agro business 160 160

×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Алюмінієві зерновози: полегшена ефективність

Алюмінієві зерновози: полегшена ефективність

/ Зберігання / Четвер, 30 вересня 2021 13:52

В аграрному секторі України шириться застосування алюмінієвих зерновозів, полегшена конструкція яких дає змогу перевозити в середньому на 1,5–2 т більше вантажу

Нещодавно промайнула офіційна інформація, що попри суворий контроль на дорогах загального призначення, кожен другий вантажний автомобіль на автотрасах рухається з перевищенням допустимої ваги. Це означає не лише подальше псування дорожнього полотна, а й відповідне посилення уваги до проблеми з боку державних контрольних служб.

Будуть з’являтися нові пункти вагового контролю, мобільні бригади, зростатимуть розміри штрафів тощо. Так чи інакше порушників виявлятимуть, а отже, можливості «проскочити» в перевантаженої фури із зерном будуть нижчими. Тобто подальше ігнорування законодавчих вимог у прагненні заощадити призводитиме до протилежного ефекту через високі суми штрафів. Тому єдиним реальним способом оптимізувати собівартість зернової логістики для багатьох господарств і спеціалізованих компаній є тільки впровадження сучасних технологій, зокрема — використання зерновозів і вантажних причепів полегшеної конструкції.

Зазвичай алюмінієві причепи базуються на конструкції сталевих моделей, проте мають посилені характеристики в місцях, що піддаються найвищим навантаженням. Попри певні застороги в надійності, вони абсолютно нічим не поступаються сталевим конструкціям. Натомість сукупна базова вага такої надбудови, встановленої на тягачі чи алюмінієвого причепа, є помітно нижчою — до 2 т.

Звісно, що 1,5–2 т зерна, яке додатково можна перевезти в такому зерновозі, на перший погляд, взагалі не рятують ситуацію в господарстві, де збирають тисячі тонн зерна. Проте шляхом нехитрих підрахунків можна виявити, що за кожні 10–12 рейсів від поля до току чи від елеватора до порту алюмінієвий причеп дозволить заощадити одну поїздку. Тобто йдеться про зростання продуктивності та ефективності роботи приблизно на 8–10%, а також про аналогічну економію витрат на ПММ, ресурс техніки, оплату праці тощо. Себто в разі інтенсивної експлуатації алюмінієвих зерновозів із полегшеною конструкцією протягом кількох років можна досягти дуже навіть відчутних результатів економії ресурсів і підвищення продуктивності роботи.

Ще однією істотною перевагою такого підходу до вибору техніки для транспортування зерна є те, що гарантоване вкладання в суворі вимоги українського законодавства дасть змогу уникати штрафних виплат за результатами перевірок.

 

ДОВІДКА «АС»

На дорогах загального призначення в Україні загальна вага транспортного засобу не має перевищувати 40 т. Допустиме навантаження на одинарну вісь становить 11 т, на здвоєну — 16 т, на строєну вісь — 22 т. Також у червні 2021 року було запроваджено нові жорсткі законодавчі зміни, які передбачають високі штрафи за порушення вантажно-вагових норм:

• перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 10%, але не більше як 20% у разі перевезення неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу — штраф у розмірі тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
• перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20%, але не більше як 30% у разі перевезення неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу — штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
• перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 30% у разі перевезення неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу — штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

На практиці йдеться про дуже відчутні штрафні санкції за перевантаження, зокрема автомобілів-зерновозів, які обраховуються багатьма десятками й сотнями тисяч гривень.

До того ж водієві зерновоза, у якого все гаразд із допустимою масою транспортного засобу, не потрібно буде обирати потаємні маршрути на дрімучому бездоріжжі та вичікувати по кілька днів нагоди прослизнути непоміченим до порту. Ніде правди сховати: таких «розвідників» у нас дуже багато, варто тільки від’їхати від траси Київ — Одеса в районі Кіровоградщини чи Миколаївщини. Дорогі тягачі «вбивають» собі колеса та підвіску, витрачають намарне пальне та дорогоцінний час, щоб тільки прорватися до пункту призначення з кількома тоннами перевантаження. Навіщо це робити, якщо можна підібрати оптимальний варіант із полегшеним причепом.

15 16 454 455 63

До речі, елементарна арифметика не завадить, бо трапляється, що агровиробники купують причепи максимальної місткості, засипаючи їх зерном по вінця. Мовляв, треба ж їх використати на повну. В такому разі краще орієнтуватися на перелік сільгоспкультур, що вирощують у господарстві. Так, якщо це, наприклад, пшениця чи кукурудза, то цілком можливо, що причеп підвищеної місткості, повністю завантажений зерном, перебуватиме більш-менш у межах вимог законодавства за своєю вагою. Однак, якщо це добре виповнений соняшник, то купувати під нього гігантський причеп не варто — очевидно, що буде перевантаження.

Тому краще порадитися безпосередньо з продавцями та підібрати модель, що буде оптимальною з боку вартості придбання та місткості, вписуючись в усі нормативи. Тим більше, що потрібно враховувати ще й таку характеристику, як маневровість. Не факт, що величезний причеп зможе безперешкодно рухатися полями та ґрунтовими дорогами.

Нагадаємо також, що сьогодні дедалі більшої популярності в Україні набуває триланкова технологія збирання врожаю, яка передбачає наявність у полі спеціальних проміжних бункерів-перевантажувачів для зерна. Завдяки цьому не обов’язково будь-за-що перевантажувати причепи, щоб спорожнити бункери комбайнів. Проміжний накопичувач дозволить працювати зернозбиральним у безперебійному режимі.

Наголосимо і на тому, що алюмінієві зерновози — це той сегмент сільгосптехніки, який успішно освоїли українські виробники. Сьогодні на ринку України без проблем можна підібрати недорогу і надійну вітчизняну модель, яка до того ж підпадає під державну програму часткової компенсації вартості. Це справді зручно і дає змогу утримувати досить великий парк такого обладнання в господарстві.

Проривом в Україні є вітчизняний алюмінієвий самоскидний зерновоз спільного виробництва ТОВ «Завод Кобзаренка» та компанії «Д Лайт». Виробники об’єднали зусилля й пропонують техніку європейського зразка!

Проаналізуємо основні переваги цих автомобільних напівпричепів:

• власне виробництво забезпечує швидке виконання замовлення;
• складники від відомих європейських компаній — пневматична підвіска та осі SAF INTRADISC, опорні домкрати SAF, фіксатор кузова HYVA-HYFIX, гідроциліндр BINOTTO, гальмівна система KNORR BREMSE, алюмінієві профілі FUDICKAR, фарба LANKWITZER тощо;
• широкий модельний ряд 50, 55 та 58 м³;
• адаптація з тягачами всіх відомих виробників — MAN, DAF, Mercedes, Ford, Volvo, Scania, Renault, Iveco, МАЗ, КрАЗ й ін.;
• товщина алюмінієвих бортів кузова 40 мм гарантує самозахист від корозії;
• полегшена конструкція (50 м³ — 6,6 т) дозволяє щоразу під час виконання рейсу перевозити на 2 т більше корисного вантажу;
• розвантаження із закритим тентом за допомогою функції маятника комбінованих дверей. Кут підіймання кузова — 45°;
• заводська гарантія — 1 рік (на осі SAF — 6 років);
• сервісний супровід в Україні;
• 25% вартості — державна компенсація для аграріїв. За нормальної інтенсивності роботи новий алюмінієвий причеп-зерновоз здатен себе окупити буквально за один-два сезони.

 

До того ж конструкція напівпричепа-зерновоза дає змогу змінювати алюмінієвий кузов на сталевий Hardox і використовувати транспортний засіб для перевезення важких вантажів — каміння, щебінь, пісок.

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.