Банер

Новий номер

№10(353) травень 2017



	 

	Молочна продуктивність

	купити електронну версію:

	  
Архів номерів
Передплата

Основні рубрики

 


 



Агентство Промышленных Новостей

Агрономія Сьогодні

Соняшник: продавати або переробляти

Леонід ФАДЄЄВканд. техн. наук, доцент,
розробник щадної пофракційної технології
Соняшник має виняткове значення для України, зокрема, для агробізнесу. Ось коротко історія цієї культури. Батьківщиною його є Північна Америка, одомашнення соняшнику північноамериканськими індіанцями археологи відносять до 3000 року до н. е. У багатьох індіанських культурах соняшник був символом божества Сонця. Та й після того, як 500 років тому іспанські завойовники завезли соняшник у Європу і в 1510 році висадили в Мадридському ботанічному саду, назва цієї «квітки, що повертається за сонцем», на всіх європейських мовах відображає цю особливість. 
Детальніше... №21(340) листопад 2016
 

Зернобобові культури в Україні: що вирощувати?

В. І. СІЧКАРголовний науковий співробітник
Селекційно-генетичного інституту — Національного центру
насіннєзнавства та сортовивчення,
доктор біол. наук, професор,
член Спілки виробників і споживачів бобових України
Надмірне насичення в Україні сівозмін такими високо­енергетичними культурами, як соняшник і ріпак призвело до значного зниження вмісту в ґрунтах органічної речовини, що, своєю чергою, негативно впливає на водоутримну здатність ґрунтів. Агрономам давно відомо, що наявність великої кількості гумусу в ґрунті дозволяє адсорбувати і зберігати багато вологи, утримувати на своїй поверхні елементи живлення та різного роду мікроорганізми. Таким чином, ґрунт є органічно-мінеральною системою, яка здатна до швидких змін своїх компонентів. Падіння кількості органічної маси суттєво впливає на співвідношення корисної та патогенної мікрофлори в бік збільшення останньої. Тому зараз у ґрунтах особливо багато накопичується таких фітопатогенів, як Fusarium, Alternaria, Mucor, Aspergillus тощо.
Детальніше... №21(340) листопад 2016
 

Особливості органічного саду: вибір ділянки, закладення та догляд

Валентина ЛАНОВЕНКО, спеціально для "АС"
Органічним виробництвом в Україні зайнято всього 1% земель — менше 400 тис. га, а експорт такої продукції становить близько 100 млн €. Україна має всі передумови для успішного ведення сільського господарства. Крім сприятливих кліматичних умов, в Україні сконцентровано близько 25% світового запасу чорноземів (44% території нашої країни).
Детальніше... №21(340) листопад 2016
 

Застосування регуляторів росту та мікродобрив у технології вирощування пшениці озимої

Сергій АВРАМЕНКОканд. с.-г. наук,
провідний науковий співробітник, докторант,
Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України
Перспективним напрямом у галузі рослинництва є використання мікродобрив та регуляторів росту в технології вирощування сільськогосподарських культур.
Детальніше... №20(339) жовтень 2016
 

Шкідливість хвороб на пшениці озимій і місця резервації інфекцій у зимовий період

Іван МАРКОВпрофесор
НУБіП України
Значних недоборів і втрат урожаю пшениці на території України завдають паразитарні хвороби, серед яких значним поширенням відзначаються сажкові та іржасті захворювання, кореневі гнилі, борошниста роса, септоріози листя і колоса, піренофороз, фузаріоз колоса, альтернаріоз (чорний зародок), тифульозна і склероціальна гнилі, оливкова плісень (почорніння колоса), снігова плісень, ріжки, чорний плямистий та базальний бактеріози, вірусні і фітоплазмові хвороби. Перелічені захворювання є дуже небезпечними для пшениці озимої і потребують постійного контролю та захисту рослин.
Детальніше... №20(339) жовтень 2016
 
«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»

Сторінка 8 з 142