agro business 160 160

Правове регулювання реєстрації аграрних розписок

/ У правовому полі / Понеділок, 09 грудня 2013 16:40
altЗаконом України «Про аграрні розписки» від 6 листопада 2012 р. на аграрному ринку було запроваджено Інститут аграрних розписок - спеціальних товаророзпорядчих документів, що фіксують безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах. Аграрні розписки використовуються в операціях із сільськогосподарською продукцією. Їх можуть видавати особи, які мають право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою на законних підставах для здійснення виробництва сільськогосподарської продукції. 

 

Якщо право власності на земельну ділянку належить двом і більше співвласникам або право користування належить двом і більше користувачам, аграрні розписки видаються ними спільно. Особи, які спільно видали аграрну розписку, несуть солідарну відповідальність за невиконання своїх зобов’язань.
 
Аграрна розписка видається окремо на кожний вид сільськогосподарської продукції, визначений родовими або індивідуальними ознаками. Товарна аграрна розписка може видаватися на кожен погоджений боржником та кредитором обсяг поставки узгодженої сільськогосподарської продукції. Під час видачі аграрна розписка підлягає нотаріальному посвідченню в порядку, передбаченому Законом України «Про нотаріат» від 2 вересня 1993 р. для правочинів, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про аграрні розписки».
 
Відомості про аграрну розписку в момент її посвідчення вносяться до Реєстру аграрних розписок особою, яка вчиняє нотаріальні дії. Відомості про предмет застави за аграрною розпискою вносяться до Державного реєстру обтяжень рухомого майна особою, яка вчиняє нотаріальні дії, в момент нотаріального посвідчення аграрної розписки. У разі наявності додаткового забезпечення аграрної розписки інформація про таке забезпечення може вноситися до відповідних реєстрів згідно із законодавством.
 
altВідповідно до ст. 9 Закону України «Про аграрні розписки» аграрна розписка вважається виданою з дня її реєстрації у Реєстрі аграрних розписок. Реєстр аграрних розписок - це єдина інформаційна система, що містить відомості про обов’язкові реквізити виданих та погашених аграрних розписок. Цей Реєстр створюється з метою накопичення, оброблення, зберігання та подання відповідно до закону інформації про видані боржниками аграрні розписки, а також про осіб, що є боржниками і кредиторами за такими розписками. До Реєстру вносяться записи про товарні та фінансові аграрні розписки, видані в Україні. Порядок ведення Реєстру аграрних розписок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 р. № 665.
 
Держателем Реєстру є Міністерство аграрної політики і продовольства України, що забезпечує ведення Реєстру. Адміністратором Реєстру є державне підприємство, що належить до сфери управління вказаного Міністерства і уповноважене ним здійснювати заходи з розроблення та супроводження програмного забезпечення Реєстру, відповідати за технічне і технологічне забезпечення, збереження та захист даних, що містяться в Реєстрі. Адміністратор Реєстру забезпечує його функціонування, зокрема оновлення інформаційних ресурсів та бази даних, цілодобовий доступ фізичних і юридичних осіб до відомостей, що містяться у Реєстрі, через офіційний веб-портал його адміністратора; веде облік, обробляє, накопичує та зберігає відомості про аграрні розписки; вживає заходів до забезпечення захисту внесених до Реєстру відомостей, а також використання ідентифікатора реєстратора під час внесення записів до Реєстру та видачі витягів і довідок з нього; виконує інші функції, пов’язані із забезпеченням функціонування Реєстру.
 
Реєстраторами є як державні нотаріальні контори, так і приватні нотаріуси (далі - нотаріуси), які наділені держателем Реєстру відповідними повноваженнями та вчиняють такі реєстраційні дії:
 
  • внесення до Реєстру записів про:
    • видачу аграрної розписки; передачу прав кредитора за аграрною розпискою; зміну відомостей про кредитора чи інших відомостей про аграрну розписку;
    • вчинення виконавчого напису на аграрній розписці;
    • припинення аграрної розписки;
    • неможливість виконання боржником зобов’язання за аграрною розпискою у зв’язку з відсутністю кредитора; 
  • видача витягів та довідок з Реєстру. Наділення нотаріусів повноваженнями реєстраторів здійснюється шляхом подання ними держателеві Реєстру відповідної заяви, до якої додається укладений з адміністратором Реєстру договір про надання доступу до Реєстру. Нотаріус вважається наділеним повноваженнями реєстратора з моменту надходження до держателя Реєстру зазначеної заяви.
 
Запис про видачу аграрної розписки вноситься до Реєстру у день її нотаріального посвідчення. Аграрна розписка вважається виданою з дня внесення до Реєстру відповідного запису. Реєстратор на обох примірниках аграрної розписки робить напис про внесення до Реєстру запису про її видачу із зазначенням імені реєстратора, адреси провадження реєстратором діяльності, дати внесення запису до Реєстру та його порядкового номеру, який засвідчується підписом і скріплюється печаткою нотаріуса, що є реєстратором. У день внесення до Реєстру запису про видачу аграрної розписки боржник та кредитор мають право безоплатно отримати витяг з Реєстру про внесення зазначеного запису. Реєстратор оформляє два примірники такого витягу, один з яких видається особі, що подала відповідну заяву, а другий залишається у реєстратора. У витягу з Реєстру зазначаються порядковий номер запису про видачу аграрної розписки, дата його внесення та повний зміст. Якщо боржник або кредитор виявив у витягу допущену реєстратором помилку, він письмово повідомляє про це реєстратора, який у день надходження повідомлення перевіряє відповідність відомостей, що містяться у Реєстрі, інформації, наведеній в аграрній розписці, виправляє в разі виявлення невідповідності допущену помилку та видає витяг з виправленими даними.
 
altЗапис про передачу прав кредитора за аграрною розпискою вноситься до Реєстру у день її нотаріального посвідчення. Права кредитора за аграрною розпискою вважаються переданими з дня внесення до Реєстру відповідного запису. Реєстратор на поданому кредитором примірнику аграрної розписки робить напис про внесення до Реєстру запису про передачу прав кредитора за нею із зазначенням імені реєстратора, адреси провадження реєстратором діяльності, дати внесення запису до Реєстру та його порядкового номеру, а також номеру, за яким нотаріальна дія з посвідчення передачі прав кредитора за аграрною розпискою зареєстрована в реєстрі нотаріальних дій, який засвідчується підписом і скріплюється печаткою нотаріуса, що є реєстратором. У день внесення до Реєстру запису про передачу прав кредитора за аграрною розпискою боржник та кредитор мають право безоплатно отримати витяг з Реєстру про внесення зазначеного запису. У витягу з Реєстру зазначаються порядковий номер запису про передачу прав кредитора за аграрною розпискою, дата його внесення та повний зміст. Якщо боржник або кредитор виявив у витягу допущену реєстратором помилку, він письмово повідомляє про це реєстратора, який у день надходження повідомлення перевіряє відповідність відомостей, що містяться у Реєстрі, інформації, наведеній в аграрній розписці, виправляє в разі виявлення невідповідності допущену помилку та видає витяг з виправленими даними.
 
Запис про зміну відомостей про кредитора чи інших відомостей про аграрну розписку вноситься за спільним зверненням кредитора (уповноваженої ним особи) та боржника (уповноваженої ним особи). Реєстратор на поданому кредитором примірнику аграрної розписки робить напис про внесення до Реєстру запису про зміну відомостей про кредитора чи інших відомостей про аграрну розписку із зазначенням імені реєстратора, адреси провадження реєстратором діяльності, дати внесення запису до Реєстру та його порядкового номеру, який засвідчується підписом і скріплюється печаткою нотаріуса, що є реєстратором. У день внесення до Реєстру запису про зміну відомостей про кредитора чи інших відомостей про аграрну розписку боржник та кредитор мають право безоплатно отримати витяг з Реєстру про внесення до нього такого запису. У витягу з Реєстру зазначаються порядковий номер запису про зміну відомостей про кредитора чи інших відомостей про аграрну розписку, дата його внесення та повний зміст. Якщо боржник або кредитор виявив у витягу допущену реєстратором помилку, він письмово повідомляє про це реєстратора, який у день надходження повідомлення перевіряє відповідність відомостей, що містяться у Реєстрі, інформації, наведеній в аграрній розписці, виправляє в разі виявлення невідповідності допущену помилку та видає витяг з виправленими даними.
 
altЗапис про вчинення виконавчого напису на аграрній розписці вноситься одночасно з його вчиненням. Реєстратор на поданому кредитором примірнику аграрної розписки робить напис про внесення до Реєстру запису про вчинення виконавчого напису із зазначенням імені реєстратора, адреси провадження реєстратором діяльності, дати внесення запису до Реєстру та його порядковий номер, який засвідчується підписом і скріплюється печаткою нотаріуса, що є реєстратором. У день внесення до Реєстру запису про вчинення виконавчого напису на аграрній розписці боржник та кредитор мають право безоплатно отримати витяг з Реєстру про внесення до нього такого запису. У витягу з Реєстру зазначаються порядковий номер запису про вчинення виконавчого напису на аграрній розписці, дата його внесення та повний зміст. Якщо боржник або кредитор виявив у витягу допущену реєстратором помилку, він письмово повідомляє про це реєстратора, який у день надходження повідомлення перевіряє відповідність відомостей, що містяться у Реєстрі, інформації, наведеній в аграрній розписці, виправляє в разі виявлення невідповідності допущену помилку та видає витяг з виправленими даними.
 
Для внесення до Реєстру запису про припинення аграрної розписки боржник (уповноважена ним особа) або кредитор (уповноважена ним особа) подають реєстратору один з таких документів:
 
  • аграрна розписка з відміткою кредитора про її виконання;
  • аграрна розписка з відміткою кредитора про її припинення за умови, що боржник і кредитор є однією юридичною особою;
  • рішення суду про визнання аграрної розписки недійсною, що набрало законної сили.
 
Кредитор (уповноважена ним особа) має право звернутися до реєстратора для внесення до Реєстру запису про припинення аграрної розписки у зв’язку із звільненням кредитором боржника від його обов’язків з поданням аграрної розписки з відповідним написом кредитора. Боржник (уповноважена ним особа) має право звернутися до реєстратора для внесення до Реєстру запису про припинення аграрної розписки у зв’язку із спливом загальної позовної давності, що підтверджується записом про неможливість виконання боржником зобов’язання за аграрною розпискою у зв’язку з відсутністю кредитора, внесеним до Реєстру понад три роки з дати такого звернення. Запис про припинення аграрної розписки у зв’язку із спливом загальної позовної давності не вноситься до Реєстру, якщо до нього внесено запис про вчинення виконавчого напису на такій розписці.
 
Запис про припинення аграрної розписки вноситься до Реєстру одночасно з проставленням на такій розписці відповідної відмітки із зазначенням дати внесення запису до Реєстру та його порядкового номеру. Така відмітка засвідчується підписом та скріплюється печаткою нотаріуса, що є реєстратором. Після проставлення реєстратором відповідної відмітки на аграрній розписці вона повертається особі, що звернулася до нього для внесення до Реєстру відповідного запису. У день внесення до Реєстру запису про припинення аграрної розписки кредитор та боржник мають право безоплатно отримати витяг з Реєстру про внесення до нього такого запису. У витягу з Реєстру зазначаються порядковий номер запису про припинення аграрної розписки, дата його внесення та повний зміст. Якщо боржник або кредитор виявив у витягу допущену реєстратором помилку, він письмово повідомляє про це реєстратора, який у день надходження повідомлення перевіряє відповідність відомостей, що містяться у Реєстрі, інформації, наведеній в аграрній розписці, виправляє в разі виявлення невідповідності допущену помилку та видає витяг з виправленими даними.
 
Внесення до Реєстру запису про неможливість виконання боржником зобов’язання за аграрною розпискою у зв’язку з відсутністю кредитора проводиться реєстратором за зверненням боржника після настання строку виконання аграрної розписки за умови подання боржником доказів про надсилання повідомлення кредитору за зазначеним у Реєстрі місцем його реєстрації (для фізичних осіб) або місцезнаходженням (для юридичних осіб) про готовність до виконання аграрної розписки після закінчення 14 днів з дати його надсилання. У день внесення до Реєстру запису про неможливість виконання боржником зобов’язання за аграрною розпискою у зв’язку з відсутністю кредитора боржник має право безоплатно отримати витяг з Реєстру про внесення до нього такого запису. У витягу з Реєстру зазначаються порядковий номер запису про неможливість виконання боржником зобов’язання за аграрною розпискою у зв’язку з відсутністю кредитора, дата його внесення та повний зміст. Якщо боржник або кредитор виявив у витягу допущену реєстратором помилку, він письмово повідомляє про це реєстратора, який у день надходження повідомлення перевіряє відповідність відомостей, що містяться у Реєстрі, інформації, наведеній в аграрній розписці, виправляє в разі виявлення невідповідності допущену помилку та видає витяг з виправленими даними.

alt

Законом України «Про аграрні розписки» передбачено, що не може встановлюватися жодних обмежень у доступі до інформації про факт видачі аграрних розписок конкретним боржником за аграрною розпискою, які на момент звернення до Реєстру аграрних розписок залишаються невиконаними, та про назву сільськогосподарської продукції, з якою пов’язані зобов’язання такого боржника. Реєстратор Реєстру аграрних розписок має право видавати іншим особам інформацію про видані конкретним боржником аграрні розписки та історію їх обігу лише за згодою боржника або кредитора за такою аграрною розпискою відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 р.
 
Адміністратор Реєстру забезпечує безоплатний вільний доступ через Інтернет до таких відомостей про видані агарні розписки, які залишаються невиконаними на день звернення:
 
  • ім’я боржника, його місце реєстрації, реєстраційний номер облікової картки платника податків або номер та серія паспорта у разі, коли особа через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідні органи доходів і зборів (для фізичних осіб), найменування, місцезнаходження, код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб);
  • опис предмета зобов’язань за аграрною розпискою: вид сільськогосподарської продукції, яку боржник зобов’язаний поставити, її кількість та якість, а також формули перерахунку кількості зазначеної продукції у разі поставки сільськогосподарської продукції іншої, ніж передбачено в аграрній розписці, якості (за наявності) (для товарної аграрної розписки); формули розрахунку розміру грошових зобов’язань боржника, кількість та родові ознаки сільськогосподарської продукції, що є невід’ємною частиною такої формули (для фінансової аграрної розписки);
  • опис предмета застави за аграрною розпискою;
  • кінцева дата виконання зобов’язань за аграрною розпискою;
  • номер та серія спеціального бланка нотаріального документа, на якому викладено аграрну розписку.
 
Боржник, кредитор (їх уповноважені особи) мають право усно або письмово звернутися до реєстратора для отримання відомостей з Реєстру у формі:
 
  • витягу, який містить відомості про аграрну розписку, внесені до Реєстру на момент його видачі; 
  • довідки, яка містить відомості про всі записи, що вносилися до Реєстру щодо конкретної аграрної розписки або конкретного боржника з моменту видачі аграрної розписки до моменту видачі довідки.
 
Витяг з Реєстру про аграрну розписку повинен містити дату внесення останніх змін до відомостей про неї, дату і місце видачі витягу.
 
За вчинення реєстраційних дій справляється плата відповідно до Закону України «Про нотаріат».

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.