Банер

Новий номер

№14(357) липень 2017



	 

	Жнива: фініш та старт

	купити електронну версію:

	  
Архів номерів
Передплата

Основні рубрики

 


 



Агентство Промышленных Новостей
№21(340) листопад 2016
№21(340) листопад 2016

 

Ринок кукурудзи

купити електронну версію:

  

Економічний гектар

Ринок кукурудзи врожаю 2016 року
О. МАСЛАКканд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Нинішній сезон характеризується збільшенням виробництва кукурудзи. Така ситуація склалася як на внутрішньому ринку України, так і загалом у світі. Разом з цим, зростає споживання цього зерна. Це в черговий раз підтверджує загальногосподарське та економічне значення цієї культури....
Детальніше >>

Cтан розвитку внутрішнього продовольчого ринку
Ю. В. КЕРНАСЮКканд. економ. наук, старший 
науковий співробітник лабораторії маркетингу, 
економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності 
Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН
Складна економічна ситуація на внутрішньому ринку продовольчих товарів поряд із нестабільною кон’юнктурою зовнішніх ринків збуту сільськогосподарської продукції створює потенційні загрози і ризики ско...
Детальніше >>

Фінансування АПК

Низькі ціни на кукурудзу: як мінімізувати втрати?
Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"
Цьогоріч серед усіх складностей аграрної галузі виділяється вагома проблема — зниження світових цін на сільгоспкультури, зокрема на одну з найбільш рентабельних — кукурудзу. Про те, скільки коштуватиме «цариця полів» у найближчій перспективі, і як аграріям не втратити прибуток в умовах коливання цін, експерти розповіли ...
Детальніше >>

Агрономія Сьогодні

Перевірка на сумісність: гречка і просо
В. Я. ХОМІНАдоктор с.-г. наук, професор ПДАТУ
В. М. БУРДИГАканд. с.-г. наук, директор НДІКК
О. Д. ПАСТУХздобувач, фермер, 
Подільський державний аграрно-технічний університет
У світовому рослинництві і кормовиробництві сумісні посіви польових культур застосовуються дуже давно — у Китаї, Єгипті, Індії, Візантії, Римі. Аналіз сучасної ситуації у землеробстві дає підстави прогнозувати подальший прогрес в сільському господарстві за рахунок переваг, ...
Детальніше >>

Ефективна перезимівля без бур’янів
Ігор СТОРЧОУСканд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН
Сівозміна — це основний профілактичний захід, що дає змогу суттєво обмежити шкідливість або й повністю нейтралізувати численну групу потенційних, переважно спеціалізованих шкідників, хвороб і бур’янів. Її провідним принципом є розмежування у часі й просторі біологічно споріднених культур шляхом поєднання в ланках рослин різних родин, а тому нехтувати її значимістю, зокрема й в обмеженні чисельності сегетальн...
Детальніше >>

Трансгенна соя: зло чи благо?
Юрій НОСЕНКОканд. с.-г. наук
Розвиток методів біотехнології й молекулярної генетики призвів до розробки підходів, що дозволяють цілеспрямовано змінювати геном живих організмів. Модифікація геному традиційних сільськогосподарських культур надає їм стійкість до пестицидів, шкідників, хвороб, сприяючи значному збільшенню врожайності. Так, введення у геноми сої культурної (Glicine maxima) гена стійкості до гліфосату з Agrobacterium tumefaciens дозволяє одержати гліфосаттолерантну...
Детальніше >>

Соняшник: продавати або переробляти
Леонід ФАДЄЄВканд. техн. наук, доцент,
розробник щадної пофракційної технології
Соняшник має виняткове значення для України, зокрема, для агробізнесу. Ось коротко історія цієї культури. Батьківщиною його є Північна Америка, одомашнення соняшнику північноамериканськими індіанцями археологи відносять до 3000 року до н. е. У багатьох індіанських культурах соняшник був символом божества Сонця. Та й після того, як 500 років тому іспанські завойовники завезли соняшник у Європ...
Детальніше >>

Зернобобові культури в Україні: що вирощувати?
В. І. СІЧКАРголовний науковий співробітник
Селекційно-генетичного інституту — Національного центру
насіннєзнавства та сортовивчення,
доктор біол. наук, професор,
член Спілки виробників і споживачів бобових України
Надмірне насичення в Україні сівозмін такими високо­енергетичними культурами, як соняшник і ріпак призвело до значного зниження вмісту в ґрунтах органічної речовини, що, своєю чергою, негативно впливає на водоутримну здатність ґрунт...
Детальніше >>

Особливості органічного саду: вибір ділянки, закладення та догляд
Валентина ЛАНОВЕНКО, спеціально для "АС"
Органічним виробництвом в Україні зайнято всього 1% земель — менше 400 тис. га, а експорт такої продукції становить близько 100 млн €. Україна має всі передумови для успішного ведення сільського господарства. Крім сприятливих кліматичних умов, в Україні сконцентровано близько 25% світового запасу чорноземів (44% території нашої країни)....
Детальніше >>

Експертна думка

Олія з рижію — джерело всіх ненасичених жирних кислот
В. В. ЛИХОЧВОРдоктор с.-г. наук, професор,
член-кореспондент НААН,
завідувач кафедрою технологій у рослинництві
Львівського національного аграрного університету
Г. С. КОНИКдоктор с.-г. наук, заступник директора
Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН
А. М. ЛИХОЧВОРаспірант
Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН
Жири — це харчовий компонент, який забезпечує організм людини енергією. ...
Детальніше >>

Сучасне тваринництво

Раціональна організація вирощування молодняку
Олег ГАЙДЕНКОканд. техн. наук, завідувач
науково-технологічним відділом селекції,
насінництва і трансферу інновацій
Світлана ПАНІНАмолодший науковий співробітник 
Кіровоградської ДСГДС НААН
В сучасних умовах ведення молочного скотарства проблема вирощування молодняку набуває все більшого значення, оскільки від правильного вирішення питань раціональної організації вирощування молодняку багато в чому залежить інтенсивність росту та е...
Детальніше >>

Зберігання

Зробити мармелад, або ж ґаляретки
Василь ЗАГАРНИЙ, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
У процесі переробки фруктів і ягід нескладно отримати такий популярний продукт із додатковою вартістю, як мармелад. Задля збільшення продуктивності при його виготовленні застосовують спеціальні машини, які допоможуть отримати солодощі чудового товарного вигляду.
...

Детальніше >>

Зберігання буряків в осінньо-зимовий період
Ольга ВЛАСОВАканд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН
Буряк є абсолютним лідером серед овочів за вмістом амінокислот. Так само містить у собі клітковину, пектин, різні вітаміни, провітамін А в невеликих кількостях, органічні кислоти, магній, кальцій, фосфор, марганець, йод, калій і залізо, які легко засвоюються організмом. Саме тому дуже важливо зберегти його в зимовий період....
Детальніше >>

У правовому полі

Право на виробництво та реалізацію насіння і садивного матеріалу
Тетяна КОВАЛЕНКОдоктор юрид. наук, доцент
КНУ ім. Т. Шевченка
З 30 червня 2016 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами і стандартами» від 8 грудня 2015 р . (Голос України. — 2015. — № 250. — 31 грудня), яким внесено істотні зміни до Закону України «Про насіння і садивний м...
Детальніше >>

Ідеї & тренди

Дизельне біопаливо: чи є вигода?
Геннадій ГОЛУБдоктор технічних наук, професор,
завідувач кафедрою кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем
НУБіП України
Олег ГАЙДЕНКОканд. техн. наук, старший науковий
співробітник, вчений секретар
Кіровоградської ДСГДС НААН
Максим ПАВЛЕНКОканд. техн. наук, старший викладач
кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем
НУБіП України
В’ячеслав ЧУБАканд. техн. ...
Детальніше >>

Механізація АПК

Засоби для тюкування й упаковки подрібненої кукурудзи в стрейч-плівку
Володимир ВДОВЕНКОканд. техн. наук
спеціально для "АС"
Точніше, мова піде про європейські універсальні засоби для тюкування і упаковки в стрейч-плівку жорсткої біомаси: від соломи, сіна, сінажу, кукурудзяного і трав’яного силосу, солом’яного фуражу до целюлози, деревної стружки і трісок.
...

Детальніше >>

Мульчувальний обробіток пару
Андрій ГОРБАТЕНКО, Володимир СУДАК, Лідія ДЕСЯТНИК
кандидати с.-г. наук,
ДУ Інститут зернових культур НААН України
В умовах потепління клімату, надмірних техногенних навантажень та зниження родючості чорноземів Степу виникає необхідність удосконалення технологічних систем обробітку ґрунту й удобрення при вирощуванні пшениці озимої по чистому пару з метою економії ресурсів, покращення фітосанітарного стану та вологозабезпеченості посівів, підвищення урожайності...
Детальніше >>