню, причому не треба забувати, що ці патогени є загальними в патології людини і тварин.
Імпорт недоброякісних продуктів сільського господарства викликає необхідність різкого збільшення виробництва вітчизняних високоякісних та екологічно чистих продуктів харчування. Відповідно перед виробниками постають нові завдання щодо забезпечення стабільного росту продуктивності тварин і птиці, збереження та підтримки на необхідному рівні їх здоров’я, запобігання загибелі та передчасного вибракування.
Практика свідчить, що корми та їх інгредієнти не завжди відповідають паспортним даним. Часто вони мають відхилення за вмістом вітамінів, мікро- та макроелементів, солей важких металів, уражені різними мікроорганізмами. Останні є продуцентами токсинів, багато з яких виступають як імунодепресанти, у зв’язку з чим можлива поява епізоотій навіть при своєчасно проведеній специфічній профілактиці.
Сучасний ринок кормових домішок пропонує широкий вибір преміксів, котрі значно відрізняються як складом, так і ціною. Але дешеві премікси -- це програш в отриманні високої продуктивності тварин і прибутку підприємства. На світовому ринку вартість вітамінів і мінералів майже не відрізняється. Це вказує на те, що значне здешевлення преміксів відбувається за рахунок зменшення вмісту в них найбільш дорогих компонентів -- вітамінів А, Е. Або у таких продуктах використовують більш дешеві, нестабілізовані форми вітамінів, що неминуче веде до дисбалансу вітамінів і мікроелементів в організмі тварин та зниження продуктивності.
Якість комбікорму є визначальною для отримання високої продуктивності, але не варто забувати про існування критичних та стресових періодів при вирощуванні тварин, під час яких необхідно додатково застосовувати антистресові премікси, які допоможуть досягти біологічного балансу, від якого залежить як продуктивність тварин, так і підтримка здоров’я на належному рівні.
Організм кожної тварини завдяки своїм адаптаційним властивостям може переборювати різні стреси і благополучно з ними справляється, якщо сила стресу не дуже значна. У разі, якщо сила стресу велика, то це обов’язково призводить до зниження продуктивності, позначається на показниках відтворення, а часом стає причиною смерті. Адаптація до стресу в організмі відбувається за рахунок утворення додаткових елементів захисту, але для їх синтезу організму необхідно мати достатні запаси вихідного матеріалу. Такий матеріал тварини можуть споживати як із кормом (премікси, домішки), так і з водою. Використання високоефективних преміксів є найважливішим кроком у зниженні неблагополучного впливу різних стресів.
На ринку існує цілий ряд кормових домішок, які сприяють зниженню негативної дії стресів. Але не варто забувати той момент, що в умовах стресів вживання кормів, як правило, знижується, і різні домішки, які потрапляють з їжею, не виконують свою захисну функцію на достатньому для організму рівні. Тому введення антистресових препаратів з водою -- найшвидший та найбільш ефективний шлях зниження впливу стресів. У зв’язку з тим, що випоювання окремих препаратів не сприяє покращенню стану тварин, необхідно це робити комплексно і в оптимальних концентраціях.
Виходячи з етіології стресу в антистресовий набір повинні входити: осморегулятори, електроліти, вітаміни, мінерали, органічні кислоти і незамінні амінокислоти, антиоксиданти і гепатопротектори. Нині на нашому ринку існує водорозчинний премікс нового покоління Feed Food Magic Antistress Mix (Велика Британія), який добре зарекомендував себе у птахівництві в умовах температурного стресу, при контамінації кормів мікотоксинами, різних технологічних обробках поголів’я та обладнання, і крім того, має імуномоделюючу дію. Дуже важливим є той факт, що в цьому преміксі всі компоненти підібрані в таких концентраціях, які забезпечують синергічну дію, спрямовану на максимальний захист від стресу, шляхом уникнення окислювального стресу й стимуляції окремих ланок метаболізму.
Діапазон використання водорозчинного антистресового преміксу дуже широкий: це і захист від теплового стресу, підтримка поросят у період відлучення від свиноматки, під час перегрупувань тощо.
Для вивчення антистресової дії преміксу Feed Food Magic Antistress Mix та з’ясування ефективності його промислового застосування, а також з метою розробки і впровадження оптимальних схем його використання у фермерських господарствах були сформовані контрольні і піддослідні групи поросят у ПП «Слівкін» с. Люджа Тростянецького району Сумської області. Згодовування антистресового препарату разом із кормовими концентратами проводили протягом 60 діб.
Годували поросят кормовим концентратом UA0108-10 (виробництва ТОВ «ІНВЕК»), а також більш дешевими аналогами конкуруючих виробників. Також під час досліду досліджували біохімічні і гематологічні дані печінкових показників крові.
З цією метою було використано 136 поросят породи українська біла степова вагою 6,3-6,4 кг, з рівним співвідношенням свинок і кабанчиків, вік яких становив 26 діб на початок досліду. Ці тварини були розділені на 4 аналогічні групи (n = 34). До початку експерименту вони знаходилися зі свиноматками. Після відлучення поросят годували за різними раціонами згідно з рекомендаціями виробників. Впродовж 30 діб досліду раціони тварин усіх груп складалися з різних комбікормів (три дослідні групи), одну групу (контрольну) годували кормами, що раніше застосовували в господарстві.
На період досліду в комбікорм тварин групи № 1 вносили експериментальний премікс Feed Food Magic Antistress Mix (2 кг на 1 т корму) та кормовий концентрат UA0108-10 (виробництва ТОВ «ІНВЕК»); у комбікорм групи №2 -- лише кормовий концентрат UA0108-10, а в групу №3 вносили кормовий концентрат конкуруючого виробника. Четверта група була контрольною, і її годували за звичайним раціоном господарства з додаванням преміксу конкуруючого виробника №2. При відгодівлі тварин дотримувались технологічних схем та рекомендацій виробників. За період досліду за тваринами вели систематичний клінічний нагляд та контролювали середньодобовий приріст маси тіла.
Ефективність застосування кормових концентратів оцінювали за витратами корму та середньодобовим приростом поросят на кінець досліду.
Із результатів досліду (табл. 1) видно, що при використанні різних складів комбікормів найбільшу ефективність показав кормовий концентрат UA0108-10 із додаванням Feed Food Magic Antistress Mix у дослідній групі №1.
 
Таблиця 1. Показники відгодівлі поросят із застосуванням різних складів комбікормів
Основні
показники
Дослідна група №1 (КК на основі UA0108-10 з додаванням Feed Food Magic Antistress Mix)
Дослідна група №2
(КК на основі UA0108-10 )
Дослідна група №3
(конкурент №1)
Дослідна група №4 (раціон господарства -- конкурент №2)
Кількість поросят, гол.
34
34
34
34
Середня вага одного поросяти на початку досліду, кг
6,3 ± 0,250
6,4 ± 0,310
6,3 ± 0,290
6,3 ± 0,280
Загальна вага поросят у станках на початку досліду, кг
214,2 ± 5,33
217,6 ± 5,28
214,2 ± 4,96
214,2 ± 5,1
Витрати корму за весь період (30 діб) на 1 гол., кг
82,01 ± 3,5
83,02 ± 4,2
83,21 ± 4,8
151,86± 5,8
Витрати преміксу Feed Food Magic Antistress Mix, г
1530
-
-
-
Витрати на застосування антибіотиків з метою лікування або профілактики
-
-
106,62
126,54
Падіж, гол/кг
-
-
7
-
Збитки від падежу, грн
-
-
1500,00
-
Середня вага одного поросяти в кінці досліду, кг
17,1 ± 1,2
15,9 ± 0,76
13,6 ± 0,88
14,2 ± 1,1
Загальна вага поросят у станку в кінці досліду, кг
581,4 ± 9,6
540,6 ± 8,9
367,2 ± 9,5
482,80 ± 9,2
Середньодобовий приріст, гр
360 ± 15
316 ± 12
243 ± 17
263 ± 16
 
Визначали біохімічні і гематологічні дані печінкових показників крові (вміст загального білка, гемоглобіну, холестерину, глюкози, креатенину, сечовини, ШОЕ, кількості еритроцитів, лейкоцитів та стан лейкоцитарної формули). Для цього в кожній дослідній та контрольній групі поросят відібрали і помітили підгрупи з п’яти тварин, від яких до початку згодовування експериментального препарату, а також на 10, 20 та 30-ту добу з початку експерименту відбирали проби крові, в яких за допомогою напівавтоматичного аналізатора для клінічної біохімії Stat Fax 1904 Plus та набору реактивів фірми Human визначали перераховані показники.
За результатами досліджень виявлено, що при цих схемах годівлі кращі біохімічні та гематологічні показники проб крові спостерігалися у разі використання кормового концентрату UA0108-10 та преміксу Feed Food Magic Antistress Mix.
У дослідних групах №1, 2, 4 спостерігалися зміни у лейкоцитарній формулі, зниження гемоглобіну, а також підвищення РОЕ. Ці дані свідчать про те, що в організмі тварин відбувається токсичний процес та запальні явища.
Згідно з аналізом гематологічних показників тварин усіх груп кращі показники крові були у дослідній групі №3, якій згодовували кормовий концентрат UA0108-10 та додавали премікс Feed Food Magic Antistress Mix. Рівень креатиніну та холестерину в дослідних групах №1, 2 та контрольній групі №4 перебував вище нормативних показників, що є характерним для змішаних мікотоксикозів свиней. При використанні кормового концентрату UA0108-10 виробництва ТОВ «ІНВЕК» загальні біохімічні дані повертались до меж фізіологічної норми, що свідчить і про наявність у складі експериментального кормового концентрату адсорбентів та інактиваторів мікотоксинів.
Виходячи з проведеного експерименту, можна дійти таких висновків:
1. При застосуванні експериментального преміксу Feed Food Magic Antistress Mix разом із кормовим концентратом UA0108-10 спостерігаються найменші витрати корму при відгодівлі поросят за період досліду (30 діб) -- 82,1 кг (у дослідних групах №№ 2, 3, 4 -- 83,02 кг, 83,21 кг, 151,86 кг відповідно).
2. Середня вага одного поросяти в кінці досліду після використання кормового концентрату UA0108-10 разом із преміксом Feed Food Magic Antistress Mix має найкращі показники за період досліду (30 діб) -- 17,1 кг (у порівнянні в дослідних групах № 2, 3, 4 -- 15,9 кг, 13,6кг, 14,2 кг відповідно).
3. Сумісне використання експериментального преміксу Feed Food Magic Antistress Mix та кормового концентрату UA0108-10 дає найбільший середньодобовий приріст за період досліду (60 діб) -- 360 г (у порівнянні з дослідними групами № 2, 3, 4 -- 316 г, 243 г, 263 г відповідно), а також забезпечує кращі біохімічні та гематологічні показники проб крові поросят і чинить захисний вплив на організм тварин при ураженні кормів мікотоксинами.
Насамкінець хочу додати, що стреси в промисловому тваринництві відіграють важливу роль у зниженні продуктивності тварин будь-яких вікових категорій, що призводить до зайвих фінансових витрат та збільшення собівартості продукції. При боротьбі зі стресами неабияке значення має збалансоване годування та додаткове використання антистресових препаратів.

Використовуйте наш досвід у своїй роботі. Здорового вам поголів’я та гарних прибутків!

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.