Утримання нутрій

/ Сучасне тваринництво / Четвер, 02 червня 2011 17:35
Іван ВАКУЛЕНКО, доктор с.-г. наук, зав. лабораторії хутрового звірівництва та кролівництва
Інституту НААН України

Продовження. Початок у №10

При організації і створенні нутрієвої ферми необхідно враховувати біологічні особливості тварин.

 

Перш за все, нутрія -теплолюбива тваринка. При мінусових температурах навіть дорослі тварини обморожують хвости, кінцівки, мордочки, а новонароджені щенята можуть загинути навіть за температури +8°С. При утриманні взимку на відкритому повітрі жива маса нутрій значно знижується у порівнянні з літнім періодом. Однак клітки з гарно утепленими будиночками і без води для купання допомагають нутріям добре переносити помірні морози. Та при зниженні температури нижче -20°С тварини можуть загинути. Це треба враховувати особливо при будівництві ферми в центральних та північних регіонах України.

Приміщення може бути навіть без опалення, але необхідно передбачити такі конструктивні варіанти, як спорудження опалювальної печі з високим коефіцієнтом віддачі тепла через систему труб, віддушки, духовок. Піч потрібна для приготування каші, запарювання кормів. Одночасно нагрівається будівля. При зведенні такої ферми необхідно врахувати втрати тепла через підлогу, перекриття, стіни, вікна, двері тощо.

У цьому ж приміщенні відводиться місце для установлення кліток для дорослих нутрій племінного і хутрового молодняку. З метою економії площі підлоги краще планувати будівництво дво- або триярусних металевих кліток. Поряд оснащують комору для зберігання кормів (зерна, комбікорму, коренеплодів), інвентарю, нагрівання питної води, харчового столу, забою тварин. При достатній концентрації тварин у приміщенні температура не буде нижчою +5-7°С навіть без опалення.
 
Друга особливість нутрій - здатність легко перегризати дерев’яні конструкції кліток, пластик, м’який метал, тонкого діаметру металеву сітку, засоби виробництва. Це потрібно враховувати при виготовлені кліток.
 
І останнє, нутрії напівводяні тварини. Їхній волосяний покрив не пропускає воду, тому тварини постійно прагнуть до води.
 
Наразі у нутрієводстві практикується два способи утримання: з водою для купання і без неї. У великих нутрієвничих господарствах частіше застосовують другий спосіб, що значною мірою знижує витрати праці і коштів на їхнє утримання.
 
При безводному утриманні нутрій знижується вартість кліток, спрощується догляд за тваринами, зменшуються витрати кормів у зв’язку зі зниженням на 10-15% їх втрат, і при цьому не погіршується розмір і якість шкурок.
 
Водночас в індивідуальних та фермерських господарствах дотримуються дещо іншої системи утримання нутрій.
 
У зимовий період їх вирощують у холодних приміщеннях без води для купання, а влітку клітки оснащують басейнами. У такому разі тварин взимку можна не напувати, обмежуючись згодовуванням збільшених обсягів соковитих кормів, особливо коренеплодів. Однак при сухому типі годівлі звірів обов’язково напувають. Для дорослої тварини на добу необхідно 500 мл води, а при годівлі вологими сумішами потреба води вдвічі менша. Для напування краще використовувати воду чисту з криниці або водопроводу.
 
Для утримання нутрій застосовують клітки різних конструкцій, залежно від кліматичних та місцевих умов, від індивідуальних особливостей і досвіду нутрієвода, фінансових можливостей. Достатньо мати клітки двох типів: для маточного поголів’я і молодняку. Ремонтний молодняк влітку утримують на відкритому повітрі в клітках для хутрового молодняку, а взимку переносять у клітки для дорослих, що розміщуються у приміщенні.
 
Також потрібно враховувати необхідність вигулу тварин. Розміри вигулу коливаються від 1 до 3 м довжиною і 0,7-1,5 м шириною, висота сягає 0,8 м. Довжина басейну відповідає ширині вигулу, ширина становить 0,6-1,0 м і глибина - 0,5 м. Лаз із будиночка в басейн - 25х25; 20х20 см або 30х30 см.
 
У регіонах з помірним та холодним кліматом практикуються закриті приміщення, оснащені металевими клітками для дорослих нутрій і племінного молодняку, з вигулом, але без будиночка і басейну. Розміщують клітки так, щоб їх зручно було обслуговувати: між двома рядами кліток роблять проходи шириною 1,2-1,5 м. По цих проходах може пересуватися міні-техніка для роздавання кормів і збору гною. Кожний ярус клітки має піддон для збору фекалій, сечі і відходів корму.
 
Клітки-вигули для утримання самок і самців без басейну і підстилки споруджують у вигляді блоків, кожен з яких має по три секції розміром 70х50х45 см (висота). Ширина блока із трьох секцій становить 1,5 м. Кожна секція площею 0,35 м2 оснащена напувалкою, дверцятами з годівницею.
 
Мінімальна площа будиночка для утримання дорослої самиці або самця сягає 0,5 м2, вигулу - 1,2 м2. Розміри лазу в будиночку у дорослих звірів становлять 20х20 см, а при утриманні в такій клітці 6-8 голів молодняку, - 20х30 см. Вирощування нутрій у клітках меншого розміру негативно позначається на розмножуванні звірів, їх рості і розвитку. Найбільш раціонально будувати клітки для дорослих нутрій та племінного молодняку однієї конструкції. Це здешевлює і спрощує будівництво, поліпшує обслуговування тварин.
 
При встановленні кліток для основного стада необхідно визначити план парувань і щеніння, інтенсивність і сезонність їх використання. До основного стада слід додати 30-40% кліток для ремонтного молодняку на кожен рік.
 
Годівля 
Біологічні особливості нутрій відіграють важливу роль також і при організації годівлі. Нутрії, як і кролі, належать до травоїдних тварин і вживають ті ж самі корми: добре поїдають концентровану і високобілкову їжу, яка за поживністю раціону становить 80%, коренеплоди, харчові і городні відходи, траву, сіно, гілковий корм. У будь-яку пору року нутрія віддає перевагу молодим рослинам, що містять багато крохмалю і цукру та мало клітковини.
 
altКорми (сіно, гілки) з високим вмістом клітковини нутрії поїдають погано, тому вони можуть споживати їх не більш як 50% і зеленої трави від заданої добової норми. Отже, при великих обсягах грубих і об’ємних кормів нутрії об’їдають тільки найбільш смачні частини. Водночас вони охоче споживають плоди, кореневища, молоді пагони рогози, ірису, очерету, латаття, дуба, верби, тополі, берези, які вводять із сіном до 15% поживності раціону.
 
Влітку здебільшого споживають скошену траву, бадилля буряків і моркви, городні культури. Полюбляють кульбабу, конюшину, лободу, осот, пирій, щавель, подорожник. У годівлі нутрій зелені корми становлять до 30% енергетичної поживності раціону. Обсяг поїдання зелених кормів можна збільшити, виготовляючи пасти або дрібні нарізки із трави та змішуючи їх з високобілковими концентрованими кормами.
 
Проте на зелених та грубих кормах щенята погано ростуть, а дорослі звірі худнуть. Слід зазначити, що у нутрій не буває здуття шлунково-кишкового тракту від поїдання мокрої або росяної трави, особливо бобової. Здуття шлункового тракту може викликати згодовування злежаної (прілої) зеленої маси. Важливе правило в годівлі нутрій - використання чистих і свіжих кормів.
 
Взимку основним кормом є сіно. Можна згодовувати гілковий корм, трав’яне та хвойне борошно. Із соковитих кормів дають моркву, кормові напівцукрові та цукрові буряки, турнепс. У менших обсягах додають у раціон капусту, капустяний лист, огірки, кабачки, салат, гарбуз, шкурку кавунів. В осінньо-зимовий період ці корми займають 30% від поживності раціону або приблизно 300-500 г корму на дорослу нутрію на добу.
 
У день нутрія споживає до 250 г зернових кормів. Також можна давати зерно вівса, ячменю, пшениці, кукурудзи, проса, гороху та інших бобових. Зернобобові згодовують лише після їх проварювання, пропарювання або в крайньому випадку, замочування. Пророщування і замочування зерна злакових і бобових суттєво підвищує перетравність поживних речовин, звірі таке зерно їдять охоче. У деяких нутрієвих фермах зерно не лише піддають замочуванню і запарюванню перед згодовуванням, а й варять каші і навіть випікають спеціальний хліб, в який додають мінеральні та вітамінні компоненти. Такий тип годівлі особливо корисний для вагітних і лактуючих самиць. При годівлі кашами та хлібом значно знижуються втрати кормів (які становлять до 5%). Хліб складається із кукурудзяного (60-70), ячмінного борошна (25-30), жмиху і шроту (5-10), кухонної солі (1,0-1,5).
 
Водночас найбільш повнораціонним кормом для нутрій є комбікорми, збалансовані за всіма необхідними поживними речовинами. Рецептів комбікормів для усіх виробничих груп розроблено достатньо, і вони можуть бути виготовлені як на промислових комбікормових заводах, так і в особистих індивідуальних та фермерських кормоцехах.
 
Останнім часом набули широкого застосування у годівлі нутрій повнораціонні гранульовані комбікорми, у яких усі інгредієнти спресовані в гранули діаметром 3-4 мм і довжиною 5-8 мм, що позбавляє тварин вибирати окремі частки корму, як це буває при згодовуванні розсипних комбікормів. Перевага гранульованого корму в тому, що він краще зберігається, не розшаровується під час транспортування, таким чином з’являється можливість для механізації процесу виготовлення та роздавання кормів.
 
Слід пам’ятати, що при годівлі нутрій лише сухими комбікормами клітки повинні бути оснащені автонапувалками.
 
Ветеринарно-профілактичні заходи
Ветеринарно-санітарні заходи - невід’ємна частина технологічного процесу виробництва шкурок і м’яса нутрій. Основу цих заходів становить профілактика інфекційних та інвазійних захворювань тварин, а також захворювань, викликаних порушенням утримання й годівлі. Вся профілактична робота повинна бути спрямована на дотримання на фермі чіткого санітарного режиму, постійного контролю якості кормів і підтримання у приміщенні, де утримують нутрій, оптимального мікроклімату.
 
Початком такої профілактичної роботи є огородження ділянки ферми, спорудження прохідної з оснащеним дезбар’єром. Останній регулярно заправляють 2%-лужним формальдегідом, 2%-їдким натром, 5%-креоліном тощо. Взимку до цих розчинів додають 10-15% кухонної солі, щоб запобігти замерзанню дезкилимків.
 
Тварин хворих або тих, що загинули, відправляють у найближчу ветлікарню. За вказівкою лікаря хворих нутрій лікують, а тушки утилізують у спеціально відведеному місці. При підозрі на інфекційне захворювання або отруєння лікар ветеринарної медицини направляє матеріал на обстеження у спеціальну лабораторію. Заборонено розміщувати нутрій у клітки на місця тварин, які загинули без попереднього очищення і дезінфекції будиночків і вигулів. До незаразних захворювань, від яких потерпають нутрії, відносять хвороби органів дихання: пневмонія, плевропневмонія, ексудативний плеврит; та органів травлення (метеоризм, тимпанія).
 
Зустрічаються захворювання сечового міхура, сім’яників, обморожування кінцівок, хвоста, тепловий удар. Можливе також зараження кліщем (кліщ-железниця).
 
Серед інфекційних захворювань можна зазначити сальмонельоз (паратиф), пастерельоз (геморагічна сентицемія), колібактеріоз, лістеріоз, стригучий лишай, стрептококкоз, кокцидіоз, гельмінтози, фасціольоз та інші.
 
Під час утримання тварин, окрім контролю за якістю кормів і водою, необхідно слідкувати за справністю сітчастих вигулів, годівниць та іншого оснащення, щоб запобігти втечі тварин та їх травмуванню. Частіше у нутрій виникають проблеми з хвостами, лапами, з наступним запаленням та гнійними ранами.
 
На ферму завозять тварин лише з благополучних за інфекційними захворюваннями господарств, що підтверджується відповідним ветеринарним свідоцтвом. Доставлених нутрій протягом місяця утримують у карантинному приміщенні і спостерігають за ними.
 
Дезінфекцію у господарстві проводять згідно з графіком, складеним з урахуванням руху поголів’я. Особливу увагу приділяють дезінфекції у період санітарних розривів, коли клітки звільняються від однією партії тварин і готуються для інших.
 
Як правило, таку дезінфекцію проводять двічі на рік. Перед цим із кліток видаляють гній, залишки кормів, інвентар зволожують. Після цього все обмивається гарячою водою із додаванням дезінфікуючих засобів. Потім інвентар і клітки обробляють полум’ям паяльної або газової лампи та видаляють пух.
 
При необхідності ремонтують будиночки та обладнання. Заключну дезінфекцію здійснюють аерозольними способами та проводять санацію кліток і обладнання (2-денна витримка після дезінфекції). Один раз у місяць на фермі влаштовують санітарний день.
 
Нутрії характеризуються високою стійкістю до захворювань, але при порушенні режимів годівлі й утримання вони можуть захворіти і навіть загинути. Нутрієводи повинні постійно вести боротьбу з мишами, щурами, дикими птахами, які є основними розповсюджувачами інфекцій.
 
При своєчасному проведенні на належному рівні ветеринарно-профілактичних заходів, виявленню та лікуванні тварин, можна уникнути зазначених захворювань й одержувати високоякісну продукцію.

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.