Полігон аграрних інновацій Digital Field повертається!

Полігон аграрних інновацій Digital Field повертається!

/ Агроновини / Вівторок, 09 травня 2023 10:08

150 варіантів дослідів, 30+ га, різні гібриди соняшнику та кукурудзи – полігон аграрних інновацій Digital Field знову відкриває двері сільгоспвиробникам. В епіцентрі уваги – точний посів насіння, раціональні рішення застосування рідких азотних і комплексних стартових добрив та біопрепаратів, а також все необхідне для їхнього ефективного використання – елементи точного землеробства та діджитал рішення.

Digital Field розпочинає 3-ій рік своєї діяльності. Рік – непростий, насичений кризами та викликами, що стоять як перед країною в цілому, так і перед аграрним сектором зокрема. Агробізнес завжди шукає способи збільшення прибутковості, складні часи зробили це завдання ключовим. Проєкт Digital Field демонструє, пояснює та розраховує вигоду новітніх способів збільшення ефективності агробізнесу на всіх етапах реалізації технологій. Із 2020 року, відколи компанія Agrilab ініціювала його створення, й до сьогоднішнього дня це є головною метою проєкту.

Digital Field-2023 – це полігон агроінновацій, де проводяться дослідження окремих елементів точного землеробства, раціонального використання ресурсів та комплексних технологічних рішень. Ми вивчаємо агрономічну та економічну ефективність застосування новітніх технологій в умовах кризи і ділимося з аграріями результатами досліджень», – відзначає Ярослав Бойко, CEO Agrilab.

09 05 1 02

Цьогоріч 30 га полігонів Digital Field засіяні соняшником та кукурудзою – це демопосіви з найновішими гібридами, окремі поля, на яких вивчається вплив параметрів висіву на кінцеву врожайність, а також досліди з різними схемами живлення рослин – лейтмотив Digital Field-2023.

В умовах кризи та високої вартості ресурсів, важливо дотримуватися максимально раціонального та технологічного підходу. Ефективність полягає не лише в правильному виборі насіння та добрив, але й у кількості та способі внесення цих ресурсів. Цього року ми приділяємо особливу увагу вивченню ефективності локально-стрікового внесення рідких азотних та комплексних стартових добрив, біопрепаратів та збалансованого поєднання різних макро- та мікроелементів, залежно від агрохімічних та фізико-хімічних особливостей грунтів. Ми також вивчаємо застосування цифрових продуктів для накопичення та аналізу даних про поля, контролю операційної діяльності, а також впливу комплексу цих рішень на продуктивність гібридів кукурудзи та соняшнику, а також відповідну економіку», – підкреслює Ярослав Бойко.

09 05 1 01

Декілька полігонів з вивчення ефективності систем удобрення – це більше 50 варіантів із продуктами від компаній «Агропартнер», ЕкоОрганік», «НВК Квадрат», «Українська агропромислова група», «Хімфармінвест», а також біологічними препаратами від «БТУ-Центр». Інгібітори нітрифікації, стартові добрива з комплексом макро і мікроелементів, спеціалізовані під окремий елемент живлення чи культуру загалом, біологічні продукти – самостійно чи в цікавих комбінаціях – першому сегменту дослідів Digital Field-2023 є чим заінтригувати фахівців.

Добрива, як вогонь: від слабкого спалаху не прикуриш і цигарки, а надто сильний спалить усе вщент (ми про бюджет і економіку)), – кожен агроном знає цю істину, та виставити оптимальну силу «вогнику» під силу далеко не кожному. Але це точно не стосується тих, в кого є результати комплексної агродіагностики. Це багатофакторний агрохімічний аналіз ґрунту, який проводить компанія Agrilab. Він враховує: кількість та розподілення елементів живлення, фактори, що знижують врожайність або ефективність добрив, історію поля, погодні і кліматичні умови, культуру, ефективну врожайність та техніку і технологію. На основі цього фахівці компанії створюють рекомендації з систем удобрення, що забезпечують не просто велику, а вигідну врожайність. Результати комплексної агродіагностики є основою для розробки технологій вирощування та розрахунку ефективної врожайності культур на Digital Field.

09 05 1 03

 

Скільки коштує неправильний висів?

Коли мова заходить за посів, фахівці Precision Planting називають прохід сівалки найголовнішою технологічною операцією сезону. Наприклад, 2021 року на полі Digital Field, на ділянках соняшнику з вивчення впливу глибини, результати відрізнялись майже на 1 т по врожайності (2,6 т/га), в порівнянні з оптимальною з глибиною 4 см (3,5 т/га). На той час ця різниця вартувала $636/га – така ціна лише одного невірного параметру висіву. На Digital Field-2023 Precision Planting заклала понад 60 таких дослідів на соняшнику та кукурудзі.

За моєю спиною – 31 прохід сівалки. Кожен прохід – окремий дослід на соняшнику, та кукурідзі на якому випробовується базові помилки, які фермера допускають при підготовці та проході сівалки. Також досліджуємо вплив внесення рідких добрив та параметрів висіву на врожайність культури. Для нас дуже важливо допомагати фермерам зрозуміти основні помилки та визначити їх вплив на результат. Саме тому ми сьогодні тут й досліджуємо процес проходу сівалки», – каже Олександр Подолян, спеціаліст із технічної підтримки продажів Precision Planting.

09 05 1 04

На полях Digital Field спеціалісти Precision Planting вивчають вплив: якості підготовки та формування борозни (Очисники ряду, притискне зусилля, глибина висіву; ступеня контакту насінини з ґрунтом, та вплив якості закриття борозни). А також шукають залежність між якістю формування борозни та доступністю елементів живлення в ґрунті на дослідах: без добрив, та різними нормами азотних та стартових добрив.

Досліди реалізовуються технологіями Precision Planting, зокрема системою FurrowJet®, Conceal, що закладає рідкі добрива навколо насінини, а також новітньою технологією SmartDepth™, яка на основі даних про доступну вологість ґрунту для проростання насінини з датчика SmartFirmer®, має можливість змінювати глибину висіву.

На Digital Field можна побачити не тільки результат роботи цих систем, але і самі рішення, адже офіційне представництво Precision Planting Ukraine буквально – в кількох кроках від демопосівів.

09 05 1 05

 

Зірки французької селекції

Цьогоріч всі технології та продукти, що представлені на Digital Field працюватимуть на розкриття потенціалу гібридів Limagrain.

На полігоні Digital Field нам цікаво побачити як помилки при висіві впливають на реалізацію потенціалу гібриду – відповідні досліди закладені на гібридах соняшнику ЛГ5478 та кукурудзи ЛГ31305.  Ми знаємо, що удобрення – це один із важливих моментів в отриманні високих врожайності на кукурудзі та, водночас, найбільша затратна частина – до 40% бюджету. Тому також хочемо побачити як ЛГ31305 відгукнеться на різні схеми припосівного удобрення», – зазначає Сергій Сенченко, менеджер Limagrain із питань регіонального розвитку в Київській та Чернігівській обл.

09 05 1 07

Поруч із дослідами Limagrain заклала демонстраційний посів 14-ти гібридів: по 7 – соняшнику та кукурудзи. Кожен із них представляє окрему групу продуктового портфеля Limagrain та якнайкраще підходить для вирощування в умовах Лівобережжя Київської області. Помітна частина демопосіву – новинки, зокрема, й такі, що вперше висіваються на українських полях.

З кукурудзи – це ЛГ31305 та УЕСЛІ, який був зареєстрований 2023 року й зараз вперше висіяний в Україні як товарний гібрид.  Поруч із ними представлені відомі на ринку гібриди: ЛГ31272, ЛГ31330, ЛГ30273 і ЛГ30315. Лімагрейн  зареєстрував дуже багато нових гібридів соняшнику, більшість із них можна побачити на Digital Field. Це ЛГ5478, ЛГ51510, ЛГ50475 , ЛГ50479 СX під технологію Express®, а також ЛГ58630 КЛ і  ЛГ50455 КЛП  під технологію Clearfield® та Clearfield®  Plus», – звертає увагу Сергій Сенченко.

 

Замість висновків

Digital-елементи, щоб чітко визначити потреби поля, спланувати врожайність та технологію; новітня техніка, щоб точно та якісно доставити продукт у ґрунт; дієві добрива, щоб рослина отримала потужний старт, а ґрунт зберіг свою родючість у наступні роки, і, звісно, насіння з потужною генетикою та вагомим потенціалом, який так приємно розкривати. Впродовж сезону на днях поля, конференціях, панельних дискусіях, круглих столах, у звітах з агроскаутінгу та моніторингу через Geosys та Climate Field View ми покажемо як ця синергія працює на забезпечення прибутку.

09 05 1 06

3-ій рік полігону аграрних інновацій розпочато!

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.