Правові умови промислового вилову риби (крім внутрішніх водойм господарств)

/ У правовому полі / Середа, 09 жовтня 2013 14:28
alt
Спеціальне використання водних ресурсів
Законом України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» від 8 липня 2011 р. промислове рибальство (промисел) розглядається як вид спеціального використання водних біоресурсів (вилучення, приймання, переробка, зберігання, транспортування тощо, у тому числі постачання палива, води, тари, продовольства для функціонування суден флоту рибної промисловості та їх екіпажів) у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах), у тому числі у водах, що знаходяться за межами юрисдикції України.

 

Порядок та умови здійснення господарської діяльності, пов’язаної з промисловим виловом риби, деталізуються в Законі України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» від 6 лютого 2003 р., згідно з яким спеціальне використання риби, інших водних живих ресурсів здійснюється суб'єктами господарювання, їх об'єднаннями переважним чином за плату в межах встановлених лімітів (квот) за наявності ліцензій (дозволів) та позитивних ветеринарно-санітарних оцінок стану промислових ділянок рибогосподарських водних об'єктів загальнодержавного значення і показників безпеки риби, інших водних живих ресурсів. Кожна партія продуктів лову, отримана в порядку спеціального використання риби, інших водних живих ресурсів, супроводжується свідоцтвом виробника про якість. Продукти лову, які містять токсичні речовини, що перевищують встановлені допустимі рівні, чи з наявністю паразитів понад встановлені норми, підлягають утилізації згідно з вимогами чинного законодавства.
 
Видача, анулювання ліцензії
Однієї з умов здійснення діяльності, пов’язаної з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, є отримання ліцензії. Так, у ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р. передбачено, що діяльність, пов'язана з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, підлягає ліцензуванню. Ліцензування полягає у видачі, переоформленні та анулюванні ліцензій, видачі дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контролі за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видачі розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.
 
altЛіцензійні умови провадження господарської діяльності, пов'язаної з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, затверджені Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 31 травня 2013 р. № 341 (зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 р. за № 983/23515). Для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності, пов'язаної з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, суб’єкти рибного господарства подають заяву про видачу ліцензії, форма якої наведена в додатку 1 до цих Ліцензійних умов. До заяви про видачу ліцензії складається опис документів, що додаються до заяви про видачу ліцензії на провадження господарської діяльності, пов’язаної з промисловим виловом риби.
 
Заява про видачу ліцензії залишається без розгляду, якщо:
 
  • заява подана (підписана) особою, яка не має на це повноважень;
  • документи оформлені з порушенням встановлених вимог;
  • немає в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців відомостей про заявника або наявні відомості про перебування юридичної особи у стані припинення шляхом ліквідації (перебування фізичної особи - підприємця у стані припинення підприємницької діяльності) чи про державну реєстрацію її припинення (державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця).
 
Про залишення заяви про видачу ліцензії без розгляду заявник повідомляється в письмовій формі із зазначенням підстав залишення заяви про видачу ліцензії без розгляду у строки, передбачені для видачі ліцензії. Після усунення причин, що були підставою для винесення рішення про залишення заяви про видачу ліцензії без розгляду, заявник може повторно подати заяву про видачу ліцензії.
 
Орган ліцензування повинен оформити ліцензію не пізніше ніж за три робочі дні з дня надходження документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії. Орган ліцензування робить відмітку про дату прийняття документів, що підтверджують внесення заявником плати за видачу ліцензії, на копії опису, яку було видано заявнику при прийомі заяви про видачу ліцензії. Якщо заявник протягом тридцяти календарних днів з дня направлення йому повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії не подав документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, або не звернувся до органу ліцензування для отримання оформленої ліцензії, орган ліцензування, який оформив ліцензію, має право скасувати рішення про видачу ліцензії або прийняти рішення про визнання такої ліцензії недійсною.
 
Ліцензія видається на необмежений строк. Підставами для переоформлення ліцензії є:
 
  • зміна найменування юридичної особи (якщо зміна найменування не пов'язана з реорганізацією юридичної особи) або прізвища, ім'я, по батькові фізичної особи - підприємця; зміна місцезнаходження юридичної особи або місця проживання фізичної особи - підприємця;
  • зміни, пов'язані з провадженням ліцензіатом певного виду господарської діяльності.
 
У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії ліцензіат зобов'язаний протягом десяти робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії разом з ліцензією, що підлягає переоформленню, та відповідними документами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни. Орган ліцензування протягом трьох робочих днів з дати надходження заяви про переоформлення ліцензії та документів, що додаються до неї, зобов'язаний видати переоформлену на новому бланку ліцензію з урахуванням змін, зазначених у заяві про переоформлення ліцензії. За переоформлення ліцензії справляється плата в розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Не переоформлена в установлений строк ліцензія є недійсною.
 
Відповідно до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» підставами для анулювання ліцензії є:
 
  • заява ліцензіата про анулювання ліцензії;
  • акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов;
  • наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців відомостей про перебування юридичної особи у стані припинення шляхом ліквідації (перебування фізичної особи - підприємця у стані припинення підприємницької діяльності) або про державну реєстрацію її припинення (державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця);
  • нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть фізичної особи - підприємця;
  • акт про виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих суб'єктом господарювання для одержання ліцензії;
  • акт про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для провадження господарської діяльності;
  • акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов;
  • акт про неможливість ліцензіата забезпечити виконання ліцензійних умов, встановлених для певного виду господарської діяльності;
  • акт про відмову ліцензіата в проведенні перевірки органом ліцензування або спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування.
 
Орган ліцензування приймає рішення про анулювання ліцензії протягом десяти робочих днів з дати встановлення підстав для анулювання ліцензії, яке вручається (надсилається) ліцензіату із зазначенням підстав анулювання не пізніше трьох робочих днів з дати його прийняття. Рішення про анулювання ліцензії набирає чинності через тридцять днів з дня його прийняття, крім рішень про анулювання ліцензій, прийнятих згідно з поданою заявою ліцензіата про анулювання ліцензії та в разі смерті ліцензіата (фізичної особи - підприємця), які набирають чинності з дня їх прийняття. Якщо ліцензіат протягом цього часу подає скаргу до експертно-апеляційної ради, дія даного рішення органу ліцензування зупиняється до прийняття відповідного рішення спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування. Рішення про анулювання ліцензії може бути оскаржено у судовому порядку.
 
Умови отримання ліцензії
Законодавчо встановлені умови отримання ліцензії для здійснення діяльності, пов’язаної з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, поділяються на кваліфікаційні, організаційні, нормативні та технологічні. Зокрема, до кваліфікаційних умовам чинне законодавство відносить наступні: рибалки, які здійснюють промисловий вилов риби у складі виробничих підрозділів ліцензіата, повинні мати повну або базову загальну середню освіту без вимог до стажу роботи; рибалки, які відповідальні за здійснення промислового вилову риби виробничим підрозділом ліцензіата, повинні мати повну загальну середню освіту або професійно-технічну освіту, стаж роботи за фахом рибалки не менше 3 років. Кваліфікаційні вимоги до персоналу, який працює на морських риболовних суднах, що мають право плавати під Державним Прапором України, визначаються Міжнародною конвенцією про стандарти підготовки, сертифікації персоналу риболовних суден та несення вахти 1995 року (Закон України «Про приєднання України до Міжнародної конвенції про стандарти підготовки, сертифікації персоналу риболовних суден та несення вахти 1995 року»).
 
Організаційними умовами для здійснення діяльності, пов’язаної з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, є наступні:
 
1. Ліцензіат повинен: 
 
  • altдотримуватись установленого чинним законодавством України порядку прийняття та оформлення громадян на роботу відповідно до вимог законодавства України про працю;
  • ознайомити осіб, які будуть здійснювати промисловий вилов риби, із Законом України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»; Правилами промислового рибальства в басейні Чорного моря, затвердженими наказом Державного комітету рибного господарства України від 8 грудня 1998 р. № 164 (із змінами), зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 9 березня 1999 р. за № 147/3440; Тимчасовими правилами промислового рибальства в басейні Азовського моря, затвердженими наказом Державного комітету рибного господарства України від 31 грудня 1999 р. № 172 (із змінами), зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25 січня 2000 р. за № 43/4264; Правилами промислового рибальства в рибогосподарських водних об'єктах України, затвердженими наказом Державного комітету рибного господарства України від 18 березня 1999 р. № 33 (із змінами), зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25 травня 1999 р. за № 326/3619; вимогами Ліцензійних умов;
  • забезпечити зберігання, транспортування, а також здавання вилученої риби на приймальні пункти в установленому законодавством порядку;
  • видати рибалкам, відповідальним за промисловий вилов риби у їх виробничих підрозділах, усі необхідні документи, які надають право здійснювати промисловий вилов риби;
  • у разі здійснення промислового вилову риби отримати квоти на вилов (добування) водних біоресурсів; є) подавати звіти до органів рибоохорони; 
 
2. Ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії, у визначений Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» строк.
 
Нормативні умови для здійснення діяльності, пов’язаної з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, встановлені наступні: ліцензіат під час здійснення діяльності, пов’язаної з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, повинен дотримуватися вимог  Кодексу торговельного мореплавства України, Законів України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»; «Про охорону навколишнього природного середовища»; «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»; «Про природно-заповідний фонд України»; «Про тваринний світ»; «Про охорону праці»; «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них»; «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»; «Про безпечність та якість харчових продуктів»; «Про ветеринарну медицину», постанов Кабінету Міністрів України від 27 серпня 1999 р. № 1583 «Про технічний нагляд за суднами рибного господарства України, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства» (зі змінами); від 26 вересня 1997 р. № 1069 «Про затвердження Порядку ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України» (зі змінами); від 28 липня 2004 р. № 963 «Про створення системи моніторингу риболовних суден» (зі змінами); від 6 квітня 1998 р. № 449 «Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів і розмірів збору за спеціальне використання» (зі змінами); інструкцій про порядок спеціального використання риби та інших водних живих ресурсів, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики України та Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 11 листопада 2005 р. № 623/404, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 6 грудня 2005 р. за № 1458/11738; про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів, затвердженої наказом Державного комітету рибного господарства України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України та Державної податкової адміністрації України від 24 грудня 1999 р. № 167/156/299/300/650, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 14 січня 2000 р. за № 17/4238; з проведення технічного нагляду за суднами рибного господарства України, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики України від 13 листопада 2000 р. № 226, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2000 р. за № 949/5170; про порядок здійснення штучного розведення, вирощування риби, інших водних живих ресурсів та їх використання в спеціальних товарних рибних господарствах, затвердженої наказом Державного комітету рибного господарства України від 15 січня 2008 р. № 4, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 28 січня 2008 р. за № 64/14755; Положень про систему дистанційного контролю риболовних суден, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України від 25 грудня 2003 р. № 466, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 грудня 2003 р. за № 1258/8579 (із змінами); про підготовку та підвищення кваліфікації стернових-мотористів маломірних суден Держкомрибгоспу України, затвердженого наказом Державного комітету рибного господарства України від 23 вересня 1998 р. № 129, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 січня 1999 р. за № 6/3299; про систему моніторингу риболовних суден, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України від 9 листопада 2004 р. № 407, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 листопада 2004 р. за № 1491/10090; про сертифікацію персоналу суден флоту рибної промисловості, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України від 12 січня 2005 р. № 7, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 січня 2005 р. за № 101/10381; 6) Національного стандарту України ДСТУ 4248:2003 «Судна риболовні та знаряддя рибальства. Система маркування. Технічні вимоги та методи контролювання»; наказу Державного комітету рибного господарства України від 16 січня 2008 р. № 5 «Про затвердження Положення щодо встановлення відповідності системи управління безпекою компаній та суден флоту рибного господарства вимогам Міжнародного кодексу з управління безпечною експлуатацією суден і попередженням забруднення 1993 року», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 січня 2008 р. за № 72/14763, та інших нормативно-правових актів у сфері рибного господарства.
 
altВідповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов'язаної з промисловим виловом риби, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств, технологічні умови полягають у наступному: залежно від місцезнаходження рибогосподарського водного об'єкта ліцензіат зобов'язаний здійснювати промисловий вилов риби у строки та знаряддями лову, технічним і технологічним оснащенням, що визначені нормативно-правовими актами - Правилами промислового рибальства в басейні Чорного моря, затвердженими наказом Державного комітету рибного господарства України від 8 грудня 1998 р. № 164 (зі змінами), зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 9 березня 1999 р. за № 147/3440; Тимчасовими правилами промислового рибальства в басейні Азовського моря, затвердженими наказом Державного комітету рибного господарства України від 31 грудня 1999 р. № 172 (зі змінами), зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25 січня 2000 р. за № 43/4264; Правилами промислового рибальства в рибогосподарських водних об'єктах України, затвердженими наказом Державного комітету рибного господарства України від 18 березня 1999 р. № 33 (зі змінами), зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25 травня 1999 р. за № 326/3619. Риболовні судна повинні відповідати вимогам безпеки мореплавства згідно з чинним законодавством України, включаючи міжнародні зобов’язання України. Ліцензіат зобов'язаний забезпечити на суднах, що експлуатуються, обладнання, приміщення і умови проживання екіпажу згідно з Кодексом торговельного мореплавства України і міжнародними договорами. Судна, що експлуатуються, повинні мати суднові документи, передбачені Кодексом торговельного мореплавства України.
 
Квоти
Однією із правових умов господарської діяльності, пов'язаної з промисловим виловом риби, є її здійснення в межах встановлених лімітів (квот). Квота добування (вилову) - це частка ліміту спеціального використання водних біоресурсів, що встановлюється для кожної конкретної юридичної чи фізичної особи та визначається в натуральних величинах або у відсотках від загального ліміту. Відповідно до лімітів та прогнозів допустимого спеціального використання водних біоресурсів загальнодержавного значення на 2013 рік, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 14 листопада 2012 р. № 708 (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20 листопада 2012 р. за № 2005/22317) наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 12 грудня 2012 р. № 766 затверджено квоти добування водних біоресурсів загальнодержавного значення у 2013 році. Після затвердження у встановленому порядку лімітів або прогнозів допустимого вилову Державне агентство рибного господарства України укладає договори на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) з користувачами строком на п'ять років. Квоти розраховуються пропорційно до даних державної статистики за останні чотири роки, що передують розрахунковому, про обсяг добутих (виловлених) кожним користувачем водних біоресурсів у середньому за рік. Відповідно до заявки користувача за ним може закріплюватися квота менша, ніж розрахована до принципів, визначених у цій статті.
 
Відповідно до ст. 30 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» переважне право на одержання квот добування (вилову) водних біоресурсів для здійснення спеціального використання мають суб'єкти рибного господарства - користувачі водних біоресурсів, які:
 
  • традиційно (три і більше років) здійснюють спеціальне використання водних біоресурсів;
  • використовували протягом попередніх трьох і більше років квоти не менш як на 75%;
  • мають власну матеріально-технічну базу (плавзасоби, холодильні ємності, засоби добування, пристрої та механізми, що використовуються для переробки) для здійснення рибогосподарської діяльності;
  • здійснюють рибницько-меліоративні заходи, що забезпечують поліпшення санітарного стану рибогосподарських водних об'єктів (їх частин).
 
Спеціальне використання риби, інших водних живих ресурсів здійснюється суб'єктами господарювання, їх об'єднаннями переважним чином за плату. Відповідно до Порядку справляння збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1998 р. № 449, збір за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів - це сума авансового платежу за одержання користувачами квот вилову в розмірі 5 відсотків вартості квоти, щоквартальний збір за фактичний вилов рибних та інших водних живих ресурсів із зменшенням на суму авансового платежу і витрат на здійснення в попередні періоди рибоводно-меліоративні роботи та роботи з відтворення рибних та інших водних живих ресурсів. Справляння збору здійснюється після отримання в установленому порядку користувачами квот на спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів. Розміри збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1998 р. № 449 (у редакції від 11 травня 2011 р. № 482).

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.