Організація пункту штучного осіменіння

/ Сучасне тваринництво / Середа, 09 липня 2014 12:53
М. В. ЦЕРЕНЮКаспірант Лабораторія селекційно-технологічних досліджень у свинарстві
Інституту тваринництва НААН, м. Харків
У сучасних умовах розвитку свинарства штучне осіменіння стало основним технологічним засобом відтворення тварин. З використанням сучасних методів та приборів штучне осіменіння — методика, що забезпечує більший прибуток та веде ферму до процвітання.

 

Збір матеріалу
Нині розроблено та апробовано значну кількість методичних підходів, що сприяють підвищенню ефективності штучного осіменіння. Разом з тим, налагодження штучного осіменіння у господарстві слід розпочинати з організації пункту штучного осіменіння (ПШО). Зазвичай його розміщують у тому ж приміщенні, де знаходяться кнури-виробники. Пункт штучного осіменіння повинен включати манеж для взяття сперми кнурів і лабораторію для оцінки, розбавлення та зберігання спермопродукції. Як манеж, так і лабораторія мають відповідати цілому ряду вимог.
 
altОбладнання манежу для взяття сперми кнурів менш складне, разом з тим, також є певні вимоги. Так, приміщення, в якому розміщений манеж, повинно бути обладнаним вентиляційною системою, а конструкція станка — забезпечувати можливість легкості та швидкості евакуювання персоналу в разі агресивної поведінки кнура. Також необхідно враховувати, що манеж слугує не лише для взяття сперми від кнурів, а й для привчання молодих кнурців до садки на чучело.
 
Саме чучело (або фантом) зазвичай розміщується в центрі станка. Виготовляється ж воно з міцного некорозивного матеріалу, який можна легко мити та дезінфікувати. Основною відмінністю між різноманітними варіантами виконання фантомів є їх призначення для взяття сперми двома методами — мануальним та на штучну вагіну. Останніми роками в господарствах України частіше впроваджуються системи штучного осіменіння з мануальним взяттям сперми кнурів, що пов’язано зі спрощеністю методу. Таким чином, частіше встановлюють саме фантоми для мануального взяття сперми кнурів.
 
Слід враховувати, що кнури відрізняються за промірами будови тіла, залежно від віку, породної належності та індивідуальних особливостей — отже, кращими є фантоми, де можна легко змінювати висоту та розташування упорів для передніх кінцівок. Також фантоми можуть бути виготовлені з дерев’яних конструкцій згідно із загальною схемою, що наведена у чинній інструкції зі штучного осіменіння свиней. Однак такий варіант чучел не є практичним, адже ускладнює повноцінну дезінфекцію.
 
Під час садки на фантом кнурам слід забезпечити стійку опору. Це забезпечується за рахунок різноманітних гумових килимків, що запобігають сковзанню задніх кінцівок кнура по підлозі під час садки.
 
Забір сперми кнурів при мануальному взятті проводиться у термоізольований посуд, нагрітий до температури 35–36?С, з розміщеним у ньому одноразовим фільтром або пакетом для сперми.
 
Закінчується процес взяття сперми кнурів ретельним очищенням манежу з метою запобігання розповсюдження індивідуальної мікрофлори окремого кнура на все поголів’я кнурів.
 
Лабораторія
Особливої уваги слід приділяти саме лабораторії для штучного осіменіння. Її необхідно розміщувати у світлій і теплій кімнаті площею не менше 6 м2. У той же час, в літній період температура в лабораторії не повинна суттєво зростати. В середньому у приміщенні лабораторії температура повинна бути в межах +18–19?С. Приміщення лабораторії (бажано й манеж для взяття сперми кнурів) повинне бути обладнане бактерицидними кварцовими електричними лампами для стерилізації повітря та поверхонь обладнання. Перед входом у лабораторію встановлюють дезкилимок, який заповнюють сухою тирсою і щоденно зволожують 1 %-м розчином соди каустичної або іншими дезінфікуючими засобами. Саме ж приміщення і територію біля нього утримують в чистоті. Для цього використовують або спеціальні засоби, або ж розчин кальцинованої соди, яким миють забруднені місця на стінах та підлозі у лабораторії.
 
Для обробки поверхонь столів, стільців, шаф застосовують 2–3 % розчин харчової соди двовуглекислої або 0,02 % розчин фурациліну (1:5000). Витратні матеріали та засоби для підтримання чистоти в лабораторії зберігають окремо, що пов’язано з необхідністю зменшення ризиків занесення ззовні небажаної мікрофлори. При вході в лабораторію також бажано розміщувати поліетиленові завіси, що запобігають потраплянню комах у приміщення. Вікна ж повинні бути обов’язково обладнані протимоскитними сітками. Якщо приміщення лабораторії розміщене поряд із манежем, в суміжній між ними стіні обладнується вікно для зменшення контакту свіжоотриманої сперми з зовнішнім середовищем та прискорення її надходження у лабораторію.
 
Робоче місце в лабораторії повинне бути мебльоване в достатній кількості та має складатись із робочого стола, поворотного стільця, мийки й шафи для зберігання обладнання, інструментів та реактивів.
 
Лабораторію укомплектовують необхідними приладами, інструментами та реактивами для оцінки, розбавлення і зберігання спермопродукції. Перелік парку приладів залежить від фінансових можливостей господарства, методу взяття сперми та ін. Разом з тим, ряд приладів є обов’язковим для забезпечення основних технологічних процесів з оцінки, розбавлення та зберігання спермопродукції. Серед такого обладнання: мікроскоп для оцінки сперми, дистилятор для отримання дистильованої води з подальшим її використанням для приготування розбавників, газова або електрична плита з водяною банею для підігрівання розчинів, ваги (бажано електронні) для зважування як спермопродукції, так і приготування розбавників, термобокс для зберігання сперми та ін.
 
Якісна оцінка
Оцінка свіжоотриманої сперми починається із визначення об’єму еякуляту методом зважування на електронних терезах із допустимою похибкою вимірювання 1–2 г. Принципових розбіжностей при використанні терезів різних виробників немає. Концентрацію сперми можна визначати різними способами. Найбільш простий — це використання фотометрів. Цей спосіб потребує додаткових витрат для оснащення лабораторії фотометрами, однак сприяє суттєвій економії витрат праці, часу та потребує незначної кількості сперми для проведення оцінки.
 
Альтернативою фотометричній оцінці є мікроскопічний метод, що оснований на використанні лічильних камер Тома, Тюрка, Бюргера або Горяєва. Цей метод є найбільш точним, але й, відповідно, потребує більших витрат часу. Його можна використовувати для контролю вимірів електрофотоколориметра або на невеликих фермах, де витрати на придбання фотометру будуть недоцільними.
 
Окрім концентрації сперматозоїдів, визначається також рухливість сперміїв. Ця процедура також як і визначення концентрації сперміїв проводиться у лічильних камерах, за допомогою мікроскопа. Асортимент мікроскопів на ринку обладнання достатньо широкий. Між собою мікроскопи, що пропонуються для оцінки якості спермопродукції відрізняються як основними характеристиками, так і комплектацією. Бажано, щоб мікроскоп відзначався такими характеристиками, як наявність термостатичного столику, фазово-контрастного пристрою та двох окулярів (бінокулярні мікроскопи). Разом з тим, простіші мікроскопи також дозволяють проводити оцінку спермопродукції, однак при цьому може зменшуватись точність оцінки та ускладнюватись праця лаборанту.
 
Після проведення оцінки сперми її розбавляють за допомогою спеціальних синтетичних розбавників. Для їх виготовлення використовується стерильна, позбавлена мінеральних і органічних домішок дистильована вода. Етап підготування води дуже відповідальний, на якому не варто економити, адже від якості води безпосередньо залежать характеристики розбавників і, відповідно, розбавленої сперми кнурів. Залежно від місцевих характеристик та рекомендацій профільних служб, можуть бути застосовані різні методи очистки та демінералізації води. Основними з них є іонообмінна фільтрація, метод зворотного осмосу, ультрафіолетове опромінення та ін. В подальшому вода дистилюється за допомогою дистиляторів. Їх різні моделі представлені у достатній кількості на ринку обладнання. Також може використовуватись і покупна підготовлена вода, однак у цьому разі слід приділяти увагу посуду, в якому вона зберігається.
 
Підготовка спермопродукції
На основі підготовленої води виготовляють розбавники сперми кнурів з використанням підготовлених сумішей різних виробників. Альтернативою може бути приготування сумішей у лабораторії, власними силами — за рецептами, приведеними в чинній інструкції зі штучного осіменіння з наявних компонентів. На ринку готових сумішей представлені розчинники з різним терміном зберігання (від 3-х до 14-ти діб) з додаванням або без антибіотиків.
 
altДля підтримання температури (з метою запобігання термічного шоку) середовища для розбавлення сперми кнурів можна використовувати спеціальні температурні сосуди, в яких розбавник розводиться та підігрівається до необхідної температури. За невеликих обсягів виробництва можуть бути використані хімічні стакани з магнітними мішалками, які мають підігрівальний столик. Також можуть бути використані водяні бані. Після підігрівання розбавник змішують зі спермою у розрахованому співвідношенні та розливають в індивідуальну упаковку, конструкція якої різниться, однак основні параметри є однаковими — об’єм достатній для осіменіння свиноматки. Основною відмінністю є використання приладів для фасування сперми. Вони можуть бути автоматичними, напівавтоматичними, ручними. Автоматичні прилади доцільно використовувати за великих об’ємів виробництва. Напівавтоматичні та ручні є більш доцільними на середніх і малих підприємствах.
 
Більша частина спермопродукції частіше за все використовується не у той самий день, коли виготовлена. Для зберігання та транспортування фасованої спермопродукції використовують стаціонарні термобокси (шафи-термостати) та переносні контейнери-тремостати різних об’ємів, що забезпечують підтримання постійної температури на рівні 16–17 ?С.
 
На сьогодні також може використовуватись і обладнання для заморожування/відтаювання сперми кнурів. Однак у переважній більшості випадків його застосування не є доцільним, адже, окрім значної вартості обладнання, того, що якість замороженої сперми гірша за звичайно розбавлену, свинарство порівняно зі скотарством, де переважно використовується заморожена сперма, має свої особливості.
 
Процес
Штучне осіменіння свиноматок проводиться в індивідуальних станках за допомогою спеціальних катетерів, у яких на вільному місці є розширення, що фіксуються у шийці матки. Традиційні вітчизняні прибори для штучного осіменіння (ПОС-5) на сьогодні використовуються все рідше. Причиною цього є невідповідність оливи прибору особливостям будови статевого апарату свиноматок — ПОС-5 не здійснює герметичну фіксацію у шийці матки свині, внаслідок чого відбувається витікання сперми. Більшість сучасних катетерів для штучного осіменіння свиней мають більшу в діаметрі оливу, виготовлену з м’якого і пружного матеріалу, що забезпечує необхідну фіксацію. Також є катетери зі спіральним наконечником, що повторює штопороподібну форму. Найчастіше використовуються одноразові катетери, однак на ринку присутні й багаторазові варіанти, для яких є спеціальні стерилізатори.
 
Поряд зі стандартними катетерами, що відрізняються формою і розміром оливи та матеріалом, з якої вона виготовлена, є катетери, що забезпечують внутрішньоматкове осіменіння. У такому випадку за основу взятий звичайний катетер для внутріцервікального осіменіння, що виконує функцію фіксації у шийці матки свині та зовнішньої оболонки. Всередині цього катетера розміщена тонша трубка, яка виходить за межі наконечника зовнішнього катетера, досягаючи тіла матки, де і проходить вливання сперми. Не зважаючи на те, що фізіологічно такі катетери мають переваги над звичайними, їх використання потребує додаткових навичок.
 
Також для стимулювання свиноматок під час осіменіння використовують різноманітні прилади, стимулятори та рефлексатори, що спрощують працю операторів та сприяють підвищенню ефективності осіменіння свиноматок.
 
Починаючи з 18 по 28 день після осіменіння є можливість використовувати інструментальні методи діагностики поросності. Найбільшу популярність на сьогодні набули ультразвукові сканери. Як правило, це портативні прибори з рідкокристалічним екраном, оснащеним секторним датчиком. Також є спрощені більш дешеві прибори, що не обладнані екраном, однак мають звукові сигналізатори.
 
Отже, зараз ринок технологічного обладнання представлений різними варіантами приладів та матеріалів, що дозволяють проводити впровадження системи штучного осіменіння у господарствах різного рівня оснащення та потужності. Впровадження штучного осіменіння як більш прогресивного та економічно вигідного способу відтворення стада в подальшому буде відображатись на економічній ефективності як окремих підприємств, так і галузі свинарства в Україні в цілому.

 

 16 квітня 2024
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.