agro business 160 160

Правове регулювання ведення Державного аграрного реєстру

Правове регулювання ведення Державного аграрного реєстру

/ У правовому полі / Четвер, 11 березня 2021 11:44

Формується єдина державна інформаційна система, що міститиме відомості про виробників сільськогосподарської продукції та забезпечуватиме ефективне адміністрування державної підтримки.

У грудні минулого року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції» від 5 листопада 2020 року. Внесено зміни до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» в частині створення Державного аграрного реєстру. Вони спрямовані на формування єдиної державної інформаційної системи, що міститиме відомості про виробників сільськогосподарської продукції та забезпечуватиме ефективне адміністрування державної підтримки. Новий закон спрямовано на надання аграріям спрощеного доступу до програм державної підтримки й забезпечення публічності її розподілення за допомогою електронної системи — Державного аграрного реєстру.

Державний аграрний реєстр — це державна автоматизована інформаційна система збирання, обліку, накопичення, оброблення та надання інформації про виробників сільськогосподарської продукції та сільськогосподарську діяльність, яку вони здійснюють.

Згідно з новою статтею 2-2 «Державний аграрний реєстр» Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», реєстр ведеться за кошти державного бюджету з метою комплексного інтегрування відомостей про виробників сільськогосподарської продукції, їхні майнові, земельні, екологічні, трудові, фінансово-кредитні й інші права та характеристики.

Виробники сільськогосподарської продукції добровільно вносять відомості про себе. Державний аграрний реєстр використовується також для електронної взаємодії між фізичними та юридичними особами, державними органами, органами місцевого самоврядування, центрами надання адміністративних послуг із метою реалізації державної аграрної політики, зокрема в частині надання державної підтримки виробникам сільськогосподарської продукції.

Аграрний реєстр є державною власністю, складовою Національного архівного фонду й підлягає довічному зберіганню. Майнові права інтелектуальної власності на комп’ютерну програму та компіляцію даних належать державі.

 

Ведення Державного аграрного реєстру

Змінами до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» передбачено, що ведення Державного аграрного реєстру здійснюється шляхом:

• внесення відомостей про виробників сільськогосподарської продукції до Державного аграрного реєстру, включно з інформацією про обсяги виробленої (вирощеної) ними сільськогосподарської продукції, часткою сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік;
• ведення обліку, оброблення та систематизації інформації про виробників сільськогосподарської продукції відповідно до цього Закону;
• внесення змін до відомостей про виробників сільськогосподарської продукції до Державного аграрного реєстру для забезпечення актуальності таких відомостей;
• використання інформації Державного аграрного реєстру, зокрема інформації, отриманої шляхом інформаційної взаємодії Державного аграрного реєстру з іншими державними реєстрами та кадастрами, для адміністрування заявок виробників сільськогосподарської продукції на отримання державної підтримки, а також документів дозвільного характеру;
• відображення відповідних актуальних відомостей у Державному аграрному реєстрі в порядку його електронної інформаційної взаємодії з іншими державними реєстрами та кадастрами;
• адміністрування заявок на отримання державної підтримки, а також документів дозвільного характеру за допомогою програмних засобів ведення Державного аграрного реєстру.

 

Вносити відомості про виробників сільськогосподарської продукції може центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики в галузі сільського господарства, центр надання адміністративних послуг та/або виробник сільськогосподарської продукції.

fermer v pole

Виробники сільськогосподарської продукції мають право зареєструватися (самостійно або через центри надання адміністративних послуг) у Державному аграрному реєстрі й отримати доступ до особистого електронного кабінету та керування своїм профілем.

Доступ до особистого електронного кабінету передбачає такі можливості:

• внесення інформації про виробника сільськогосподарської продукції;
• подання та адміністрування заявок виробників сільськогосподарської продукції на отримання державної підтримки, а також документів дозвільного характеру;
• керування профілем, можливість надання доступу до інформації, що міститься в особистому електронному кабінеті, третім особам;
• користування іншими програмними засобами ведення Державного аграрного реєстру.

 

Інформаційна взаємодія Державного аграрного реєстру з іншими державними реєстрами та кадастрами здійснюється у спосіб забезпечення доступу до таких реєстрів і кадастрів через Державний аграрний реєстр шляхом внесення до Державного аграрного реєстру реєстраційних (реєстраційних, кадастрових) номерів об’єктів відповідних реєстрів і кадастрів.

 

Права виробників

Виробники сільськогосподарської продукції, що зареєструвалися у Державному аграрному реєстрі, набувають право:

• на отримання державної підтримки на основі інформації, що міститься в Державному аграрному реєстрі, в тому числі інформації, отриманої шляхом інформаційної взаємодії Державного аграрного реєстру з іншими державними реєстрами та кадастрами, без надання відповідних відомостей в паперовій формі;
• на безкоштовне отримання інформації стосовно себе з Державного аграрного реєстру, зокрема інформації, отриманої шляхом інформаційної взаємодії з іншими державними реєстрами, з якими забезпечено технологічну сумісність технічних рішень Державного аграрного реєстру;
• на використання інформації, що міститься в Державному аграрному реєстрі, в тому числі інформації, отриманої шляхом інформаційної взаємодії Державного аграрного реєстру з іншими державними реєстрами та кадастрами, з метою отримання документів дозвільного характеру;
• на подання заявок на отримання державної підтримки, а також документів дозвільного характеру за допомогою програмних засобів ведення Державного аграрного реєстру;
• на керування своїм профілем в особистому електронному кабінеті, а також надання доступу до інформації, що міститься в особистому електронному кабінеті, та прав управління своїм профілем третім особам за їхньою згодою.

 

Інформація щодо внесених у Державний аграрний реєстр особистих селянських господарств, які не зареєстровані як фізична особа — підприємець або юридична особа:

• не є підставою для стягнення з них податків та зборів, крім плати за землю;
• використовується органами статистики як офіційна та включається в офіційну статистичну інформацію;
• використовується як офіційна при отриманні документів дозвільного та іншого характеру від органів державного управління та органів державної влади.

 

Детальний порядок ведення й адміністрування Державного аграрного реєстру, а також перелік відомостей Державного аграрного реєстру повинен бути затверджений Кабінетом Міністрів України.

 

Т. О. КОВАЛЕНКОд-р юрид. наук, професор
Київський національний університет ім. Т. Шевченка

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.