agro business 160 160

Автономне тепло

/ Життєве середовище / П'ятниця, 30 грудня 2011 13:39
altСергій Чегодаєв, спеціально для "АС"
Якщо в будинку немає централізованого опалення, не підведена газова магістраль, а піч або камін, як відомо, вимагають чималих турбот, повязаних із заготівлею дров або торфу, тоді в нагоді стане електричний обігрівач.
Дехто побоюється, нібито електричні прилади спалюють кисень, виділяють зайві неприємні запахи, а то й б'ють струмом. Цими «додатковими ефектами» грішили вироби-одоробла минулої ери - рефлектори з відкритою спіраллю, яка розжарювалася до червоного, старі масляні панелі на коліщатках і тому подібні артефакти радянської напіввійськової промисловості. Сучасні пристрої усіх типів зазвичай позбавлені подібних проблем.
Деякі електроприлади не лише обігрівають будинок або гараж, склад чи майстерню, але й очищують, зволожують повітря, вентилюють приміщення. Пристрій може стояти на підлозі, висіти на стіні або навіть на стелі. Інколи наші «теплі друзі» приймають найнесподіваніші форми: панно на стіні, що зображує тропічний пляж із пальмами, або картина в рамі, або дзеркало. Деякі електрокаміни мімікрують під плазмопанель телевізора: можна годинами споглядати химерну гру штучного полум'я.
Компактні обігрівачі легко переносяться з місця на місце, їх можна перевозити, використовуючи для додаткового обігріву і в сільському будинку, і в міській квартирі. Вибираючи обігрівач, варто звернути увагу на його потужність, оскільки саме від неї залежить, який об'єм приміщення здатний обігріти той чи інший агрегат. Варто також розібратися у різновидах опалювальних електроприладів, представлених на ринку.
 
altМасляні обігрівачі - класичні джерела тепла, що застосовувалися й десятиліття тому. За розміром і формою нагадують звичайні батареї опалювання, що встановлені в міських квартирах, однак ці можна рухати по всьому житловому або підсобному приміщенню. Усередині герметичного корпусу циркулює масло. Поки воно нагріється та передасть тепло металевій оболонці, пройде півгодини або й більше. Багато сучасних моделей прогрівають кімнату швидше, оскільки додатковооснащені вентиляторами.
Обпектися масляним обігрівачем не можливо, однак дотик до нього все ж чутливий: температура поверхні батареї досягає 60 градусів. Серед побутових обігрівачів масляні радіатори мають найбільші розміри.
Роботою масляного обігрівача керує терморегулятор, який автоматично вмикає і вимикає його при перегріванні. Проте датчик терморегулятора вимірює температуру не повітря, а нагрітого масла, тому інколи доводиться навчатися досягати потрібної температури дідівським методом проб і помилок.
 
altКонвектори швидко і рівномірно обігрівають усю кубатуру складу чи гаража. Підтримуючи задану температуру в приміщенні, вони можуть помилитися не більш, ніж на пів-градуса. У конвекторі встановлений датчик, який постійно подає сигнал на електронний термостат. Якщо температура трохи більша заданої, то нагрівач переходить у режим очікування, якщо менша - продовжує роботу. Таким чином, від конвектора завжди йде потік теплого повітря, причому саме тієї температури, яку встановлено на його на панелі.
Крім того, у деяких моделей передбачена касета-програматор, за допомогою якої задаються певні параметри для зміни режимів, причому на довгий час уперед. Зробити це не складніше, ніж запрограмувати на вимикання телевізор.
На вигляд конвектор - пласка панель, що кріпиться до стіни спеціальними кронштейнами. Його можна рухати, перевішувати на інше місце й перевозити. Усередині приладу вмонтовано нагрівальний елемент, що надійно захищений кожухом. Через нього безперервним потоком тече кімнатне повітря, виходячи з верхніх ґраток уже підігрітим. Тобто в конвекторі відсутній посередник - масло або вода. А посередник, як всім відомо, завжди прагне відібрати чималу частина прибутку. Так от: конвектори нічого не відбирають, а гріють лише повітря у кімнаті, а не стіни або віконні рами.
 
Інфрачервоні обігрівачі (випромінювачі) гріють ще вибірковіше: тільки предмети, які перебувають у кімнаті - меблі, одяг на людях і самих людей. Теплові промені, подібно до сонячного світла, не поглинаються повітрям. Інфрачервоні потоки квантів перетворюються на тепло лише при зустрічі з поверхнею, завдяки чому близько 90% енергії не йде кудись у холодний космос (чи у глухий кут гаража), а діє локально, в зоні перебування людини й предметів навколо неї. Вони нагріваються й зберігають тепло так само, як сільська піч, і лише потім тепло віддається навколишньому повітрю. Такий принцип заощаджує електроенергію й значно скорочує час прогрівання.
Оригінальний опалювальний прилад підвішується до стелі. По-перше, він не займає багато місця, а, по-друге, об нього не обпечешся, хоча розжарюється він неабияк - до 250 градусів за Цельсієм. Це ніби велика продовгувата лампа, тільки промені її не світять, а дають тепло.
У кімнаті, де працює такий прилад, не відбувається усіляких явищ, які неминуче супроводжують конвективне опалення: повітряні потоки циркулюють надто слабко, а значить, не переносять пил, й тепле повітря не піднімається угору під стелю.
Конструкція й сучасний дизайн роблять променисті обігрівачі практично непомітними (або привабливими) у будь-якому інтер'єрі. Є навіть спеціальна серія «сільських» інфрачервоних обігрівачів із корпусом під колір дошки-вагонки.
Монтуються такі панелі легко, щоправда, вони стаціонарні й тягати їх з місця на місце досить проблематично. До того ж і справді помітно спалюють кисень у приміщенні.
 
Керамічні тепловентилятори зручні тим, що гріють, коли холодно, й освіжають, коли спекотно. Влітку внутрішній нагрівальний елемент відключається, й обігрівач стає собі просто вентилятором.
Апарат можна поставити в будь-яке зручне місце: наприклад, на стіл або поличку, адже його висота невелика. Завдяки спеціальній підставці, яка здатна крутитися збоку убік, він розподіляє тепле повітря по приміщенню швидко й рівномірно.
Нагрівальний елемент не окислюється й практично не виходить із ладу. Це значно збільшує термін служби приладу й заощаджує кошти дбайливого господаря. Потужність такого тепловентилятора регулюється автоматично залежно від зміни температури у приміщенні.
Додаткова безпека - автоматичне відключення при перекиданні або падінні.
 
altКарбонові обігрівачі також відключаються, якщо ненароком впадуть. По суті, це ті ж інфрачервоні пристрої, але їхній нагрівальний елемент складається із карбонового волокна, запаяного у вакуумну кварцову трубку. Ці компактні прилади можуть бути схожі на стовпчик, пірамідку або навіть на торшер. Електроприлад здатний обігріти за кілька хвилин, навіть при мінусовій температурі, площу на відстані 3-4 м навколо нього. Карбонові обігрівачі запатентовані лише кілька років тому, й поки що вважаються технологією майбутнього. Щоправда, з ними варто поводитися обережно: нагрівальний елемент іноземного походження може просто перегоріти під час стрибків напруги в нашій пострадянській електричній мережі. Й ця технологія ХХI ст. таки доволі примхлива - кантувати треба обережніше, впускати на підлогу не рекомендується. Так само як не варто й сушити на карбоновому обігрівачеві вологі шкарпетки, немов на ребристій батареї.
Опалювати гараж чи склад електрикою, звісно, дорого з погляду щоденної витрати кіловат-годин. Ну, але ми знаємо, що таке автономне тепло - це майже завжди рішення тимчасове.
 
 
ДОВІДКА
 
Економічність різних типів обігрівачів відрізняється.Так, масляний радіатор або тепловентилятор потужністю 1кВт підійде для приміщення площею 10 кв. м, а конвектор тієї ж потужності - вже для 14 кв. м. Найбільш енергоощадними вважаються інфрачервоні обігрівачі. Прилад потужністю усього 300 Вт впорається із приміщенням до 12 кв. м.
 
 
Клас електрозахисту. Вибираючи обігрівач, звернімо увагу якого він класу електрозахисту? У разі якщо другого або другого плюс, то прилад не потребує заземлення: включили в розетку і гріймося. Багато сучасних обігрівачів можуть використовуватися й у вологих приміщеннях. Тут потрібно уважно читати інструкцію. Інколи виробники не забороняють встановлювати свої опалювальні прилади навіть у лазні або пральні.

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.