Банер
№22(341) листопад 2016
№22(341) листопад 2016

 

Соняшник нового врожаю

купити електронну версію:

  

Подія

Прогнозовані потреби й позитивні віяння
Ігор ПЕТРЕНКО, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
У столичному виставковому центі КиївЕкспоПлаза з 9 по 11 листопада проходила виставка «ІнтерАГРО 2016». Тут були представлені не лише зарубіжні заводи-виробники сільгосптехніки й елеваторного обладнання, а й вітчизняні також, які активно намагаються працювати на експорт. Майже всі машиновиробники відзначали збільшення продажів техніки в Україні протягом 2016-го року після серйозного попереднього падіння у 2...
Детальніше >>

Осінь-2016: тенденції, виклики та рішення
Олекса СТЕРНІЙспеціально для "АС"
Науковці спільно з практиками проаналізували особливості вегетаційного періоду озимих зернових
...

Детальніше >>

Економічний гектар

Горіхові перспективи
Ю. В. КЕРНАСЮКканд. економ. наук, 
старший науковий співробітник лабораторії маркетингу,
економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності
Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН
Світовий ринок горіхів відкриває значні перспективи для вітчизняних виробників. Цей напрям агробізнесу вигідно й економічно доцільно розвивати як у малих та середніх господарствах, які традиційно займаються трудомісткими вид...
Детальніше >>

Ринок соняшнику нового врожаю
Олександр МАСЛАК, канд. економ. наук, 
керівник Центру стратегічних досліджень АПК 
Сумського національного аграрного університету
Новий сезон відзначається збільшенням виробництва соняшнику в Україні та світі. Одночасно з виробництвом зростатиме його споживання. Проте особливістю цього року буде нарощування обсягів внутрішньої переробки цього олійного насіння та реалізація на внутрішніх ринках шроту й олії....
Детальніше >>

Агрономія Сьогодні

Ефективність чистих парів у технології вирощування пшениці озимої
О. І. ЦИЛЮРИКдоктор с.-г. наук
Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет
Л. М. ДЕСЯТНИК, канд. с.-г. наук
В. П. ШАПКАнауковий співробітник
ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України
В нинішніх умовах землеробства з появою маловитратних мінімальних технологій значення чистого пару не зменшилось, він і надалі залишається одним із факторів поліпшення вологозабезпечення посівів пшениці озимої і наступних культур сівозмін...
Детальніше >>

Нюанси догляду за садом
В. М. ЖУКканд. с.-г. наук
І. В. ТИМОШОКканд. техн. наук
Інститут садівництва НААН
Особливості передсадивної підготовки, системи утримання ґрунту, удобрення та хімічного захисту інтенсивних насаджень яблуні від парші.
...

Детальніше >>

Соняшник: продавати або переробляти (частина 2)
Леонід ФАДЄЄВканд. техн. наук, доцент,
розробник щадної пофракційної технології
Сьогодні дефіцит білка в раціоні харчування людини, за оцінками різних фахівців, становить близько 50%. У багатьох країнах значна частка білка в раціоні харчування населення припадає на білок, який отримують із сої. Однак у зв’язку з тим, що соя виявилася виключно «зручним» об’єктом для генної модифікації, а в суспі...
Детальніше >>

Технологія ведення сучасного насінництва
Борис ВАРЕНИКзав. відділом селекції та насінництва
гібридного соняшнику Селекційно-генетичного інституту — НЦНС,
канд. с.-г. наук, ст. науковий співробітник, доцент
Одеського державного аграрного університету
Безпосередній внутрішньогосподарський контроль за якістю проведення всіх агротехнічних робіт, сортових і фітосанітарних прополок здійснюють агрономи-насінники господарств чи спеціально закріплені досвідчені спеціалісти. Вони організовують розподіл ді...
Детальніше >>

Особливості перезимівлі та відновлення весняної вегетації озимої пшениці
В. НЕСТЕРЕЦЬдоктор с.-г. наук
М. СОЛОДУШКОканд. с.-г. наук
С. ЯРОШЕНКОканд. с.-г. наук
ДУ Інститут зернових культур НААН України
Часто основними причинами, що зумовлюють зрідження й загибель посівів озимої пшениці, є комплекс несприятливих умов зимівлі, які спричиняють такі явища, як вимерзання, утворення льодової кірки, випирання, виникнення пилових бур тощо. При цьому дуже часто жоден із несприятливих факторів зимового періоду, дії яких зазнають рослини ...
Детальніше >>

Хвороби на нових інтродукованих видах рослин в умовах Лісостепу України
І. Л. МАРКОВпрофесор
НУБіП України
Потреба у вивченні фітопатогенного комплексу високоенергетичних культур, більшість з яких недавно інтродукована в Україні, постала у зв’язку з пошуком джерел альтернативної рослинної сировини для виробництва біопалива і широким виходом цих рослин у промислове виробництво. Фітомаса їх, як відомо, є достатньо вагомим ресурсом енергетичної сировини. Проте урожайність її може зменшуватися в результаті ураження рослин хворобами, які в...
Детальніше >>

Біологічні засоби для органічного виробництва
Тетяна КОВАЛЬЧУК, спеціально для "АС"
Органічне вирощування по-українськи наразі — це пошук золотої середини у використанні мінеральних добрив, хімічних засобів та біологічних препаратів за менші гроші. Саме до такої практики вдаються виробники, бо орієнтуються на внутрішнього покупця. Якщо, скажімо, європейці чи американці мають фінансову можливість купувати органічні продукти і віддають їм перевагу, то українці зазвичай фінансово обмежені, і не дуже звертають увагу на органічність...
Детальніше >>

Зберігання

Зберігання капусти
Ольга ВЛАСОВАканд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН
Білокачанна і кольорова капуста, поряд із картоплею та морквою, становлять основу нашого овочевого столу. Однак знайти в кінці зими у продажу свіжий і щільний качан практично неможливо. Через неправильні умови зберігання капуста втрачає велику частину вітамінів, стає рихлою і позбавленою смаку....
Детальніше >>

Ідеї & тренди

Кооперація і садівництво: розвиток та добробут громад
Валентина ЛАНОВЕНКОпрезидент Академії
Органічного Садівництва Ekogarden,
розсадник родини Лановенко
«Якщо з 2 га можна зібрати 100 т яблук, і швидко повернути витрачені на закладання саду кошти, то навіщо це робити на 10 га із середньою урожайністю 10 т і більшими витратами» (А. Хайде).
...

Детальніше >>

У правовому полі

Реєстрація потужностей операторами ринку харчових продуктів
Т. О. КОВАЛЕНКОдоктор юрид. наук, професор
КНУ ім. Т. Шевченка
Конституція України гарантує кожному право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному також гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена. Законодавством України закріплені спеціальні правові механізми забезпе...
Детальніше >>

Сучасне тваринництво

Типи годівлі, раціони для високопродуктивного стада
Олег ГАЙДЕНКОканд. техн. наук, вчений секретар
Сергій ЧИПЛЯКАс. н. с. лабораторії біоадаптивних технологій в АПВ
Максим ПОДЛЄСНИЙм. н. с. лабораторії біоадаптивних технологій в АПВ
Кіровоградської ДСГДС НААН
Олег КРАВЧУКголовний зоотехнік 
ДП «ДГ «Елітне» КДСГДС НААН»
На практиці не завжди є можливість забезпечити молочне стадо достатньою кількістю різноманітних кормів високої якості. Це більшою м...
Детальніше >>

Механізація АПК

TOP DOWN — культиватор для найскладніших умов
Ілля ЧОРНИЙ, спеціально для "АС"
Нерідко трапляється ситуація, коли після збору кукурудзи на полі лишається така велика кількість рослинних залишків, що заробити їх у ґрунт належним чином є дуже проблематично навіть після кількох проходів техніки. З цим протягом тривалого часу на своїх полях зіштовхувалося ФГ «Перлина Турії» (Турійський р-н, Волинська обл.). Але в серпні поточного року в господарстві знайшли рішення — культиватор Top Down 500 від шведського виробника V&a...
Детальніше >>

Технології виробництва дизельного біопалива
Геннадій ГОЛУБдоктор техн. наук, професор, завідувач 
кафедрою тракторів, автомобілів та біоенергосистем НУБіП
Олег ГАЙДЕНКОканд. техн. наук, 
старший науковий співробітник, вчений секретар
Кіровоградської ДСГДС НААН
Максим ПАВЛЕНКОканд. техн. наук, старший викладач
кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем НУБіП
В’ячеслав ЧУБАканд. техн. наук, доцент
кафедри транспортних техн...
Детальніше >>