agro business 160 160

Майбутнє українського садівництва - за новими технологіями

/ Агроновини / Четвер, 07 липня 2016 13:34
1-2 липня 2016 року у Львові відбулася масштабна Міжнародна науково-практична конференція «Технології та інновації: від землі до готового продукту».

 

Втрата російського ринку збуту ягід і фруктів істотно вплинула як на садівничі господарства і переробні підприємства, так і на економіку України в цілому. Як в нинішніх складних умовах представникам аграрного сектора створити конкурентоспроможний продукт і вийти з ним на нові ринки збуту? Чому зараз особливо важливо впроваджувати новітні технології вирощування та переробки плодово-ягідної продукції? Як продати свій товар? На ці та інші питання дали відповідь учасники конференції.
 
Учасниками конференції стали близько 300 представників садівничої та переробної галузей з усіх куточків України та зарубіжжя. У конференції також взяли участь і обговорили актуальні питання садівництва і переробки представники компаній з Казахстану, Німеччини, Австрії, а також Голландії. Організатором заходу виступив міжнародний інформаційний проект «Садівництво і Виноградарство & Напої. Технології та Інновації».
 
Міжнародна конференція стала унікальним майданчиком для обміну досвідом представників провідних переробних підприємств і садівничих господарств. Учасники поділилися особливостями вирощування фруктів за сучасними стандартами, а також секретами виробництва унікальних українських напоїв та інших продуктів на базі плодів і ягід.
 
 
Ключова дискусія форуму була присвячена наявним проблемним питанням у садівничій та переробній галузях, а також пошуку шляхів їх вирішення. В обговоренні взяли участь начальник відділу садівництва, виноградарства та виноробства Міністерства аграрної політики та продовольства України Віктор Костенко, фахівець номер один в плодово-ягідному виноробстві, доктор технічних наук Олександр Литовченко, голова ради обласного об`єднання «Тернопільська обласна рада сільськогосподарських підприємств», заступник голови Аграрного союзу України, директор ФГ «Гадз» Петро Гадз, голова правління Громадської спілки виробників органічної сертифікованої продукції «Органічна Україна» Олена Березовська, засновник ягідного кооперативу «Агрофірма «Весна - 2011» Олександр Ткачук, голова Української асоціації садівництва і ягідництва Володимир Печко. Модератором дискусії виступив директор Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.
 
Зі слів Віктора Костенка, Мінагрополітики України спільно з профільними науковими установами, громадськими галузевими формуваннями та народними депутатами України працює над проектом змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Також розроблена бюджетна програма «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними». У ній передбачено виділення 60 млн грн, а також для погашення кредиторської заборгованості 202,3 млн грн. Крім того, в проекті Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» планується передбачити на цю ж програму 150 млн гривень.
 
На думку Дмитра Крошки, сьогодні потрібно дати можливість садівничим та переробним підприємствам впровадити новітні технології, щоб експортувати не сировину, а готові високоякісні продукти. А для цього вкрай необхідна державна підтримка переробної галузі.
 
Про актуальні проблеми садівничих господарств розповів заступник голови Аграрного союзу України, директор агропідприємства «Бучачагрохлібпром» Петро Гадз.  “Сьогодні потрібно прийняти «Закон про садівництво» і подумати про капіталізацію бізнесу”, - підкреслив він.

У результаті дискусій учасники конференції підготували спільний лист-звернення до вищих органів державної влади, зокрема прем`єр-міністру України Володимиру Гройсману, міністру аграрної політики і продовольства України Тарасу Кутовому, віце-прем`єр-міністру - міністру економічного розвитку і торгівлі України Степану Кубіву з вимогою вирішення конкретних питань, пов`язаних із забезпеченням розвитку галузі садівництва, ягідництва і переробки плодово-ягідної продукції.
 
У рамках лекційної частини незалежний експерт-аналітик Тетяна Гетьман присвятила свою доповідь ринку плодово-ягідної продукції України. “У 2013 році почався процес зниження інвестицій. Також скоротилися площі інтенсивних садів і будівництво фруктосховищ. Сильними сторонами України є те, що вона має досить продукції для переробки”, - підкреслила Тетяна Гетьман.
 
 
У ході конференції «Технології та інновації: від землі до готового продукту» представники провідних українських і зарубіжних компаній продемонстрували нові рішення, які допоможуть підприємствам виробляти високоякісний, конкурентоспроможний продукт. Зокрема, такі компанії, як «Укрсушка», A-Profi і WeissBioTech, в тому числі спеціально запрошений із Німеччини експерт міжнародного рівня Юрген Хельбіг. Відома австрійська компанія VORAN і компанія «Європейські Фруктові Технології» запропонували садоводам нові рішення для створення виробництва соковмісних напоїв - це стосується як малих, так середніх і великих підприємств. Німецька компанія із виробопресів Willmes представила сучасні технології для переробки винограду, фруктів і ягід. Компанія «Розетта Агро», яка виступила Головним технологічним партнером конференції, представила передовий голландський досвід зберігання і заморожування продукції.
 
За підтримки генерального юридичного партнера форуму - патентно-правової фірми «Пахаренко і партнери» - відбувся круглий стіл на тему: «Інтелектуальна власність як інструмент розвитку ринку садівничої та переробної галузей України».
 
У рамках конференції пройшла також масштабна виставка сучасних технологій та новітнього обладнання від 15 відомих українських і зарубіжних компаній: «Укрсушка», ДП NIF Agro Supplies, ДП «Електроніка», EFT Group, «Токам», Willmes (Німеччина), Voran (Австрія), «Зіко», «Агростар», «Самміт-Агро Юкрейн», «Українська овочева компанія» (UVC), «Магніт плюс», Аріста ЛайфСайенс Україна, AgriSol, STOREX bv, ДП «Проектно-технологічне бюро».
 
Крім того, всі учасники мали унікальну можливість дегустувати продукцію кращих садівничих і переробних підприємств України, а також напоїв на основі ягід і фруктів. Зокрема, соки прямого віджиму представили ТМ «Чавко», ТОВ «Вітмарк-Україна», вишукані вина презентувало ТОВ «Винтрест», унікальні напої на основі ягід і фруктів презентувала відома компанія з виробництва міцних напоїв Galicia Distillery. Ексклюзивом конференції стала дегустація унікальних наливок на основі ягід і фруктів, які представив засновник ресторану «Самогонна ресторація» Михайло Гросуляк, традиційний квас і солодкі напої презентував ПрАТ «Київський завод безалкогольних напоїв «Росинка», а також всі присутні мали можливість продегустувати унікальні авторські напої «Дубняк», які стали альтернативою традиційним дистилятів.
 
Учасники заходу висловили загальну думку про важливість подібних форумів як платформи для об`єднання представників галузі, та необхідність проведення подібних заходів у подальшому.
 
На другий день відбувся бізнес-тур на кращі підприємства Львівської області: садівниче підприємство «Євросад» (м. Мостиська) ягідне «Агрофрутіка Бишків», з відвідуванням сучасного підприємства з заморожування ягід «Галфрост», і на переробне підприємство «Чавко» (м. Львів).
 
Конференція пройшла за активного сприяння Асоціації «Укрсадпром» і громадської спілки «Українська асоціація садівництва і ягідництва», на базі Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу.
 
“Нашою метою на цій конференції було акумулювати кращий міжнародний та український досвід виготовлення сучасних і традиційних напоїв та інших продуктів на базі фруктів і ягід, сприяти впровадженню сучасних технологій, створенню оптимальних схем і форм господарювання, перш за все аграрних кооперативів. Сподіваюся, після цього заходу в учасників конференції з`явиться маса ідей для розвитку бізнесу або створення нового. А восени, 18 листопада, ми запросимо всіх на наступну конференцію, присвячену розвитку експорту та залученню інвестицій, де учасники зможуть знайти різні варіанти фінансування своїх проектів, відкриють для себе нові ринки збуту”, - підсумувала організатор міжнародної конференції, засновник проекту «Напої. Технології та Інновації» Катерина Конєва.

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.