Експертна оцінка та маркування насіння

/ У правовому полі / Четвер, 13 лютого 2014 14:00
Тетяна КОВАЛЕНКОканд. юрид. наук, доцент
Національного університету ім. Т. Шевченко
Яка передбачена процедура експертного визначення якості насіння у випадку, якщо споживач не впевнений у якості придбаного насіння?

 

Законом України «Про насіння і садивний матеріал» у редакції від 2 жовтня 2012 р. передбачене арбітражне (експертне) визначення сортових та посівних якостей насіння і садивного матеріалу, яким є процедура, що проводиться методом польового інспектування, ділянкового і лабораторного сортового контролю та методом аналізу проб, відібраних від партії насіння та/або садивного матеріалу, і встановлює відповідність сортових та посівних якостей насіння і садивного матеріалу вимогам нормативних документів у сфері насінництва та розсадництва. Відповідно до ст. 23 вказаного Закону арбітражне (експертне) визначення якості насіння і садивного матеріалу може проводитися на вимогу споживача у лабораторіях, визначених Держсільгоспінспекцією України.
 
Правила арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та порядку оформлення заяв затверджені Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 26.03.2013 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 квітня 2013 р. за № 588/23120). Відповідно до зазначених Правил арбітражне (експертне) визначення сортових і посівних якостей насіння і садивного матеріалу є офіційною процедурою, яка регулює питання: установлення відповідності сортової якості на партію насіння та садивного матеріалу, передбаченої нормативно-правовими актами; визначення відповідності показників посівних та сортових якостей насіння та садивного матеріалу до даних, зазначених у супровідних документах.
 
Арбітражне (експертне) визначення відповідності сортової якості проводиться методом польового інспектування, ділянкового та лабораторного сортового контролю на вимогу споживача насіння та/або садивного матеріалу у разі, якщо споживач не впевнений у відповідності сортової якості, що зазначена у супровідних документах на придбане насіння та садивний матеріал. До заяви додаються такі документи:
 
  • арбітражна проба;
  • акт відбирання арбітражної проби;
  • копія документа, який опротестовується;
  • копія документа про якість за місцем обслуговування споживача насіння та/або садивного матеріалу.
 
Арбітражне (експертне) визначення відповідності сортової якості садивного матеріалу багаторічних рослин проводиться методом польового інспектування та лабораторного сортового контролю, методом аналізу проб, відібраних від партій насіння та садивного матеріалу, і встановлює відповідність посівних якостей насіння та сортових якостей садивного матеріалу багаторічних рослин до даних, зазначених у супровідних документах.
 
Рішення про подання до арбітражу (експертизи) визначення якості насіння та садивного матеріалу приймає державний інспектор Держсільгоспінспекції України (далі - державний інспектор).
 
Арбітражний (експертний) аналіз здійснюється лабораторіями Держсільгоспінспекції України за такими показниками:
 
  • altчистота (за винятком вмісту обрушених зерен);
  • вміст домішок насіння інших видів (за винятком отруйних бур'янів, карантинних об'єктів, інших видів кормових трав, пелюшки у насінні гороху, плосконасінної вики у сочевиці);
  • вміст склероціїв білої і сірої гнилей у насінні соняшнику;
  • схожість;
  • одно- і багаторостковість насіння буряків;
  • життєздатність (тільки для насіння озимих культур, що висіваються у рік збирання урожаю);
  • для насіння плодових та горіхоплідних культур визначається: чистота насіння; маса 1000 насінин; життєздатність;
  • для садивного матеріалу багаторічних рослин - визначення збудників грибкових, бактеріальних хвороб, вірусів та мікоплазми.
 
Арбітражний (експертний) аналіз проводять, якщо:
 
  • не закінчився строк дії документа, що його опротестовують;
  • заяву подано не пізніше 10 діб із дня видання результатів посівних та/або сортових якостей придбаного насіння та/або садивного матеріалу;
  • арбітражні проби насіння відібрані відповідно до вимог чинної методики щодо відбору насіння;
  • арбітражні проби садивного матеріалу відібрані відповідно до вимог чинних методик щодо відбору проб садивних матеріалів;
  • розбіжність між показниками якості, за якими буде проводитись арбітраж, у супровідному документі та показниками якості, визначеними при одержанні насіння та садивного матеріалу споживачем, перевищує допустимі величини, зазначені у додатках до Правил арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та порядку оформлення заяв.
 
Якщо фактичні розбіжності між показниками перевищують допустимі відхили, в заяві на проведення арбітражу роблять запис: «Значення показника ___________________ за визначенням лабораторії ______________ Держсільгоспінспекції України перевищує допустимі відхили зі значенням цього показника у супровідному документі відправника. Насіння та садивний матеріал підлягає арбітражному (експертному) аналізуванню».
 
Територіальний орган Держсільгоспінспекції України, який проводить арбітражне (експертне) визначення якості насіння і садивного матеріалу, видає споживачеві документ про якість із позначкою у правому верхньому куті: «Арбітраж». Після порівняння даних арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу з показниками, вказаними у документах виробника та споживача насіння та садивного матеріалу, згідно з додатками до Правил арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та порядку оформлення заяв робиться висновок за формою відповідно до додатка 4 вказаних Правил.
 
Яким чином здійснюється маркування насіння?
У статті 21 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» у редакції від 2 жовтня 2012 р. передбачено, що насіння і садивний матеріал, що вводяться в обіг, обов'язково маркуються і пакуються. Маркування насіння - це етикетка із зазначенням реквізитів виробника, культури, сорту, категорії, номера партії насіння, а маркування садивного матеріалу - етикетка із зазначенням реквізитів виробника, культури, сорту, підщепи, віку, категорії і товарної якості рослин.
 
Чинним законодавством на виробників насіння і садивного матеріалу покладається обов’язок додержуватися встановленого порядку пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння і садивного матеріалу відповідно до вимог нормативно-правових актів та стандартів. Порядок маркування партій насіння затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2013 р. № 447. Цей Порядок визначає процедуру здійснення маркування партій насіння. Залежно від походження, культури, сорту, категорії, генерації, року врожаю маркуванню підлягає кожна партія насіння. Маркування насіння здійснюється у місячний строк державними інспекторами сільського господарства територіальних органів Держсільгоспінспекції на платній основі.
 
Для здійснення маркування суб’єкт господарювання подає письмове повідомлення територіальному органу Держсільгоспінспекції за місцезнаходженням суб’єкта господарювання про формування партій насіння за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку маркування партій насіння. Територіальний орган Держсільгоспінспекції не пізніше одного робочого дня з моменту отримання повідомлення суб’єкта господарювання про формування партій насіння приймає рішення про призначення дати здійснення маркування партій насіння та державного інспектора сільського господарства, про що повідомляється суб’єкт господарювання не пізніше наступного робочого дня.
 
Маркування кожного пакування насіння здійснюється шляхом пришивання або наклеювання етикетки, яка має свій індивідуальний номер, у такий спосіб, щоб вона не розривалася під час транспортування або розкриття пакування насіння.
 
Бланки етикеток виготовляють за рахунок замовника маркування. На кожне паковання насіння державним інспектором сільського господарства також наноситься з:
 
  • гібридним насінням та насінням батьківських форм гібридів соняшнику та кукурудзи - позначка згідно з додатком 3 до Порядку маркування партій насіння;
  • протруєним (обробленим) насінням - напис «Протруєне» або «Оброблене»;
  • дражованим або інкрустованим насінням - напис «Дражоване» або «Інкрустоване».
 
Після закінчення маркування кожної партії насіння державний інспектор сільського господарства складає звіт, в якому зазначається кількість використаних етикеток та особливості маркування залежно від призначення насіння, виду паковань і способів його транспортування. Відповідальність за маркування партій насіння та достовірність інформації, нанесеної під час його здійснення, несе державний інспектор сільського господарства.

 

 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.