agro business 160 160

Сімейні фермерські господарства. Правові межі

Сімейні фермерські господарства. Правові межі

/ У правовому полі / Четвер, 20 грудня 2018 10:44

Починаючи з 2016 року, законодавством України передбачено можливість створення та функціонування сімейних фермерських господарств.

Тривалий час законодавче регулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств містило істотні юридичні дефекти, оскільки були відсутні механізми реалізації правових приписів щодо державної підтримки сімейних фермерських господарств, порядку регулювання їх внутрішніх відносин, процедури набуття та припинення права членства тощо. В липні 2018 року Верховна Рада України прийняла спеціальний Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» від 10 липня 2018 р. (далі — Закон), спрямований на усунення перелічених вище дефектів правового регулювання. Аналіз зазначеного Закону показує, що в правовому регулюванні функціонування сімейних фермерських господарств відбулися позитивні зміни.

19 386 69Насамперед Закон передбачив необхідність укладення спеціального договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства. Так, відповідно до ч. 4 ст. 1 Закону України «Про фермерське господарство» останнє діє на основі установчого документа (для юридичної особи — статуту, для господарства без статусу юридичної особи — договору (декларації) про створення фермерського господарства).

Фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа, має статус сімейного фермерського господарства, за умови що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України.

Фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи-підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа-підприємець та члени її сім’ї відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України.

Особливості створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи врегульовані новою статтею 8–1 Закону України «Про фермерське господарство». Зокрема, сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства. Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім’ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства. Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі.

Умови договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства визначають:

 

  • найменування, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності;
  • порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства;
  • правовий режим спільного майна членів господарства;
  • порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами;
  • порядок вступу до господарства та виходу з нього;
  • трудові відносини членів господарства;
  • прізвище, ім’я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв’язку, паспортні дані та реєстраційні номери облікових карток платників податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, реєстраційні номери облікових карток платників податків не зазначаються);
  • інші положення, що не суперечать чинному законодавству.

 

Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства має бути затверджена Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа-підприємець. Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа-підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу-підприємця в порядку, встановленому законом.

Від імені сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи має право виступати голова цього господарства або уповноважений ним у встановленому цивільним законодавством порядку один із членів господарства.

Для законодавчого закріплення особливостей державної реєстрації сімейного фермерського господарства Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» від 10 липня 2018 р. було внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» в редакції від 26 листопада 2015 р., відповідно до яких до Єдиного державного реєстру включаються також відомості щодо створення фізичною особою — підприємцем сімейного фермерського господарства. Відповідно до ст. 18 зазначеного вище Закону для державної реєстрації фізичної особи підприємцем подаються такі документи:

 

 

  • заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем;
  • заява про обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість — за бажанням заявника;
  • договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства.

 

Договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, що подається для державної реєстрації, повинен містити відомості, передбачені законодавством, та відповідати законодавству.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» від 10 липня 2018 р. внесено зміни також до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24 червня 2004 р. з метою створення законодавчих механізмів державної підтримки сімейних фермерських господарств. Відповідно до нової статті 13–1 «Додаткова фінансова підтримка сімейних фермерських господарств» Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» сімейним фермерським господарствам, які зареєстровані платниками єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України, надається додаткова фінансова підтримка через механізм доплати на користь застрахованих осіб — членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у сумі:

 

  • 0,9 мінімального страхового внеску — перший рік;
  • 0,8 мінімального страхового внеску — другий рік;
  • 0,7 мінімального страхового внеску — третій рік;
  • 0,6 мінімального страхового внеску — четвертий рік;
  • 0,5 мінімального страхового внеску — п’ятий рік;
  • 0,4 мінімального страхового внеску — шостий рік;
  • 0,3 мінімального страхового внеску — сьомий рік;
  • 0,2 мінімального страхового внеску — восьмий рік;
  • 0,1 мінімального страхового внеску — дев’ятий та десятий роки.


Така фінансова підтримка надається за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті України, в тому числі за рахунок коштів, які спрямовуються на державну підтримку сільськогосподарських товаровиробників відповідно до пункту 42 розділу VI Бюджетного кодексу. Зазначені заходи державної підтримки можуть бути застосовані кожним з членів сімейного фермерського господарства, в тому числі головою, один раз.

Фінансова підтримка надається сімейному фермерському господарству виключно за умови, що його голова сплачує за себе та за кожного з членів свого фермерського господарства (якщо вони не підлягають страхуванню на інших засадах) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у сумі, не меншій за:

 

  • 0,1 мінімального страхового внеску — перший рік;
  • 0,2 мінімального страхового внеску — другий рік;
  • 0,3 мінімального страхового внеску — третій рік;
  • 0,4 мінімального страхового внеску — четвертий рік;
  • 0,5 мінімального страхового внеску — п’ятий рік;
  • 0,6 мінімального страхового внеску — шостий рік;
  • 0,7 мінімального страхового внеску — сьомий рік;
  • 0,8 мінімального страхового внеску — восьмий рік;
  • 0,9 мінімального страхового внеску — дев’ятий та десятий роки.

 

Порядок надання зазначеної вище фінансової підтримки має бути визначений Кабінетом Міністрів України.

19 386 70 1Відповідно до змін, внесених у липні 2018 р. до ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 р., у разі виявлення своєчасно несплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов’язані самостійно обчислити їх і сплатити з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми недоїмки стягуються із нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Проте у разі несплати або несвоєчасної сплати частини суми страхових внесків, що сплачується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», зазначені вище санкції застосовуються виключно щодо суми страхових внесків, що має сплачуватися платником єдиного внеску. У разі несплати частини суми страхових внесків, що сплачується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», орган доходів і зборів у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової і митної політики, інформує про це платників єдиного внеску. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов’язаний протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» від 10 липня 2018 р. було внесено ряд змін також до Податкового кодексу України з метою створення правових механізмів надання податкових пільг сімейним фермерським господарствам. Так, у пп. 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 Кодексу розширено поняття сільськогосподарського товаровиробника, яким визнається юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, а також фізична особа-підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання. Зазначене створило правове підґрунтя для переходу сімейних фермерських господарств на сплату єдиного податку четвертої групи.

Відповідно до Податкового кодексу України суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору, включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. При цьому у разі отримання зазначених доходів від фізичних осіб-платників єдиного податку четвертої групи, їх отримувач зобов’язаний включити суми таких доходів до річної податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них установлені Податковим кодексом податки та збори. При цьому до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як: кооперативні виплати члену виробничого сільськогосподарського кооперативу, члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, а також кошти, що повертаються члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу внаслідок надлишково сплаченої ним вартості послуг, наданих кооперативом; розмір (сума, вартість) паю, що повертається члену сільськогосподарського виробничого кооперативу, члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу у разі припинення ним членства в кооперативі. Перевищення розміру (суми, вартості) паю понад розмір (суми, вартості) пайових внесків підлягає оподаткуванню.

Відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу України, податковим агентом платника податку-орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар. Суми податку, нараховані податковим агентом із доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються таким податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

Відповідно до нової редакції п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України, четверту групу платників єдиного податку спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності становлять сільськогосподарські товаровиробники, а саме:

 

а) юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків;

б) фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України «Про фермерське господарство», за умови виконання сукупності таких вимог: здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж; провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси; не використовують працю найманих осіб; членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України; площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

 

Новоутворені сільськогосподарські товаровиробники — юридичні особи можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75%, а фізичні особи-підприємці — у рік державної реєстрації.

Фізичні особи-підприємці, які у звітному періоді обрали спрощену систему оподаткування та ставку єдиного податку, встановлену для четвертої групи, або перейшли на застосування ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, та юридичні особи, утворені протягом року шляхом злиття, приєднання або перетворення у звітному податковому періоді, у тому числі за набуті ними площі нових земельних ділянок, вперше сплачують податок протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося таке обрання/перехід, в якому відбулося утворення (виникнення права на земельну ділянку), а надалі — у порядку, визначеному підпунктом 295.9.2 Податкового кодексу України.

Фізичні особи-підприємці, які подали заяву про обрання ними спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, вперше подають звітність протягом 20 календарних днів із дня подання такої заяви.

19 386 70 2Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи-підприємці, які до закінчення місяця, у якому відбулася державна реєстрація, подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня державної реєстрації.

Платники єдиного податку четвертої групи (фізичні особи-підприємці), які у податковому (звітному) періоді не забезпечили дотримання сукупності умов (критеріїв), передбачених підпунктом «б» пп. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу, зобов’язані сплатити у поточному році податок у розмірі, що розраховується виходячи з 25% річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на четвертій групі платників єдиного податку, та з наступного податкового (звітного) кварталу перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування.

Заява про такий перехід подається таким платником податку не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому не забезпечено дотримання сукупності умов (критеріїв), передбачених підпунктом «б» пп. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу.

Платники єдиного податку четвертої групи можуть самостійно перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано відповідну заяву, за умови сплати податку за поточний рік у розмірі, що розраховується виходячи з 25% річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на четвертій групі платників єдиного податку.

Сільськогосподарський товаровиробник повторно може бути включений до четвертої групи платників єдиного податку не раніше ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником єдиного податку четвертої групи. Зазначені приписи не застосовуються у разі анулювання реєстрації платником єдиного податку четвертої групи юридичної особи за ініціативою контролюючого органу.

Відомості про реєстрацію або анулювання реєстрації фізичної особи-підприємця — платника єдиного податку четвертої групи у формі витягу з реєстру платників єдиного податку не пізніше 30 календарних днів із дня такої реєстрації надаються контролюючим органом органу місцевого самоврядування за податковою адресою такого платника податку.

 

Тетяна КОВАЛЕНКОдоктор юрид. наук, професор 
Київського національного університету ім. Т. Шевченка

 

 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.