agro business 160 160

Зберігання зерна: модуль за модулем

Зберігання зерна: модуль за модулем

/ Зберігання / Вівторок, 26 листопада 2019 15:02

У багатьох господарствах сьогодні вирішують питання з організацією процесу самостійного сушіння зібраного врожаю. При цьому на ринку представлена величезна кількість видів та типів зерносушарок, у тому числі доволі специфічних. Тому поговоримо про модульні агрегати, які сьогодні користуються стабільною і зростальною популярністю серед агровиробників з огляду на можливість нарощувати потужність сушіння зерна у разі потреби.

Цікаво, що найбільш популярними зерносушарками у США є модульні. Вони характеризуються відносно невеликими габаритами, помірною вартістю та оптимальним співвідношенням ціни та продуктивності. Розмір самої сушарки, як і все необхідне транспортне обладнання також мають значення: норії, конвеєри, норійні вишки й галереї, що позитивно впливає на вартість всього комплексу.

Адже зернова сушарка не функціонує сама собою. Таке обладнання чітко прив’язане до певної інфраструктури. Габарити модуля у більшості випадків дозволяють його з легкістю встановити на будь-якому току, елеваторі або ж «вписати» в певну технологічну схему. І при цьому такі зерносушарки мають достатню потужність — до 1000 т на добу, якщо мова йде про фермерські зернові, і ще вищу — для забезпечення потреб комерційних елеваторів.

Однак головна перевага зерносушарок цього типу полягає в економічній складовій процесу сушіння зерна. Аграрій має можливість придбати зернову сушарку під конкретні потреби господарства, не переплачуючи кошти за непотрібну наразі потужність.

Якщо, наприклад, у нього в обробітку тисяча гектарів, він може купити зернову сушарку з відповідною потужністю, розрахованою за усередненими обсягами зібраної із цієї площі зерна різних культур. Якщо ж розширилися площі господарства, керівник просто докуповує ще один модуль того ж виробника. Монтаж його займає всього лише робочу зміну. Модуль — це автономна одиниця, яка має власні датчики і систему автоматики, сумісну з комп’ютером першого модуля, тут не потрібно ні під що підлаштовуватися — продуктивність зростає вдвічі або втричі.

Слід акцентувати увагу і на те, що мова йде про зернові сушарки, які здатні за один захід знизити вологість будь-якої культури з будь-яким показником вологості до базового завдяки пропуску через зернову масу великих обсягів теплого повітря. Це можливо навіть коли мова йде про такі складні випадки, як зниження відсотка вологості зерна кукурудзи із понад 30% до 14%.

Ще одна дуже важлива особливість цих агрегатів — їхня зручність та безпечність під час роботи. Наприклад, у конструкції модульної зерносушарки передбачені температурні датчики, котрі в разі виникнення подібної загрози відразу передають сигнал оператору, який, натиснувши на спеціальний важіль, розвантажить агрегат буквально за кілька секунд, на відміну від більшості моделей шахтних сушарок.

Обираючи модульну зерносушарку, варто звернути увагу і на бренд виробника. Аграрії нерідко «ведуться» на гучну рекламу невідомого виробника у поєднанні з нечувано низькою ціною, а потім неприємно дивуються тим, що зерносушарка і близько не показує заявлених обсягів з продуктивності. Це просто викинуті гроші на вітер.

У такому разі фахівці радять підійти до питання наступним чином: домовитися із представниками відомого виробника про мінімально розумну ціну. Слід звертати увагу на комплектацію агрегату і те, наскільки вона автоматизована. Зокрема, це стосується наявності вологомірів, комп’ютера і якості матеріалу, з якого зроблені зовнішні сита сушарки. Оптимальний варіант, коли вони виготовлені з нержавіючої сталі. Провадити сушіння зерна за таблицями — це одне, а коли всі розрахунки здійснює автоматика — зовсім інша справа.

Також, порівнюючи зернові сушарки різних виробників, необхідно зважати на табличні наведені цифри, оскільки індекс агрегату вказує на кількість модулів, вентиляторів і довжину (чисельність секцій) зернової колони.

17 408 87

Існують також цікаві мобільні рішення модульних зернових сушарок. По-перше, це дає змогу нарощувати обсяги сушіння зерна, чому сприяє конструкція, яка припускає можливість установки додаткового модуля. А по-друге, відсутність прив’язки до конкретного місця розташування.

Задовольнити такі потреби здатна зерносушарка, що поєднує особливості мобільної та модульної одночасно. Стаціонарна установка вимагає проекту, за який потрібно заплатити додаткові гроші, а також отримання відповідних дозволів і погоджень. Звісно, що це може призводити до певних незручностей. Крім того, в агрокомпаніях буває по кілька відділків, і установка однієї стаціонарної зернової сушарки передбачає жорстку логістичну прив’язку до однієї точки.

Мобільна сушарка з можливістю установки додаткового модуля дає змогу оптимально корегувати і місце переробки врожаю, і бажану продуктивність. Остання може досягати 7 т/год для зниження вологості кукурудзи на 15%. Пересувається він за допомогою трактора, потужність якого залежить від розмірів зерносушарки і відповідно, кількості гідравлічних циліндрів — від одного до чотирьох. Як пальне виключно використовується дизельне паливо.

Конструкція мобільної модульної сушарки містить усе, що потрібно для ефективної роботи: власну платформу, гідроциліндри, завантажувальну і розвантажувальну норії тощо. У разі встановлення додаткового модуля знадобиться додаткове нарощування довжини норій. Зручність такого підходу є безсумнівною: підвезли агрегат, встановили в потрібній позиції, підвели паливопровід — і все, можна сушити зерно на іншому току або в певному приміщенні. У разі потреби додали ще модуль, підвищивши тим самим продуктивність роботи. Зернові сушарки такого типу оптимально підійдуть для невеликих господарств, де вирощуються різні культури, а не робиться ставка на монокультуру.

Модульні агрегати найчастіше обирають господарства, які обробляють площі від 1 до 7–8 тис. га. Максимальна продуктивність таких зернових сушарок досягає 500 т на добу і більше. Якщо мова йде про потребу сушити великі об’єми зерна, то в цьому випадку слід придивитися до агрегатів інших типів. Доцільніше відразу взяти зерносушарку з запасом продуктивності, і «відбивати» різницю у ціні шляхом надання послуг іншим господарствам. Однак кожен аграрій міркує на власний лад, тому тут складно дати однозначну відповідь.

Обов’язково повинні бути хоча б два датчики вологості: один — на вході, інший — на виході, проте нерідко на ринку пропонуються агрегати тільки з одним на виході. Важливе значення має і спосіб вивантаження зернової маси. Бажано, щоб це був не шнек, а скребковий транспортер, який мінімізує можливість травмування зерна. Крім того, на момент придбання зернової сушарки обов’язково потрібно досягти чітких домовленостей із газовою службою. Часом трапляється, що аграрії вже внесли передоплату за агрегат, а газу і близько немає. Скоро сушити зерно, і люди нервуються.

Важливо звернути увагу на відповідність продуктивності норій та сушарки. Інакше агрегат працюватиме вхолосту, викидаючи гроші за газ і електроенергію буквально на вітер. З цією метою рекомендується встановити буферну ємність об’ємом приблизно на 25–30 т зерна, яка дозволить запобігти неповному завантаженню агрегату.

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.