Сучасна інноваційна молочна ферма: з чого стартувати?

/ Сучасне тваринництво / Понеділок, 21 березня 2016 15:08
Олексій ОРЛОВкеруючий аграрним бізнесом,
Eagleson.Farm, Київ, канд. с.-г. наук
Кожен фермер, агропромисловець або інвестор, який планує розвивати тваринництво, замислюється, яким чином побудувати ферму так, щоб вона була конкурентоспроможною не тільки зараз, але і в майбутньому? Нині, коли ми рухаємося по шляху інтеграції в Євросоюз, питання про конкурентоспроможність особливо актуальне. Позаяк якщо торговельні та економічні бар’єри будуть ліквідовані, відразу виникне велика конкуренція з європейськими фермерами, які краще організовані і рівень технічного оснащення у них вищий. Як витримати всі гігієнічні та ветеринарні вимоги, аби сертифікувати свій тваринницький бізнес, для того щоб можна було продавати свою продукцію в ЄС і конкурувати на світових ринках? Яка технологія сучасного молочного тваринництва? Як знизити собівартість виробництва молока? Ми пропонуємо серію статей, які допоможуть Вам отримати відповіді на ці питання.

 

Розраховувати на себе
Кожен фермер, який планує збільшити прибутковість свого тваринницького бізнесу, замислюється над питаннями: як це можна зробити?
 
Є чинники, на які складно вплинути, наприклад, недолік і дорожнеча банківського фінансування і повна відсутність державної підтримки. Навіть в Колумбії вартість банківського кредиту в національній валюті — не більше 8% річних. У нас банки декларують 50%, але реально нічого не дають. У такому випадку банківські структури, хто не може дати кредит міцній агрофірмі, і міністерство сільського господарства, яке не може виділити фінансової підтримки фермерам, — стають абсолютно непотрібними. У цьому випадку потрібно розраховувати на власні ресурси і починати з малого, поступово розширюючи бізнес.
 
Наприклад, якщо ви хочете побудувати ферму на 2000 молочних корів, можна почати з 200 корів і, успішно ведучи бізнес, поступово розширюватися. Спочатку потрібно розуміти, що молочний бізнес потрібно будувати правильно, не роблячи помилок і виробляючи молоко з найменшою собівартістю.
 
І вчитися на прикладі тієї ж самої Польщі, фермери якої зіткнулися зі схожими проблемами, коли входили до Євросоюзу. Тоді у Польщі була деградація економіки і сільського господарства, а в магазинах — порожньо. Багато фермерів розорилися. Були перебої з поставками електроенергії та тепла. Все, як у нас. Але через кілька років ситуація змінилася на краще. Ті польські фермери, які зуміли пережити цей важкий період, надалі створили такий тваринницький бізнес, який зміг успішно конкурувати із західноєвропейським. Наприклад, з свинарства. Тоді, польська свинина відмінної якості призвела до загрози банкрутства багатьох німецьких і датських фермерів, що займаються свинарством. Але проблема була вирішена — датські та німецькі фермери об’єдналися для створення сучасних конкурентоспроможних тваринницьких ферм і змогли витримати конкуренцію з польськими фермерами.
 
До такого повороту подій повинні бути готові і ми — планувати такий бізнес, який був би конкурентним не тільки на внутрішньому ринку, але й на світових. Хто не враховуватиме сучасні світові тенденції, не буде конкурентоспроможним і не витримає конкуренції у разі входження до Євросоюзу. Далі ми розглянемо, що потрібно робити, аби успішно розвивати молочний бізнес.
 
Збут продукції і огляд ринку
Будь-який бізнес потрібно починати з розрахунку ринку. Необхідно ретельно промоніторити ціну на молоко, подумати, хто буде споживачем продукції, які будуть витрати, чи є взагалі потреба в молоці в таких кількостях, хто конкуренти тощо. Якщо ви зможете продати все вироблене молоко за хорошою ціною, наприклад, наявний договір про наміри закупівлі молока з найближчим молокозаводом, то можна розпочинати бізнес.

Також основна стаття витрат у виробництві молока — витрати на корми. Тому потрібна земля для виробництва кормових культур (кукурудза на силос, люцерна, кормові трави і т. д.).
 
Якщо маркетингові дослідження показують, що молоко виробляти буде вигідно, і ви прийняли рішення про створення молочної ферми, то потрібно подумати про ретельне бізнес-планування і моделювання (візуалізацію) бізнесу.
 
Також необхідно дуже ретельно порахувати фінансування, бо часто спостерігається недооцінка суми необхідних інвестицій.
 
У результаті неправильних розрахунків будують, наприклад, не цілу ферму, а пів-ферми, а на інше грошей не вистачає... Правильно оцінюйте всі свої фінансові ресурси, і те, що ви зможете зробити на ці кошти.
 
Планування бізнесу,
моделювання та візуалізація
При плануванні бізнесу потрібно враховувати багато факторів, про які ми поговоримо нижче. Також доцільно провести економічні розрахунки, скласти бізнес-план, фінансовий план, графік руху грошових коштів, підшукати партнерів з різних напрямів — проектування, техніка, будівництво, генетика тощо. Але головне при старті проекту — це персонал. Від хороших фахівців залежатиме успішний старт проекту і його реалізація.
 
Після складання бізнес-плану слід візуалізувати бізнес — створити невелику тривимірну модель ферми в натурі. Цю модель потрібно показати постачальникам обладнання, техніки, будівельникам. Це дозволить уникнути помилок і порушень у подальшому, оскільки буде зрозуміло, що і як функціонуватиме, де і як буде розміщено обладнання. Це дозволить зрозуміти багато деталей, які на паперовому плані важко зробити.
 
Оптимальний розмір молочної ферми
У Китаї будують зараз ферми на 20000 дійних корів. У радянські часи теж будували ферми на 10000 голів. Часто це закінчувалося загибеллю всього поголів’я від ящуру або банальним розвалом через труднощі управління і дорогу логістику кормів.
 
Чим більша чисельність поголів’я в одному місці, тим вищі ризики в разі виникнення будь-яких захворювань. Якщо у вас 1000 корів розкидано по різних фермах, то буде дуже складно управляти таким бізнесом. Так що тут потрібно знайти свою золоту середину.
 
У Північній Америці в сучасних умовах оптимальним розміром ферми вважається ферма від 2000-2500 тис. дійних корів. У країнах ЄС хорошим розміром ферми вважається молочна ферма в 300-500 дійних корів. Але багато фермерів тримають 50-120 корів і мають непогану рентабельність виробництва.
 
Тому можна починати із невеликої кількості корів та мати хороші результати діяльності. Надалі можна і збільшити чисельність поголів’я високопродуктивних молочних корів.
 
Також майте на увазі, що потрібні потужності для утримання молодняку і всього шлейфу. Адже від гарного утримання телят залежить їх майбутня продуктивність.
 
Основі економічні параметри ферми у 500 дійних корів:
 
  • чисельність дійного стада, шт. — 510;
  • кількість працівників, осіб — не більше 20;
  • надій на 1 корову; л/рік — 9000-10500;
  • обсяги виробництва молока, тис. т/рік — більше 450.
 
Географічне положення
Географічне положення нової ферми відіграє велику роль в ефективності такого бізнесу. При цьому ферму можна будувати в різних місцях, але навіть при розташуванні в одному місці витрати на будівництво, експлуатацію і реалізацію продукції можуть бути зовсім різними. Помилки, допущені на цьому етапі проектування бізнесу, виправити потім буде неможливо. Завжди потрібно проводити якомога точніші розрахунки.
 
Основні параметри, на які варто звернути увагу:
 
  • близькість ринків збуту молока;
  • кліматична зона, кількість опадів — чи є необхідність в організації системи зрошення;
  • якість грунтів;
  • наявність води та її якість;
  • інфраструктура — під’їзні шляхи, електрика тощо;
  • можливість вирощування основних культур: кукурудзи, кормових трав та люцерни, сої, зернових;
  • наявність захворювань корів на цій території у минулому і тепер;
  • доступність кормів і відстань транспортування кормів (як далеко розташовані поля або пасовища);
  • близькість великих міст;
  • наявність трудових ресурсів, логістика персоналу від найближчого міста;
  • доступність основних будівельних матеріалів;
  • особливості самої ділянки під будівництво ферми тощо.
 
У наступній статті ми розглянемо основні складові організації та функціонування прибуткового молочного бізнесу.

 

 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.