agro business 160 160

Сучасна молочна ферма: з чого почати?

/ Сучасне тваринництво / Середа, 13 квітня 2016 13:16
Олексій ОРЛОВкеруючий аграрним бізнесом,
Eagleson.Farm, Київ, канд. с.-г. наук
У продовження теми створення сучасної інноваційної та високоприбуткової ферми, яку ми розпочали у минулому номері, пропонуємо наступну частину статті.

 

 

 

Реконструкція 
або будівництво нової ферми?
Більшість нових молочних комплексів створюються на територіях старих колгоспів. Зазвичай будівлі старих ферм у такому занедбаному стані (мал. 1), що реставрувати абсолютно всі старі приміщення немає сенсу.
 
З наявних приміщень і майданчиків слід вибрати те, що підходить. Бажано запросити для цього хороших експертів. Тим більше, що старі приміщення абсолютно не підходять під сучасні технологічні та проти­епідеміологічні стандарти.
 
Сучасна ферма — це не зовсім те, що було раніше. Сучасна молочна ферма — це високотехнологічне виробництво, більше схоже на виробниче підприємство (мал. 2), а не на ферму в нашому традиційному розумінні.
 
І ще такий приклад: якщо реконструювати стару ферму й експлуатувати її після реконструкції, то не завжди можна буде дотримати створення комфортних умов для корів — освітлення, гігієна і т.д. Все буде обмежуватися конструктивними особливостями старої ферми. На такій фермі корови даватимуть менше прибутку.
 
Тому тільки деякі старі корівники можна використовувати. Приміщення під утримання основного дійного стада потрібно будувати нові (мал. 2).
 
Реконструювати стару ферму або переробляти що-небудь у старих приміщеннях завжди складно — після реконструкції сучасна техніка (навантажувачі, трактори, кормороздавачі можуть не пройти в старі приміщення або обладнання (доїльне обладнання, вентилятори і т.д.) не підійде під розміри старих ферм.
 
Всі, хто «зв’язувався» із реконструкцією старих будівель, знає, що реконструювати часто буває складніше і дорожче, аніж збудувати нове. Адже зазвичай будівництво нової будівлі під ферму обходиться лише на 20-25% дорожче, ніж реконструкція старої ферми. А іноді й дешевше.
 
І ще один момент — у разі входження України в ЄС, ви не зможете сертифікувати стару ферму за міжнародними стандартами. Це теж важливо.
 
Сучасна генетика — 
це запорука успіху. Підбір порід
Поголів’я закуповується за кордоном. Зазвичай використовують одну з трьох основних порід: голштинська (мал. 3), швіцька (мал. 4, ліворуч), симентальська (мал. 4, праворуч). Чим вища концентрація чистопорідного поголів’я дійного стада, тим краща якість молока, вищі надої і загальний обсяг виробництва молока.
 
Середньорічний урожай сухої речовини, білка і жиру буде вищим у голштинської породи, на другому місці — у швіцької, на третьому — симентальської. Бичків усіх трьох порід можна відгодовувати або випасати на пасовищах для продажу на м’ясо. Симентальські бички набирають вагу найкраще. Але симентали не відрізняються високою молочною продуктивністю, хоча і хворіють менше, ніж голштини. Тому все-таки найбільш універсальною молочною породою є голштинські молочні корови. Але вам ніхто не забороняє розводити й інших корів: швіцької, сименталів, червону данську молочну породи, високопродуктивні помісні типи тощо.
 
Якщо зі старим «колгоспом у спадщину» дістається невелике стадо червоно-рябої або іншої молочної породи місцевої селекції (мал. 5), то таких тварин (хоча вони і характеризуються нижчою продуктивністю), можна утримувати разом із голштинськими коровами. Але вони повинні бути здоровими, пройти карантин і весь курс необхідних вакцинацій та профілактичних ветеринарних заходів. Також можна використовувати це поголів’я для трансплантації ембріонів надалі.
 
Багато хто забуває, що 50% успіху у тваринництві — це технологія, а 50% — генетика! Тобто 50% успіху забезпечується за рахунок генетики, за рахунок хорошої породи високопродуктивних молочних корів! Ще 50% дає повне дотримання всіх параметрів утримання, гігієни, годування і ветеринарних заходів. Але тут є взаємозв’язок і залежність — багато хорошого молока = хороша порода + хороші умови для корів. Якщо хоч один принцип порушений, наприклад, хороша порода, але погані умови або, навпаки, хороші умови, проте погана порода, то толку тут не буде, що не роби.
 
Як правило, тварин купують нетелями (вже заплідненими). При дотриманні всього комплексу щеплень, гарній гігієні, догляді та годуванні проблеми з лактацією і отеленням відсутні. Також при завезенні нового поголів’я потрібно дотримуватися усіх необхідних карантинних заходів. При хороших умовах утримання корови мають гарне здоров’я, рідше хворіють маститом і краще піддаються лікуванню.
 
Здорові нетелі володіють високою адаптаційною здатністю (особливо швіцька порода та симентал), швидко пристосовуються як до кліматичних умов, так і до місцевих кормів. Також потрібно враховувати, який корм отримували тварини на попередньому місці. Не повинно бути значної зміни раціону, тому якщо раціон буде сильно відрізнятися, то можливі розлади травлення і хвороби, пов’язані з травленням. І як наслідок, погана адаптація і падіж.
 
Якщо ферма вже діюча, рекомендується також періодично оновлювати генетику і покращувати поголів’я — купувати хороших високопродуктивних нетелей.
 
У сучасних умовах деякі молочні корови з хорошою генетикою можуть давати до 14000 л молока за рік і до 50-60 л молока на добу, з середнім вмістом жиру 3,8-5,9%, білка 3,1-4,2%. Наприклад, за даними компанії Pecus, на невеликих фермах у Данії середня продуктивність на одну корову в 2013-2014 роках становила: для голштинської породи — надій 10396 кг молока, 4,02% жиру (418 кг жиру/рік), 3,40% білка (353 кг білка/рік), всього жиру і білка — 771 кг.
 
Середня продуктивність корів у стаді, що містяться на молочній фермі, повинна становити не менше 30 л на одну корову на добу. Важливий показник — якість молока. Хорошим показником якості є вміст у молоці соматичних клітин — не більше 90-200 тис./куб. см. А тепер поговоримо про виробництво молока як про високотехнологічний, інноваційний бізнес.
 
Основні фактори, що впливають
на терміни окупності інвестицій
На терміни окупності інвестицій впливає багато факторів: яка порода корів, де розташована ферма, які витрати корму на 1 л виробленого молока, продуктивність корів тощо:
 
  • загальна сума інвестицій у молочну ферму і супутню інфраструктуру;
  • вартість кредитних ресурсів;
  • спочатку повинна будуватися ферма і закуповуватися таке обладнання і машини, які дозволяють отримати максимальну продуктивність з найменшими витратами ресурсів;
  • географічне положення ферми і полів, що забезпечують ферму кормами;
  • обсяги виробництва;
  • рівень кваліфікації і відповідальності персоналу;
  • швидкий запуск ферми і вихід його на проектну потужність;
  • оборотність коштів;
  • собівартість молока, скорочення витрат на виробництво;
  • якість молока;
  • величина націнки на 1 л молока, ціна продажу молока споживачам (чим вища якість молока, тим вищою буде його ціна).
 
Цікавий момент: підприємство буде більш конкурентоспроможним і вироблятиме більше молока з вищою якістю і нижчою собівартістю, а також, відповідно, і прибуток буде більшим, а термін окупності меншим, — якщо збудувати сучасну ферму, купити енерго­ефективне обладнання і хорошу генетику. Хоча початкові інвестиції в такому випадку будуть вищими.
 
Фактори, що впливають на собівартість молока
На собівартість молока впливає весь комплекс факторів, але основними є:
 
  • генетика (чим більш високопродуктивна корова, тим менша собівартість кожного літра надоєного молока);
  • витрати на корми;
  • витрати на персонал ферми;
  • витрати на всі закуповувані ресурси (паливно-мастильні матеріали, електрика, зап­частини, ветеринарні препарати і хімія тощо);
  • витрати на логістику кормів (географічне положення ферми і полів, що забезпечують ферму кормами).
 
Велика увага повинна приділятися основним складовим успіху молочного бізнесу: персонал, менеджмент, якість молока, хороша порода, годування, технологія та умови утримання, здоров’я корів, селекція і розмноження, автоматизований облік ресурсів і правильне управління фермою
 
Персонал
Як не дивно, але основним фактором, що впливає на ефективність роботи молочної ферми і фінансові результати роботи, поряд з наявністю коштів і ресурсів, обладнання та техніки є рівень мотивації і кваліфікації персоналу. Від того, як будуть працювати люди, сильно залежить кінцевий результат діяльності всієї ферми. Люди, котрі працюють на фермі, повинні спокійно і дружелюбно ставитися до корів.
 
На сучасній молочній фермі зазвичай працюють чотири зміни працівників по 12 годин. Управлінню персоналом, його навчанню і контролю повинна приділятися найпильніша увага.

 

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.