agro business 160 160

Захист посівів сої від бур’янів

/ Агрономія Сьогодні / Субота, 07 липня 2012 15:49

altІгор Сторчоус, канд. с.-г. наук
завідувач лабораторії гербології ІЗР НААНУ
Грунтово-кліматичні умови України в основному сприяють вирощуванню сої. Виробництво її в країні останніми роками істотно збільшилося, що пов’язано з розвитком тваринництва, птахівництва та значним розширенням харчового використання цієї культури. В Україні, за площами посівів (близько 1 млн га) соя увійшла до першої десятки найпоширеніших культур, і за динамікою зростання впевнено тримає лідерство.

Виробництво сталих урожаїв сої базується на високій культурі землеробства і використанні сучасних комплексів машин відповідно до технологічних ліній: приготування і внесення добрив, основного, передпосівного обробітку ґрунту та сівби, комплексної боротьби з бур’янами, шкідниками й хворобами, збирання та післязбиральної обробки врожаю.

Соя на початку вегетації росте відносно повільно і бур’яни конкурують з нею за споживання вологи, поживних речовин, використання світла. Це обумовлює її низьку конкурентоспроможність у порівнянні з бур’янами. Втрати врожаю від бур’янів можуть становити від 30 до 50%. Тому інтегрована боротьба з бур’янами має першочергове значення для успішного вирощування сої. Критичним періодом для контролю бур’янів є фаза з 1 по 3 справжніх листків культури. Шкідливість бур’янів для сої залежить від їх видового складу, умов вологозабезпеченості, скоростиглості сорту, потужності посіву, потенційної забур’яненості орного шару, техніки і прийомів догляду за посівами сої (табл.1).

Таблиця 1. Шкідливість бур’янів у посівах сої

alt

Рослини сої на початкових етапах повільно ростуть, тому сильно пригнічуються бур’янами. У зв’язку із цим контроль бур’янів до змикання міжряддя є одним із важливих елементів у системі отримання високих урожаїв насіння. Забур’янення посівів сої значною мірою впливає на баланс азоту у грунті. Також через високий ступінь забур’янення зростає у 3-6 разів коефіцієнт водоспоживання.

Характер і ступінь забур’яненості посівів сої у 2012 році буде визначатися потенційними запасами насіння і вегетативних органів розмноження бур’янів у ґрунті, погодними умовами весною та на початку літа. У Лісостепу в агроценозах проблемними бур’янами будуть осоти рожевий (Cirsium arvense L.) та жовтий (Sonchus arvensis L.), лобода біла (Chenopodium album L.), гірчиця польова (Sinapis arvensis L.), щириця звичайна (Amaranthus retroflexus L.), щириця жминдовидна (Amaranthus blitoides L.), редька дика (Raphanus raphanistrum L.), ромашка непахуча (Matricaria inodora L.), талабан польовий (Thlaspi arvense L.), берізка польова (Convolvulus arvensis L.). Однодольні (злакові бур’яни) будуть представлені у посівах просом курячим (Echinochloa crus-galli L.), мишієм сизим (Setaria glauca L.). У зоні Степу і на зрошуваних землях найбільш злісними будуть осоти, гірчак бepeзкoвидний (Polygonum convоlvulus L.), хрінниця крупковидна (Cardaria draba (L.) Desv.), лобода біла, щириці звичайна і біла (Amaranthus albus L.), пасльон чорний (Solanum nigrum L.), дурман звичайний (Datura stramonium L.), амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.), просо куряче та інші. Змішана засміченість різними видами бур’янів буде відмічатися у всіх регіонах країни, що вимагатиме застосування радикальних заходів їх контролю.

Агротехнічні заходи
У сівозмінах різних ґрунтово-кліматичних зон під сою застосовують диференційований обробіток ґрунту. Раціонально поєднувати глибокий, звичайний і поверхневий обробітки з використанням полицевих, плоскорізних, дискових, голчастих, комбінованих та інших ґрунтообробних знарядь. Але зважаючи на значне забур’янення полів, поки що основним є плужний обробіток ґрунту, який включає лущення стерні чи дискування і оранку, бажано гладеньку обертовим плугом.

Вибір конкретних заходів залежить від грунтово-кліматичних умов місця вирощування, а також від загального рівня культури землеробства, наприклад, ступеня забур’янення полів. Так, у рамках основного обробітку ґрунту при засміченні полів однорічними бур’янами проводять покращену зяблеву оранку (два-три дискування й осіння оранка) або напівпаровий обробіток ґрунту (літня оранка і одна-дві культивації для знищення сходів бур’янів). За наявності на полях коренепаросткових бур’янів застосовують пошаровий обробіток ґрунту, який включає лущення дисковими та лемішними знаряддями і наступну глибоку оранку на 30-32 см під час появи масових сходів бур’янів.

altПри короткому післязбиральному періоді проводять лущення стерні і наступну оранку з вирівнюванням поверхні поля. Соя порівняно з ранніми ярими культурами більш вимоглива до передпосівного обробітку ґрунту. Ранній весняний обробіток ґрунту під сою починається із боронування важкими, середніми або легкими боронами, а також шлейфами, райборонами, шлейф-боронами при настанні фізичної стиглості ґрунту. Боронують упоперек або під кутом до направлення оранки в 1-2 сліди. На чистих, вирівняних з осені полях після ранньовесняного боронування до сівби ґрунт не обробляють. На не вирівняних з осені, засмічених зимуючими бур’янами або падалицею полях і при тривалій холодній весні необхідно проводити культивацію на глибину 6-8 см із наступним прикочуванням. Прикочування підвищує температуру посівного шару на 1,5-3,00С і стимулює проростання бур’янів, які будуть знищені наступною передпосівною культивацією.

Після зернових попередників поле лущать дисковими лущильниками на глибину 6-8 см. Своєчасне лущення ефективне у боротьбі з однорічними бур’янами, особливо теплолюбними. Такі бур’яни, як півняче просо, щириця, мишій та інші погано проростають за низької температури, тому не знищуються весною під час передпосівної підготовки ґрунту.

На забур’янених осотом площах перше лущення здійснюють дисковими лущильниками на глибину 6-8 см, друге - полицевими лущильниками на глибину 12-14 см. Проти пирію використовують подвійне дискування на глибину 10-12 см важкими боронами БДТ-3; БДТ-7. Якщо площі мають дуже високу забур’яненіст, доцільно для обмеження чисельності бур’янів здійснити внесення гербіцидів суцільної дії на основі гліфосату (раундап, ураган тощо) за 2-3 тижні до оранки.

Глибина зяблевої оранки під сою становить 28-30 см. Після просапних попередників орють на 25-27 см без попереднього лущіння. Глибока оранка сприяє розвитку кореневої системи і збільшує кількість бульбочкових бактерій.
Від початку весняного обробітку ґрунту до сівби проходить 30-40 днів, що дозволяє якісно підготувати ґрунт і провести боротьбу з бур’янами за допомогою агротехнічних заходів.

Весною, як тільки ґрунт перестає мазатися, закривають вологу шляхом боронування важкими боронами. Після проростання бур’янів (фаза білої ниточки) проводять культивацію з допомогою КПС-4 в агрегаті з боронами. За потреби такий обробіток повторюють для знищення нової хвилі бур’янів. Одна з головних умов одержання високих урожаїв сої полягає у ретельному передпосівному обробітку ґрунту. Передпосівний обробіток ґрунту здійснюють на глибину сівби. Для цього передбачено закриття вологи важкими зубовими боронами та обробіток ґрунту комбінованими агрегатами типу "Комбінатор", "Компактор", "Європак", які забезпечують дрібногрудкувату структуру ґрунту та сприятливі умови для сівби і росту сої. Передпосівний обробіток грунту повинен бути мінімальним та водночас забезпечувати знищення проростків і сходів бур’янів, збереження вологи, додаткове вирівнювання поверхні поля. Якщо з осені не вирівняно, весною проводять проміжну культивацію на 10-12 см. Така культивація виконується і за необхідності довнесення добрив, передпосівну культивацію здійснюють на глибину 5-6 см з одночасним внесенням гербіцидів. Зменшення кількості обробок і застосування комбінованих агрегатів сприяє збереженню оптимальної структури грунту. На зрошенні ефективні дві весняні обробки: за масових сходів ярих і зимуючих бур’янів, друга (передпосівна) - за появи середньопізніх бур’янів (амброзії, курячого проса, щириці, канатника, дурнишника) з одночасним внесенням гербіцидів.

Зразу ж після сівби поле коткують для покращення умов проростання насіння і підвищення польової схожості. Подальший догляд за посівами залежить від технології вирощування культури – за умов застосування гербіцидів чи без внесення препаратів.

Якщо гербіциди не вносили або з якихось причин ефективність їх невисока (гербіциди грунтової дії здатні впливати на проростки рослин бур’янів лише за наявності достатньої кількості вологи у верхньому шарі ґрунту), то необхідно насамперед провести 1-3 до сходових боронувань. Перше боронування посівів рекомендується провести вже через 3-4 дні після сівби, коли насіння сої лише наклюнулося, а бур’яни знаходяться у фазі білої ниточки, друге – через 8-10, третє – через 12-14 днів. Соя переносить боронування легко. Лише фаза вигнутого коліна, яка настає за 2-3 дні до появи сходів, є критичною для боронування. На посівах сої, залежно від забур’яненості, як правило, проводять 1-2 післясходові боронування, при цьому перше післясходове боронування проводиться тоді, коли рослини вже добре укоренилися і мають висоту 10-12 см. Досходове боронування знижує забур’яненість сої на 40-50%, післясходове – на 50-60% а досходове + післясходове – на 65-75%. Під час боронування до сходів швидкість руху агрегату не повинна перевищувати 5-6 км/год., по сходах – 4-5 км/год. Строки проведення міжрядних обробок і їх кількість залежать від появи бур’янів. За вегетацію проводять, як правило, 2-4 міжрядних обробітки. Як тільки позначаться рядки проводять неглибокий міжрядний обробіток – шарування. Обробіток міжрядь здійснюють із появою бур’янів, а також у разі запливання грунту після поливань.
Крім знищення бур’янів, цей захід сприяє створенню кращого повітряного й водного режиму рослин, зниженню ступеня поширення та ураженості рослин хворобами. Післясходове боронування можна проводити у фазі першого справжнього листка. Пізніше міжряддя розпушують двічі-тричі до змикання рядків. Глибина першого розпушування становить 6-8 см, другого (через 8-10 днів після першого) – 8-10 см, третього – 6-8 см. Не можна боронувати сою у фазі проростків (у період, коли вони вже більші за набубнявіле насіння, до утворення першого справжнього листка), тому що борони легко ламають і пошкоджують проростки та сім’ядольні листочки. Останній обробіток проводять не пізніше фази бутонізації. Як правило, боронують у суху погоду і в другій половині дня, коли у рослин спадає тургор.

На сильно забур’янених площах досягти успіху агротехнічними заходами практично неможливо. Тим більше, що соя відноситься до культур, які дуже негативно реагують на забур’янення посівів, практично не витримуючи з бур’янами конкурентних взаємовідносин.

За умов вирощування сої без застосування гербіцидів у технології вирощування не передбачено проводити до- і післясходові боронування, а також міжрядні розпушування. Рекомендується звуження міжрядь у посівах до 18-22 см.

Хімічні заходи
altГоловне завдання комплексу заходів із захисту рослин є забезпечення оптимальних умов вегетації культури на всіх фазах розвитку. Контроль бур’янів у посівах сої переслідує мету: забезпечення відсутності конкуренції з боку бур’янів на початкових фазах розвитку культури через максимальну доступність для культури сонячної енергії (відсутність затінення з боку бур’янів); збереження доступної для культури вологи (відсутність поглинання вологи бур’янами); збереження комплексу елементів живлення (NPK) у доступних формах (відсутність засвоєння елементів живлення бур’янами); забезпечення відсутності комплексу токсинів, що виділяють бур’яни. Вибір системи захисту, визначення оптимальної норми застосування відповідних гербіцидів, часу проведення обробітку залежить від багатьох факторів.

Для успішної боротьби з бур’янами в посівах сої, її необхідно проводити ще під час вирощування попередників, які чергуються із соєю у сівозміні. Основу успішної боротьби з бур’янами забезпечує її ретельне планування вже на ранньому етапі. Причому, якщо планується висівати сою і вести боротьбу з бур’янами у її посівах, то це необхідно починати у період підготовки ґрунту і після сівби попередника.

Соя сильно засмічується всіма видами однорічних і багаторічних видів бур’янів через низьку конкурентоспроможність на ранніх етапах органогенезу. Економічний поріг шкідливості бур’янів наступає за наявності на 1 м2 5 злакових однорічних або 3 широколистих (дводольних) бур’янів.

Застосування гербіцидів проти бур’янів слід спрямовувати не тільки на підвищення урожайності сої, а й на зменшення їх негативного впливу і на подальші культури сівозміни. З огляду на це, слід застосовувати гербіциди з вибірковою системною дією, із коротшим періодом детоксикації у грунті та з ефективнішою токсичною дією на комплекс видів бур’янів, що засмічують посіви сої, для одержання найменшої шкідливості бур’янів під час вирощування сільгоспкультури.

Для ефективної боротьби з бур’янами вносять гербіциди до сівби, досходовим та післясходовим способом, які рекомендовані для використання на посівах сої. Для неї можливий набір гербіцидів, які ділять на ґрунтові (наприклад: Харнес, Трофі, Дуал Голд, Примекстра ТZ Голд 500 SC) і страхові. Страхові, в свою чергу, застосовують для знищення дводольних бур’янів (Базагран, Хармоні), злакових (Селект, Міура, та інші грамініциди). Норма їх внесення і способи застосування відрізняються за зонами, з урахуванням ґрунтово-кліматичних особливостей регіону, забур’яненості поля і регламентується «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (табл. 2).

Таблиця 2. Гербіциди рекомендовані для застосування у посівах сої

Гербіциди грунтової дії здатні впливати на проростки рослин бур’янів лише за наявності достатньої кількості вологи у верхньому шарі ґрунту. Препарати, внесені на поверхню грунту і навіть загорнуті у верхній шар грунту, своїх можливостей у повному обсязі не виявляють.

Недоліком усіх ґрунтових гербіцидів є те, що вони практично не здатні контролювати багаторічні види бур’янів, які сьогодні, на жаль, стали масовими на орних землях в усіх регіонах країни і, до того ж, найбільш шкідливими. Більш ефективно будуть проявляти себе препарати на основі масляних емульсій, адже в них діюча речовина транслокується у тканини рослин ліофільним, а не гідрофільним шляхом, і вони менше залежать від наявності води у тканинах листків.

У південних регіонах країни перспективними будуть системи саме після сходових гербіцидів, оскільки для ефективної дії ґрунтових препаратів тут навесні у верхньому шару грунту традиційно мало вологи. Якщо весною на полях багато осоту, потрібно за 12-14 днів до сівби провести обприскування гербіцидами 2,4-Д-амінна сіль у нормі 1,5-2 л/га або препаратами на основі гліфосату у кількості 4-5 л/га.

Із грунтових гербіцидів до або після сівби проти однорічних злакових та деяких двосім’ядольних вносять препарати: Трофі, к.е. (1,5-2 л/га), Дуал голд, к.е. (1,2-1,6 л/га), Фронт’єр, к.е. (1,1-1,7 л/га), Фронт’єр Оптима, к.е. (0,8-1,4 л/га), Харнес або Харнес новий, к.е. (1,5-3 л/га), Екстрем, к.е. (1,5-3 л/га), Герб, к.е. (1,5-3 л/га), Обрій, к.е. (1,5-2,5 л/га).

Проти однорічних двосім’ядольних і злакових бур’янів застосовують Зенкор, в.г. (0,5-0,7 кг/га), Селефіт, к.е. (3-4 л/га), Мерлот, в.р.к. (0,5-1 л/га), Аквамарин, Пікет SL, (0,5-1 л/га), Серп, в.р.к. (0,5-1 л/га). Проти однорічних у фазі 2-4 листків бур’янів і багаторічних злаків за висоти 10-15 см використовують Тарга супер (1-2 проти однорічних злаків, 2-3 л/га – проти багаторічних). Проти однорічних злакових бур’янів у фазі 2-4 листків та багаторічних за висоти 10-15 см проводять обробку Фюзілад Форте, к.е. (0,5-1 проти однорічних злаків, 1-2 л/га – проти багаторічних), Фюзілад Супер, к.е. (1-2 проти однорічних злаків, 2-3 л/га – проти багаторічних). За висоти бур’янів 3-5 см застосовують Селект, к.е. (0,4-0,8 проти однорічних злаків, 1,4-1,8 л/га – проти багаторічних) або Пантеру, к.е. (1 проти однорічних злаків, 1,5-2 л/га – проти багаторічних). Проти однорічних двосім’ядольних бур’янів вносять Хармоні 75, в.г. (6-8 г/га + ПАР Тренд 90 200 мл/га), Формула, в.г. (6-8 г/га + ПАР Тандем 200 мл/га), Оріон, в.г. 10 г/га + ПАР 200 мл/га), Базагран, в.р. 1,5-3 л/га, Ефес, в.р.к. 1,5-3 л/га та інші.

Особливості застосування гербіцидів
Дуал – грунтовий гербіцид контактної дії. Застосовується для контролю однорічних злакових і деяких дводольних бур’янів до посіву або до появи сходів сої. У посушливих регіонах необхідно закладати у грунт бороною на глибину 3-5 см. Стійкість виявляють лобода біла, паслін чорний, гірчиця польова, гірчак розлогий та інші малорічні дводольні види. Для розширення спектру дії препарат можна змішувати з іншими гербіцидами ( прометрином та ін.). Захисна дія триває 8-12 тижнів.

altГрунтовий гербіцид контактної дії Харнес, аналоги – Аценіт А 880, Ацетоган, Герб 900, Кратос, Олрайт, Піонер 900, (д.р. ацетохлор). Застосовується для контролю однорічних злакових і деяких дводольних бур’янів до посіву, одночасно з посівом або до появи сходів сої. У посушливих регіонах необхідно закладати у грунт бороною на глибину 3-5 см, або за допомогою культиватора. Стійкість виявляють гірчиця польова, гірчак розлогий, куколиця біла, амброзія полинолиста й інші малорічні дводольні види. Захисна дія триває шість-вісім тижнів. Розкладається продовж одного вегетаційного періоду, тому після нього можливо розміщувати будь-які культури у сівозміні. Можна застосовувати у суміші із прометрином.

Надмірна кількість вологи у грунті, за повідомленнями вітчизняних дослідників, може призвести до прояву токсичної дії певних гербіцидів на культуру. Так, проведені дослідження у 2004 році показали, що коли за кілька днів до появи сходів сої випало 31 мм опадів, Харнес різко підвищив свою фітотоксичність і значно пригнітив молоді рослини сої. І хоча зовнішні ознаки пригнічення невдовзі зникли, проте негативна дія препарату позначилася у подальшому на процесі формування азотфіксуючих бульбочок на коренях сої, а також на урожаї і його якості.

Важливим чинником ефективного застосування гербіцидів грунтової дії є створення дрібно грудкуватої структури ґрунту. На вирівняному і добре підготовленому грунті гербіциди рівномірно розміщуються у верхньому шарі грунту та знищують бур’яни, діючи на їх проростки. Препарати на основі трифлураліну під дією сонячних променів швидко розкладаються, тому потребують негайного та старанного загортання у грунт на глибину 6-7 см. Тут важливо ретельно перемішати гербіцид із верхнім шаром, щоб він добре закріпився у грунті. Це забезпечується за одночасного внесення й загортання препарату одним агрегатом. Для цього штангові обприскувачі встановлюють на рамі культиватора КПС-4, обладнаного вирівнювальними дисками та роторними коточками. Швидкість руху агрегату – не менше 7-7,5 км/год. Для загортання гербіциду на важких грунтах не слід застосовувати дискові знаряддя, бо вони не забезпечують якісний обробіток верхнього шару грунту, і тоді потрібні додаткові розпушування культиваторами, що призводить до ущільнення, підвищення бриластості та висушування верхнього шару грунту.

Фронтьєр – грунтовий гербіцид контактної дії. Застосовується для контролю однорічних злакових і деяких дводольних бур’янів до появи сходів сої. У посушливих умовах рекомендується закладати гербіцид у шар грунту на глибину 2-3 см, завдяки чому виявляється вища ефективність, ніж інших аналогічних препаратів. Стійкість характерна лободіа білій, гірчаку розлогому, гірчиці польовій, куколиці білій, підмареннику чіпкому тощо.

Із групи імідазолінонів на сої застосовують гербіциди на основі імазетапіру та імазамоксу.

Препарати на основі імазетапіру – гербіциди для захисту сої від широкого спектру однорічних злакових та дводольних бур’янів, в тому числі карантинних – видів повитиць і амброзій та зниження забур’яненості полів багаторічними бур’янами.

Імазетапір можна вносити під час передпосівної (із неглибоким закладанням у ґрунт), передсходової (після висіву до сходів) і післясходової (бур’яни у фазі 1-4 листків) обробках. Спосіб застосування гербіцидів залежить від грунтово-кліматичних умов, агротехніки, наявності необхідної техніки тощо. Такий широкий вибір способів внесення надає агроному можливість застосовувати препарати у більшому проміжку часу з урахуванням умов свого господарства та специфіки забур’янення полів.

Аквамарин, Пікет SL, Серп, Ізумруд, Парі, Пікадор, Юпітер, Тапір, в.р.к. використовують у нормах 0,5-1 л/га препарату. Максимальна їх доза практично на 100% знищує бур’яни, що робить недоцільним передозування з позицій як економічних, так і санітарно-гігієнічних.

Під час вирощування сої до посіву використовують гербіциди у дозах 0,5-1 л/га із неглибоким закладанням (3-5 см). Необхідно враховувати, що глибоке закладання (понад 5 см) знижує ефективність препаратів за рахунок зменшення концентрації діючої речовини у верхньому шарі грунту, з якого можуть сходити бур’яни. Наприклад, для досягнення високої ефективності гербіциду Півот необхідна ретельна передпосівний обробійтокгрунту, під час якого важливо досягти максимального подрібнення грунту, наявність великих (понад 2 см) грудочок не бажана.
Після посіву до появи сходів сої можна використовувати гербіциди (для різних цілей) у межах 0,5-1 л/га з нормою витрати робочої рідини 200-400 л/га. Ґрунт треба ретельно обробити, при цьому важливо максимально зменшити кількість рослинних решток. Норма гербіцидів визначається відповідно до видів бур’янів. Наприклад, при забур’яненості поля гірчицею дикою і талабаном дозу гербіцидів доцільно зменшити, а при забур’яненні нетребою – трохи збільшити.

altПісля сходів на сої препарати також використовують у нормах 0,5-1 л/га. Раннє післясходове застосування на посівах сої – найефективніше використання гербіцидів на основі імазетапіру. В цей період дводольні бур’яни не повинні мати більше 4, а злакові - 2-3 листків. Бур’яни, що активно ростуть і перебувають у чутливих до гербіцидів фазах розвитку, найбільше піддаються дії препаратів. У цьому випадку не тільки досягається максимальна ефективність гербіцидів, але й з’являється можливість суттєво (на 25-50%) знизити норму їх витрати.

Препарат із діючою речовиною імазамокс застосовують після сходів, за наявності у культури 1-3 трійчастих листки, для контролю однорічних злакових і дводольних бур’янів. Гербіцид пригнічує як вегетуючі, так і нові проростки бур’янів за рахунок грунтової активності, стримує появу наступної "хвилі" бур’янів. Препарат ефективно діє проти широкого спектру дводольних і злакових бур’янів: видів бромусу, проса курячого, видів мишію, лисохвосту, райграсу, вівсюгу звичайного, зірочника середнього, лободи білої, щириці звичайної, гірчиці польової, редьки дикої, суріпиці звичайної, дескуранії Софії, жабрію звичайного, канатника Теофраста, підмаренника чіпкого. Дещо нижча ефективність контролю видів гірчаку, празелені звичайної, фіалки польової.

Окрім бур’янів, препарат ефективний проти падалиці зернових і гречки. За умов вчасної та правильної обробки посівів Пульсаром повністю контролюються бур’яни до кінця вегетації культури. Застосування препарату у фазі першого трійчастого листка, коли злакові бур’яни ще повністю не зійшли, призводить до зниження ефективності. Тому особливу увагу слід звернути на дотримання оптимальних строків обприскування. Для контролю проблемних дводольних бур’янів можна застосовувати імазамокс у баковій суміші з препаратом Базагран, в.р. або його аналогами. Пропорцію препаратів необхідно корегувати у кожному випадку окремо. Діюча речовина імазамокс інгібує синтез протеїну в бур’янах. Внаслідок її дії молоде листя жовтіє, точки росту відмирають, призупиняється розвиток рослин бур’янів, спостерігається карликовість і, як наслідок, загибель рослин. Ріст бур’янів призупиняється вже через декілька годин після застосування препарату, хоча видимих ознак загибелі рослин бур’янів у цей час ще не спостерігається – вони проявляються пізніше, а вже через 3-6 тижнів наступає їх повна загибель. У баковій суміші можливе застосування Базаграну, в.р. 2-3 л/га + Грамініцид, або імазамоксу 0,6 л/га + Базагран,в.р. 2 л/га.

Щоб забезпечити максимальну ефективність застосування гербіциду, необхідна якісна підготовка грунту, під час якої максимально подрібнюються грудочки, позаяк наявність великих грудок (понад 2 см) не бажана. Препарат потребує рівномірного внесення на всій площі.

Для контролю пасльону чорного, ромашки непахучої, підмаренника чіпкого, талабану польового, зірочника середнього, галінзоги дрібноквіткової, гірчиці польової, редьки дикої, волошки синьої, осоту, гірчаків, нетреби, щириці, капустяних бур’янів є ефективним застосування контактних гербіцидів на основі діючої речовини бентазон - Базагран, 48% в.р., Бентагран АS, Беназон, Базоран, Базан, Альфа-Бентазон, Діапазон, Лідерлюкс, Вінсент, Грінвіч, Ефес, Табезон (1,5-3,0 л/га), яким характерна селективна дія відносно сої. Застосовують їх по вегетуючих рослинах сої, коли бур’яни перебувають у фазі 2-3 листків.

У разі слабкого забур’янення посівів сої і ранніх фаз розвитку бур’янів норма бентазону мінімальна, а за сильної забур’яненості та пізніших фаз розвитку бур’янів – максимальна. Проти коренепаросткових бур’янів і пасльону чорного високоефективною є дворазова обробка посівів препаратами на основі бентазону із загальною нормою 3 л/га (1,5+1,5) та інтервалом 20 днів.

Контактні гербіциди вибіркової дії, які містять діючу речовину бентазон, проникають у рослину в основному через листовий апарат. Завдяки доброму поглинанню листям він пересувається рослиною від основи до її верхівки. Але якщо гербіциди потрапляють через корені, то пересуваються акропетально в ксилему. Сприятливі для росту рослини погодні умови призводять до посилення поглинання діючої речовини і покращують її дію. Препарат на основі бентазону інгібує процес фотосинтезу. Застосування цього препарату спричиняє у бур’яну незворотнє блокування транспортування електронів, внаслідок чого переривається асиміляція СО2, рослина призупиняє ріст і гине.

Для досягнення максимального ефекту, під час застосування бентазону, листя і стебла бур’янів повинні бути достатньо змоченими робочим розчином.

Найефективніша обробка гербіцидами у безвітряну м’яку теплу погоду. Недоцільно застосовувати їх у посушливий період та у вітряну погоду, не перевищувати визначену норму рідини, щоб розчин не стікав із рослин на ґрунт. Найбільшу токсичність гербіциди проявляють за температури довкілля 18-24°С. Дія ґрунтових гербіцидів найкраща у помірно теплу погоду з температурою повітря 15-20°С і вологості ґрунту не менш ніж 20-22% польової вологоємкості.

За спекотної і сухої погоди, коли проявляє свій негативний вплив посуха, з обприскуванням посівів бажано не запізнюватися. Норму витрати робочої рідини доцільно збільшити до 250-300 л/га, щоб забезпечити краще змочування поверхні рослин. Під час такого обприскування можна скористатися мінімальними нормами витрати препаратів у період, коли рослини бур’янів перебувають у найчутливіших до дії гербіцидів фазах розвитку (сім’ядолі). Малі норми витрати гербіцидів істотно знижують фітонцидний ефект, який є дуже небезпечним і водночас дуже ймовірним в умовах стресу культурних рослин за дефіциту вологи. До того ж, таке раннє застосування гербіцидів вигідне економічно.

Запізнення із проведенням захисних заходів призведе до необхідності збільшення норм витрати гербіцидів з метою часткового подолання наростаючої фазової резистентності рослин бур’янів, що мають 2-4 і більше справжніх листків, і водночас спричинить значне пригнічення культурних рослин (наприклад, сходів сої).

 

 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.