agro business 160 160

Продуктивне використання дійного стада

/ Сучасне тваринництво / П'ятниця, 31 січня 2014 14:41
altМарія ЯРОШКОветеринарний лікар, магістр МВА
На рентабельність молочного виробництва безпосередній вплив здійснює тривалість продуктивного використання дійного поголів’я. Однак доволі часто корови вибувають зі стада раніше строку. При цьому причини прямо пов’язані з умовами, в яких тварини утримуються, у яких реалізуються їхні племінні та продуктивні якості. Рішення проблеми скорочення продуктивного використання дійного стада криється в узгодженості досягнення високої продуктивності корів зі збереженням їхнього здоров’я. На одне із перших місць для цього виходить організація повноцінної та збалансованої годівлі.

 

Головне - баланс
На практиці можна чітко побачити, як підвищення фізіологічних навантажень викликає зростання напруженості обмінних процесів, особливо у високопродуктивних тварин. В результаті будь-які відхилення від оптимального забезпечення необхідними поживними елементами провокує порушення обмінних процесів, які можуть набувати масового характеру по стаду і слугувати причинами втрати не тільки молока, а й вибраковування.
 
Сьогодні прийнято вважати, що рівень молочної продуктивності корів приблизно на 25 % визначається їхньою спадковістю і на 75 % умовами навколишнього середовища, важлива роль серед яких належить годівлі. На більшості молочних підприємств зараз застосовується переважно концентратний тип годівлі, який передбачає велику частку високопоживних комбікормів у складі раціону.
 
altДійсно, великий вміст енергії у раціоні є необхідним для досягнення високої молочної продуктивності. Однак не можна забувати про особливості травної системи жуйних, яка передбачає важливу роль передшлунків, зокрема рубця, у забезпеченні здоров’я тварин. При цьому основою рубцевого травлення є достатня кількість у раціоні об’ємистих кормів, багатих клітковиною. Оптимальний рівень клітковини у раціонах молочних корів залежить від їхньої продуктивності, фізіологічного стану та ряду інших факторів. У середньому вміст клітковини у сухій речовині раціону для високопродуктивних корів повинен становити близько 18–22 %. При цьому небажаним є як її нестача, так і надлишок. Зайва клітковина у раціоні зменшує перетравність і використання інших поживних елементів, а зниження перетравності органічної речовини кормів на 1 %, за підрахунками вчених, викликає втрати енергії, що дорівнюють поживності 1 кг зерна. Через це у раціонах високопродуктивних корів не бажано мати багато кормових засобів із високим вмістом клітковини і низьким рівнем усіх інших поживних речовин, таких як солома та сіно пізніх строків заготівлі. Оптимальний вміст клітковини розраховується з урахуванням потреб у ній для відповідної роботи передшлунків та утворення летючих жирних кислот - своєрідних джерел енергії.
 
Окрім енергії, для досягнення високої молочної продуктивності велике значення має забезпечення корів перетравним протеїном. Різні види білків в організмі виконують різноманітні функції. Серед них пластична, імунна, енергетична, регуляторна та інші. При тривалому дефіциті білку в раціоні знижується перетравність інших поживних речовин корму, падає молочність, уповільнюється ріст та процеси відновлення, затримується і порушується розвиток статевої системи. Надлишок білку у кормах також є небажаним. При перегодовуванні білковими компонентами, особливо на фоні дефіциту вуглеводів та мінеральних речовин, значно порушуються процеси перетворення клітковини під впливом мікроорганізмів рубця. Порушується баланс летких жирних кислот. При відповідному травленні розподіл летких жирних кислот виглядає наступним чином: близько 65 % припадає на оцтову, до 20 % - на пропіонову та до 15 % - на масляну.
 
При надмірному споживанні білкових компонентів корму в кілька разів зростає вміст масляної і значно знижується рівень пропіонової кислот. У таких умовах рубцеве травлення суттєво порушується та спостерігається загибель корисних мікроорганізмів. А окрім того, що зайвий протеїн у складі раціонів погано впливає на здоров’я корів, він також значно здорощує годівлю і є економічно недоцільним. Вміст сирого протеїну в об’ємистих кормах високої якості повинен сягати 14–17 % на 1 кг сухої речовини. Оптимальним також вважають вуглеводно-білкове співвідношення на рівні 1–1,5:1, а на одну кормову одиницю раціону повинно припадати майже 100–120 г перетравного протеїну. В свою чергу, легкоперетравні вуглеводи - цукри та крохмаль - є не тільки самими легко доступними джерелами енергії, а й необхідні для життєдіяльності мікрофлори передшлунків, так само як і клітковина. Робота рубця при цьому забезпечує перетравлення до 70–85 % сухої речовини корму з синтезом повноцінного бактеріального білка та утворенням летких жирних кислот.
 
Вуглеводи також необхідні для утворення глікогену, який відкладається у печінці та плаценті. У високопродуктивних корів співвідношення між крохмалем та цукром у складі кормових компонентів має зростати з 1,1 до 1,3. Багато цукру міститься у коренеплодах, високоякісному злаковому сіні, картоплі та концентрованих добавках. Нестача легко ферментуючих вуглеводів у раціоні веде до порушення роботи передшлунків, розвитку ацидозу та порушення травлення. Таким чином, баланс поживних речовин повинен бути суворо виваженим, бо як нестача, так і надлишок завжди ведуть до проблем із травленням.
 
Корми визначають характеристики молока
Від кормів, які входять до складу раціону для молочної худоби, залежить не тільки кількість, а й склад молока, його смакові якості та властивості. Так, наприклад, для тимчасового підвищення жирності молока на 0,2–0,4 % до складу раціону можна додавати різні макухи: соняшникову, лляну тощо. Однак при згодовуванні макової чи конопляної макух жирність молока навіть знижується. Такий різний вплив кормів різного походження пояснюється кількістю, складом та властивостями рослинних олій, які в них містяться.
 
altЙдеться передусім про так звані захищені жири, які кращим чином можуть задовольняти потреби корів у енергії та не здійснювати негативного впливу на перетравлення клітковини і життєдіяльність рубцевих мікроорганізмів. Окрім певного виду макухи, до кормів, які позитивно впливають на склад молока, відносяться високоякісне сіно і зелена маса різнотрав’я та бобових культур. Ці корми містять багато каротину і вітамінів, зокрема вітаміну А, які дуже добре впливають на молочну продуктивність. Однак не всі зелені корми можна включати до раціонів дійного стада без обмежень. Наприклад, велика частка гички коренеплодів чи брукви змінює смакові якості молока, надаючи йому неприємного гіркуватого присмаку.
 
Склад і якість молока також суттєво погіршуються при згодовуванні недоброякісних кормів: пліснявих чи запрілих. Від такого корму також страждає вся система травлення, а до організму корови поступають небажані токсини. Недоброякісний корм перешкоджає відповідному рубцевому травленню, тож на фоні недоотримання поживних елементів корови страждають від розладів обміну речовин і порушення роботи передшлунків. Велика частка кислих кормів та надлишок побічних продуктів переробки, таких як барда, пивна драбина та кислий жом змінюють фізичні якості молока. В результаті воно не може використовуватися для приготування якісних сирів через утворення дряблого згустку. Випасання тварин на закисленних низинних пасовищах також приховує у собі цю небезпеку.
 

Також читайте: Організація годівлі

 


 
Хоча зелені корми і вважають добрим молокогінним засобом, однак при переведенні корів навесні на випас необхідно робити це поступово і дуже обережно. На ранніх періодах вегетації у зеленій масі міститься мало клітковини (часто до 12 %), через що її загальний вміст у раціоні може бути недостатнім. Це порушує проходження процесів травлення у рубці, особливо щодо пригнічення утворення оцтової кислоти, через що молочного жиру формується недостатньо і жирність молока різко падає. Для попередження цього перепаду до раціону корів на випасі на молодій зеленій траві необхідно додавати 1,5–2 кг високоякісного сіна, яке доповнить нестачу клітковини, а зміну раціону завжди проводити поступово. Повільне введення до раціону будь-якого кормового компоненту є кращим способом попередження розладів травлення та запорукою поступового пристосування як самої травної системи, так і мікрофлори до нового поживного субстрату.
 
Помилки недопустимі
При недостатній чи незбалансованій годівлі молочна продуктивність корів може падати на 25–50 %. Доволі часто рівень молочної продуктивності обмежується не тільки нестачею кормів, а й відсутністю підготовки їх до згодовування та неправильною організацією самої годівлі. Дуже небезпечними можуть бути помилки у годівлі наприкінці сухостійного періоду та на початку лактації.
 
Саме від достатності і повноцінності кормів у сухостійний період багато в чому залежить подальша молочна продуктивність корови. У цей час до складання раціону висуваються найжорсткіші вимоги, як, щодо якості кормових засобів та збалансованості. Це пояснюється тим, що за сухостійний період корова має прийти у відповідну кондицію, щоб не мати проблем під час отелення і для високої молочної продуктивності протягом наступної лактації.
 
altЧасто, особливо для високопродуктивних тварин, коровам важко споживати достатню кількість корму для високої молочної продуктивності на її початку. Об’єм кормів, які тварина може з’їсти за добу, є обмеженим, тож раціони в цей період повинні бути високоенергетичними і в той самий час забезпечувати достатню кількість клітковини та інших компонентів для роботи рубця. Якщо корови не отримують з кормами достатню кількість поживних речовин та енергії, то для компенсації починають використовувати запаси власного тіла. Цей процес запускає розвиток багатьох інших патологічних станів, до яких відносяться кетоз, утворення «жирної печінки» та інші.
 
При значному схудненні на початку лактації тварини не встигають достатньо відновитися до наступного запліднення, через що порушується їхня статева функція. Поряд із цим спостерігається дисбаланс в обміні речовин. До того ж, слід пам’ятати, що годівля у сухостійний період відбивається на розвитку вим’я. За останні кілька місяців тільності має пройти процес відновлення епітеліальних клітин та залозистої тканини. Через недостатню годівлю розвиток та відновлення вимені значно уповільнюються, що негативно позначується на подальшій лактації, особливо у нетелів. Ці фактори нашаровуються один на інший і можуть в майбутньому слугувати причинами вибракування худоби.
 
Із розрахунку на 100 кг живої ваги коровам протягом сухо-стійного періоду потрібно споживати 2,2–2,4 кг сухої речовини корму. До того ж, залежно від запланованої молочної продуктивності, концентрація обмінної енергії у цій сухій речовині може збільшуватися з 8,5 до 11,0 МДж і більше. Також тільні корови мають високу потребу у протеїні. Він використовується перш за все на розвиток плоду, який у цей час на 70 % складається із білка. Великого значення набуває амінокислотний склад білків корму. Нестача протеїну у раціоні тільних корів призводить до дистрофії та зниження життєздатності новонароджених телят, подовження сервіс-періоду у корів та низької молочної продуктивності.
 
Відповідно роль годівлі для отримання від дійного стада високої молочної продуктивності важко переоцінити. Шляхом правильного складання і балансування раціонів з урахуванням віку, фізіологічного стану і очікуваної продуктивності корів можна не тільки допомагати тваринам і повною мірою реалізувати їхній генетичний потенціал, а й зберегти на довгий час їхнє здоров’я і відтворювальну здатність. Це дозволить мати кращий загальний економічний результат по стаду завдяки високій молочності та подовженню періоду продуктивного використання тварин.

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.