Як розпочати горіховий бізнес в Україні

Як розпочати горіховий бізнес в Україні

/ Агроновини / П'ятниця, 12 січня 2018 08:29

В Україну горіх волоський потрапив із Валахії (область Румунії), тому і має таку назву. Нині ця культура є популярною у нашій країні для закладки садів, оскільки попит на горіхи постійно зростає. Щорічний урожай грецького горіха в Україні — до 100 тис. т, з яких більше половини експортується закордон. Перевагою є тривалий термін зберігання продукту та прості умови пакування. Якість грецьких горіхів, вирощених в Україні, є одними з найкращих у світі. Окремим напрямом є органічне вирощування. Чому ж тоді закупівельна ціна цього продукту на нижчому, ніж у світі рівні?

Найбільшими виробниками грецького горіха у світі є Китай, США, Іран та Туреччина. Але Україна займає друге місце в світі як експортер грецького горіха та п’яте за обсягом валового збору цієї культури. Майже весь обсяг грецького горіха заготовлюється у домашніх господарствах. Великих плодоносних інтенсивних садів у нашій країні поки що немає. Ті, які закладалися за останні 5–10 років, зараз лише виходять на рівень повного плодоношення.

Країни-імпортери українських горіхів — Туреччина, Румунія, Ірак, В’єтнам, Франція, Болгарія та ін. Ціна на очищений грецький горіх, наприклад, у Німеччині становить 25€ (роздріб), 11€ (гуртова ціна). Екологічно чистий горіх коштує 30–35€ (роздріб), 11€ (гурт.). Швейцарія та Німеччина є лідерами з імпорту органічної продукції, вони зацікавлені саме в органічних горіхах. Станом на 2017 рік ціна на грецький горіх в Україні коливається у межах 4–6$ (гуртова) за 1 кг очищених горіхів, кругляк (неочищений) продається за 30 грн/ кг.

 

Органічний горіх з України експортується за ціною 8–10 €/ кг. За сезон при правильній організації процесу купівлі-продажу можна заробити гарні гроші, проблема лише в тому, що заробляють не ті, хто вирощує, а ті, хто скуповує і продає. Недостатньо мати лише горіховий сад, для ефективного продажу, потрібно придбати відповідне обладнання для переробки та сортування. Низька закупівельна ціна на український горіх спричинена тим, що не вистачає партій однорідної сортової продукції, як правило, продається суміш різних сортів.

 

У нас також ще недостатньо розвинутий напрям промислової переробки (настоянки на перетинках, варення із горіха, горіхова олія та інше). Адже горіх має багато лікувальних властивостей. Найбільшою цінністю є ядро: білок — 22%, жири — 50–85%, вуглеводи — 13%; вітаміни групи А, В1, В2, С, Е, К, Р, РР; мінеральні речовини — кальцій, фосфор, цинк, йод, калій, залізо, азот. В Україні споживання горіха на одну людину сягає приблизно 0,5–0,8 кг у рік при нормі 1,5–3,5 кг.

 

Передумови для вирощування 

грецького горіха

Грецький горіх — вологолюбива культура, здатна давати високий урожай в південних, південно-західних та центральних теплих регіонах зі зволоженими ґрунтами.

 

Інтенсивна технологія вирощування грецького горіха передбачає оптимальне загущення (при схемі посадки 10х10 м — 100 дерев/ га) та заходи з підвищення родючості ґрунтів (поєднання сидеральних культур і органічних добрив). Велике значення має також правильне вирощування високопродуктивного, стійкого до хвороб, садивного матеріалу.

 Умови для інтенсивного вирощування горіха:

 

  • теплі, відкриті площі; пологі схили,

  • розміщення рядів із півночі на південь,

  • правильно підібрані запилювачі,

  • повітропроникність ґрунту — пухка земля, мульчування,

  • рівень ґрунтових вод — не менше 2–2,5 м,

  • забезпечення захисту та живлення.

 

 

Підготовка ґрунту до 

посадки грецького горіха

Горіховий сад потребує належної підготовки ґрунту. Нерозуміння процесів, що відбуваються у верхньому шарі ґрунту й інтенсивне використання мінеральних добрив за повної відсутності органічних призвело до зменшення родючості. Вирішення цього питання полягає у комплексному підході до ґрунту як до живого середовища, в якому існує цілісний світ мікроорганізмів, бактерій та інших живих організмів.

 

Застосування біопрепаратів на основі корисних мікроорганізмів стає невід’ємним компонентом у сільському господарстві. В процесі життєдіяльності бактерій у ґрунт виділяються різного складу речовини (наприклад, індолілоцтова кислота), які перетворюють недоступні раніше мінералізовані сполуки в доступні рослинам. Препарати на основі гриба Trichoderma мають здатність продукувати антибіотики, які пригнічують розвиток фітопатогенів. Знищуючи грибкові захворювання у ґрунті і рослинах, антибіотики блокують розвиток небезпечних хвороб ґрунту — фузаріозу, кореневої гнилі, аскохітозу, фітофторозу. Під час посадки грецьких горіхів рекомендовано полити землю та дерева розчином із біопрепаратами.

 

 

Підготовку землі до закладки саду варто здійснити заздалегідь. Готуємо ями розміром 1 м³, після посадки та поливу гарно ущільнюємо землю. Щоб дерево прижилося рівно — прив’язуємо саджанець до тимчасової опори (1–2 роки). Мульчування проводиться соломою або скошеною травою у радіусі 1 м від стовбура дерев. Це дозволяє утримати вологу в ґрунті та покращити зимостійкість рослин.

 

Якщо ділянка під закладку саду грецького горіха має піщаний грунт, то в ямки додають перегній-сипчак (4–5-річний перегній) та глину на її дно (для покращення вологоємкості). Якщо ж грунт важкий, то не завадить додати невелику кількість піску та перегною-сипчаку, що, своєю чергою, покращить повітропроникність.

 

Бюджет закладки горіхового саду

Статті витрат для закладки горіхового саду на 1 га: щеплені саджанці — вартість 300–400 грн (1-річні). На 1 га потрібно в середньому 80 шт. — схема посадки 12 х 10 м (для латеральних сортів). Якщо міжряддя 14 м, у ряду 12 м — 70 шт. (для термінальних).

 

Отже, щеплені саджанці на 1 га (80 шт.) коштуватимуть 24–32 тис. грн.

 

Полив при посадці розчином із біопрепаратами — 20–30 л готового розчину на 1 дерево. 1 літр біопрепаратів коштує 30–40 грн, вартість на 1 га — 3 тис. грн.

 

Вартість робіт — розбивка, викопування ям, полив із внесенням біопрепаратів, посадка саджанців, мульчування, підв’язка до опори становить близько 90 грн на 1 саджанець.

 

На 1 га — 80 шт. х 90 грн ≈ 7 тис. грн.

 

Загальна вартість закладки саду грецького горіха на 1 га — 34–42 тис. грн.

 

Поточні витрати на догляд за садом

 

1. Захист від шкідників та хвороб — 6–7 обробок за сезон. Якщо використовувати біопрепарати, вартість однієї обробки сягатиме близько 450–500 грн. Природні шкідники — горіхова міль, горіхова плодожерка, попелиця та ін. Хвороби — марсонія, бактеріоз тощо.

 

2. Полив. Враховуючи зміни клімату і великі посушливі періоди, не завадить змонтувати систему краплинного зрошення.

 

3. Догляд за міжряддями. Останні можна тримати під паром, засіяти спеціальною садовою травою або ж висадити додаткову культуру (ягідні, плодові), з якої можна отримувати кошти на покриття поточних витрат та пришвидшення окупності проекту.

 

4. Формування крони. В перші 3–4 роки після посадки потрібно правильно сформувати крону дерева за допомогою обрізки та зелених (літніх) операцій.

 

Отже, для досягнення доброї продуктивності грецький горіх потребує ретельного догляду, особливо в перші роки вегетації.

 

 

Сорти та урожайність

Оскільки горіховий сад — довгострокова інвестиція, вибір сортів має чи не найбільше значення. В Україні щороку вирощується близько 200 тис. саджанців. Частина посадкового матеріалу завозиться з-за кордону: в основному з Молдови. Багато пропозицій є з Італії, Франції, Туреччини, Канади. Як серед розмаїття сортів вибрати краще?

 

За типом плодоношення сорти є термінальні та латеральні. Термінальний (верхівковий) — це тип плодоношення, коли плоди ростуть на верхівках однорічних пагонів, утворюючи зв’язки по 2–3 горіха. Латеральний — тип плодоношення, при якому плоди утворюються не лише на термінальних верхівках, а по всіх однорічних пагонах від середини стовбура.

 

Найбільший ризик при вирощуванні грецького горіха — підмерзання. Головна причина — неправильний підбір сортів. Саджанці грецького горіха української селекції, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою у порівнянні з імпортними. Частина саджанців, що культивуються у Молдові, походять з України, наприклад сорт Піщанський.

 

Вступ у плодоношення щеплених грецьких горіхів української/ молдавської селекції починається із 4–5-го року вегетації. На 8–10 рік при належному догляді можна отримати 15–20 кг з 1 дерева — 1,2–1,6 т/га. На 12–15 рік грецький горіх вступає у повне плодоношення — 50–60 кг/дерева — 4–4,8 т/га (при загущеності 80 дерев/га).

 

 

Саджанці іноземного походження — італійські, французькі, канадські, турецькі та ін. — не встигають завершити вегетацію у наших кліматичних умовах та підготуватися до зими, що і спричиняє підмерзання. В провідних українських розсадниках, які займаються вирощуванням грецьких горіхів (Черкаська та Одеська області), проводять дослідження щодо адаптації цих сортів до українських умовах. Чому українці купують ці сорти? Обіцяна урожайність 8–10 т за рахунок більшого загущення. Якщо схема посадки 6 х 4 м, як в Італії — це 400 дерев низькорослих сортів на 1 га. Перед закладкою горіхового саду варто досконало вивчити всі особливості цього бізнесу, щоб не вийшло, що в гонитві за «10 тоннами» навесні відкриється картина підмерзлого саду.

 

Комбінований сад: грецький горіх + груша

Горіховий сад є довгостроковою інвестицією, тому для покриття поточних витрат та пришвидшення окупності, у міжряддях висаджуються додаткові культури. Одним із варіантів комбінації є груша на карликових підщепах:

 

  • вступ у плодоношення в 1-й рік вегетації (із 3-річних саджанців на карликовій підщепі Айва S-1),

  • добра сумісність горіха та груші, зниження кількості хвороб груші,

  • можливість конвеєрного збору врожаю (від літніх до зимових сортів).

 

Додаткова культура може вирощуватися у горіховому саду впродовж 10–12 років, поки горіх не розростеться та не покриє всю площу. Якщо в кожному міжрядді саду посадити 1 ряд груші на карликовій підщепі Айва S-1 — це буде 1250 дерев/га (при схемі 10 х 10 м). Доцільніше обрати саджанці 3-річного віку, які в 1–­2-й рік вегетації почнуть плодоносити. За 4 роки груша вийде на рівень повного плодоношення — 15–18 т/га, і протягом як мінімум 8-ми років приноситиме валовий дохід у розмірі 300–360 тис. грн/га (20 грн/ кг — мінімальна вартість плодів груші з вересня 2017 р.).

 

Також читайте: Комбінований сад: грецький горіх та плодово-ягідні культури

 

Горіховий бізнес в Україні в промислових масштабах лише починає розвиватися. Потрібно враховувати, що перший невеликий урожай можна отримати лише з 4–5-річного віку (із щеплених сортових горіхів), тому доцільно створювати комбінований сад із використанням плодово-ягідних культур.

 

Окрім прибутковості, горіхівництво має соціально-економічну основу. Оскільки для родини — це стабільний прибуток, для суспільства — додаткові робочі місця, а для країни — поповнення бюджету, створення підприємств з метою переробки та зберігання продукції. Ґрунтово-кліматичні умови нашої країни дають можливість вирощувати екологічно чисті горіхи, ягоди та плодові культури, тенденція споживання яких у світі щорічно збільшується.

 

Валентина ЛАНОВЕНКО, президент Академії
Органічного Садівництва Ekogarden,
власник органічного розсадника родини Лановенків

 

 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.