Банер

Новий номер

№5(348) березень 2017



	 

	Удосконалюємо агротехніку

	купити електронну версію:

	  
Архів номерів
Передплата

Основні рубрики

 


 



Агентство Промышленных Новостей

Агрономія Сьогодні

Вплив температур та вологості на розвиток соняшнику

В. СКИДАНканд. с.-г. наук, с. н. с., заступник директора з наукової роботи
М. СКИДАНканд. с.-г. наук, старший науковий співробітник
Інститут рису НААН
Соняшник є основною олійною культурою України. Порівняно з іншими олійними культурами, соняшник має найбільший вихід олії з одиниці площі. Виробництво соняшникової олії сягає 98% від загального виробництва олії в Україні. Насіння сортів і гібридів соняшнику в середньому містить 50–52% олії, 12–16% високоякісних білків та вітаміни А, D, Е, К. Соняшник — це неперевершена рослина-медонос, при цвітінні з 1 га посівів бджоли збирають близько 40 кг меду. Також це явище має і агротехнічне значення, адже поліпшується запилення квіток, що є одним із факторів підвищення урожаю насіння.
Детальніше...
 

Зміни потенціалу зернобобових культур

В. М. ТИМЧУК, Є. С. БОНДАРЕНКО
Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН
С. М. ТИМЧУК
Інженерна академія України
Оцінка потенціалу та перспектив зернобобових культур як дієвих об’єктів трансферу значною мірою є пов’язаною з рівнем їх урожайності та реалізацією генетичного потенціалу продуктивності. Специфікою зернобобових культур у цьому плані є недостатньо високий рівень урожайності, що не робить їх надто привабливими до вирощування. Водночас, зернобобові культури є джерелом рослинного білка. Тому позиціювання зернобобових культур в Україні визначальною мірою зумовлює система їх споживання, логістики і зональної спеціалізації виробництва.
Детальніше...
 

Сорти яблуні для інтенсивного саду

О. Г. ВЛАСОВАканд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН
Найбільш поширеним фруктом в Україні є яблуко. Крім того, що яблуні не вимагають до себе підвищеної уваги, їх плоди мають високу поживну цінність, їх вживають у свіжому вигляді, переробляють на сік, варення, джеми і компоти, додають у випічку. Крім того, плоди цієї культури мають великий запас корисних компонентів, включаючи вітамін С і залізо.
Детальніше...
 

Вирощування ячменю на еродованих ґрунтах

Андрій ГОРБАТЕНКО, Володимир СУДАК,
Володимир ЧАБАН, Анатолій ГОРОБЕЦЬ
кандидати с.-г. наук
ДУ Інститут зернових культур НААН України
Система обробітку ґрунту й удобрення сільськогосподарських культур на еродованих чорноземах Степу має свої особливості, пов’язані з проявом ерозії, неоднорідністю мікроклімату, порушенням балансу поживних речовин у сівозміні, суттєвим погіршенням водно-фізичних властивостей орного і подорного шарів ґрунту. Найбільш складно при цьому упередити стоково-міграційні процеси і забезпечити належне мінеральне живлення рослин на схилах крутизною понад 3º, особливо за наявності улоговин та значного водозбору, за відсутності мульчувальних екранів і переущільненні ріллі.
Детальніше... №23(342) грудень 2016
 

Лісові насадження на захисті врожаїв

І. А. ШУВАРдоктор с.-г. наук, професор,
Заслужений діяч науки і техніки України,
академік АН ВО України
А. І. ШУВАР
Львівський національний аграрний університет
У зв’язку з різними природними умовами Україна займає лише 35 місце у Європі за рівнем лісистості. Попри досить невелику лісистість (15,9%) наша країна посідає 8 місце в Європі за площею лісів та 6-те за запасами деревини. При цьому половина лісів України — штучно створені, а відповідно й потребують посиленого догляду.
Детальніше... №23(342) грудень 2016
 
«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»

Сторінка 1 з 138